Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 17:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2015, o 23:47 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
No dobra, bądźmy poważni; mam roler, a nawet koło.
I mam obciągacz - mimo że bom jest obrotowy ;) (na takim śpecjalnym zaczepie jest). Absolutnie nic nie mam przeciw obciągaczowi, wręcz przeciwnie, irytowałoby mnie gdyby żagiel nie był należycie strymowany. Bardzo istotna rzecz, taki obciągacz. Trzeba mieć.
Może go nawet kiedyś założę - gdy będzie potrzebny :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2015, o 23:59 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ryś napisał(a):
Może go nawet kiedyś założę - gdy będzie potrzebny

Powiedz od razu, że masz głupio umieszczoną tratwę, tak że przeszkadza obciągaczowi. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 00:08 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Na fotce to nie moje. A nawet da się poznać typ. ;)
A tratwa tam nie przeszkadza, obciągacz by mógł być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 06:49 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
marcingebus napisał(a):
Zgłaszam, że Katamarany typu Prindle 16, 18, Hobie Cat 14, 16, Nacra 5.2, 5.8 6.0, Inter 18, F18 F18 Infuzion są niebezpieczne, przestarzałe i nie spełniają podstawowych norm bezpieczeństwa, bo nie mają obciągaczy bomu.

Ja doloze do wykazu Zawisze Czarnego, Blyskawice, Opla Insignie i Samsunga Galaxy S6! Sa bardzo niebezpieczne, bo nie maja obciagacza i mam ogromna potrzebe zaofftopowania o tym! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 07:36 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tomku, przeczytaj nasze posty jeszcze raz na spokojnie, a zauważysz, że protestujemy głównie przeciwko tworzeniu z tego zasady "bez obciągacza - niebezpieczny, a właściciel się nie zna". I tyle.

Bez elektryki da się pływać, bez zwijacza też. Bez obciągacza także. Mój panel, ładujący mnie do wypęku kosztował jednak mniej nawet w komplecie z akumulatorem (może nie dwoma), niż komplet bloczków i lina do obciągacza mojego bomu.
I nadal na liście zwijacz do kliwra jest wyżej niż obciągacz. Natomiast nie ma tam żadnych elektronicznych zabawek, gps stacjonarny jeszcze nie zainstalowany nawet... Miałam jakoś ważniejsze rzeczy do przygotowania.

Wybacz, że obciągacza bomu do nich nie zaliczam.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:00 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Moniia napisał(a):
Miałam jakoś ważniejsze rzeczy do przygotowania.

Wybacz, że obciągacza bomu do nich nie zaliczam.

Monia to że uważasz,że obciągacz bomu jest nie taki ważny to ok. To są Twoje preferencje i sposób pływania. W końcu to Twój wybór, łódka i sprawa. Tylko tak się składa że pływanie z tym urządzeniem to abecadło, dlaczego? argumenty wyżej. Jak to mówią Wisły kijem nie zawrócisz :)

Moniia napisał(a):
Mój panel, ładujący mnie do wypęku kosztował jednak mniej nawet w komplecie z akumulatorem (może nie dwoma), niż komplet bloczków i lina do obciągacza mojego bomu.

Ja tam nie wiem jakie Ty musisz mieć liny i bloczki do swojej łódki ale na allegro kupiłem talię na linę 10mm na kontraszot za 150 zł.

Moniia napisał(a):
"bez obciągacza - niebezpieczny, a właściciel się nie zna".

No co mam powiedzieć, można też pływać bez listew w grocie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:21 

Monia, żeby Ci zobrazować to o czym mówię odpowiedz proszę na 2 pytania:
1. Jaki błąd w trymie lub prowadzeniu jachtu należało by popełnić płynąc Twoją łódką by sytuacja stała się niebezpieczna dla łódki w warunkach 5B i głębokiej wody oraz normalnej (nie załamującej się) fali.
2. To samo, ale dotyczy Omegi, przy 5B i znikomej fali jeziorowej.

Moja odpowiedź jest prosta: na Twojej łódce nie da się popełnić takiego błędu by łódka tego nie wybaczyła. Na omedze - jedna nieudolna rufa i leżysz na grzyba. Dużo gorzej wykonana technicznie rufa na Twojej łódce nie zrobi najmniejszego wrażenia. Czy to oznacza, że kiepsko wykonany manewr jest bezpieczny czy też może że żeglujemy poprawnie/bezpiecznie/dobrze? Moim zdaniem nie. To oznacza jedynie, że łódka wybacza nam brak umiejętności czy niedoskonałości/braki w osprzęcie. Omega nie wybaczy. Błąd jest jednak w obu przypadkach. Pytanie czy umiemy go zobaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:27 

piotr6 napisał(a):
(...)

Ja tam nie wiem jakie Ty musisz mieć liny i bloczki do swojej łódki ale na allegro kupiłem talię na linę 10mm na kontraszot za 150 zł.

Moniia napisał(a):
"bez obciągacza - niebezpieczny, a właściciel się nie zna".

No co mam powiedzieć, można też pływać bez listew w grocie :D

Duże. I ciężki bom. I nie stać mnie na ich wymienianie co kilka miesięcy.

A pływanie bez listew ma akurat dużo zalet. Od mniejszego niszczenia żagla począwszy po możliwość postawienia grota z wiatrem od rufy...
Ale ja truskawki cukrem i śmietanką, i dla mnie prędkość nie jest jedyną zmienną...

Ps. I tak, pływam Bz listew, ale to akurat nie było z wyboru.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:32 

plitkin napisał(a):
(...)Dużo gorzej wykonana technicznie rufa na Twojej łódce nie zrobi najmniejszego wrażenia. Czy to oznacza, że kiepsko wykonany manewr jest bezpieczny czy też może że żeglujemy poprawnie/bezpiecznie/dobrze? Moim zdaniem nie. To oznacza jedynie, że łódka wybacza nam brak umiejętności czy niedoskonałości/braki w osprzęcie. Omega nie wybaczy. Błąd jest jednak w obu przypadkach. Pytanie czy umiemy go zobaczyć.

Wiktor, ale nie oznacza też, że na mojej łódce obciągacz jest "niezbędnym elementem z punktu widzenia bezpieczeństwa" bo tak nie jest. I powtarzam po raz enty w tym wątku - nie mam nic przeciwko obciągaczowi. Mam dużo przeciwko kategorycznym stwierdzeniom dotyczącym bezpieczenstwa. I tyle.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:37 

Nie tylko to , warto zobaczyć jak grot bez obciągacza robi tzw łychę, jak może się uszkodzić żagiel,jaki wpływ ma taki latający bom na takielunek itd. Warto też zobaczyć jak pracuje grot z obciągaczem i bez np na 3B i jaki to ma wpływa na zrównoważenie żaglowe, na samosterowność.To są zasady odnoszące się do prawie wszystkich jachtów czy lekkich czy cięzkich, choć może przy tych ostatnich to gorzej widać

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moniia napisał(a):
Duże. I ciężki bom. I nie stać mnie na ich wymienianie co kilka miesięcy.

znaczy lina 10mm jest za mała?
Moniia napisał(a):
A pływanie bez listew ma akurat dużo zalet. Od mniejszego niszczenia żagla począwszy po możliwość postawienia grota z wiatrem od rufy.

pierwsze słyszę choć żagle stawiam nie tylko pod wiatr i cieszę się że mam listwy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:52 

Wg mnie to wlasnie pelnolistwowy zagiel niszczy sie najmniej, choc ja takiego rozwiazania nie lubie. Lubie listwy czesciowe i pelne na gorze, ale to mocno zalezy od lodki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:52 

Moniia napisał(a):
dla mnie prędkość nie jest jedyną zmienną

To nie jest kwestia prędkości, przynajmniej nie tylko. Gdy masz dobrze ułożony grot to jacht mniej się przechyla, to jacht idzie do przodu. Dzięki temu możesz pływać na zrefowanym grocie skutecznie i przyzwoicie nie bedąc przeżaglowanym. Żagiel się mniej zużywa mniej go przewiewa .Obciągacz bomu to nie jest wymysł regatowców :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 11:45 

Piotr, uwierz mi, mam dobrze ułożony grot bez obciągacza. Ot, na ostrzejszych kursach robią to szoty i bom, na pełnych kontraszoty i bom. Naprawdę, to nie jest wielka filozofia. Ja nie zmieniam halsu co pięć minut, nawet nie co pięć godzin...

A teraz usiądź i pomyśl, jakie mogą być układy szotów grota i dlaczego ja mogę akurat obciągacza nie potrzebować.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 11:56 

Moniia napisał(a):
A teraz usiądź i pomyśl,

a nie lepiej jak dasz zdjęcie?

Monia to nie jednak temat o Tobie i Twojej łódce, wierz mi

Moniia napisał(a):
dlaczego ja mogę akurat obciągacza nie potrzebować.

jeśli nie musisz to czemu piszesz że koszt bloczków jest duży i nie jest na Twojej liście nie taki ważny.
Napisz po prostu że go nie potrzebujesz bo masz to inaczej rozwiązane, chętnie poczytam naprawdę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 12:07 

Czy ten jacht ma obciągacz bomu?

Obrazek

szczerze powiem to zdjęcia są dość małe i możliwe że czegoś nie widzę

Ostatnio edytowano 17 paź 2015, o 12:10 przez piotr6, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 12:08 

Moniia napisał(a):
Piotr, uwierz mi, mam dobrze ułożony grot bez obciągacza. Ot, na ostrzejszych kursach robią to szoty i bom, na pełnych kontraszoty i bom. Naprawdę, to nie jest wielka filozofia.

Fotkę pls. Lub filmik. Ponieważ zwyczajnie nie wierzę w dobre ułożenie grota w takim układzie. Nawet z bardzo długą szyną i wózkiem szotu grota.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 17:29 

piotr6 napisał(a):
Moniia napisał(a):
A teraz usiądź i pomyśl,

a nie lepiej jak dasz zdjęcie?

Monia to nie jednak temat o Tobie i Twojej łódce, wierz mi

Moniia napisał(a):
dlaczego ja mogę akurat obciągacza nie potrzebować.

jeśli nie musisz to czemu piszesz że koszt bloczków jest duży i nie jest na Twojej liście nie taki ważny.
Napisz po prostu że go nie potrzebujesz bo masz to inaczej rozwiązane, chętnie poczytam naprawdę

To przestań się Wiedzmy czepiać ;) na fotce ma, obecnie nie ma (fotka jest z 2010).

A co do szotów, mam podwójne z bloczkami po obu burtach. Na ostrych część zawietrzna szota pracuje prawie w pionie, obciągając bom (i żagiel) do dołu. Na pełnym oczywiście to nie działa, ale kontraszot jest zakładany tak, że pracuje w dużej części w pionie....

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 18:22 

Monia na ostrych kursach w pływaniu turystycznym w dużym zaokrągleniu można powiedzieć że nie potrzebny ten nieszczęsny obciągacz,
Jeszcze jedno kontraszot nie zastąpi obciągacza to są dwa inne sznurki. Powiem więcej jak masz dobrze ułożony grot w którym pomaga obciągacz to kontraszot w zależności od łódki może być zbyteczny choc do dłuższych przelotów jest ok

Obrazek

i zobacz na tej bavarce też jest obciągacz mimo że talia grota dość dziwna. Popularne mocowanie w niemieckich jachtach i nie tylko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 19:24 

Talia grota - tzw. system niemiecki. W odroznieniu od systemu francuskiego masz 2 konce szota wyprowadzone do sternika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 19:30 

Wkleiłem to po to żeby pokazać,że mimo mocowania szotów w połowie bomu jest też obciągacz bomu, :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 19:38 

piotr6 napisał(a):
Wkleiłem to po to żeby pokazać,że mimo mocowania szotów w połowie bomu jest też obciągacz bomu, :D

To oczywiste, bo szot na takiej lodce nie zastapi obciagacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 00:17 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: sternik PU
Ja nie jestem przeciw obciagaczom bomu. Protestuje tylko przeciw kategorycznym twierdzeniem ze to jest najważniejsze i ma fundamentalny wpływ na bezpieczeństwo. Największy wpływ ma rozsądek kapitana, później rozwiązania konstrukcyjne poprawiające to bezpieczeństwo wraz z ich stosowaniem i cala litania na osobny wątek. Jest ważny w tymowaniu, ale są utki które sobie doskonale radzą bez niego. Czy auto bez ABS jest bardziej niebezpieczne niż auto z ABS. Pewno tak. Ale czy to się przekłada na statystyki, nie wiem ale daje kilka procent ze niekoniecznie. Bo ludzie wiedząc że auto ma ABS mogą jeździć bardziej agresywnie i te statystki pogarszac. Czy to by oznaczało ze nie należy montować ABS. Ależ oczywiście ze nie, wszystkie nowe auta lepiej gdyby mialy ABS. Ale.czy teraz wszystkie auto należy przerabiać na ABS? Gdyby miały pracować zawodowo to pewno tak. Ale przecież żeglarstwo to sport a przede wszystkim turystyka. Jestem na wakacjach to zawsze mogę się wwcześniej zarefowac zrzucić żagle itp... A jak ktoś nie przykłada uwagi do sterowania gdy płynie fordzielcem to znaczy ze jest nie rozsądny i utke może położyć przy każdej innej okazji. Wiem to nie jest drogie rozwiązanie, ale nie stawiamy tego jako dogmat: Normalna utka ma, a jak nie ma to jest Nienormalna niebezpieczna itd.... każdy właściciel powinien sobie sam na to pytanie odpowiedzieć czy tego chce i mu to pomoże czy nie lubi pływać fordzielcem z grot em i zawsze stawia spinakera a grota zrzuca. To jest turystyka. Obciagacz jest przydatny pewno na wiekszosci łódek. Na mojej nie ma i nie planuje. Uwazam ze jest bezpieczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 00:34 

a jaką masz łódkę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 00:36 

Nacra inter 18

Ostatnio edytowano 18 paź 2015, o 16:58 przez skipbulba, łącznie edytowano 1 raz
usunąłem dubla

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 00:50 

marcingebus napisał(a):
jest najważniejsze i ma fundamentalny wpływ na bezpieczeństwo.

nie wiem ja twierdzę tylko że jest ważne i ma wpływ na bezpieczeństwo żeglowania. :D

również jako armator lubię dbać o swój żagiel a obciągacz mi w tym pomaga, jest jeszcze parę zalet

na catach pływałem dawno i nie za wiele ale jak pamiętam to grot miałem wybrany raczej, nawet w pełnych kursach. to możliwe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 09:16 

Zależy jaki kat. Na wiekszosci plazowych w baksztagu jest lepszy VMG niż w fordewindzie ale mimo że jestem właścicielem to nie mam mocno ugruntowanej zdania na ten temat. Szyna z wózkiem do tali grota jest zazwyczaj przez cala szerokość czyli jjakieś 2.5m. To pomaga. Zazwyczaj grot jest tez pelnolistwowy i tez może mieć wpływ na usztywnienie zagla. Z uwagi chyba na większą population Genakera nad Spinakerem na Katach jest Baksztag zamiast Fordzielcem = problemy z podnoszeniem bomu sporadyczne i się ich nie rozwiązuje pozostawiając uwadze sternika.

Ta dyskusja jest troszkę jak to czy na danym akwenie dajmy to bBałtyk. Wszystkie Utki powinny mieć balast. (przejaskrawiam troszke), wiec nie ppozwalamy do żeglugi wzdłuż brzegu pływać żadnym Proa. Jak wszyscy to wszyscy.

Przeciez taki właściciel/kapitan musi wiedzieć jak utka się zachowuje na fali ,podmuchach itd... jak nie wie to powinien wrócić na ląd.

Ostatnio edytowano 18 paź 2015, o 09:23 przez marcingebus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 09:21 

Tak się wydaje że na plażowych catach problem z latającym bomem jest ograniczony i penie dlatego zrezygnowano z obciągacza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 09:26 

piotr6 napisał(a):
Tak się wydaje że na plażowych catach problem z latającym bomem jest ograniczony i penie dlatego zrezygnowano z obciągacza

Co by potwierdzalo tezę ze lodki się mogą znacząco różnic i to co dla jednych jest dobre dla innych może być balastem.

A ja sądzę iż uznano ze sternik bedzie świadomy, uważny i rozważny. I dlatego nie dodano kolejnego kg do utki. A może z obu przyczyn....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2015, o 09:39 

marcingebus napisał(a):
może być balastem

wiesz może nie balastem ale wygląda na to po prostu niepotrzebny :D
marcingebus napisał(a):
A ja sądzę iż uznano ze sternik bedzie świadomy, uważny i rozważny

wiesz tu bym się spierał w plażowych catach raczej chodzi o fun, gdzie rozsądek i uważność nie są preferowane :D i właśnie dlatego są takie fajne a wywrotki są przyjęte z dobrodziejstwem inwentarza :D

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: marcingebus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2015, o 08:29 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4282
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Warto zwrócić uwagę, że nawet na omedze, jeśli obciągacz bomu już jest, to nie musi on wcale przeszkadzać w klarowaniu grota przez nawijanie na bom - wystarczy bowiem odpiąć szeklę i zdjąć obciągacz.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona