Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 20:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2013, o 16:36 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Cześć!:)
Czy ktoś z forumowiczów widział może gdzieś w okolicach Zalewu Szczecińskiego (między Szczecinem, Świnoujściem a Dziwnówkiem) omegę do wypożyczenia? Wiem że omeg pare się znajdzie ale mam następujące wymagania:
-pantograf
-nie za nowa (na tych najnowszych kilkuletnich 3 osoby wysypiają się z trudem, a ja potrzebuję taką na co najmniej 4 osoby)
-nie za stara (na pewno laminat, bez gretingów)

Chciałbym po prostu pożeglować w tamtych okolicach, opłynąć Uznam albo Wolin i taka omega chyba była by najtańsza w przeliczeniu na osobę (liczę do 25zł/os*dobe podczas gdy kabinówki to koszt raczej 50zł na osobę) Znalazłem jeszcze Skipera dosyć taniego 100zł/dobę ale chyba wolę omegę (chociaż przy od razu jest silnik nawet). Rozmiar jachtu nie ma znaczenia, na 10 osób też raczej znajdę załogę, chodzi o cenę. Aha, DZ raczej odpada, chyba że ktoś wie jak na niej spać w miarę wygodnie tak jak na omedze.

pozdrawiam
Adrian

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2013, o 20:20 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
adluvatan napisał(a):
Chciałbym po prostu pożeglować w tamtych okolicach, opłynąć Uznam albo Wolin i taka omega chyba była by najtańsza w przeliczeniu na osobę (liczę do 25zł/os*dobe podczas gdy kabinówki to koszt raczej 50zł na osobę)

Weź to jeszcze raz przemyśl.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2013, o 20:24 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Nie wiem czy ja jestem za bardzo przyzwyczajony do luksusów, czy wy macie za twardą skórę. Możliwe, że obie wersja są prawdziwe.

Na Twoim miejscu wolałbym dobrać sobie jeszcze 2 osoby i wynegocjować sobie cokolwiek kabinowego. Co prawda ja znam głównie rynek Mazurski, ale nie sądzę, że aż tak cenowo odbiega od WJM.

Na pewno będzie znaczniej wygodne niż omega w 4 osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2013, o 20:40 

Jacek Woźniak napisał(a):
adluvatan napisał(a):
Chciałbym po prostu pożeglować w tamtych okolicach, opłynąć Uznam albo Wolin i taka omega chyba była by najtańsza w przeliczeniu na osobę (liczę do 25zł/os*dobe podczas gdy kabinówki to koszt raczej 50zł na osobę)

Weź to jeszcze raz przemyśl.
Spoko, jak będzie wiało to sobie odpuszczę i wybiorę coś bardziej osłoniętego.
JarekM napisał(a):
Nie wiem czy ja jestem za bardzo przyzwyczajony do luksusów, czy wy macie za twardą skórę. Możliwe, że obie wersja są prawdziwe.

Na Twoim miejscu wolałbym dobrać sobie jeszcze 2 osoby i wynegocjować sobie cokolwiek kabinowego. Co prawda ja znam głównie rynek Mazurski, ale nie sądzę, że aż tak cenowo odbiega od WJM.

Na pewno będzie znaczniej wygodne niż omega w 4 osoby.

Akurat taka średnio młoda omega jest idealna do takiego pływania, rozkłada się normalnie plandekę na bomie i można spać na karimatach (ale najfajniej się śpi jak nie trzeba jej rozkładać). A może i trochę mam twardą skórę (sylwester 2012 na Kisajnie na makuk 707). Znalazłbym załogę nawet na dwie omegi po 4 osoby ale 8 osób na droższą kabinówkę już by było ciężkawo... (chyba żeby znalazła się jakaś naprawdę tania). Ogólnie rejs planowałem na przełom sierpnia i września, wtedy na omedze pogodowo myślę żeby było jeszcze ok (statystycznie), a nawet lepiej bo kabinówki są drogie w tym okresie. Później pogoda może działać na niekorzyść omegi a cena na korzyść kabinówek.

Ale ja naprawdę lubię omegi, fajnie się nimi pływa ale dobrze gdy na dwie omegi chociaż jedna ma silnik (raz mi się przydał)
Parafrazując: omegi są dobre bo są dobre i tanie:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 11:08 

Omegi nie znalazłem i szukać nie będę bo nie znajdę sternika na drugą omegę. Rozglądam się z czymś większym, np tango lub twister. Znacie jakis czarter oprocz tego w goleniowie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 16:51 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Wiesz, na nasze wody to raczej Albin Viggen. Firmy nie pamietam ale stacjonuja na "Pogoni". Ceny jak mysle przystepniejsze niz mazurskie a Koledzy plywali na Bornholm i dalej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 17:04 

cena faktycznie jest całkiem przystępna ale osób wchodzi tyle co na omegę. Potrzebuję coś gdzie zmieszczę znajomych:) Czyli coś na 7 osób im więcej tym lepiej:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 17:45 

Sa Maxusy 33 ale cena nie taka a i zeglarzowi chyba nie dadza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 17:54 

no widziałem, cena zwala z nóg. Sternika jachtowego mam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 19:05 

To sobie zmien w stopce :)

Odpowiedz z cytatem