Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 13:26

Autor Wiadomość
 Tytuł: proa Maramara
PostNapisane: 20 cze 2011, o 17:04 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 75
Uprawnienia żeglarskie: kandydat na toliwagę
zostało zbudowane nowe proa. prototyp nazywa się Maramara. Uprzedzam, że nie jest to łódź Mara, nazwa pochodzi z obcego, odległego języka.
no to spróbuję wkleic zdjęcie:
Obrazek
łódź pochodzi z Łodzi, zbudowaliśmy ją w Bydgoszczy podczas festynu, w ciągu kilku godzin. co prawda elementy były już wycięte.
no, może to zbudowaliśmy to określenie trochę na wyrost, bo ja to właściwie raczej podawałem tubki z klejem Krzyśkowi, który jest pomysłodawcą, projektantem, wykonawcą i toliwagą. Zdecydowanie więcej robił Jerzy - pozdrawiam.
łódź jest bardzo eksperymentalna. materiał z którego została zrobiona teoretycznie zupełnie nie nadaje się do szkutnictwa. jest to spienione pvc, takie z którego robi się planszde reklamowe. elementy zostały wycięte na ploterze, po czym sklejone klejem do pvc.
cdn.

Ostatnio edytowano 20 cze 2011, o 17:21 przez qxqx, łącznie edytowano 3 razy

Za ten post autor qxqx otrzymał podziękowanie od: stibur
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2011, o 17:13 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4272
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
qxqx napisał(a):
no to spróbuję wkleic zdjęcie:
Obrazek

To ja już wkleiłem :D
Brawo! Cieszę się, że pomysł zakończony sukcesem!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2011, o 11:40 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
I jak sprawdza się spienione pvc w budowie i w pływaniu? Jest wystarczająco wytrzymałe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2011, o 12:28 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: sj
Jeżeli nie stanowi to tajemnicy handlowej, to proszę o upublicznienie na forum wymiarów tego proa oraz wagi. Przy takich materiałach te proa jest bardzo lekkie.

Pozdrawiam
Marcin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2011, o 05:20 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 75
Uprawnienia żeglarskie: kandydat na toliwagę
dlugośc niecałe 5 m. waga? nie wiem, może około 50 kg. całośc? bez problemu można podniesc.
bardzo ciekawe jest mocowanie masztu:
Obrazek
maszt z rury aluminiowej, rejka i bom takoż, iakos (czyli rury łączące kadłub - vaka z pływakiem - ama, też aluminiowe).
łódź pływa, ale pierwsze próby odbyły się jedynie na kanale w Bydgoszczy. 2 lipca rozpoczną się bardziej poważne testy.
spienione pcv nie jest najlepszym materiałem, jak sądzę jest kilkakrotnie słabszy od sklejki. klasycznej łodzi raczej nie dałoby się z niego zrobic, to znaczy dałoby się zrobic, ale by się mogła rozpaśc. proa jest szczególną konstrukcją - prostą a zarazem sprytną, wyrafinowaną technicznie. nie jest tak sztywna jak katamaran.
a poniżej plastik versus drewno:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/ar8Wt0gf6PXHSTnezdZFi4xIvvAZb6pHsj84vaSYVxc?feat=directlink
i zdjęcie z budowy
https://picasaweb.google.com/114104201228188901294/Maramara?authkey=Gv1sRgCIzunruUi-3wwQE#5620333013271779746

przepraszam, coś mi nie wychodzi z wklejaniem zdjęc z picassy, ani img, ani url, ani nic nie działa, pozastaje link do albumu. zniechęcam się. więcej informacji na grupie yahoo michalak polska albo blog http://boatiscool.blogspot.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2011, o 06:58 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: sj
Super.
Oglądnąłem zdjęcia i wzmocniły we mnie moje marzenia.

Polinezyjczycy budowali z tego co mieli pod ręką. A nasze przywiązanie do ołowiu w kilu, do łodzi halsujących, jest jedynie cechą europejskiego konserwatysty.
Pozdrawiam.
Marcin

----------
Moja obecność na tym forum wynika z powodu szkutniczych marzeń.
Obecnie szukam garażu, szopy, na swoją małą szkutnię w której te marzenia mogły by się ziścić.

Odpowiedz z cytatem