Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 maja 2024, o 07:27




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 20:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 mar 2010, o 23:17
Posty: 893
Lokalizacja: Laxenburg/Kraków
Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Greg Zorba napisał(a):
Napisz jak Ci wyszło

...na razie nie wyszlo, bo natrafilem na gwaltowny opor moich dziewczyn :evil: :evil: :evil:
Ale i tak to przetestuje, a one nie beda mialy pojecia wowczas co jedza, he, he, grecki barbarzynca sie we mnie budzi :DD :DD :DD

_________________
Trzymaj się wiatru!
Adam Stępień
www.smartkat.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Nie chcę tu reklamować Lidla, ale jest teraz u nich tydzień grecki i mają:
Retsinę - typowe greckie pół litrowe butelki za 6,99 zł
Duży słój dobrych, zielonych oliwek - nie pamiętam za ile - nie takie paskudztwo jak te hiszpańskie
Doskonałe mrożone ciastka ze szpinakiem (spanakopita)
Dolmadesy z puszce
rózne hałwy i ciasteczka

Warto skorzystać

Pozdrawiam

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

a i jeszcze doskonałe białe wino Santorini i czerwone Nemea w rewelacyjnych cenach
i Ouzo


Załączniki:
retsina.jpg
retsina.jpg [ 250.07 KiB | Przeglądane 12615 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 17:02 

Dołączył(a): 31 sie 2010, o 17:20
Posty: 713
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Słoje oliwek drylowanych 1.6 litra za 16.99zł.
Anchoise puszka za 3.99zł. ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 18:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
o dzięki ;)
te oliwki naprawdę są dobre
anchoise - takie sobie, ale za niecałe 4 zł warto
są jeszcze spacjały typu ciecierzyca w oliwce i coś tam jeszcze

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2011, o 17:23
Posty: 82
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski, VB
Greg Zorba napisał(a):
no i całkowicie zniechęciliście mnie to tego wątku.
a miałem takie plany


Nie zniechęcaj się Gregu Zorba, są inni, którzy chętni są poczytać o specjałach kuchni greckiej wartych skosztowania.

Ja uważam, że każde danie smakuje najlepiej gdy jeszcze rano pływało, gdakało czy też kwiczało :D

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 17:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 cze 2009, o 14:29
Posty: 216
Lokalizacja: s/y Piligrim MMSI: 261 034 010
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: KJ
A co do Moussaki, to na Milos w Place jadłem jedyną, która mi smakowała (generalnie _bardzi_ nie lubię Moussaki :) ). Jak się już dochodzi na górę ulicą, po lewejs tronie przy fontannie jest knajpka wyglądająca mocno lokalesowo - przepyszne miejsce.

Wszystko tam mają bardzo smaczne, choć knajpa niewyględna ;)

_________________
---
Pozdrawiam
Jan Domański

Moje rejsy Pielgrzymem w 2019:
http://ortemsails.pl/rejsy-morskie.html


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2013, o 11:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Często bywacie na Kithnos, w Merihas.
Polecam tawerną ze zdjęcia poniżej, dobre i tanie jedzenie. Z meze polecam serowe kulki saganaki - zrobione z lokalnego sera - super!!

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

mam na myśli tę tawernę bez szyldu, nie tę souvlakownię


Załączniki:
Beznazwy-1.jpg
Beznazwy-1.jpg [ 269.5 KiB | Przeglądane 11892 razy ]
kithnos merihas dobra tawerna.JPG
kithnos merihas dobra tawerna.JPG [ 85 KiB | Przeglądane 11892 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 08:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Czy zastanawialiście się kiedyś, będąc w greckim sklepie, co to jest, takie małe rybki w dużych puszkach lub pojemnikach z tworzywa zasypane solą?
To anchovies, małe sardynki - znane u równiez u nas, ale w wersji gotowej, w puszce.
Jeśli robicie zaopatrzenie na jacht w Grecji, warto kupić chociaż parę sztuk, na próbę.
Przyrządza się je bardzo łatwo, a są wyśmienite.
Trzeba zamoczyć je w słodkiej wodzie na jakąś godzinkę. Po czym oczyścić, tzn usunąć wnętrzności i rozdzielić na dwie połówki, polać oliwką (extra vergine) i gotowe.
Smacznego

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 11:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
yahu napisał(a):
A co do Moussaki, to na Milos w Place jadłem jedyną, która mi smakowała (generalnie _bardzi_ nie lubię Moussaki :) ). Jak się już dochodzi na górę ulicą, po lewejs tronie przy fontannie jest knajpka wyglądająca mocno lokalesowo - przepyszne miejsce.

Wszystko tam mają bardzo smaczne, choć knajpa niewyględna ;)

Hihi, jadłam dobrą bardzo zdecydowanie z dala od greckich wybrzeży... W Port d'Andratx jest fajna grecka knajpka :)

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 13:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Moniia napisał(a):
Hihi, jadłam dobrą bardzo zdecydowanie z dala od greckich wybrzeży... W Port d'Andratx jest fajna grecka knajpka :)


Podróżując po Grecji, zauważyłem zależność związaną z Mousaką. Wygląda, że obecnie w tawernach mousaka robiona jest tylko dla turystów. Poza sezonem turystycznym i z dala od miejsc typowo turystycznych najczęsciej jej nie serwują.

Pisałem już kiedyś o super tawernie na wyspie Tinos, w porcie Panormos. Wiem, że to poza utartym szlakiem żeglarzy, ale gdyby kots tam zajrzał to naprawdę warto. Zlokalizowana jest w południowo-zachodnim narożniku portu. Możecie tam zajrzeć do garnków i wybrać, próbując wcześniej co chcecie zjeść. Foto poniżej.
Jeszcze w temacie tawernianym. Na bardzo znanej i popularniej Aeginie warto zjeść kolację w tawernie Agora. Pewnie większość ją zna, ale jeśłi nie to koniecznie tam zajrzyjcie. Idąc od strony portu, trzeba przejśc przez targ rybny i na końcu targu leży ta tawerna. Foto również poniżej.


Załączniki:
Komentarz: tawerna Agora na Aeginie
DSC02459.JPG
DSC02459.JPG [ 325.43 KiB | Przeglądane 10482 razy ]
Komentarz: w kuchni - co by tu wybrać?
P1050118.JPG
P1050118.JPG [ 251.94 KiB | Przeglądane 10482 razy ]
Komentarz: Panormos
Panormos b.dobra tawerna.JPG
Panormos b.dobra tawerna.JPG [ 15.94 KiB | Przeglądane 10482 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2013, o 21:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Mamy sezon na buraki, więc warto na ich bazie przygotować sobie coś z greckiej kuchni:
Pantzaria (ang. Beet salad ) – gotowane buraki z czosnkiem, cytryną i oliwką.

Gotowane buraki (a jeszcze lepiej pieczone w piekarniku) kroimy na plasterki i skrapiamy sosem sporządzonym z oliwki, czosnku i cytryny.


Załączniki:
Pantzaria salate.jpg
Pantzaria salate.jpg [ 54.29 KiB | Przeglądane 9618 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2013, o 22:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2008, o 18:57
Posty: 2299
Lokalizacja: WZ
Podziękował : 487
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
A jak się piecze buraki? Obrane/nie obrane, ile czasu, w jakiej temperaturze?

_________________
Pozdrawiam
ŁJ


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2013, o 10:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
nie obrane - obieramy je dopiero jak wystygną
ile czasu zależy od wielkości buraka - ok 1 godz., ale warto sprawdzać wczesniej czy są już miekkie - nakłuwając widelcem
ok 200 stopni w piekarniku elektrycznym góra/dół
Smacznego :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl



Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: LukasJ
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2013, o 10:22 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1301
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Dobrze sie pieka w folii.
Ogolnie jest tak, ze jak nie znamy temp. pieczenia, to 180 stopni jest bardzo uniwersalnym rozwiazaniem dla wiekszosci rzeczy.



Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: LukasJ, Piotr Kasperaszek
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2013, o 10:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Grecy większość mięs pieką w temp. 160-180 stopni.
Ale dłużej, nawet parę godzin, powoduje to, że mięsa są bardziej soczyste i miękkie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

co nie oznacza, że buraki zaliczam do mięs :rotfl:

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2013, o 22:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2010, o 22:16
Posty: 511
Lokalizacja: raz tu, raz tam
Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: mam
Z greckich potraw brakuje mi jeszcze faszerowanej papryki i pomidorów. "Nadzienie" jest ryżowe, trochę jak w polskich gołąbkach.
Z zapiekanek oprócz mussaki lubię pasticcio, grecką odmianę włoskiej zapiekanki z makaronem, bakłażanami i mięsem. Podobnie jak mussaka pod beszamelem, często z mięsa baraniego.
Z ryb można dla odmiany zamówić sardynki lub inne "małe rybki" z grilla - spotkałem je pod różnymi nazwami, nie zapisywałem więc nie powtórzę.

W dobrej tawernie samymi przystawkami można się w pełni najeść.
Chyba tylko feta z grilla mi nie podeszła.

Odnośnie dań barowych, jak ww mussaka wg mnie nie należy ich zamawiać w miejscach masowo uczęszczanych przez turystów. Jest tam przygotowywana z dużym wyprzedzeniem wielokrotnie odgrzewana i zazwyczaj niesmaczna.
Dobrym sposobem jest wybrać się do tawerny zaraz po dopłynięciu i uzgodnienie menu na wieczór z wyprzedzeniem. Wtedy często można zamawiać także to czego nie ma w karcie.

_________________
Grzegorz
S/Y Sail La Vie
https://facebook.com/sysaillavie



Uwaga: post może zawierać śladowe ilości błędów i nieścisłości ;-)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2013, o 09:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Gregs napisał(a):
Z greckich potraw brakuje mi jeszcze faszerowanej papryki i pomidorów. "Nadzienie" jest ryżowe, trochę jak w polskich gołąbkach.


Gemista :D

Gregs napisał(a):
Z ryb można dla odmiany zamówić sardynki lub inne "małe rybki" z grilla - spotkałem je pod różnymi nazwami, nie zapisywałem więc nie powtórzę.

Marides :D
Gopes :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 10:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Co prawda upały się kończą, ale dobrą Frappe jeszcze przez jakiś czas można wypić.
Przygotowanie Frappe jest bardzo proste.
Potrzebujecie kawy rozpuszczalnej ( najlepiej Nescafe ), zimnej wody (niegazowanej), parę kostek lodu, mleko skondensowane (niesłodkie), cukier ( jeśli Frappe ma być słodka gliko, oraz mieszacza (takie małe piździdełko na baterię), ew. mikser.
Do szklanki (najlepiej wysokiej), nalewacie zimną wodę (pół szklanki).
Dosypujecie 2-3 łyżeczki kawy ( w zależności jak mocna ma być kawa) i cukier (jeśli ma być słodka).
Całość miksujecie do czasu, aż wytworzy się pianka (powinna sięgać do górnej krawędzi szklanki).
Następnie wrzucacie parę kostek lodu i wlewacie parę łyżeczek mleka skondensowanego.
Oczywiście Frappe może być również bez mleka.
Znam takich co dolewają jeszcze kieliszeczek Mataxy :D ,
ale to już nie jest Frappe
Smacznego :)


Załączniki:
Frappe.JPG
Frappe.JPG [ 138.54 KiB | Przeglądane 9079 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Moniia, tuptipl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 13:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Greg Zorba napisał(a):
Frappe

Uzupełnię ten przepis, pozwolisz, o własne gusta. Ja stosuję cukier trzcinowy nierafinowany, który, jako gorzej rozpuszczalny, najpierw miksuję z wodą. No i lubię dodać kropelkę amaretto. A zamiast Nescafe częściej stosuję Carte Noire - polecam :)



Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 15:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Sąsiad napisał(a):
Uzupełnię ten przepis, pozwolisz, o własne gusta.

przecież o to chodzi, żeby było jak najwięcej wariacji :D
Nigdy nie widziałem i nie słyszałem, żeby ktoś przygotował coś dobrego trzymając się w 100% przepisu, a poza tym, to co napisałem wcześniej, to też taka moja wariacja na temat Frappe.
A możliwości jest zapewne duuużo więcej.

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2013, o 17:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
No to dziś przyrządzimy: Kolokithea tiganites
czyli cukinię smażoną w oleju. Cukinie można z powodzeniem zastąpić aktualnym akurat na bazarkach kabaczkiem.
Kroimy "go" lub "ją" w plasterki (ok. pół cm), moczymy w przyrządzonym wcześniej cieście (typu tempura). Już pisze jak się go robi. Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i wodą gazowaną, tak, żeby konsystencja umożliwiła obklejenie się kabaczka-cukinii. Po umoczeniu w cieście wrzucamy "to coś" na rozgrzaną oliwkę i pieczemy krótko, do zarumienienia się, obracając w międzyczasie.
smacznego

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2013, o 17:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
cukinie lub kabaczka można też przyrządzić z grilla, plasterki ok. 1 cm, należy posmarować oliwką, osolić i wrzucić na parę chwil na grilla.

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2013, o 18:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
a tak to wygląda


Załączniki:
Kolokithea tiganites.jpg
Kolokithea tiganites.jpg [ 35.14 KiB | Przeglądane 8730 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2013, o 23:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cukinia z grilla:
Posiekać ząbek czosnku, zasypać gęsto solą, po ok. 10min. rozgnieść nożem na papkę. W niewielkiej ilości oliwy wybełtać tak zrobiony czosnek i posiekany drobno świeży estragon. Odłożyć na 5 min. Cukinię pokroić (na- w- słowniki nie są jednoznaczne) plastry, każdy posmarować powstałym sosem. Zgrillować.
Smacznego :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2013, o 08:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
można do tego sosu dodać też cytryny. :D
na zdjęciu właścicielka przyrządza nam Kolokithea skaras


Załączniki:
P1050119-crop.JPG
P1050119-crop.JPG [ 286.51 KiB | Przeglądane 8616 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 wrz 2013, o 23:37 

Dołączył(a): 2 lut 2012, o 17:46
Posty: 75
Lokalizacja: Żory
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: st. j.
Piotr gdzie ta Pani wam to przyrządzała?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Piotr gdzie ta Pani wam to przyrządzała?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2013, o 19:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
wyspa Tinos
port Panormos
tawerna ze zdjęcia poniżej :D


Załączniki:
Panormos%20b_dobra%20tawerna.JPG
Panormos%20b_dobra%20tawerna.JPG [ 15.94 KiB | Przeglądane 7922 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2013, o 17:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Zimno na dworze, więc może warto przyrządzić coś z kuchni greckiej.

Dwa greckie dania, których składnikiem jest beszamel i mięso mielone, czyli: mousaka i pastisio.

Zrobienie beszamelu jest dość trudne i pracochłonne i pewnie to głównie zniechęca wszystkich do robienia dań na bazie beszamelu. Podam Wam sposób na szybkie i łatwe zrobienie beszamelu.

Składniki: 1 litr mleka, 3 jajka, 3 łyżki mąki, cynamon ( w zależności od gustu: od szczypty do nawet pół łyżeczki), łyżka masła, szczypta soli, pieprzu, ew. gałki muszkatołowej.

Z litra mleka odlewamy ok. pół szklanki a resztę mleka gotujemy. Pół szklanki mleka miksujemy z mąką, jajkami i przyprawami a następnie mieszamy z gorącym, przegotowanym mlekiem. Na koniec dodajemy masło.

Tak przygotowany beszamel można użyć do mousaki, pastisio, lasagne i innych zapiekanych dań.

Sos mięsny do mousaki i pastisio.

Składniki ( 4-osoby): 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub inne, może być nawet drobiowe), 4 średnie cebule, czosnek ( w zależności od gustu od 4 ząbków do całej główki), łyżeczka oregano, duża szczypta soli i pieprzu, cynamon ( w zależności od gustu: od szczypty do nawet pół łyżeczki), puszka pomidorów w kawałkach lub sosu pomidorowego. Można dodać jeszcze po dużej szczypcie tymianku, rozmarynu i szałwi.

Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwki i wrzucamy posiekaną w dość duże kawałki cebulę i czosnek i dusimy pod przykryciem (ok. 5 min) uważając, żeby cebula i czosnek nie przyrumieniły się za bardzo. Po upieczeniu przekładamy to na talerz, a na patelnię dolewamy jeszcze z 3 łyżki oliwki zwiększamy temp. i wrzucamy mięso. Mięso opiekamy, mieszając je często przez jakieś 7-8 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, i wszystkie przyprawy. Na koniec wlewamy sos pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem jakąś godzinę. Pamiętajcie o częstym mieszaniu. Pod koniec próbujemy i dodajemy ew. przypraw.

Tak przygotowany sos mięsny można użyć do mousaki, pastisio, lasagne lub spaghetti bolognese.

Pastisio

Składniki (4 osoby): makaronu penne, ew. tagiatelle (500 g), porcja sosu mięsnego (j.w.), porcja beszamelu (j.w.), oliwka, czosnek, ser (najlepszy grecki Kayseri, ale może być inny żółty) i trochę utartego Parmegiano Regiano lub Grana Padano.

Ugotowany makaron mieszamy z oliwką i wyciśniętym czosnkiem i wykładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy sosem mięsnym, posypujemy utartym serem Kaseri lub podobnym. Wylewamy na to beszamel i posypujemy utartym parmegiano. Wkładamy do rozgrzanego do 180- 200 stopni piekarnika (góra i dół) i pieczemy ok. 40 minut.

Mousaka

Składniki (4 osoby): duży bakłażan, 2 cukinie, 4-5 ugotowanych ziemniaków, porcja sosu mięsnego (j.w.), porcja beszamelu (j.w.), oliwka, czosnek, ser (najlepszy grecki Kayseri, ale może być inny żółty) i trochę utartego Parmegiano Regiano lub Grana Padano.

Bakłażana i cukinię myjemy i nieobrane kroimy w 1-cm plastry. Posypujemy solą z obu stron i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie wycieramy powstały na powierzchni płyn papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlewamy oliwkę i rozgrzewamy. Na rozgrzanej oliwce opiekamy po obu stronach bakłażana i cukinię. Po upieczeniu odkładamy na talerz. Ugotowane ziemniaki kroimy w 1-cm plastry. Ziemniaki na przemian z bakłażanem i cukinią układamy na dnie naczynia do zapiekania. Polewamy sosem mięsnym, posypujemy utartym serem Kaseri lub podobnym. Wylewamy na to beszamel i posypujemy utartym parmegiano. Wkładamy do rozgrzanego do 180- 200 stopni piekarnika (góra i dół) i pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego


Załączniki:
mousaka.jpg
mousaka.jpg [ 103.32 KiB | Przeglądane 7628 razy ]
Pastitsio.jpg
Pastitsio.jpg [ 113.99 KiB | Przeglądane 7628 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2013, o 19:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Według tego przepisu sam robię :)

Jedna malutka uwaga
Greg Zorba napisał(a):
Bakłażana i cukinię myjemy i nieobrane kroimy w 1-cm plastry. Posypujemy solą z obu stron i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie wycieramy powstały na powierzchni płyn papierowym ręcznikiem.

Solenie i wycieranie dotyczy bakłażana. Pozbawia się go w ten sposób goryczki. Cukinię można, ale nie ma powodu. :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2013, o 20:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Sąsiad napisał(a):
Jedna malutka uwaga
Solenie i wycieranie dotyczy bakłażana. Pozbawia się go w ten sposób goryczki. Cukinię można, ale nie ma powodu. :)

dzięki za czujność
oczywista oczywistość :D
się rozpędziłem z tym soleniem :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL