Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 15:49

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2014, o 15:54 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Popływałem z kolegą 1 maja moją Rają po Turawie i kolega zadał mi takie pytanie : Jaki jacht kupić w cenie 6000 - 12000 zł. Warunki : Z laminatu , w kabinie więcej miejsca niż u mnie :D , chodzi mu o to aby jakiś stolik był i można było usiąść , waga jachtu do 800 - 900 kg. i małe zanurzenie aby podpłynąć pod brzeg . Może to być stara konstrukcja ale sprawdzona dlatego pytam Was , kolega załapał bakcyla :lol: już w zeszłym sezonie ze mną pływał .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 17:03 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Johny, następnym razem to użyj wyszukiwarki forum search.php
Wyjątkowo ułatwię robotę ...
viewtopic.php?f=5&t=16740

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: johny411
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 17:18 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jeżeli kolega nastawiony jest na szybkie, radosne żeglowanie, to podpowiedz mu, że warto zainteresować się używanymi jachcikami klasy "Mikro-turystyczne" - lub konstrukcji bazującej na założeniach turystycznej odmiany klasy "Mikro" (czasami spotyka się nazwę klasy "Mikro Cruiser").
W Polsce "na rynku" używanych "Mikro" warto szukać solidnych jachtów Mikro Polo (to najbardziej mieszkalne z "Mikro", ale też i stosunkowo drogie). Oczywiście warto też zwracać uwagę na inne konstrukcje tej klasy, szybsze od "Polo", ale ciut mniej mieszkalne, też bardzo udane. Np. Spark, Jumper, Gruba, Flyer - Cruiser, Mikropolka, Groszek, Mosquito, etc. Powiedz koledze, że kupując Mikro kupi przede wszystkim dużo frajdy z żeglowania! I tylko wytłumacz mu jeszcze, że dołożenie 2-3 tys. do maksymalnego przedstawionego budżetu ma w przypadku zakupu łódki klasy "Mikro" całkiem spory sens...

A jak kolega nie ma szans naciągać budżetu i na dodatek jest mocno nastawiony na wygody wnętrza - to może niech rozważy zakup tego maka 707:
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?p=383361#383361
https://plus.google.com/photos/11440369 ... 9291060433
To już jest kawał jachtu, sprzedawany z pełnym kompletem wyposażenia żeglarskiego i turystycznego - nawet z silnikiem przyczepnym. A cena akurat zeszła do granicy tego, czym kolega już dysponuje (no parę stów na transport dorzucić być może będzie trzeba).

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: johny411
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 18:41 

Dzięki koledzy kliknąłem gdzie trzeba a ten Mak czytałem że sprzedany a waga Maka to zdaje się ponad tona .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 20:06 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
johny411 napisał(a):
.... a ten Mak czytałem że sprzedany a waga Maka to zdaje się ponad tona .

Hmmm, tydzień temu jacht był wciąż na sprzedaż.... Może lepiej spytać sprzedającego, to nic nie kosztuje.
A waga - oryginalnie wg. Jaszczewskiego Mak 707 w wersji śródlądowej miał ważyć ca 650kg (w tym ca 100kg miecza i 80kg balastu). Nawet przy pancernym laminacie i po latach doposażania i przeróbek waga nie przekracza więc chyba założonego maksimum 800-900kg... Można po prostu spytać właściciela, to nic nie kosztuje.

Była też wersja maka 707 "morska", przeprojektowana przez Korybalskiego chyba. Miała cięższy miecz, falszkil, balast ważący kilkaset kg i przebijała zapewne 1000kg, ale ten łódek na sprzedaż jest akurat "śródlądowy".

Aby nie było, że nadto namawiam do kupna konkretnej łódki - tu znajdziesz sporo ogłoszeń, w tym nawet ogłoszenia o sprzedaży maka 707 za niecałe 8tys (z połowy marca)!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 22:30 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
pierdupierdu napisał(a):
oryginalnie wg. Jaszczewskiego Mak 707 w wersji śródlądowej miał ważyć ca 650kg

:lol:
Jego żadna łódka nie ważyła tyle, ile można wyczytać w książeczce, poza 303
555 (dykta) prototyp - prawie 900 kg
nasz 666 (dykta, troszkę powiększony) z bambetlami rejsowymi 1300, 707 też z bambetlami ponad 1400.
Inne znane mi 707 w granicach 1200 do :roll: 1600 i żaden na morze nie był szykowany.
Tym nie mniej też polecam Maka, tym bardziej, że ceny mają dosyć atrakcyjne ale [uwaga]można też na minę trafić. Trzeba bardzo dokładnie oglądać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2014, o 04:51 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
boSmann napisał(a):
żaden na morze nie był szykowany.

Stefan Wysocki w "Rodzina Maków" zamieścił tabelę gdzie podaje, iż MAK 707M, 818M i 858 były w opracowaniu również na morze ...

Załącznik:
skanowanie0001.jpg
skanowanie0001.jpg [ 1.19 MiB | Przeglądane 2633 razy ]

Załącznik:
skanowanie0001.jpg
skanowanie0001.jpg [ 1006.15 KiB | Przeglądane 2633 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2014, o 12:44 

Australia sprzedana piszą http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t=18793 i wyczytałem że ważyła około 1200 kg ale mogę się mylić .

Odpowiedz z cytatem