Różnic C30 vs Bonito9 jest całkiem sporo, przy czym trudno znaleźć zarówno nieprzerabianego C30 jak dwa identyczne B9...
Samych płetw balastu przy Carterach widziałem z 5 czy 6 kształtów różnych i wielkości...
Kilka Carterów ma poprzerabiane (kształt, długość) nadbudówki, inne ("Archimedes") wyprostowaną pawęż, achterpik i ster pawężowy, widziałem też na C30 niewielki bukszpryt i stały babysztag, Kulinski dał na Milagro wielką (a ja trochę mniejszą...) sztywną owiewkę kokpitu, etc, etc...
Mogę tu tylko napisać o swojej łódce - to Bonito9 po przeróbkach pewnych... I o paru C30 na których żeglowałem.
1. Kształt kadłuba jest na pewno niezmienny w obu wersjach - Bonito zabudowywano często na skorupach i wkładkach ze stoczni, z tego samego kopyta co C30.
2. Mój Bonito 9 wybudowano pierwotnie z króciutką płetwą balastu i mieczem oraz przerobionym na podnoszony sterem. Teraz ma z powrotem płetwę balastową "oryginalną" od C30, takąż płetwę steru i tylko skeg jest inny niż na Carterze.
3. Bardzo istotną różnicą B9 w stosunku do C30 jest wzmocnienie i pewniejszy niż przy C30 sposób mocowania płetwy balastowej do kadłuba. Jednak tu różnego rodzaju przeróbki (np. wlaminowany w dno metalowy "pająk") miewają też niektóre Cartery.
4. Inna istotna różnica to zmiana w B9 mocowania podwięzi wantowych - odejście z nimi na krawędź pokładu i srogie przewymiarowanie. Oryginalny C30 ma podwięzie znacznie bardziej delikatne i wanty poprowadzone węziej. Dzięki temu ostatniemu rozwiązaniu c30 pływa z 5 stopni ostrzej do wiatru od B9...
5. Nie jestem pewien czy oryginalny C30 miał dwie pary want kolumnowych jak B9... Na pewno C30 miał pojedynczy achtersztag, tymczasem na B9 widuję podwójne.
6. Mój maszt stoi podparty pilersem a nie na stępce i w opętniku, jak w oryginalnych C30. Mam to rozrysowane i policzone w papierach od konstruktora B9, ale nie jestem pewien, czy inne Bonito 9 też... Z jednej strony tańszy (2m krótszy) profil oraz nic nie cieknie i łatwiej maszt demontować - z drugiej maszt w opętniku wydaje się co do zasady mocniejszy...
PS Może po prostu spytaj o różnice między interesującymi Cię jachtami samego konstruktora Bonito 9?
Tu:
http://korybalski.pl/main.htmlBTW - prezentowany na w/w stronie Bonito 40 znam z kilku opinii jako jacht bardzo przemyślany, udany i sprawny oraz... szybki - mimo przyciężkiego pierwszego wrażenia zewnętrznego. Jeden Bonito 40, świetnie wyposażony, jest na sprzedaż:
http://allegro.onet.pl/pelnomorski-jach ... 99583.html