Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 22:57

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2015, o 22:36 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Laser 2 Regatta, którego nabyłem posiada taki specjalny "tunel" na (w) dziobie w, którym umieszczamy spinakera. No i tu się zaczyna.
Czy spinakera umieszczamy w nim rogiem fałowym skierowanym w stronę dziobu łódki, czy może odwrotnie (sądzę, że ta pierwsza wersja obowiązuje)?
Co robimy z szotami spinakera? Przecież jak go stawiamy to on wychodzi z tego "tunelu" więc i szoty wychodzą razem z nim a właściwie za nim, co teraz z tymi szotami? Chyba powinny być już przewleczone przez odpowiednie kipy w środkowej części kadłuba?
Jak ściągamy spinakera, jakimś kontrafałem? Jeśli tak to gdzie on powinien być przymocowany? Przecież wciągamy go zpowrotem do tego tunelu, co wchodzi pierwsze, róg fałowy czy rogi szotowe?. Sporo mam tych wątpliwości bo nigdy taką łódką nie pływałem a jeszcze w trakcie trzeba coś robić ze spinakerbomem.
Wczepiamy go o masztu, drugi koniec wczepiamy do spinakera do "rogu halsowego" i może jeszcze jakiegoś szpringa potrzeba?
:) Jak tym wszystkim operować? Jaka chronologia? Proszę o kilka porad.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mogą być również "konkrety ogólne" ale te bardziej konkretne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 12:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Witaj, również mam ten jacht i w tym roku juz sporo pływałem, także ze spinakerem. Odpowiadając na Twoje pytania to:
1. Spinakera takluj po postawieniu foka.
2. Najpierw wiążesz róg fałowy, najlepiej węzłem ratowniczym, ale w miarę ściśle.
3. Spianker firmowy ma dwa kolory brzegów. Lewy to czerwony, Prawy to zielony. Jest to istotne ponieważ na jego powierzchni od łódki masz wszyte dwa krzyżaki z taśmy do kontrafału (o tym poniżej)
3. Przywiąż do górnego krzyżaka z taśmy cienki kontrafał (linka 3-4) i przeciągnij przez niższy. Następnie wepchnij go w tunel i wyciągnij w kokpicie. Następnie przewlekasz go przez bloczek na sprężynie po lewej stronie pasów trapezowych i przez mały bloczek przy rufie, przy samej pompce. Co dalej, czytaj później.
4. Przywiąż szoty najpierw np do rogu lewego, następnie przewlekasz przez okrągłą kipę (w połowie łodzi) na lewej burcie, później na prawą burtę, póżniej dookoła sztagu i do prawego rogu szotowego. Oprócz tego na obydwu burtach masz knagi na wcisk, które pomagają przy pływaniu bez spina, bo można tam zaknagować szoty. Pamiętaj aby szoty były przed talią grota.
5. Pamiętaj o wyregulowaniu wysokości haka na spinbom. Spinbom wysunięty powinien być uniesiony do góry o ok 10-15 stopni od poziomu.
6. Stawiaj spinakera na początku na prawym halsie, inaczej jak nie masz wprawy wpadnie ci między foka i maszt.
7. Stawianie i zrzucanie:
STAWIANIE
a. zapewnij luz na kontrafale
b. najpeirw wpinasz spinbom w prawy szot
c. później haczyk
d. w tym momencie sternik wciąga spinakera do góry
e. załogant wpina spinbom w maszt i hajda!!!!!!!!!!!!!!!!!
- ZRZUCANIE
a. najpierw załogant oddaje ci szoty (ew. kanguje przy słabym wietrze) i wypina spinbom z masztu.
b. sternik kontrafałem ściąga żagiel w rękaw. płynnie wchodzi i sam i układa się odpowiednio, w tym czasie załogant wypina spinbom z haczyka i szotu
c. spinakera zrzucasz tak żeby został koniuszek rogu fałowego i rogi szotowe.

Konrafał i fał warto zszyć ze sobą, żeby stanowiły całość.
Koniecznie zaopatrz się w spinaker-catcher, który montujesz na 4 wkręty na dziobie. Jesto stalówka w otoczce gumowej, która łukiem wystaje na około 20cm przed dziób i zapobiega wpadnięciu spinakera i szotów pod łódź, szczególnie przy zrzucaniu

Na więcej pytań chętnie odpowiem na priva: acdc73@wp.pl
podam Ci wtedy również telefon i chętnie wytłumaczę wszystko. Poza tym pływam w łikendy na Zegrzu. Będę tam w najbliższą niedzielę. Stacjonuję w klubie MOS w Zegrzu, na wodzie fioletowy kadłub i tęczowy spinaker.
Mam manuale do regatty i namiary na fora oraz sklepy z akcesoriami.
Pozdrawiam,
Marcin

Za ten post autor Angus73 otrzymał podziękowanie od: elektryczny
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 13:01 

Jeszcze odnośnie poprzedniego mejla. Spin-catcher kupisz w sklepie w UK. Razem z przesyłką kosztuje to ok 120 PLN. Jak nie masz to podam Ci link do tego.
Spianker jest spory jak na łódź, 11m. Ja szoty zrobiłem wg starej metody, jeszcze z czasów jak pływałem regatowo. Końcówki (lew ok. 70cm i prawa ok. 120cm) zrobiłem z linki 4ki i wszyłem w 8mkę. Małżonka nie dawała rady utrzymać szotów z 6tki. Końcówki są różnej długości, ponieważ wpinasz spinbom w prawy szot, który idzie dookoła sztagu).
W tunelu na spinakera jest tylko żagiel i kontrafał, żadnych szotów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 13:52 

Odnośnie pytania o "szpring" do spinbomu. Haczyk do spinbomu, o którym pisałem przywiązany jest do fału spinakerbomu. Fał przebiega przebiega przez bloczek na maszcie. Podaj adres moejlowy to Ci wyślę rysunek. Tu masz link do wielu filmów jak prawidłowo przygotować Lasera 2 regattę do pływania:

https://www.youtube.com/user/UKLaser2Class

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 18:47 

Angus73 napisał(a):
Witaj, również mam ten jacht i w tym roku juz sporo pływałem, także ze spinakerem. Odpowiadając na Twoje pytania to:
/.../
Pozdrawiam,
Marcin

Dzisiaj na sucho robiłem przymiarki w stawianiu. Nie mam jeszcze spinakerbomu, chyba dorobię z bambusa (będzie najszybciej i najtaniej :cool: )
Spinakera muszę dać do żaglomistrza, ma niewielkie naderwanie i trzeba go jakoś zabezpieczyć bo poleci dalej a może wymienić na nowy. Szkoda, że wcześniej nie widziałem Twojego wpisu bo z tego co widzę moja dedukcja bez tej ściągawki była dobra aaaleee :) no.
A tak w ogóle, to dzisiaj wpadłem na forumowego robhosailor'a, miło było tylko, że ja już kończyłem ale chwilę pożeglowaliśmy razem, oba dwa :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 21:32 

Mam namiar na p.Kanie, swietny zaglomistrz, bardzo znany. Wycenil mi komplet. Nowy spinaker wychodzi ok. 800-1000 pln wg schematu. Jakbys chcial to moge podeslac ci rysunki techniczne zagli, zeby ktos kto mialby uszyc wiedzial jak, jesli nie ma swoich.
pozdrawiam
p.s. jak sie wstawia fotki do postow?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 22:38 

Angus73 napisał(a):
Mam namiar na p.Kanie,

Znany regatowiec. Chyba w Nieporęcie mieszka. Ale może się mylę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2015, o 06:49 

Angus73 napisał(a):
akbys chcial to moge podeslac ci rysunki techniczne zagli, zeby ktos kto mialby uszyc wiedzial jak, jesli nie ma swoich.

Podsyłaj mi wszystko co masz co dotyczy Lasera :)

Odpowiedz z cytatem