Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 05:57

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2010, o 19:46 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Witam, mam 2 pytania. Czy jest sens i czy praktykuje się smarowanie likliny w dakronowym żaglu jakimś woskiem ze świecy lub czymś innym by lżej ślizgała się w likszparze? Maszt jest aluminiowy. Drugie pytanie też dotyczy grota. Jest to kilkuletni żagiel który miał liklinę wykonaną z jednego kawałka liny wciągniętej w żagiel, przechodzi ona przez lik przedni i dolny a na obu koncach jest przeszyta czyli zamocowana do żagla. Moje pytanie jest astępujące czy to właściwy sposób mocowania liny? Czy nie powinna być ona np wypuszczona na dole liku przedniego tzn w rogu halsowym (tak sie chyba on nazywa) tak by w razie jakiegoś kurczenia sie jej lub rozciągania dakronu nie powodowała że na fale grot nie wybiera sie do końca. Znajomy doradzał mi kiedyś bym te liklinę wyciągnął w rogu halsowym rozcinając ją przy tym na dwie części jedna pozostanie w liku dolnym a druga w przednim i zostawił kilkucentymetrowy zapas (tej w liku przednim) wówczas żagiel lepiej sie będzie wybierał na fale. Oczywiście po takim zabiegu okaże sie że likliny jest zbyt mało i te część w liku dolnym trzeba wymienić na nowy dłuższy o kilka centymetrów kawałek. Co o tym myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2010, o 19:56 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4270
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Plastuś napisał(a):
Czy jest sens i czy praktykuje się smarowanie likliny w dakronowym żaglu jakimś woskiem ze świecy lub czymś innym by lżej ślizgała się w likszparze? Maszt jest aluminiowy.

Kiedyś (dawno, dawno temu) miałem ci ja drewnianą łódeczkę z drewnianym masztem z likszparą i liklina grotżagla była konopna kręcona, które miała chyba ciut za dużą średnicę do tej likszpary - co jakiś czas smarowaliśmy tę liklinę świecą i trochę pomagało... A czy to się dzisiaj praktykuje, to już tego nie wiem. :D

Co do drugiego pytania... Radzę zapytać żaglomistrza pokazując mu ten żagiel. Np. chodzi nie tylko o wybieranie po fale, ale też o pracę cuninghamem itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 05:01 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
zazwyczaj jak zagiel nie jest uzywany dluzej wystarczy likline zmoczyc i nabierze elastycznosci.Co do smarowania jest kilka smarow na ta okolicznosc.Unikaj srodkow smarujacych,ktore przy okazji moga reagowac z aluminiowym masztem lub utleniona warstwa na tym maszcie w likszparze,bo zagiel bedzie coraz brudniejszy.Jak wiesz lub sie domyslasz wiele nowych zagli nie posiada likliny na liku dolnym i wolnym,natomiast posiada trymlinke.Jesli chodzi o Twoj konkretny zagiel,to zrob jak sugeruje Robert(pokaz zaglomistrzowi) lub podeslij zdjecie ,to moze wspolnie cos wydedukujemy..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 08:54 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 43
Witam
Spokojnie możesz przeciąć linę,najlepiej przepalić w rogu halsowym,powinno jej wystarczyć.Po liku przednim możesz ją wciągnąć na wysokość ok 25 cm.Po liku dolnym też jej wystarczy.W halsie nie musi sięgać do końca,jeżeli wejdzie jej ok 8 cm tak zostaw.Dotyczy to tak małego grota od Plastusia,jak się domyślam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 12:19 

Podziękował : 1
Uprawnienia żeglarskie: brak -książeczka żeglarska 95
witam mam pytanie jakiej liny uzyć do liku przedniego ? polipropylenowej kręconej ? ona chyba jest za sztywna czy innej ? proszę o odpowiedz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 13:07 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 43
Witam
Jak najbardziej do grota turystycznego użyj liny polipropylenowej kręconej zostawiając jej naddatek ok. 20 cm w halsie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 16:56 

Podziękował : 1
Uprawnienia żeglarskie: brak -książeczka żeglarska 95
Dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 20:54 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Po nasmarowaniu likliny grota suchym smarem teflonowym w spray-u wreszcie grota można postawić po-ludzku (jednoosobowo i bez problemów). Bardzo polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 22:44 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Plastuś napisał(a):
Witam, mam 2 pytania. Czy jest sens i czy praktykuje się smarowanie likliny w dakronowym żaglu jakimś woskiem ze świecy lub czymś innym by lżej ślizgała się w likszparze? Maszt jest aluminiowy.

O smarowaniu likliny:
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... mar#p78425

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem