Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 15:05

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2011, o 21:51 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Witam,
może to wydawać się dość idiotyczne pytanie aczkolwiek jestem ciekaw odnośnie porównania regatowych jednostek ( odpadają zwykłe omegi itd... ). Otóż ciekawi mnie jak wygląda porównanie takiej 470, 49er, klasy Finn, omegi i innych pokrewnych regatowych małych jednostek. Patrzac z fizycznego punktu widzenia to lzejsza jednostka z wieksza powierzchnia żagla ( oczywiście bez przesady ma wielkie znacznie) konstrukcja czy też sama wielkość jednostki. Ma to wpływ na stabilność, szybkość, zwrotność itd... Nie biorąc pod uwagę zdolności sternika jak wyglądałby plus minus ranking takich jednostek. Do czego zmierzam. Otoż nie tak dawno u nas na zalewie Rybnickim mialy miejsce regaty klasy OPEN więc startując na 470 czułem sie bardzo mocno. Byłem bez spinakera bo gdzieś potraciły się brassy ( tak to bywa jak wszystko w klubowych żaglowniach lubi się tracić ). No i rzeczywiście było dobrze ale przegrałem wszystkie 3 biegi z regatową omegą :( Ich załoga była w kazdym razie doświadczona i zawsze wygrywaja u nas regaty , a mój był to pierwszy start za sterem a jednak zauważyłem ,że regaty od normalnego pływania różnią się znacznie. Inna szkoła jazdy. Warunki były również zmienne i nie udało mi się wszystkiego zmienić podczas przerw między poszczególnymi biegami no i brakuje mi doświadczenia... Moje pytanie czy ja byłem aż tak złym sternikiem ze nie potrafiłem nic zrobić by doganiać tę omegę czy poprostu musze uznać góre ich nad 470 przynajmniej bez spinakera. Oczywiście muszę wprowadzić mnóstwo poprawek do mojej 470 bo przygoda z nią dopiero się zaczyeła i pływam na niej tylko z trapezami i to póki co jedyne dodatki jakie mam :D Odnośnie reszty to ponoć 49er z nich wszystkich są najszybsze. Pozdrawiam i prosze o udzieleniu mi paru lekcji co i jak wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 08:08 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Sam piszesz ze zaloga Omegi byla doswiadczona a Ty jestes poczatkujacy i do tego
lodke masz niedoklarowana :)
Podajesz klasy, ktore trudno porownywac bo sa bardzo rozne. Dla przykladu, mozna
probowac porownac Finna z Contenderem, Laserem, OK czy Europa. FD z 470, 505
czy Hornetem i to ma jakis ses.
Jesli chodzi o porownanie bardzo roznych klas to poszukaj wynikow regat
"One of the kind".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 21:55 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Pokostny napisał(a):
startując na 470 czułem sie bardzo mocno

:lol: :lol: :lol: następny przekonany o nadprzyrodzonych właściwościach 470 :lol: :lol: :lol: , a to tylko zwykła łódka. I niestety czasem wolniejsza od innych, bo długość ma znaczenie ;) (i ciężar załogi też). Ale kiedy powieje i zacznie się prawdziwa jazda to mało kto ma prawo być szybszy od nas. :-P .
Witam nowego fana 470. Ustaw prawidłowo swoją łódkę - to warunek sprawnego pływania w silnym wietrze i ciepło się ubieraj na jesienne ślizgi.
Może wrzuć zdjęcia otaklowanej łódki, będziemy mogli coś podpowiedzieć.

grzegorz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 12:24 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: brak
dokładnie, tak jak kolega napisał powyżej, 470tka pokazuje pazura dopiero w ślizgu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 16:03 

Podziękował : 1
Postaram się coś wrzucić jak będe mieć zdjęcia z regat. Ale myślę ,że miałem zbyt nawietrzne ustawienie bo mocno kładło w 3B. Załogant pierwszy raz był na 470tce i widać było jego zaniepokojenie :) Miał problemy z opuszczaniem miecza a to przecież sprawa dosłownie paru sekund a nawet mniej. Do tego wypadł za burte bo nie korzystał z trapezów należycie. Mam przy niej wiele pracy ale myślę że teraz zima uda mi sie przygotować ja należycie :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 16:24 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Pokostny napisał(a):
Ale myślę ,że miałem zbyt nawietrzne ustawienie bo mocno kładło w 3B.

Rzeczywiście - coś nie tak.

Nie mam doświadczenia na 470 - trzeci raz (chyba) w życiu, na łódce tej klasy, pływałem 24 września 2011 właśnie z Grzegorzem (greg470) - wiało 3-4 Bft i łódka szła praktycznie bez przechyłu, przy czym nie używałem wcale trapezu (nawet go ze sobą nie zabieraliśmy - siedzieliśmy na burcie, czasami się trochę wychylając) a Grzegorz sterował jednym palcem, bo tak świetnie jego łódka jest zrównoważona. Z tego, co pamiętam, to chyba 6,5 węzła na jego GPS-ie było normą podczas tego krótkiego pływania.

Reasumując - gdybym miał 470-kę, to chętnie skorzystałbym właśnie z rad i doświadczeń Grzegorza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2011, o 08:32 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 10
:cool: ustawienia 470er to podstawa ;) zapraszam fanów na http://470er.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2012, o 18:22 

Podziękował : 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
witaj,
pływałem na 470- jest wolniejsza od 505.
pływam na 505- w słabych wiatrach powiedzmy że ma równe szanse z sportową omegą.
co do skiff'ów przypuszczam że 505 wolniejsza, ale jak już było wspomniane nawet na dobrze strymowanych "starych szmatach" można wygrać wyścigi
polecam
http://www.int505.pl/

Odpowiedz z cytatem