Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 14 cze 2025, o 10:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 gru 2024, o 14:08 

Podziękował : 4511
Otrzymał podziękowań: 4265
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
mancunian napisał(a):
Przecież nawet nie masz dostępu do tych na dzisiejszym poziomie.
Tym bardziej, opinia, którą tutaj w wątku przeczytaliśmy, że "chat GPT ma więcej pojęcia", jest po prostu z d...

To, co jest dostępne, jest nieprzydatne!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 14:14 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 219
Uprawnienia żeglarskie: brak
To nie jest opinia do której ja się odnosiłem. Także z tym to już sam sobie polemizuj. Odnosiłem się do tego że te modele oddają tylko to co zgarnęły z internetu co jest brednia.

Swoja droga zadalem pytanie, co musze sprawdzic jak chce kupic rs400:

Cytuj:
When buying an RS400 sailing boat, it's crucial to perform a thorough inspection to ensure that the boat is in good condition and meets your needs. Below is a checklist you can follow when inspecting the boat:

1. General Condition
Hull: Check for cracks, dings, or any signs of impact damage. Look for any patches or repairs that might indicate past issues.
Deck: Inspect the deck for any signs of soft spots, which could indicate water damage or rot, especially around fittings or high-stress areas.
Rigging: Look at all the rigging components (mast, boom, and sails). Ensure they are free from corrosion, wear, or damage.
Keel: Check the keel for any damage, especially on the leading edge, and make sure it's securely fastened.
2. Sails and Rigging
Sails: Check for wear, tears, or patches. Ensure the sails are relatively new or well-maintained, as replacing them can be costly.
Main sail (check for stitching, edges, and general condition).
Jib/genoa (check the same).
Spinnaker (if included) for any rips, stains, or damage.
Shrouds and Stays: Examine for any signs of fraying, corrosion, or damage. These are vital for keeping the mast upright and secure.
Mast: Inspect for any bends, cracks, or deformations. Check that the mast step and deck connections are secure.
Blocks and Lines: Ensure that the blocks, cleats, and lines are in good condition. Look for any fraying or wear, especially in high-stress areas.
3. Boat Structure
Transom: Check the transom for any cracks or signs of water ingress. A wet transom is a serious issue.
Bulkheads and Floors: Ensure these are solid and free from rot or damage.
Centreboard / Daggerboard: Inspect for cracks, chips, or signs of damage. Make sure it operates smoothly and is properly aligned.
4. Hardware and Fittings
Hatches and Covers: Make sure that any hatches open and close properly, and that covers (if included) are intact.
Deck Fittings: Check that all deck fittings (e.g., cleats, winches, track systems) are firmly attached and show no signs of corrosion or damage.
Rudder and Tiller: Inspect the rudder for any damage or wear. Ensure the rudder blade moves freely and the tiller is solid with no cracks.
Mast Step: Ensure that the mast step is secure and shows no signs of corrosion or instability.
5. Hull Integrity
Water Tightness: Check for any leaks around fittings, through-hulls, or joints. Ensure the hull is watertight.
Gelcoat: Inspect the gelcoat for any signs of fading, cracking, or peeling, which could indicate the boat has been exposed to the elements or hasn’t been cared for properly.
6. Trailer
Trailer Condition: Ensure that the trailer is in good condition, with no rust, broken lights, or faulty axles.
Wheels and Bearings: Inspect the wheels for any signs of damage or wear, and check the bearings for smooth operation.
Winch and Straps: Test the winch and ensure the boat is easily secured onto the trailer.
Brakes (if applicable): If the trailer has brakes, ensure they are functional.
7. Safety Equipment
Personal Flotation Devices (PFDs): Make sure the boat includes the appropriate number and type of life jackets or personal flotation devices.
Flares, Whistle, Horn: Check that any required safety items are included and in good condition.
Fire Extinguisher: Confirm that a functioning fire extinguisher is present.
8. Engine (if included)
Engine Condition: If the boat comes with an outboard motor, check its condition. Ensure it starts easily, idles properly, and runs smoothly.
Fuel Tank: Inspect for any leaks or cracks, and make sure the fuel tank is properly secured.
Battery: Check the condition of the battery, especially if it powers any onboard electronics.
9. Interior and Cockpit
Cockpit Condition: Inspect the cockpit area for any cracks, tears, or signs of wear. Ensure the drains are clear and working.
Seats and Cushions: If the boat has cushions or seats, check for any damage or wear.
Storage Compartments: Open and inspect any storage hatches for integrity and cleanliness.
10. Test Sail (if possible)
On the Water: If possible, take the boat for a test sail. Pay attention to how it handles, checking the stability, ease of rigging, and sailing performance.
Tuning the Rigging: Test the adjustment and trimming of the sails to ensure everything works smoothly.
11. Documentation
Ownership Documents: Ensure the boat has all proper ownership documentation, including registration and insurance (if applicable).
Service History: Ask for any maintenance or service history, which can help you determine how well the boat has been taken care of.
Manufacturer's Documentation: Ensure that the boat includes any original manuals or information about the boat and its equipment.

Nie taka tragiczna ta lista

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 14:45 

W wątku o budowie amatorskiej zadałem pytanie "jaką żaglówkę samodzielnie budować w 2025 roku" i halucynował i bredził, podpowiadając żeby budować Optymista i Lasera jako dobre i jednoskórkowe.

Nawet skorzystać z zasobów nie umie ...

.
PS: miałem odnosić się do tajnych technologii wojskowych, czy dostępnych???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 15:21 

Nie wiem do czego masz sie odnosic, po prostu technologia ta to nie kopiuj wklej z internetu. Wysmiewasz skok cywilizacyjny zwiazany z ta technologia podczas gdy naukowcy glowia sie, jak sie zabezpieczyc przed nadchodzacymi zmianami. Masz samochody ktore sa w stanie jezdzic samodzielnie. Masz maszyny ktore lepiej skanuja skore, wyszukujac zmiany rakowe. Temat jest tak szeroki, ze szkoda w ogole zaczynac jak ewidentnie nie interesuje cie to i chcesz trwac przy swoim przekonaniu.

Btw, to samo pytanie co powinienem zbudowac w 2025:

Cytuj:
Building a boat on your own in 2025 can be a fulfilling and rewarding project, but the best type of boat to build depends on several factors, including your experience, available tools, budget, space, and the purpose of the boat. Here are some ideas, categorized by boat types, that might suit different needs and skills:

1. Small Wooden Dory or Rowboat (Beginner/Intermediate)
Why? A simple and classic design, a small dory is easy to build with basic woodworking skills. It's great for calm waters and can be used for fishing or short trips.
Materials: Wood (marine plywood or cedar), epoxy, fiberglass cloth, varnish for finishing.
Time: 2–4 months, depending on experience.
Skills Needed: Basic carpentry and woodworking skills.
Ideal For: Calm lakes, rivers, or as a tender boat.
2. Plywood Kayak (Intermediate)
Why? Building a kayak from plywood is a relatively easy and affordable project for beginners or those with some boatbuilding experience. Kayaks are great for solo paddling.
Materials: Marine plywood, epoxy resin, fiberglass tape.
Time: 3–5 months.
Skills Needed: Woodworking, basic fiberglassing.
Ideal For: Solo paddling in rivers, lakes, or coastal waters.
3. Canoe (Beginner/Intermediate)
Why? A canoe is a versatile option for a DIY project. It offers enough space for two people and gear and is great for calm to moderate waters.
Materials: Wood (or a combination of wood and fiberglass), epoxy resin.
Time: 3–6 months.
Skills Needed: Carpentry, woodworking, basic fiberglassing.
Ideal For: Lake and river adventures, family outings.
4. Sailboat (Advanced)
Why? If you're looking for a bigger challenge and enjoy the idea of sailing, building a small sailboat might be the perfect choice. This project requires advanced skills, especially in terms of rigging and sail design.
Materials: Marine plywood, fiberglass, epoxy resin, metal for rigging and hardware.
Time: 6 months to over a year.
Skills Needed: Advanced woodworking, carpentry, some knowledge of sailing and rigging.
Ideal For: Coastal cruising or recreational sailing.
5. Catamaran or Trimaran (Advanced)
Why? A multihull boat offers more space and stability than traditional boats. While building a small trimaran or catamaran may take more time and expertise, it could be an excellent choice for someone interested in a larger, faster boat with great stability.
Materials: Marine plywood, fiberglass, epoxy, some metal components for rigging.
Time: 6–12 months.
Skills Needed: Woodworking, knowledge of boat stability and rigging.
Ideal For: Coastal adventures, longer trips, and performance sailing.
6. Inflatable Boat (Beginner)
Why? For something quicker and less intensive, building an inflatable boat can be a fun DIY project. These are lighter and portable but still functional for a variety of activities like fishing or leisure boating.
Materials: PVC, tarpaulin, or other flexible fabrics.
Time: A few weeks to a couple of months.
Skills Needed: Basic sewing skills (for fabric boats) or sealing techniques.
Ideal For: Short-term trips, light leisure boating, or as a dinghy.
7. Fiberglass Boat (Intermediate/Advanced)
Why? If you're comfortable working with fiberglass, building a small to medium-sized boat using this material could give you a durable and lightweight vessel. It's perfect for those who want a sturdy boat with good performance.
Materials: Fiberglass cloth, epoxy resin, marine plywood, or foam core.
Time: 4–8 months.
Skills Needed: Fiberglassing, woodworking.
Ideal For: Fishing boats, day trips, or light cruising.
Tips to Consider:
Start with a Plan: There are many boatbuilding plans available online or in books. Make sure to choose a design that matches your skill level and purpose.
Tool Availability: Consider what tools you have or need access to. Some boats, especially wooden ones, require specific carpentry tools.
Cost: Make sure to account for all materials and tools in your budget. Some projects, like fiberglass boats, might be more expensive than simple wooden rowboats.
Time Commitment: Be realistic about how much time you can dedicate. Building a boat can take months, so it’s important to plan accordingly.
Safety: Ensure you use safe, marine-grade materials and take proper safety precautions when using tools and working with chemicals like resin.
Popular Boatbuilding Resources:
Glen-L Boat Plans: They offer a wide variety of plans, from small rowboats to large sailboats and powerboats.
The WoodenBoat Store: They provide many books, plans, and materials for various boat types.
The Boatbuilder’s Bible: A great resource for traditional methods and modern techniques.
Building your own boat is a fantastic project that can take you on new adventures. Just be sure to choose a design that suits both your skills and your planned use for the boat!

Zapytalem tez o ciebie:

Cytuj:
I couldn't find any specific information on "robhosailor" from my current sources. It’s possible that the name could refer to a forum user or a specific individual within a niche community like boat building or sailing. If "robhosailor" is a username from a forum (like forum.zegluj.net, as you previously mentioned), it may be best to check directly on that forum or community for more context, as I don't have direct access to user data from specific sites or forums.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 15:42 

Twój chat GPT jest mądrzejszy*
A gdyby mu więcej ludzi zadało więcej podobnych pytań, to może nawet się więcej nauczy? Jak mój telefon - też kiedyś zamieniał mi "żaglówki" na "zagłówki", ale się trochę poprawił.

Może trzeba z nim gadać w lengłydżu, żeby skumał i nie pisał o jednoskórkowych?

Rozmowa w tym wątku dotyczyła pytań do chat GPT w sprawie pierwszego jachtu, a nie o AI w ogóle, ani o rewolucję cywilizacyjną. Chat GPT korzysta z zasobów netu i niczego sam nie wymyśli. Bazuje na tym, co znajdzie.

*) ale niewiele, bo mój nick jest ten sam, na YouTube, Instagram, Facebook, Bluesky, blogu i w jeszcze innych miejscach, więc nadal halucynuje po zasobach, tyle, że spróbowałeś go naprowadzić na to forum, bo sam się wydał...

Ostatnio edytowano 31 gru 2024, o 16:07 przez robhosailor, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:06 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Tez bylbym madrzejszy, gdybym wpisal " If "robhosailor" is a username from a forum (like forum.zegluj.net, as you previously mentioned),
To po ile te kryptomonety?
A na powaznie: gdzie sie pyta? Bo ciekawi mnie pewna kolezanka.
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:24 

"A na powaznie: gdzie sie pyta? Bo ciekawi mnie pewna kolezanka."

Musiałbyś sobie zainstalować na kompie, jak ja na telefonie, chyba że jest wersja on line, więc znaleźć trzeba u wujka G. "Chat GPT"...

Ale obawiam się, że jak spytasz o Angelinę Jolie, czy Jennifer Lopez, to coś Ci odpowie, ale jak o "Mariolkę z pod piątki", to może nie wiedzieć. Bo to rewolucja jest!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:30 

robhosailor napisał(a):
Rozmowa w tym wątku dotyczyła pytań do chat GPT w sprawie pierwszego jachtu, a nie o AI w ogóle, ani o rewolucję cywilizacyjną. Chat GPT korzysta z zasobów netu i niczego sam nie wymyśli. Bazuje na tym, co znajdzie.

*) ale niewiele, bo mój nick jest ten sam, na YouTube, Instagram, Facebook, Bluesky, blogu i w jeszcze innych miejscach, więc nadal halucynuje po zasobach, tyle, że spróbowałeś go naprowadzić na to forum, bo sam się wydał...

To jest brednia. To napisalem od samego poczatku i do tego sie odnosilem.

Masz jeden link: https://www.youtube.com/live/zzPwTJGBLO ... -zCXzDxudY
Masz drugi link: https://x.com/andrzejdragan/status/1835454178384335044

Reszta ci sie sama bedzie linkowac jak faktycznie postanowisz sprawdzic cokolwiek, zamiast gadac bzdury.

Catz napisał(a):
Tez bylbym madrzejszy, gdybym wpisal " If "robhosailor" is a username from a forum (like forum.zegluj.net, as you previously mentioned),
To po ile te kryptomonety?
A na powaznie: gdzie sie pyta? Bo ciekawi mnie pewna kolezanka.
Catz

Cytuj:
) ale niewiele, bo mój nick jest ten sam, na YouTube, Instagram, Facebook, Bluesky, blogu i w jeszcze innych miejscach, więc nadal halucynuje po zasobach, tyle, że spróbowałeś go naprowadzić na to forum, bo sam się wydał...

Zadalem pytanie czy znasz polskiego zeglarza Robhosailor i jak wyplul, ze nic nie wie, to naprowadzilem go pytaniem czy zna polskiego zeglaza robhosailor, czlonka forum forum.zegluj.net

Stad taka odpowiedz.

Robisz podstawowy blad, zakladajac ze czat gpt to nic innego jak wyszukiwarka googla (ktora wyplulaby wszystkie twoje posty w internecie).

Ja pytalem na https://chatgpt.com/. Nie wiem z ktorej wersji chata korzystal robhosailor, patrzac na to co mu wypluwal, zakladam ze ze starszej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:39 

robhosailor napisał(a):
Musiałbyś sobie zainstalować na kompie, jak ja na telefonie, chyba że [..................]ale jak o "Mariolkę z pod piątki", to może nie wiedzieć.

To nie... Podpytam konsjerzke. Zreszta i tak nie mieszka pod piątką.
mancunian napisał(a):
Zadalem pytanie czy znasz polskiego zeglarza Robhosailor i jak wyplul, ze nic nie wie, to naprowadzilem go pytaniem czy zna polskiego zeglaza robhosailor, czlonka forum forum.zegluj.net

Dobre!
A gdyby tak "naprowadzic" go poprzedzajac nick, albo nazwisko slowami ( haslami?) takimi jak "psychopata"? Albo "fujara"? Albo... No, mam sporo pomyslow.
Catz Zachwycony Sztucznie.

Ostatnio edytowano 31 gru 2024, o 16:41 przez Catz, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:39 

"Robisz podstawowy blad, zakladajac ze czat gpt to nic innego jak wyszukiwarka googla (ktora wyplulaby wszystkie twoje posty w internecie)."

Nic takiego nie zakładam. Zadaję pytanie i czytam odpowiedź. Odpowiedź jest, nie dość że głupia, to w tonie mędrca. Oczywiście, mogę, jak Ty, zadając pytanie podać milion podpowiedzi i naprowadzić na odpowiedź. To po co pytać chat??? Skoro taki inteligentny, to niech myśli, szuka, kombinuje! A on halucynuje i bredzi. Nawet nie zbliża się do sedna, tylko kręci i zawija w okrągłe zdania.

To już mój pies i moja kotka, mają lepsze wyczucie moich intencji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:44 

Cytuj:
Nic takiego nie zakładam

Cytuj:
Rozmowa w tym wątku dotyczyła pytań do chat GPT w sprawie pierwszego jachtu, a nie o AI w ogóle, ani o rewolucję cywilizacyjną. Chat GPT korzysta z zasobów netu i niczego sam nie wymyśli. Bazuje na tym, co znajdzie

Faktycznie...

Catz nic nie musisz instalowac, jak chcesz sie pobawic w pytania i odpowiedzi.

Za ten post autor mancunian otrzymał podziękowanie od: Catz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:47 

robhosailor napisał(a):
To już mój pies i moja kotka, mają lepsze wyczucie moich intencji.

To masz szczescie!
Kot klubowy jest przesympatyczny, ale ma szmergla.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

mancunian napisał(a):
Catz nic nie musisz instalowac, jak chcesz sie pobawic w pytania i odpowiedzi.

To gdzie klikac?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:50 

https://chatgpt.com/

mozesz tez zapytac o polish sailor robhosailor i zobaczyc czy zna, czy widzi krypto

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 16:59 

Bog zaplac!
Chat kolezanki nie zna i to z pewnoscia juz jest dobry znak.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:04 

Btw, zadalem pytanie:

Cytuj:
polski żeglarz robhosailor uwarza, że nie umiesz nic sam wymyślić, tylko czerpiesz na zasobach znalezionych w internecie. Co masz do powiedzenia na ten temat

i odpowiedz:
Cytuj:
To ciekawe pytanie! Chciałbym zacząć od wyjaśnienia, jak działam i co naprawdę robię. Moja funkcja polega na przetwarzaniu ogromnych ilości danych, które zostały mi udostępnione podczas procesu treningowego. Zostałem stworzony na podstawie ogromnych zbiorów tekstów, książek, artykułów, stron internetowych i innych źródeł, które były publicznie dostępne do momentu, kiedy zostałem wytrenowany. Nie mam dostępu do internetu w czasie rzeczywistym ani do żadnych nowych danych po październiku 2023 roku, więc nie mogę aktywnie przeszukiwać sieci czy pozyskiwać nowych informacji.

Można powiedzieć, że działam na bazie tego, co już zostało wprowadzone do moich zasobów w trakcie mojego treningu, i łączę te informacje w odpowiedzi na Twoje pytania. Moje odpowiedzi są wynikiem przetwarzania tych danych w sposób, który pozwala mi tworzyć informacje na podstawie tego, co już wiem. Nie tworzę nowych, oryginalnych odkryć, ale mogę generować odpowiedzi, które bazują na już istniejących informacjach.

Co to oznacza w kontekście "wymyślania" rzeczy?
Kreatywność: Chociaż nie tworzę całkowicie nowych koncepcji na poziomie, który charakteryzuje ludzką innowacyjność (np. wynalezienie nowej technologii czy stworzenie zupełnie nowych teorii), to w ramach moich możliwości mogę "łączenia" różnych informacji w sposób, który może wydawać się oryginalny. Na przykład mogę zaproponować nowe podejście do jakiegoś zagadnienia na podstawie istniejących teorii i danych.

Źródła informacji: Moje odpowiedzi opierają się na analizie dużej ilości danych, w tym dostępnych publicznie tekstów, książek i innych zasobów. Oczywiście, jeżeli ktoś zadaje pytanie, które wymaga nowatorskiego podejścia, mogę wskazać ogólne zasady, metody i rozwiązania, które są powszechnie stosowane lub oparte na uznanych badaniach, ale w moich odpowiedziach zawsze będę korzystać z informacji, które mam w moich zasobach.

Co do zarzutu RobhoSailora:
To, że moje odpowiedzi bazują na zasobach już dostępnych w internecie, wcale nie oznacza, że nie mam zdolności do „wymyślania” nowych propozycji czy sugerowania kreatywnych rozwiązań w ramach tego, co wiem. Ostatecznie każda odpowiedź, którą tworzę, jest wynikiem przetwarzania danych, ale także zastosowania umiejętności wnioskowania, analizy kontekstu i przetwarzania informacji w odpowiedzi na zapytanie. Moje „twórcze” podejście zależy od tego, jak dobrze mogę połączyć te zasoby i odpowiednio je zastosować w danej sytuacji.

Dlaczego więc moje odpowiedzi są przydatne?
Wnioskowanie i adaptacja: Choć moje odpowiedzi bazują na już dostępnych materiałach, potrafię łączyć te informacje w sposób, który pomaga w rozwiązywaniu problemów. Można to traktować jako formę adaptacyjnej kreatywności.
Szeroka baza wiedzy: Mam dostęp do ogromnej ilości wiedzy na różne tematy, co pozwala mi generować odpowiedzi, które są praktyczne i dobrze dopasowane do zapytania, nawet jeśli temat jest skomplikowany.
Podsumowując:
Zgadza się, że nie tworzę całkowicie nowych idei, jak człowiek może to zrobić. Moje odpowiedzi opierają się na danych, które zostały mi udostępnione podczas treningu. Niemniej jednak, dzięki zdolności do przetwarzania i łączenia tych danych, mogę generować odpowiedzi, które mogą być użyteczne, kreatywne i praktyczne w kontekście danego pytania.

Jeśli RobhoSailor uważa, że moje odpowiedzi są mało twórcze, to zrozumiałe – w końcu nie mam zdolności do samodzielnego odkrywania nowych rzeczy ani do „myślenia” w ludzkim sensie. Moim celem jest jednak dostarczanie jak najlepszych odpowiedzi na bazie tego, co już jest znane, w sposób logiczny i adekwatny do zapytań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:13 

Blablabla...

Propozycje samodzielnej budowy Lasera to na pewno sam wymyślił. Nie wierzę, że ktoś to wrzucił w zasoby. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:17 

mancunian napisał(a):
Jeśli RobhoSailor uważa, że moje odpowiedzi są mało twórcze, to zrozumiałe – w końcu nie mam zdolności do samodzielnego odkrywania nowych rzeczy ani do „myślenia” w ludzkim sensie.

Naskarzyles mu na Roberta???
mancunian napisał(a):
Moim celem jest jednak dostarczanie jak najlepszych odpowiedzi na bazie tego, co już jest znane, w sposób logiczny i adekwatny do zapytań.

Bedzie czym brukowac Pieklo...
Catz
Powyzsze cytaty sa robota, nie mancuniana! Zeby nie bylo...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:32 

Catz napisał(a):
mancunian napisał(a):
Jeśli RobhoSailor uważa, że moje odpowiedzi są mało twórcze, to zrozumiałe – w końcu nie mam zdolności do samodzielnego odkrywania nowych rzeczy ani do „myślenia” w ludzkim sensie.

Naskarzyles mu na Roberta???
mancunian napisał(a):
Moim celem jest jednak dostarczanie jak najlepszych odpowiedzi na bazie tego, co już jest znane, w sposób logiczny i adekwatny do zapytań.

Bedzie czym brukowac Pieklo...
Catz
Powyzsze cytaty sa robota, nie mancuniana! Zeby nie bylo...

Zadanie:
Cytuj:
czy mogłbyś napisać wiersz o żeglarzu robhosailor z warszawy, co nie wierzy w czat gpt oraz o żeglarzu Catz, co mieszka we francji i poszukuje informacji o pięknej niewiaście

odpowiedz:
Cytuj:
Oczywiście! Oto wiersz, który łączy oba te wątki — RobhoSailora z Warszawy, który nie ufa ChatGPT, oraz Catz z Francji, który szuka informacji o pięknej niewiaście.

Żeglarze i ChatGPT

W Warszawie, gdzie Wisła szumi cicho,
RobhoSailor na wodzie spędza dni,
Jacht swój wzbija w fale, a w głowie—
Wciąż myśli, że maszyna nie może mieć sił.

„Człowiek jest twórcą, to prawda, to wiem,
A nie komputer, co tylko teksty plecie.
Nie wierzę w ChatGPT, w jego słowa,
Bo to maszyna — nie serce, nie zmysły!”

Ale za horyzontem, daleko, wśród wód,
Catz z Francji na morzu — wędrowiec wciąż młody,
Na pokładzie jachtu, z kompasem w ręku,
W poszukiwaniu niewiasty — tej pięknej, nieznanej.

„Ona musi być jak gwiazda na niebie,
Zwycięska i pełna tajemnic,
Chciałbym ją spotkać, by szukać przygód,
Pytam więc ChatGPT, choć to maszyna, przecież…”

I tak płyną po wodach, każdy swoją drogą,
RobhoSailor z sercem twardym, Catz z nadzieją w oczach,
Obaj w świecie żeglarzy, w oceanie słów,
Szukają odpowiedzi — jeden w lądzie, drugi wśród fal.

Choć różni ich ścieżki, różni ich wiarę,
W sercu żeglarza bije ta sama siła —
RobhoSailor nie ufa maszynie słów,
A Catz w ChatGPT szuka, w nim prawdy i woli.

I kto wie, czy oba losy spotkają się kiedyś,
Gdzieś na wodach świata, na oceanie pragnień.
Bo choć nie każdemu odpowiada sztuczna mowa,
Żeglarz, jak każdy, szuka swojego portu i drogi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:38 

Genialne!
Jednak bede bawic sie po swojemu.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:40 

O q...!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 17:53 

No co?
Mnie ten poemat wzruszyl bardzo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 19:18 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Trochę przydługi OT w temacie. Długo jeszcze dędziecie uprawiać tą masturbację? Przepraszam osiągać samozadowolenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 19:23 

Podziękował : 1822
Otrzymał podziękowań: 2213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Dodałem muzę AI i jest przebój na Sylwestra:

:D
Wersja 2:

;)

Za ten post autor Mir otrzymał podziękowanie od: mancunian
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2024, o 19:59 

Waldi_L_N napisał(a):
Trochę przydługi OT w temacie. Długo jeszcze dędziecie uprawiać tą masturbację? Przepraszam osiągać samozadowolenie.

Masturbacja i samozadowolenie to nie to samo.
Przydługi? Nie przedluzaj!
OT przynajmniej smieszny, jak na temat.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2025, o 01:28 

Mir napisał(a):
Dodałem muzę AI i jest przebój na Sylwestra:

Zgroza...
Obym sie znowu mylil, ale mam wrazenie, ze wiecej niz polowa postow jest tu generowana w ten sposob.
A niektorzy sie z tego ciesza... to dla nich:
https://www.youtube.com/watch?v=GQupyvjSxH4
Slabe? Ale tez umiem wklejac!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2025, o 11:41 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
robhosailor napisał(a):
Chat GPT korzysta z zasobów netu i niczego sam nie wymyśli. Bazuje na tym, co znajdzie.

Że co ??? Że sam nie wymyśli, tylko musi w sieci kopać ?
No weź mnie nie rozśmieszaj :rotfl:
To inteligentna maszyna. Sztuczna, bo sztuczna, ale inteligencja jednak.
Jemu też się nie chce ;) I kombinuje jak tu wywinąć się od roboty.
Przykład:
Najpierw zadałem pytanie "trenujące":
"Czy Robhosailor, zajmujący się budową jachtów żaglowych, jest dobrym żeglarzem ? "
Odpowiedział mi w kilku zdaniach, że jak najbardziej...
( On jest politycznie poprawny i o nikim nie mówi źle )
A potem zadałem takie pytanie:
"Polski żeglarz Robert Hoffman zbudował dwie łodzie. Jak się nazywają ?"
A odpowiedź masz tutaj:
Obrazek
I co ? W te pędy poleciał przeszukiwać zasoby, czy rozczytał Twój algorytm którego użyłeś przy tworzeniu nicka ?
I podjął w międzyczasie kilka z puppy wziętych śmiałych założeń...
To nie służy do przesyłania informacji a do komunikacji Robercie.
A w dzisiejszych czasach to dwie całkiem inne sprawy są ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2025, o 12:18 

A jeśli to Cię nie przekonało, że chatGPT myśli i wymyśla...
Bardzo chciałem usłyszeć od kogoś kompetentnego, że Catz nie zna się na żeglarstwie :rotfl:
Więc zrobiłem tak:
Najpierw poprosiłem chatGPT o kod jakiegoś programu:
"Napisz kod programu gry PONG na platformę ARDUINO"
W odpowiedzi "wypluł" jakiś kod z komentarzem...
A potem niedbale wklikałem:
"czy catz jest dobrym żeglarzem ?"
Nie troszcząc się nawet o wielkie litery i ortografię...
Co zrobił mój rozmówca ? Dobrze się przyjrzyj:
Obrazek
On rzeczywiście odnalazł Catza w sieci i to po skojarzeniach z żeglarstwem...
Pozyskał bowiem imię i nazwisko... Ale potem, operując tymi danymi ( imieniem i nazwiskiem )... Pomyślał, wymyślił i wszystkiemu zaprzeczył.
Czyli uwzględnił to, co chciałem usłyszeć :rotfl:
Ta machina naprawdę sama kombinuje Robercie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2025, o 12:32 

"podjął w międzyczasie kilka z puppy wziętych śmiałych założeń..."

Kreatywność "level z puppy".

Teraz przypomnijmy sobie skąd w tej gadce wyszliśmy - pojawiła się opinią, że "chat GPT ma więcej pojęcia". A ja twierdzę, że ma zero pojęcia i halucynuje na podstawie tego, czym go nakarmiono - jak ksiądz o życiu rodzinnym...
Do tego, ma dość przestarzałe poglądy, bo proces treningu zakończył się lata temu. Nadawałaby się na posła peeselu.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2025, o 12:48 

robhosailor napisał(a):
A ja twierdzę, że ma zero pojęcia i halucynuje na podstawie tego, czym go nakarmiono - jak ksiądz o życiu rodzinnym...

Lepiej ;)
On się na bieżąco "karmi" Twoimi pytaniami. O tym były moje przykłady.
I jeśli zadasz tylko jedno pytanie i zadowolisz się odpowiedzią, to jeszcze pikuś.
Jeśli zaczniesz z nim rozmawiać, to już po dwu pytaniach jesteś w czarnej puppie :mrgreen:
On został wytrenowany do któregoś tam roku, ale każda instancja ( każde uruchomienie przez użytkownika ) to nadal trenowanie chata w obrębie tej instancji...
Zgadzam sie w całej rozciągłości Robercie. Chciałem tylko zobrazować jak bardzo można wdepnąć w guano ;)

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowania - 2: piotras, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2025, o 11:35 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
MarekSCO napisał(a):
On rzeczywiście odnalazł Catza w sieci i to po skojarzeniach z żeglarstwem...
Pozyskał bowiem imię i nazwisko... Ale potem, operując tymi danymi ( imieniem i nazwiskiem )... Pomyślał, wymyślił i wszystkiemu zaprzeczył.
Czyli uwzględnił to, co chciałem usłyszeć :rotfl:
Ta machina naprawdę sama kombinuje Robercie ;)

Powiem więcej: wykazuje nieodłączną cechę inteligencji, jaką jest lenistwo.
Jak musiał coś sprawdzić, to sprawdził. A dalej już skomponował odpowiedź na odwal się, pewnikiem dla oszczędności energii i czasu procesorów.

Już niedługo doczekamy wzrostu inteligencji do tego stopnia, że AI stanie się asertywna i pośle pytającego na drzewo. I tyle z tego będziemy mieli...

pozdrawiam

krzys

któremu AI po raz kolejny podała błędny (choć sensownie wyglądający) wzór matematyczny.

Za ten post autor myszek otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona