Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 03:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:17 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kpt.jachtowy
Jesli to możliwe, podłaczam zawsze stick'a poprzez przedłużacz, nie ze sie boję o niego, tylko nie cierpię naprawiać laptopów ;)
A w natarciu próbuję dołozyc do navigatrixa sterowniki do sticka,zobaczymy, jestem noga z informatyki...
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:23 

Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: kj
stanley napisał(a):
Ważne nie instalujemy oryginalnego oprogramowania do tunera, tylko odpowiednie oprogramowanie z internetu. do poguglania, nie mam pod ręką linku.To się później >tutaj< wklei.
Stanley dla potomności to wklej tego linka do sterownika, bo się trochę jednak naszukać trzeba. Ale za pomysł zasłużone podziękowania :D

Ostatnio edytowano 18 kwi 2013, o 13:33 przez Krzys, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:31 

Oczywiście poppowrocie do domu wieczorem przerzuce Ci na pw cale oprogramowanie, moglbys po pw mi maila podeslac? tnx S.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Dlaczego tak? bo jest duzo wersji oprogramowania sdrsharp, udało mi sie zdobyc stabilną poprawioną o opcje sluchania trunkingu itp, ale o tym przy okazji...:)
S.
p.s. soft z sdrsharp z koncówka 128 w numerze wersji
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 kwi 2013, o 15:02 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Skonfigurowałem, czy raczej skalibrowałem sdrsharpa na podstawie sygnału z generatora, ustawiłem go specjalnie na "0", żeby móc widzieć ew. odchyłki.

Rzeczywiście pomysł z osobnym wątkiem jest słuszny! Myślę, że zainteresuje wielu.
Stanley - Twój ruch :). A potem link tutaj... Z Twojej wiedzy powinni korzystać inni!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2013, o 22:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Temat nieco przygasł.
Siedzę właśnie w Żuławkach na łódce i konfiguruję "nowego" AISa. SDR odbiera, Virtual cable działa, ale ais mon chyba nie. Czy Panowie, którzy skonfigurowali temat mogliby się z nami podzielić wiedzą tajemną. W SDR ustawiam virtual cable1, ustawiacie w radio NFM,WFM,AM? I co dalej. Proszę o podpowiedź. Wiele osób jest zainteresowanych tematem więc chyba warto ciągnąć temat.
Pozdrawiam
Piotr Czarniecki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2013, o 05:05 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
AIS powinien być odbierany gdy w radio włączony jest odbiór modulaci FM.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2013, o 06:11 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Ok, NFM czy WFM? I co dalej :-? Kombinowałem na różne sposoby i nic w AISMonie się nie zmienia, tzn coś się dzieje w pasku Level i nic poza tym. W oknie demodulator i mesage IDs cisza.
pzdr
Piotrek Czarniecki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2013, o 11:33 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Na logikę NFM ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2013, o 14:05 

Podziękował : 239
Otrzymał podziękowań: 43
Witam

Zmajstrowałem sobie odbiornik AIS z przerobionego Maycoma fr-100 + gnuais (navigatrix) i nie mam jak go przetestować.
Jest może jakiś dobry człowiek w wawie lub okolicach, który posiada nadajnik AIS i mógłby go za odpowiednią kaucją (nerka? karta kredytowa z pinem? dowód osobisty? ;) pożyczyć na kilka dni do testów? Samemu nadajnikowi nic nie zrobię - poza uruchomieniem ;-).
Zamówiłem też DVB-T z RTL2832U+R820T - dotrze pewnie w poniedziałek i też będzie potrzebował testów.

J

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 13:04 

Jesli chodzi o odbiór to oczywiście NFM, co do nadajnika to trochę teraz brak mi czasu by zrobic, ale obiecuję ze się poprawię i bedzie można potestowac urządzenie.
Na razie do września raczej brak czasu.....
S.
p.s.
Istnieja przymiarki by zrobic prosty odbiornik wielkości paczki zapałek do podłączania do komputera
Proponuję również zainteresować się najnowszą wersją Navigatrix, (5) która posiada plugin w postaci aismon do opencpn.
Co do Navigatrixa może w zimie pojawi się krótka recenzja co i jak w temacie nas interesującym
Stopy wody pod kilem, w razie pytań poprosze na pw
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 14:20 

Krzys napisał(a):
Stanley dla potomności to wklej tego linka do sterownika, bo się trochę jednak naszukać trzeba. Ale za pomysł zasłużone podziękowania :D

Dzięki! co do linka to wolę jesli komuś potrzeba podesłać sofcik, łatwiej będzie logistycznie...;)
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 14:22 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
stanley napisał(a):
Krzys napisał(a):

Dzięki! co do linka to wolę jesli komuś potrzeba podesłać sofcik, łatwiej będzie logistycznie...;)
S.

poszlo pw :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 15:09 

burbon napisał(a):
Zamówiłem też DVB-T z RTL2832U+R820T - dotrze pewnie w poniedziałek i też będzie potrzebował testów.

J

Swietnie! czekamy na sprzęt a później walka z konfiguracją...;)
Damy radę
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2015, o 00:05 

Podziękował : 239
Otrzymał podziękowań: 43
trochę odgrzeję. Zapomniałem napisać wtedy a teraz temat mi znowu wpadł przypadkiem ;-)

I na donglu USB DVB-T z RTL2832U+R820T Obrazek i na podłączonym kablem audio skanerku Maycom fr-100, pod navigatrix'em i OpenCPN wszystko pięknie działa. Maycoma olałem, bo rozwiązanie bez konwersji na sygnał audio wydaje mi się znacznie bardziej eleganckie ;-). Dongla podłączam przez krótką przedłużkę USB - żeby nie wyrwać gniazda w kompie i nie połamać odbiornika.
Antena samoróbka wg. tej instrukcji: http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=28496 ale trochę zmodyfikowana - mianowicie usunąłem dwa z tych czterech segmentów poniżej właściwej anteny co wg. moich "zdroworozsądkowych" założeń miało dać mniej spłaszczoną charakterystykę. Autor projektu z którym się skontaktowałem potwierdził że dobrze kombinuję - on projektował tę antenę do wieszania obok domu, który przechyla się nieco mniej niż jacht - stąd taka konstrukcja. Czyli można się mniej napracować i mieć lepszy efekt ;-).

Konfiguracja pod navigatrixem jest - muszę przyznać - nieco upierdliwa, ale jak się przebrnie to efekt wszystko wynagradza :D . Odbiornik AIS o przyzwoitym zasięgu za ok. 50pln (+antena) to rzecz dosyć fajna. W bonusie mamy odbiór ADS-B, czyli transponderów lotniczych.

Chyba pojawiła się wtyczka do OpenCPN, która te dongle obsługuje bezpośrednio? Bez tej całej orki na ugorze. Ktoś sprawdzał?

PS.
Sporo czasu mi zajęło odkrycie, że odbiornik ma nieco przekoszone częstotliwości - po drobnej zmianie parametrów (o kilka kHz w dół z tego co pamiętam) nagle wszystko zaczęło działać

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2