Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 05:58

Autor Wiadomość
 Tytuł: Miss Sasanek?
PostNapisane: 27 cze 2015, o 20:56 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Na Sasankach nie znam się prawie tak bardzo, jak Zbieraj. Piszę prawie, bo on się nie zna na Sasankach z ogromnym autorytetem, a ja się nie znam amatorsko.

Brnąc do ad remu - zachodzi niepokojąca szansa, że będę musiał wyczarterować na polskich Mazurach (lub, nie daj Bóg Warmii) łódkę dla 4 osób, a ja takich jednostek od czasów kiedy Orion był szczytem bon tonu - nie używam.

Skłaniam się ku Jeziorakowi - skoro mus - wiec doradźcie coś, co pływa w sposób zbliżony do łodzi z żaglem. Czyli osiąga dziesiątą część prędkości wiatru i reaguje na ster. Mam w dupie kuchenkę, w kabinie może być nawet metr siedemdziesiąt jeden, a instalacja audio (a tym bardziej video) jest mi potrzebna jak pannie dzidziuś.

Grot pełnolistwowy jest natomiast mile widziany, genua wywoła rumieńce na moich policzkach, a na widok spinakera mogę sie posikać ze szczęscia. Szukam łódki która przede wszystkim słuzy do pływania i można się ewentualnie na niej zdrzemnąć (niekoniecznie pod tentem na bomie).

Jakieś sugestie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2015, o 22:17 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
sailhorse napisał(a):
Na Sasankach nie znam się prawie tak bardzo, jak Zbieraj.
sailhorse napisał(a):
Jakieś sugestie?
Dear Koniu, ponieważ siem nie znam, to siem wypowiem.
Na Sasankach siem nie znam, ale znam siem na sasankowych ludziach.
Zrób tak:
1. Wleź tu:
http://www.przystanskarbek.pl
2. Derekcją tego sasankowego interesu jest Tadzio Świst, który peregrynował ongiś ze mną na Bardzo Dużej Sasance i znamy siem ho, ho, albo i dłużej.
3. Zadzwoń do niego i - szurając nóżką, albo szczelajonc kopytami - przedstaw siem ładnie jako kumpel Zbieraja.
4. Powiedz mu, że ja go proszem, żeby Ci dał cóś wypasionego.

Powinno zadziałać. :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: sailhorse
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2015, o 22:50 

Jestem Twoim Zbieraju 2400 dziękującym - jak wskazuje licznik. To jest równowartość co najmniej 0,75 u Starej Sobieskiej. No, nie widze inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2015, o 07:10 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Z plywajacych jachtow na Mazurach polecam:
-wiekszy -Maxus 26 lub28 z Ahoja.
- mniejszy -maxus 22.

Prowadza sie jednym paluszkiem, wyprzedzaja wszystkich na szlaku. Rozne sasanki/tanga/twistery/phile/antile nawet blisko sie nie utrzymaja.

Ze spinakerem mozesz sprobowac wyczarterowac sportowego Mx22 w Ahoju (na szybrze z doskonalymi zaglami) lub w Rainmakeryachtclub. W sprawie sportowych lodek w obu przypadkach lepiej obgadac temat wczesniej ze mna, gdyz to specyficzna oferta i nie wiem czy oczekujesz takiego jachtu (ja doskonale znam te jednostki). Sportowe na szczescie grotow pelnolistwowych nie maja, wiec plywaja jeszcze lepiej. Czarterowe, niestety, wszystkie maja pelne listwy.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: sailhorse
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2015, o 17:44 

plitkin napisał(a):
Sportowe na szczescie grotow pelnolistwowych nie maja, wiec plywaja jeszcze lepiej. Czarterowe, niestety, wszystkie maja pelne listwy.

dziękuję za poradę, ale zaintrygowała mnie ostatnia część Twojej wypowiedzi - dlaczego "Sportowe na szczescie grotow pelnolistwowych nie maja"? Przecież groty pełnolistwowe mają mnóstwo zalet, szczególnie na słabym wietrze. Oczywiście kosztem precyzyjnego trymowania, ale czy walka o precyzyjne trymowanie na łódce z nieodkształcalnym i tak takielunkiem ma głebszy sens?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2015, o 18:30 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
sailhorse napisał(a):
rzecież groty pełnolistwowe mają mnóstwo zalet, szczególnie na słabym wietrze. Oczywiście kosztem precyzyjnego trymowania, ale czy walka o precyzyjne trymowanie na łódce z nieodkształcalnym i tak takielunkiem ma głebszy sens?

Grot pełnolistwowy ma jedną jedyną zaletę na wodzie: ładniej spada do lazy-jack-a przy zrzucaniu. Poza tym ma już same wady. Wtórną zaletą jest większa trwałośc takiego żagla gdy jest używany przez gamoni, którzy doprowadzają do łopotu.
Moim zdaniem żadnych zalet związanych stricte z nautyką grot pełnolistwowy nie daje.

Co do takielunku na sportowych 22kach - tam akurat masz całkiem uczciwe regulacje: napięcie sztagu, wygięcie góry masztu, pochylenie masztu. W porcie dochodzi regulacja masztu przód-tył, wstępna strzałka masztu, większy zakres pochylenia, regulacja want - miejsc zaczepu i napięcia. Myślę, że wystarczy jak na taką łódkę :roll: Pomijam już kontrolowane wygięcie kolumny masztu od obciągacza + fału.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Z dużych łódek jeszcze na Mazurach mogę polecić ex-szybrowe Bolero 805 od Mariana Bełbota lub Bingo 930 Sport R (o ile P. Marian Tobie go wypożyczy, bo nie każdemu go daje). Te łódki są szybkie, choć prowadzą się moim zdaniem inaczej niż wspomniane Maxusy: inne uczucia na sterze.

Odpowiedz z cytatem