Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 14:45

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2012, o 21:39 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: KJ, IŻ
Zostały ostatnie miejsca na kursie na stopień sternik jachtowego organizowanego przez firmę Sea Adventure.

Zaczynamy w połowie września, sesja manewrowa 19-23.09 (Szczecin). Zajęcia teoretyczne od września do października (egzamian IIga połowa października).
http://www.sea-adventure.eu/index.php/p ... htowy.html

Zapraszam w imieniu całej załogi,
Tomek
http://www.sea-adventure.eu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2012, o 22:22 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Sea-adventure.eu napisał(a):
Zajęcia teoretyczne od września do października (egzamian IIga połowa października).

Myślisz, ze w drugiej połowie października będzie jakas podstawa do egzaminowania albo do wydawania jakiś patentow, np. sternika?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 06:19 

Podziękował : 108
Otrzymał podziękowań: 127
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Cześć!
Myślę, że nie będzie żadnej podstawy. Próbuję się dowiedzieć coś w PZŻ-cie co zamierzają, ale się jeszcze nie dowiedziałem. Za to w motorowodnym wszystkie egzaminy muszą się zakończyć do 15-go października. Potem nie rejestrują kursów i egzaminów.

Tak, że Tomek pomyśl nad zrobieniem kursu do 15-go października, ja profilaktycznie swój kurs z egzaminem na 20-go odwołałem :( Żeglarskie kończę 13-go, a motorowodne 14-go, szkoda, bo jeszcze lodu nie będzie na wodzie :(

Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 06:50 

morka napisał(a):
szkoda,
Większa jeszcze szkoda to będzie jak minister Mucha nie wyrobi się na wiosnę...

Przypomnę - projekt rozporzadzenia musi zostać opublikowany w BIP ministerstwa sportu.
Następnie powinien minąć pewien czas na "konsultacje społeczne (nie jest określony, więc jak g... trafia w wentylator, to bywa on skracany poniżej wszelkiej przyzwoitości, jak już drzewiej bywało...).
Wszelkie uwagi z konsultacji publikowane być powinny w BIP.
Potem projekt może być zmieniany zgodnie z sugestiami z konsultacji (lub nie...).
Następnie projekt musi być ponownie opublikowany w BIP.
Powstają do niego dokumenty takie jak ocena zgodności z prawem UE i ocena wpływu na finanse publiczne, skutki społeczne...
Następnie projekt jest wysyłany do wszystkich innych ministerstw i do centum legislacyjnego.
Z ministerstw, po kilku tygodniach co najmniej (teoretycznie 30 dni, ale bywa i 100...) projekt wraca - z uwagami lub bez. Znów wszelkie pisma w sprawie projektu publikowane są w BIP...
Jeżeli następują istotne zmiany - proces konsultacji ministerialnych jest powtarzany.
Etc, etc...

"Normalny" projekt rozporządzenia procedowany jest minimum pół roku.
Oczywiscie - jak ktoś (najczęściej premier) się uprze, to przeprowadzi cały proces tworzenia rozporzadzenia w 2-3 tygodnie, wymuszając jakieś "szybkie ścieżki".
Ale jakoś wątpię, aby groziło to wiszącemu od kilku lat w próżni rozporządzeniu "patentowemu"...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 07:47 

pierdupierdu napisał(a):
Większa jeszcze szkoda to będzie jak minister Mucha nie wyrobi się na wiosnę...

Cześć!
A jestem w stanie się założyć, że się nie wyrobi. Między innymi dlatego jestem zwolennikiem dobrowolności patentów, a nie przymusu. Kuźwa miałbym wtedy rozporządzenia w tzw. głębokim poważaniu. Jak ktoś by koniecznie chciał pamiątkowy certyfikat po szkoleniu dostałby dyplom, lub zdał sobie egzamin na ISSA. A tak - czort wie co robić z następnym sezonem, a to już czas na planowanie.
Ech... chyba moim największym przejawem patriotyzmu jest to, że jeszcze nie uciekłem z tego kraju :(

Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 08:20 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
morka napisał(a):
. A tak - czort wie co robić z następnym sezonem, a to już czas na planowanie.

Brak rozporządzenia przeszkadza w wydawaniu własnych pamiatkowych certyfikatów i w planowaniu szkoleń i rejsów ???

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 08:36 

ins napisał(a):
Brak rozporządzenia przeszkadza w wydawaniu własnych pamiatkowych certyfikatów i w planowaniu szkoleń i rejsów ???

Cześć!
Nie w tym nie przeszkadza :)
Natomiast, o ile się nie mylę, to żeby poprowadzić sobie łódkę np. po Zatoce Gdańskiej, dalej będę musiał mieć minimum sternika jachtowego? A nie będzie go można legalnie zdobyć, przy braku rozporządzenia? Bo jeśli się mylę - to proszę mnie sprostować - prawnikiem nie jestem.

Aha info z PZŻ - też egzaminy i szkolenia mają się skończyć do 15-go października.

Pozdrawiam
Piotrek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 09:50 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
ins napisał(a):
morka napisał(a):
. A tak - czort wie co robić z następnym sezonem, a to już czas na planowanie.

Ależ w niczym nie przeszkadza a nawet jest zgodne z filozofią liberalizatorów.
Pamiętać trzeba tylko aby wydawane certyfikaty nie przypominały "patentów".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 18:09 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Jacek Woźniak napisał(a):
Ależ w niczym nie przeszkadza a nawet jest zgodne z filozofią liberalizatorów

Chyba jednak przeszkadza, bo to, że można żeglować na jachcie powyżej 7.5m stwierdza (zgodnie z Ustawą a nie Rozp.) dokument wydany przez właściwy związek sportowy. A to oznacza, że te inne certyfikaty nie mają z punktu widzenia Ustawy żadnej wartości. Brak rozp. będzie tylko oznaczał brak podstaw do zdobycia nowych uprawnień.
No chyba, że się mylę....

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 18:14 

Oj, chyba nie zauważyłeś do czego się odniosłem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 18:30 

bastard napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
Ależ w niczym nie przeszkadza a nawet jest zgodne z filozofią liberalizatorów

Chyba jednak przeszkadza, bo to, że można żeglować na jachcie powyżej 7.5m stwierdza (zgodnie z Ustawą a nie Rozp.) dokument wydany przez właściwy związek sportowy. A to oznacza, że te inne certyfikaty nie mają z punktu widzenia Ustawy żadnej wartości. Brak rozp. będzie tylko oznaczał brak podstaw do zdobycia nowych uprawnień.

Ba - w tej chwili luźno sobie z domowym prawnikiem dywaguję na temat ważnosci... wszystkich dotychczas wydanych patentów :-?
No bo do tej pory każdy kolejny ukaz patentowy zawierał zapis o tym, ze "uprawnienia wydane na podstawie dotychczas obowiązujących przepisow zachowują swoją ważność..."
A teraz - zabraknie "nowego" ukazu - nie będzie zatem nigdzie potwierdzenia, że te kwity, które wydano na podst. starych, nieobowiązujących już regulacji są nadal "ważne"... :lol:

Nooooo - to pozostaje jedyne pewne wyjście - wydrukować sobie Oświadczenia - takie jakie przedstawiono tu:
viewtopic.php?f=17&t=11086&p=142161&hilit=o%C5%9Bwiadczenie#p142161

PS - jak ja lubię, kiedy uporczywa mania regulowania sama się ośmiesza... brakiem regulacji :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 06:26 

pierdupierdu napisał(a):
Ba - w tej chwili luźno sobie z domowym prawnikiem dywaguję na temat ważnosci... wszystkich dotychczas wydanych patentów :-?

No to cmoknij ode mnie Iwę w łapkę :D
pierdupierdu napisał(a):
A teraz - zabraknie "nowego" ukazu - nie będzie zatem nigdzie potwierdzenia, że te kwity, które wydano na podst. starych, nieobowiązujących już regulacji są nadal "ważne"... :lol:

Ale też nie są określone nowe więc nie można mówić, że "stare" nie spełniają wymogów... :lol:
pierdupierdu napisał(a):
Nooooo - to pozostaje jedyne pewne wyjście - wydrukować sobie Oświadczenia - takie jakie przedstawiono tu:
viewtopic.php?f=17&t=11086&p=142161&hilit=o%C5%9Bwiadczenie#p142161

Ja tam widzę całkiem zgodne z obowiązującymi przepisami rozwiązanie, przynajmniej na morzu. Trzeba się dobrze wczytać w tekst artykułu 62 i dojść do przekonania, że nie mówi on o tym, że tylko dokumenty wydane na podstawie art 37a... są jedynymi uprawniającymi do żeglowania. W skrócie nie tylko te są ważne ale te też są ważne. :cool: :lol:

pierdupierdu napisał(a):
PS - jak ja lubię, kiedy uporczywa mania regulowania sama się ośmiesza... brakiem regulacji :lol: :lol: :lol:

Ja też "wyczekuję" sytuacji kiedy poziom zdurnienia regulacji doprowadzi do powszechnego wQnia tak, że będą możliwe prawdziwe zmiany.

Ps:
Zupełnie poważnie to zawsze możemy się odwołać do obowiązującej ustawy o żegludze śródlądowej
Art. 72.
1. Dokumenty kwalifikacyjne, żeglarskie załogi i rejestracyjne statków, świadectwa zdolności żeglugowej oraz świadectwa pomiarowe wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują ważność do czasu ich wymiany w zakresie, na jaki zostały wydane. Za wymianę dokumentów pobiera się opłaty w wysokościach określonych w załączniku do ustawy.

W zamyśle dotyczy żeglugi zawodowej ale...

Odpowiedz z cytatem