Witam kolegów żeglarzy,
jako ze to mój pierwszy post na forum, na wstępie wypada się przedstawić - mam na imię Marcin, 37 wiosen, od ponad 20 lat na emigracji a od siedmiu lat mieszkam w Irlandii, dokładniej w Baile Átha Cliath, przez niektórych zwanym tez Dublinem

Żeglarstwo zacząłem uprawiać w wieku szczenięcym, potem miałem wiele wiele lat przerwy okazyjnie pływając jako balast tu i tam. W Irlandii znowu zacząłem pływać tak bardziej na "poważnie". Tyle o mnie.
Co do wątku głównego. Niedawno stałem się współwłaścicielem jachtu typu Trapper 300, projektu Bruce'a Kirbiego, stocznia Anstey Brothers, potem Trapper Yachts. Jacht został wybudowany w roku 1980.
Poszukując informacji na temat tej już nie istniejącej stoczni natrafiłem na jednej ze stron poświęconej temu jachtowi na taka informacje:
"Around 180 Trapper 300's of two interior versions were constructed, many being completed from kits.
A considerable number of these 180 were sold in Poland, but some also went to USA and Hong Kong"
Czy ktoś z Was zna te jachty i jaka była historia tej jednostki w sensie sprzedaży do Polski jak mniemam w latach 80-tych? Czy ktoś z was może na nich pływał lub pływa? Żadnej informacji na ten temat w internecie nie znalazłem. Interesuje mnie ten temat tylko z czystej ciekawości i trochę mnie dziwi ze wtedy Polska ( wydaje mi się ze w tych czasach mógł ewentualnie zakupić "considerable number" tylko PZŻ? ) w tak ciężkich czasach na przełomie lat 80-tych inwestowała w jakaś bliżej nie znana liczbę jachtów z Wielkiej Brytanii?
Pozdrawiam serdecznie i za ewentualne odpowiedzi z góry dziękuje.
Marcin
P.S:
Tak wygląda:
http://trapper300.tumblr.com/( cena była inna