Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 cze 2025, o 13:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:45 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Slawku, jak sprecyzujesz wielkosc to odpowiedz dostaniesz . Gdybys uwaznie czytal forum to spokojnie znalazlbys jeszcze najmniej kilkanascie innych konstrukcji.
Mozesz sobie zamowic Mantre 8,5, Mantre 9 m, Libre 30 i chyba te wieksza, Maxusa 28 w wersji balastowej, NF 30, LG 899,Huzara, jescze pare by sie znalazlo w zaleznosci od tego czego sie szuka.
Kazdy moze sobie takie zestawienie zrobic sam ale to nie to samo co zapoznanie sie z jachtem :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:46 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
http://haber-yachts.com/index.php?page=haber-34c4-g

ostatnia ich konstrukcja

Ostatnio edytowano 29 sty 2015, o 18:48 przez piotr6, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:48 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Piotrze, wiadomo o co chodzi. Jak swojego Bezika zabiorę na Zatokę lub Zalew to też będzie morski. :rotfl:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):
Kazdy moze sobie takie zestawienie zrobic sam ale to nie to samo co zapoznanie sie z jachtem :)
Ale po co robić takie zestawienie samemu. Od tego jest forum. :-P
A jak wymienimy już te jachty, to zaczniemy się im baczniej przyglądać.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 19:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Ryś napisał(a):
A w temacie wątka - gdybym miał kasę do wyrzucenia wybrałbym "Bonito", mieczową wersję

Znaczy - które "Bonito"?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 19:28 

Ryś napisał(a):
To i ja powtórzę za M@rkiem ;)
"Zaden, bo zaden nie spelnia moich oczekiwan. Glownie chodzi o nautyke i co za tym idzie" przydatność do turystycznych wypadów w ciekawe okolice, w tym te odleglejsze.
A zanim ktoś użyje określenia "jacht regatowo-turystyczny" niech się zastanowi... Bo nie wiem skąd to "turystyczny". Idzie o "turystykę" z mariny do mariny? Ale mariny kosztują, a knajpy wszędzie takie same :-P Może nazwijmy je "regatowo-czarterowe"?

Zanim ktos zacznie krytykowac niech sie zapozna z tradycyjna klasyfikacja obowiazujaca na swiecie. Najlepiej w lengłydzu :)
Z wydumanym okresleniem "regatowo-czarterowe" niewiele to ma wspolnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 21:39 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
M@rek napisał(a):
Najlepiej w lengłydzu :)
"The Adlard Coles Book of Boatwords - a dictionary of nautical terms":
Cruiser yacht means a boat whose design was not constrained by any arbitrary rating formulae devised for the amusement of racing yachtsmen.
If compounded in the form "cruiser-racer" it implies that the boat was designed to fit the rating formula but that the builder hopes he can sell her to cruising people despite of it. :mrgreen:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pierdupierdu napisał(a):
Znaczy - które "Bonito"?
Bonito 40. http://korybalski.pl/bonito40.html

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 22:44 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Ryś napisał(a):

pierdupierdu napisał(a):
Znaczy - które "Bonito"?
Bonito 40. http://korybalski.pl/bonito40.html

No toś mi bratem ;)
Ta konstrukcja to ciekawy przypadek, kiedy jacht, który myli swym nieco ciężkawym, zewnętrznym wyglądem - żegluje zdecydowanie lepiej niż wygląda.

PS. A jak kilka lat temu jeden z "Bonito 40", dopieszczony i świetnie wyposażony, był na sprzedaż - to akurat walczyłem ze spłatą kredytu na domek. Domku chyba do końca życia nie polubię a myślę, że z polubieniem tamtej łódki byłoby zupełnie inaczej, nawet jeśli dalej mieszkałbym w blokach. Eeech, normalnie błąd w fazie i pech...

Załączniki:
Bonito 40.JPG
Bonito 40.JPG [ 63.9 KiB | Przeglądane 7072 razy ]

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 29 sty 2015, o 23:03 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 23:03 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
M@rek napisał(a):

Ja mam inne zdanie. Po pierwsze sukces "Setek" jest przede wszystkim sukcesem Konstruktora Jamusza Maderskiego ktory jacht zaprojektowal, byl pomyslodawca i uczestnikiem regat i wlasnie to ( oraz marketing Szymozna iBrozki) wydaje owoce.
Janusz nie szuka Wyobrazam to sobie tak : bogaty sponsor ( w stylu Enea<Energa< Polska miedz itp.) oglasza otwarty konkurs na projekt i wykonanie prototypu jachtu regatowo-turystycznego o okreslonych parametrach i przeznaczeniu. Konstruktorzy wykonuja projekt i dokumentacje wykonawcze a najlepszych powiedzmy 10 dostaje dotacje nagrode w wusokosci powiedzmy 100 tys zl ( moze byc 200 ) na wykonanie prototypu.
( kadlub + pletwy itp ) Reszte zainteresowani mogliby sfinansowac z komercyjnego kredytu. Te konstrukcje, ktore zostana wykonane moglyby rywalizowac na wodzie a dla najlepszych bylyby odpowiednio wysokie nagrody.
Mysle ze to byloby tansze niz pare ostatnich projektow zakonczonych klapa :)Pozytek tez bylby wiekszy.

To co opisujesz, Marku, nazywa sie "rynek"i funkcjonuje od lat. Wiem co najmniej o jednym takim konkursie i czlowiek, ktory go wygral dostal kontrakt.
Wiem tez, ze przegrani w takich sytuacjach gadaja o pechu, ukladach, doskonalosci i oryginalnosco wlasnych pomyslow i deprecjonuja zwycieski projekt i umiejetnosci zwyciezcy. Taka jest natura ludzka.

Wiem tez jakie babole potrafia odwalic "mlodzi, utalentowani". Bo czym innym jest gadanie, a czym innym dzialanie. Nic moim zdaniem nie ksztalci w tej branzy tak jak doswiadczenie.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 23:14 

Victorze kiedys takie konkursy organizowal PZŻ. Byl taki na jacht OTC i na bazie zwyciezkich projektow wybudowano Oriony ( 4 szt) i Enify ( kilkadziesiat ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 23:17 

Jesli dobrze pamietam to i Foka zostala zaprojektowana na konkurs " Jacht dla Kowalskiego"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 23:19 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Bastard napisał(a):
Na szybko próbowałem przejrzeć oferty polskich stoczni poszukując kilerków i nie ma tego zbyt wiele. Oczywiście Delphia ze swoimi konstrukcjami, Janmor ma 2 pozycje o długości 34 i 45, Scandinavian Yacht ze Skarżyska z jachtami Scandinavian 27 i 30 i na razie to wszystko.
.

Przesadzasz. Poczynajac od najwiekszego producenta jachtow wlasnej marki - Northmana ze swoimi Maxusami (wszystkie sa w wersjach kilowych, niektore tez twinkeel), przez wspomniana Delphie (w tym piekny nowy Maxi 1200), Balta, Libre, Huzara, NH30Fun, Janmora, Arminskiego, Gintera i na obcych markach produkowanychw Polsce konczac: J70, X-yachts, Jeanneau i td. Kilka dzy kilkanascie marek nie wymienilem, bo wymieniam tylko przyklady. Nawet Sedna robi 40ke yeraz. O katamaranach Sunreef niawet nie wspominam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 07:21 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: Sternik Morski
LukasJ napisał(a):
Bardziej patriotyczny byłby jacht z husarzem na koniu za sterem ;p

To może Huzar
Obrazek

Piękny mowoczesny jacht
podobno była oferta na allegro opiewająca 155 kPLN

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 08:08 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
JanekL napisał(a):
To może Huzar

Etam... Huzar nie jest patriotyczny. :D Chyba że dla Węgrów. :)
Huzar =/= Husarz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 08:17 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: Sternik Morski
Stocznia chyba jednak polska. A poza wszystkim to jednak ładny. Bardzo podoba mi się wnętrze - cenię ten "ciepły minimalizm"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3