Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 cze 2025, o 20:40

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 cze 2013, o 23:53 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Cześć,

wiem że na drugiej stronie znajduje się 6-stronowa dyskusja o jachcie idealnym na Bałtyk, ale nie znalazłem tam tego czego szukam. W polskim internecie też nie ma zbyt wielu informacji na ten temat, a ciekaw jestem waszej opinii.

Podczas jednych ze spotkań w szerszym gronie rozgorzała dyskusja na temat niedrogiego jachtu morskiego, który może zaoferować coś więcej niż tylko spokojną żeglugę z punktu A do punktu B. Oczywiście, nie dyskredytuję takiego żeglarstwa, gdyż większość mojego morskiego stażu wyglądała w ten sposób i sprawiała mi nie lada przyjemność:)

Czy zakładając że posiadam 60-80-100k złotych jestem w stanie kupić coś co nadaje się:
-do szeroko pojętego cruisingu i bezproblemowych kilkudniowych przelotów, niekoniecznie w bardzo komfortowym wnętrzu, ale nie powodujące frustracji wynikającej z siedzenia w gołej laminatowej skorupie i spania na koji wykonanej ze sznurków bez materaca
-dające troche większy fun factor, w postaci większej prędkości.

Chodzi mi o łódkę którą będę mógł spokojnie sam lub w kilka osób podróżować po Bałtyku (to jest akwen docelowy, chociaż może i Północne nie będzie kiedyś wykluczone), ale i popłynąć trochę szybciej, z regatowym zacięciem? Nie mówię tu o poważnym racingu (wiem ile kosztuje komplet żagli z laminatu i zdaję sobie sprawę że to zupełnie nie ten poziom cenowy), chodzi mi o jacht "szybszy od przeciętnej", umożliwający postawienie spinakera, i przeloty z większymi prędkościami, ZACHOWUJĄC przy tym jednocześnie dzielność morską która pozwoli bez obaw żeglować przy silnym wietrze i sztormować.

Czy te kryteria nie "zwalczają" się równocześnie? Jeśli nie, to jakie jednostki hipotetycznie warto brać pod uwagę? Jaka długość (myślałem o czymś w okolicach 30 stóp, dłuższe chyba nie zmieszczą się w budżecie)? Przypuszczam że celować trzeba w jednostki laminatowe z lat 80tych, ale jakie?

Z góry dzięki za jakąkolwiek dyskusję w tym temacie, sam jestem ciekaw Waszych opinii:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 07:04 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Odpowiedź na pytanie brzmi: NA PEWNO TAK.
To kwestia cierpliwego szukania. W najbliższych latach powinno być to szczególnie łatwe w Szwecji.
Maszyny regatowej nie kupisz, ale normalny, szybki i wygodny jacht tak.
Pamietaj, że cena rośnie wykładniczo z długością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 07:08 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4249
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ja swoją Granadę 27 właśnie sprawdziłem w regatach i z samego jachtu jestem zadowolony.

To na pewno nie jest idealny jacht, a na turystykę w kilka osób pewnie jednak za mały (choć zależy co kto lubi).
Ale zacięcie sportowe ma ;)

Szukasz tego, czego ja szukałem, tylko z inaczej postawionym akcentami. Bo ja szukałem jachtu do regat, który jednocześnie nadałby sie do turystyki i kilkudniowych przelotów.

Ciekaw jestem co wyjdzie z dyskusji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 08:03 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Przedzial 60-100 tys jest bardzo duzy i zmiescisz sie w tym spokojnie :) Nie sam typ jachtu decyduje o tym ze jest "szybszy od przecietnej" bo poza umiejetnosciami zalogi istotnym elementem jest takielunek i zagle. czesto o tym sie zapomina. Jesli nie zalezy Ci na ukladzie wnetrza ktory prezentowalem w tej innej dyskusji to problemu nie bedzie. Aktualnie jest fajny , niezle zabudowany jacht 3/4 tony MG 34, byla duza 1/2 t Hustler 32. Obie konstrukcje sa seryjne o duzym potencjale i niezlym wnetrzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 08:06 

Z moich doswiadczen wynika ze w Skandynawii jachty 9-10 m sa istotnie drozsze niz w Europie Zachodniej ale mozna za 100-150 tys sek trafic fajnego Scampi 30.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 09:30 

Waliant, zalozenia mam podobne. Jak sprawuje sie Twoj jacht?
M@rek napisał(a):
Przedzial 60-100 tys jest bardzo duzy i zmiescisz sie w tym spokojnie :) Nie sam typ jachtu decyduje o tym ze jest "szybszy od przecietnej" bo poza umiejetnosciami zalogi istotnym elementem jest takielunek i zagle. czesto o tym sie zapomina. Jesli nie zalezy Ci na ukladzie wnetrza ktory prezentowalem w tej innej dyskusji to problemu nie bedzie. Aktualnie jest fajny , niezle zabudowany jacht 3/4 tony MG 34, byla duza 1/2 t Hustler 32. Obie konstrukcje sa seryjne o duzym potencjale i niezlym wnetrzu.

Marku, widzialem mg 34 na apolloduck, nie wiem czy chodzi o tą samą lodke, ale wyglądała ciekawie, jefynie wnetrze wymagalo dopieszczenia. Jesli masz jakieś propozycje poza tymi modelami daj znać, poprzeglądam sobie wieczorem.

Pozdrawiam

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):

Marku, widzialem mg 34 na apolloduck, nie wiem czy chodzi o tą samą lodke, ale wyglądała ciekawie, jefynie wnetrze wymagalo dopieszczenia. Jesli masz jakieś propozycje poza tymi modelami daj znać, poprzeglądam sobie wieczorem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 10:03 

majurek napisał(a):

Nie chciałbym jeszcze za dużo mówić, czy chwalić jachtu. Niedawno był "dziewiczy rejsik" a teraz były dziewicze regaty. Jacht ma braki żaglowe i sprzętowe, ale z tego co widziałem w ciągu ostatnich dwóch dni, jest potencjał. :)

Tylko że ja mam nietypowe podejście, bo na wygodach słabo mi zależy, a po pływaniu na Pallasie mam wrażenie super luksusów ;)
Skąd jesteś? Bo jak z Trójmiasta to możemy się umówić na oglądanie (jacht stoi w Górkach).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 16:38 

Aktualnie sa dwie MG 34 jedna na wyspach, druga w Portugalii.
Ciekawych lodek przewija sie sporo, czasem sa znakomite okazja ale moim zdaniem wszystko trzeba obejzec samemu. Pomoglem kupic pare niezlych jachtow i wiem z doswiadczenia ze im bardziej sprecyzujesz wlasne oczekiwania i finanse tym latwiej cos zaproponowac.
Jeden MG 34 pojawial sie na szczecinskich wodach, kiedys stal w Stepnicy i startowal w UL nazywal sie "Fever".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 18:26 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
stoi nadal, dobrze wygląda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2013, o 00:07 

Panowie, można prosić więcej informacji/opinii o tym MG34?

Przeglądałem obydwie oferty, wyglądają interesująco, same łódki wyglądają na doposażone jeśli chodzi o żagle/elektronikę/takielunek. W środku jak na regatówkę przystało-bieda. Czy nie będzie problemu z zabudowaniem tego w jakiś sensowny sposób (najlepiej 1 kabina z przodu, co poza tym- nie wiem) i w rozsądnych pieniądzach? Czy trzeba się liczyć z dziesiątkami tysięcy?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2013, o 06:55 

Nie wiem czego oczekujesz od wnetrza ? HR, Najad czu Oyster to nie bedzie a te akurat lodki maja niezle zabudowane i wyposazone wnetrze. Sprobuj skontaktowac sie z wlascicielem "Fevera" i sam zobacz. Regtowe wnetrze ma ten http://www.apolloduck.com/display.phtml?aid=221197

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2013, o 20:04 

Temat zszedł z Granady 27 (pewnie za mała), ale podrzucę - tak wygląda Czarodziejka pod spinakerem:

http://www.marinagdansk.pl/regaty2013/z ... 01320.html

Kolorowo, spinaker starej daty, ale w dobrym stanie. ;)

Odpowiedz z cytatem