Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 lip 2025, o 08:29

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:49 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
Jak w temacie, zna ktoś może koszty ( oczywiście nie chodzi mi o wielokrotność sum ) wynajęcia jachtu dla jednej osoby spełniającego wymogi żeglugi oceanicznej? Czy są firmy, osoby prywatne oferujące jachty w takim terminie ? Ma ktoś w powyższym temacie doświadczenia ? Może polecić znaną osobę, firmę gotową coś wynająć, użyczyć, wyczarterować ?

Z góry dziękuję za pomoc.

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 23:39 

Podziękował : 10547
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Chyba prościej byłoby: kupić popływać i sprzedać po.
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 07:54 
*** Ban ***

Marian Strzelecki napisał(a):
MJS

taką opcję też rozważam, ale wiem, że sprzedać po byłoby ciężko :-)

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 08:28 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
newlifejs0778 napisał(a):
ale wiem, że sprzedać po byłoby ciężko

Mam jednak wrażenie, że ta opcja będzie prostrza do realizacji.
Nie słyszałem nigdzie o jachcie do wynajęcia na rok.
Zobacz np. "TEMI" - został zdaje się sprzedany - znaczy da się.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 09:02 
*** Ban ***

bury_kocur napisał(a):
ale wiem, że sprzedać po byłoby ciężko

Mam jednak wrażenie, że ta opcja będzie prostrza do realizacji.
Zobacz np. "TEMI" - został zdaje się sprzedany - znaczy da się.
Pzdr
Kocur

mówiąc o tym ,że ciężko będzie sprzedać, miałem na myśli moją niechęć do rozstania się z łódką :mrgreen: a tak to wiesz .... oddać będzie trzeba :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 09:16 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
Eeee, to mało słyszałeś :-) Porozmawiaj z armatorami jachtów chodzących w czarterze. Najlepiej tak w okolicach września-listopada, czyli wtedy, gdy zaczynają się kroić plany na następny sezon.
Jeżeli ktoś ma alternatywę: oddać jacht w czarter na sezon (od maja do września) lub na rok, to wielu z pocałowaniem ręki wybierze to drugie rozwiązanie.

Znam takiego, który nie zwodował swojej łódki w tym roku, bo mu wyszło, że przygotowanie jej na tych kilka krótkich miesięcy bałtyckiego sezonu jest nieopłacalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 09:42 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Jak w temacie, zna ktoś może koszty ( oczywiście nie chodzi mi o wielokrotność sum ) wynajęcia jachtu dla jednej osoby spełniającego wymogi żeglugi oceanicznej? Czy są firmy, osoby prywatne oferujące jachty w takim terminie ? Ma ktoś w powyższym temacie doświadczenia ? Może polecić znaną osobę, firmę gotową coś wynająć, użyczyć, wyczarterować ?

Z góry dziękuję za pomoc.

A jednak wciąż o tym myślisz...:) Trzymam kciuki! Poczekam aż przetrzesz szlaki a potem zrobie to samo;)

więc dajcie Mu łódkę na rok ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 09:44 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Marian Strzelecki napisał(a):
MJS

taką opcję też rozważam, ale wiem, że sprzedać po byłoby ciężko :-)

No to nie sprzedasz i będziesz miał własną łódkę na stałe.
To nic strasznego... :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 17:07 

Powiedzcie mi a w jakim kraju najbardziej się opłaca kupować łódkę? jak szukać? są jakieś specjalne miejsca w sieci gdzie można śledzić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 17:18 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Katrine napisał(a):
Powiedzcie mi a w jakim kraju najbardziej się opłaca kupować łódkę? jak szukać? są jakieś specjalne miejsca w sieci gdzie można śledzić?

Kasiu - na prawdę ma znaczenie jakiego jachtu szukasz...
Najlepiej chyba szukać w tych krajach, gdzie żaglowych łódek jest szczególnie dużo. Przeszukując forum znajdziesz na pewno bez trudu adresy pod którymi można przeglądać ogłoszenia ze Skandynawii, Holandii, Niemiec, Francji albo UK.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 17:35 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
A ile byl bys w stanie zaplacic?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 17:47 

pierdupierdu napisał(a):
Kasiu - na prawdę ma znaczenie jakiego jachtu szukasz...

To ja muszę o tym poczytać najpierw;)

Są takie fajne jachciki niewielkich gabarytów w Szwecji bardzo dużo ich widziałam ale nie wiem jak one się nazywają, nie wiem też czy są dobre czy nie ale bardzo zwrotne są i fajnie chodzą na fali...;)

Będę szukać coś co będę wstanie sama obsługiwać czyli coś niewielkiego. Przynajmniej tak mi się wydaje ale to tez muszę jeszcze przemyśleć;) Swego czasu dziadek chciał mi kupić łódkę taką w SE ale wtedy nie chciałam a teraz jeżeli faktycznie miałabym mieszkać w Gdyni to myślę że to niegłupi pomysł.

ale dzięki za próbę porady;) To jeszcze od zbyt wielu czynników zależy więc jeszcze poczekam ;)

Zobaczymy co Sebastian wymyśli;) Może on kupi coś, popłynie na swoje kółko i potem mi sprzeda po dobrej cenie?;) Aczkolwiek z nim to ja się boję wchodzić w interesy bo zaraz mnie na coś naciągnie :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:02 

Podziękował : 4117
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
To na poczatek poczytaj to :)http://www.portalzeglarski.com/ogloszenie,380.html
Lodka 5 sezon w moich rekach, sukcesywnie doposazana.Z moich, szczecinskich doswiadczen wynika ze najlepsze lodki w dobrych cenach kupisz wlasnie w Kraju. Warunek, musza byc sprowadzane dla siebie i eksploatowane osobiscie. Poza "Kiwi" jest jeszcze pare dobrych lodek tej wielkosci do kupienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:27 

a coś ok 10 metrów masz? jak ceny się kształtują przy trochę większych łódkach? tak żeby mieć porównanie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:35 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
A ile byl bys w stanie zaplacic?

chodzi mi o to ,że robię rozpoznanie ogniem :mrgreen: , Mam już jakąś propozycję, ale to na razie wstęp.

Katrine napisał(a):
Zobaczymy co Sebastian wymyśli;) Może on kupi coś, popłynie na swoje kółko i potem mi sprzeda po dobrej cenie?;) Aczkolwiek z nim to ja się boję wchodzić w interesy bo zaraz mnie na coś naciągnie :P

dokładnie , nie rób tego :mrgreen:

M@rek napisał(a):

już wcześniej wrzuciłem do kręgu zainteresowań, tylko nie wiem czy zdołam się do niej pomieścić. Jakbym miał coś kupować, to raczej większego, by potem już na tym mieszkać.

nie ukrywam, że analizuję pod kątem mieszkania, ceny łódek zza Wielkiej Wody. Są dość atrakcyjne, ale wiadomo ..... na miejscu może okazać się inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:41 

Widzisz, Twoje pytanie jest bardzo nieprecyzyjne. Od paru lat pomagam w zakupie i sprowadzeniu jachtow znajomym i najwazniejsze to okreslenie kosztow i potrzeb. Bez tego nikt nie udzieli Ci wlasciwej odpowiedzi. Jesli "Kiwi" sprzedam bede kupowal dla siebie jacht 9-10 m do ok 25 tys euro. Za tyle mozna trafic fajne lodki ale o ich stanie bez osobistych ogledzin niewiele mozna powiedziec a to bardzo wazne. Kazdy wyjazd tez kosztuje :)
W ub.tygodniu ogladalem w Ipswitch fajnego Firsta 310 za ok 32 tys euro ale byl juz w trakcie sprzedazy. Gdybym mial juz pieniadze za moja lodke pojechalbym przy okazji do Irlandii gdzie jest First 32 s 5 za 25,5 tys e.
W Szczecinie jest starszy Albin Ballad. Bostromy 31 w Szwecji mozna kupic za 100-150 tys sek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:46 

już wcześniej wrzuciłem do kręgu zainteresowań, tylko nie wiem czy zdołam się do niej pomieścić. Jakbym miał coś kupować, to raczej większego, by potem już na tym mieszkać.

nie ukrywam, że analizuję pod kątem mieszkania, ceny łódek zza Wielkiej Wody. Są dość atrakcyjne, ale wiadomo ..... na miejscu może okazać się inaczej.

czyli w Stanach się opłaca tak?

Mam tam jednego kolegę "po fachu" dentystę, którego poznałam na rejsie ostatnio. W Bostonie mieszka a pochodzi z NY;) Też pływa więc powinien w miarę się orientować. Postaram się od niego czegoś dowiedzieć, tylko teraz siedzi w Cro... To jak wróci....;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:49 

M@rek napisał(a):

No, do mieszkania ani na Wielka petle nie polecam :) Natomiast dla 2 osob nawet na miesieczny rejs jak najbardziej.Ze wzgledu na 2 oddzielne kabiny , WC, fajny kambuz, ogrzewanie nadaje sie na krotrze rejsy dla 2+2. Doszla nowa stacjonarna VHF z DSC, spliter antenowy i za doplata Ploter zintegrowany z AIS + mapa W 85.
Generalnie polecam kupowanie lodki w Polsce od armatora ktory sprowadzal lodke dla siebie i sam eksploatowal. Paru Kolegow z forum na pewno potwierdzi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:50 
*** Ban ***

M@rek napisał(a):
Widzisz, Twoje pytanie jest bardzo nieprecyzyjne.

dlatego wydaje mi się, że precyzyjne jest w zakresie wypożyczenia.
Jeśli zdecyduję się na zakup, na pewno doprecyzuję moje wymagania i być może skorzystam z pomocy osób doświadczonych w temacie :D
ale dzięki za podpowiedzi i dobre chęci :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:56 

M@rek napisał(a):
No, do mieszkania ani na Wielka petle nie polecam :) Natomiast dla 2 osob nawet na miesieczny rejs jak najbardziej.Ze wzgledu na 2 oddzielne kabiny , WC, fajny kambuz, ogrzewanie nadaje sie na krotrze rejsy dla 2+2. Doszla nowa stacjonarna VHF z DSC, spliter antenowy i za doplata Ploter zintegrowany z AIS + mapa W 85.
Generalnie polecam kupowanie lodki w Polsce od armatora ktory sprowadzal lodke dla siebie i sam eksploatowal. Paru Kolegow z forum na pewno potwierdzi :)

a można tą łódkę obejrzeć jakby się podjechało?

do kiedy Ty chcesz ją sprzedać? w październiku/listopadzie jeszcze będzie aktualne to ogłoszenie czy już raczej nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 18:57 
*** Ban ***

Katrine napisał(a):
w październiku/listopadzie jeszcze będzie aktualne to ogłoszenie czy już raczej nie?

Kasia - litości :rotfl: :rotfl: czy Ty wiesz o czym piszesz ? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 19:02 

Katrine napisał(a):
w październiku/listopadzie jeszcze będzie aktualne to ogłoszenie czy już raczej nie?

Kasia - litości :rotfl: :rotfl: czy Ty wiesz o czym piszesz ? :roll:

nie wiem ;) ale w sumie podoba mi się ta łódka;)

Za ten post autor Katrine otrzymał podziękowanie od: Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 19:13 

To o malo precyzyjnym pytaniu bylo do Kasi :)
Kasiu, lodke usiluje sprzedac od 2 lat a to zwiazane jest z moimi planami ( w tym regatowymi). Na "Zachodzie" jest znana bo czesto startuje. Cena nie jest niska ale kazdy, kto ma/mial wlasna lodke doskonale wie jaka roznica jest miedzy zadbana i doposazona lodka a taka, ktora kupiona tanio wymaga pracy i pieniedzy. Wystarczy zapytac kazdego zaglomistrza ile kosztuje 31 m ozaglowania podstawowego + spinaker 35m :).
Lodka jest aktualnie na wodzie, za 2 tygodnie pierwsze punktowane regaty. Zainteresowanie jest i pierwsza osoba, ktora zjawi sie z pieniedzmi lodka poplynie :)
Moge dodac ze oferuje miejsce postojowe w Szczecinie do czasu sprowadzenia nowej lodki a w razie potrzeby stala opieke.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 19:22 

Oka to ja sobie dodam do zakładek tą Twoją łódkę i będę miała ją w pamięci;)

Osobiście bym ją bardziej na różowo potraktowała no ale ten czerwony może być też całkiem gustowny ;)

Powiem ojcu, żeby wreszcie sprzedał tą swoją łódkę mazurską to będzie mi pomagał przy mojej nowej;) Tylko muszę go namówić jakoś ale to mam jeszcze czas do końca stażu.;)

A Seba Ty się nie śmiej ze mnie. Skąd ja mam niby wiedzieć to wszystko co Ty.... Wystarczy, że wiem, że z Tobą interesów się nie robi;) No chyba, że chodzi o Badelki lub inny rum ;)

Odpowiedz z cytatem