Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 lip 2025, o 06:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:16 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
pough napisał(a):
@Gienek.Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nic mi do tego czy wprowadzasz sobie jakieś retorsje czy nie, czy popierasz je czy nie, czy rżysz dupą i po tym dezynfekujesz ręce czy nie.
A rób sobie w ramach retorsji co chcesz i popieraj jak chcesz.

Również chyba nie zrozumiałeś, że wisi mi czy tutaj będziecie blokować linki czy nie i czy to będzie w ramach retorsji czy w ramach torsji.
Dla mnie poziom dyskusji sięgnął dna.
PLONK EOT

Muszę przyznać Ci rację, że poziom dyskusji sięgnął dna. Jacyś Wy i jacyś My.
Zważ, kto za to odpowiada.
Wolę nienawistnie milczeć w wątkach, w których Yigael wali w mordę niż promować to:

Szaman3 napisał(a):
Gienek napisał(a):
Kolega "odświeżający wątek" nie musiał pisać tylko tam, mógł, znając sytuację, napisać tu i tam. Jego priorytety, jego sprawa.

Całą dyskusję przepisać? Może jeszcze z podziałem na role? :-P

Bo z powyższego wynika, że nie ma wziąć udziału w dyskusji forumowicz, który
nie jest zalogowany na tamtym forum. Czyli chodzi o to, żeby wziąć udział w dyskusji
na tamtym forum, a nie wziąć udział w dyskusji.
Ujmując to oględnie- formalnie lepiej jest dysponować opiniami nie zasugerowanymi,
a w tym wypadku ma być inaczej? Niby jakim cudem to ma działać?
O co walczymy i dokąd zmierzamy? Zasadniczo, to nie mam ludzi za idiotów.
Pozdrawiam.
Gienek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:29 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
pough napisał(a):
W czym nieprzyzwoite?

"Nieprzyzwoite" to tylko luźne nawiązanie do "poza_granicami_przyzwoitości". Nie mów, że bierzesz to wprost, proszę.

Jacy "Wy"? Ja jestem zwykły czytacz i nie rozumiem fafnastej awantury o to czemu na tym forum cięte są linki do jednego portalu. Portalu, który tnie wszystko jak leci i na którym taka dyskusja dawno zakończyłaby się przejazdem kosiarki i zbanowaniem większości pyskutantów.

Sam odpowiedziałeś sobie i kilku innym: taka koncepcja forum - to że tu więcej wolności i anarchii niż tam nie znaczy, że tu admini koncepcji mieć nie mogą. Mają jaką mają - mnie bardzo odpowiada. Kto tu płacze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:42 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Yigael napisał(a):
Kto tu płacze?

Ja.
Bo bywasz dla mnie bardzo nieprzyjemny i nikt cie nie kosi kosiarka, ani nawet nie banuje - a powinien!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:53 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: morski sternik motorowodny/żeglarski
Witajcie. Doszły mnie słuchy, że wyciera się tutaj podłogę moim nazwiskiem (mimo, że nie jestem osobą publiczną) pisząc kłamstwa. Mógłbym "na zasadzie retorsji" napisać dosadnie co myślę o hipokryzji jednego z moderatorów, ale kultura wyniesiona z domu mi na to nie pozwala. :-P

Kilka rzeczy wymaga jednak sprostowania.

1. Nieprawdą jest, że na moim forum nie można publikować linków. Można i to nawet komercyjne - pod warunkiem, że wątek znajduje się w przeznaczonym do tego dziale komercyjnym, niedostępnym dla przypadkowych użytkowników (czytaj skrytoczytaczy, kryptoreklamiarzy i skanerów wyszukiwarek).
Dostęp do działów komercyjnych ma każdy użytkownik forum z odpowiednią liczbą postów na koncie (aktualnie 40) lub posiadacz banderki będącej finansową cegiełką na doroczny rejs charytatywny dla dzieciaków z domów dziecka. Użytkownicy wpłacają pieniądze bezpośrednio na konto organizatora rejsu, aby uniknąć niezdrowych spekulacji czy podejrzeń.

2. Odnośnie mojej rzekomej pazerności. Na moim forum (w przeciwieństwie chociażby do niniejszego) nie znajdziecie reklam płatnych za każde kliknięcie lub odświeżenie strony, nie ma też tzw. linków pozycjonujących.
Nazwy forów (ani żegluj.net, ani Sailforum) nie są cenzurowane. Wycinane są jedynie tzw. aktywne linki. Zarówno Sailforum (o ile się nie mylę utrzymywane ze składek jego użytkowników) jak i forum Żegluj.net osiągają/osiągały korzyści (niekoniecznie finansowe) na tzw. linkach pozycjonujących znajdujących się w stopce oraz na płatnych reklamach w „sidebarze”. Autokorekta - Przed chwilą sprawdziłem - Sailforum już tego nie praktykuje. Ktoś, kto ma pojęcie o internetowym marketingu wie do czego służą te linki, kiedy są szkodliwe, a kiedy pożądane.
Na moim forum reklam tego typu nie znajdziecie – nawet za kasę. Średnio raz w miesiącu ktoś pyta o możliwość wykupienia takiego linku na moim forum oferując czasem całkiem spore sumy – zawsze odmawiam. Uważam, że forum służy do dyskusji, a nie do kryptoreklamy. Reklamy na normalnych, uczciwych zasadach publikuję wyłącznie w portalu, którego komercyjnego (ogłoszeniowego) charakteru nigdy nie ukrywałem. Praca jak każda inna.

3. Dlaczego linki są schowane? Przede wszystkim (ogólnie rzecz ujmując) z powodów tzw. pozycjonowania. Drugim nie mniej istotnym powodem jest eliminacja kryptoreklamy. Niestety zbyt wielu użytkowników loguje się w celu publikacji reklamy bądź linku. Z reguły ani wcześniej, ani później nie mają zbyt wiele do powiedzenia. Zależy im tylko i wyłącznie na wypromowaniu swojej strony, produktu lub usługi (względnie pogrążeniu konkurenta). Owszem bywają wyjątki, ale (moim zdaniem) zasady muszą być jednakowe dla wszystkich - i dbam o to, aby były.

4. Dlaczego niedozwolone są linki w sygnaturkach? Z tych samych powodów. Prostym przykładem jest sygnaturka użytkownika Waszego forum – noone, który jak sam pisze w owej sygnaturce „Między rejsami: pozycjonowanie stron”. I ja wiem i on wie (osoby spoza branży mogą nie wiedzieć), że sygnaturka z tzw. aktywnym linkiem pozycjonującym przynosi bardzo konkretne korzyści. Mówiąc w skrócie - wykorzystuje on Wasze forum do zarabiania pieniędzy. Ja nie zamierzam na swoim forum (za którego utrzymanie płacę z własnej kieszeni - pośrednio z kieszeni klientów portalu) na to pozwalać - i mam do tego prawo.

5. Zgadzam się, że nie każdemu mogą się podobać powyższe zasady. Nikogo jednak nie zmuszam do rejestracji. Jeżeli ktoś jednak konto założy - ma obowiązek stosować się do narzuconego regulaminu. Bezwzględnie tego wymagam, co niektórzy odbierają jako cenzurę lub dyskryminację.

Korzystając z okazji zapraszam wszystkich forumowiczów Żegluj.net na Posezonową Giełdę Sprzętu Wodnego, która odbędzie się w Giżycku w najbliższy weekend. Każdy może na niej BEZPŁATNIE sprzedać swój używanym drobny sprzęt (silnik zaburtowy, przyciasny sztormiak/kamizelkę, czy zardzewiałą kotwicę). Szczegóły znajdziecie na odpowiedniej stronie :-P

Pozdrawiam
Ocenzurowany :-P

Za ten post autor mazury.info.pl otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 23:01 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Yigael napisał(a):
..taka koncepcja forum - to że tu więcej wolności i anarchii niż tam nie znaczy, że tu admini koncepcji mieć nie mogą. Mają jaką mają - mnie bardzo odpowiada. Kto tu płacze?

Czy ja tej koncepcji odmawiam? W kontekście odmawiania koncepcji tamtego forum, to raczej Ty płaczesz.
Mi to rybka czy blokujecie linki czy nie. To decyzja tego forum do której macie prawo. Róbcie to tylko w bardziej elegancki sposób. I piszę to jako użytkownik tego forum nie tamtego. Inwektywy raczej tym co je stosują i ekipie personalnie chluby nie przynoszą.
Ale to tylko moje skromne zdanie. Wy (Ci, którzy uciekają się do inwektyw) wiecie przecież lepiej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 23:45 

Catz napisał(a):
Bo bywasz dla mnie bardzo nieprzyjemny i nikt cie nie kosi kosiarka, ani nawet nie banuje - a powinien!
Catz

Nooo, jestem za tym, żeby to nie było forum zbanowanych.
Chyba, żebym to ja banował...
Tylko kto to by wtedy czytał?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 23:51 

Gienek napisał(a):
Nooo, jestem za tym, żeby to nie było forum zbanowanych.
Chyba, żebym to ja banował...
Tylko kto to by wtedy czytał?

Ja!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 00:19 

No dobrze, ja też bym czytał, tylko, czy byłoby co?
Biedaczek, co nie może otworzyć lodówki byłby zbanowany i
biedaczek, przez którego nie można otworzyć lodówki byłby zbanowany i
biedaczek, który pilnuje, żeby nikt nie występował jako (jak to tam ma w podpisie)
też byłby zbanowany za sianie nienawiści, i Ty byłbyś zbanowany za całokształt i
pisanie półsłówkami i ja byłbym zbanowany za domniemane pisanie pod wpływem itd.
Roberta i Łukasza i każdego też by można było.
Fajna perspektywa.
Pozostałoby czytanie ocenzurowanych wierszy (znaczy- nie zbanowanych)
Pozdrawiam.

Za ten post autor Gienek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 00:29 

Smutny Ktos i Biedny Nikt moglby byc zadowolony, bo i wyrazniej by bylo.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 06:53 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
:forum_o_mazurach: napisał(a):
...
i wyjasnił swoje podejście. Można sie z nim na własny użytek zgadzać lub nie, ale na Jego forum musimy przyjmowaćc Jego reguły albo tam nie bywać. "Retorsji" bym nie stosował ale nie ja tu rządzę i mam taki sam wybór: albo się podporządkować albo tu nie być.
Dyskusja na ten temat u nas prowadzi tylko do tego, że zaraz poniektórzy zaczną sie cepami okładać. Jak dla mnie EOT.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 3: Kurczak, Moniia, Szaman3
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 07:20 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Gienek napisał(a):
Szaman3 napisał(a):
Gienek napisał(a):
Kolega "odświeżający wątek" nie musiał pisać tylko tam, mógł, znając sytuację, napisać tu i tam. Jego priorytety, jego sprawa.

Całą dyskusję przepisać? Może jeszcze z podziałem na role? :-P

Bo z powyższego wynika, że nie ma wziąć udziału w dyskusji forumowicz, który
nie jest zalogowany na tamtym forum. Czyli chodzi o to, żeby wziąć udział w dyskusji
na tamtym forum, a nie wziąć udział w dyskusji.

Nie wynika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 10:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
pough napisał(a):
Nieprzyzwoite jest dla mnie stosowanie inwektyw w odwecie.

Pewnie i tak nie docenisz rady - ale doradzałbym nie nadużywać w wypowiedziach obco brzmiących wyrazów. Następnym razem, zanim zdecydujesz się powtarzać wielokroć w kolejnych wypowiedziach takie słowo - przeczytaj chociaż wprzódy, co ono znaczy:
http://sjp.pl/inwektywa

pough napisał(a):
W kontekście osób, pewnie tak. Chciałem zwrócić uwagę jak bardzo brakuje tolerancji na prawo do innej koncepcji. Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to, że brak takiej tolerancji wywołuje agresję i pozwala na stosowanie inwektyw.

A czy Tobie nie brakuje (uwaga - znów trudne słowo...) tolerancji dla odmiennej od Twojej oceny cudzej (jeszcze raz...) koncepcji?
Czy to, że odpowiadasz w lekceważąco-nieprzyjaznej (uwaga...) manierze, w jednoznacznie (jeszcze jedno trudne słowo...) agresywny sposób - przekonało któregoś z krytyków bezsensownego rżnięcia linków (zważ - zarówno na tamtym, jak i na tym forum...)?

Anyway - cieszę się, że przeczytałem spokojny post najbardziej zainteresowanego - właściciela tamtego forum.
Chociaż się z jego argumentacją nie zgadzam - przyjmuję ją do wiadomości. I tyle.
Gdybyż jego samozwańczy "obrońcy" potrafili zastosować podobną zasadę...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 10:46 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Yigael napisał(a):
wyrżnąłeś jak..

pough napisał(a):
A Ty.. przywaliłeś jak..

A może chłopaki dalsze inwektywy przeniosą na udeptaną ziemię?(czytaj na PW w dowolnej formie). Bo to nie wątek pt. kto w co przywalił i o jakiej sile?
Ewentualnie - Tu jest taki dział, zwany free: FREE
A tu gorzkie żale, można sobie założyć wątek: subject np. Bijatyka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 11:25 

Ciesze się, że są jeszcze użytkownicy forum z którymi można polemizować z nutką uszczypliwości zachowując poziom. :)

Pozwól teraz, że nakreślę swój punkt widzenia w odniesieniu do Twojej wypowiedzi.

pierdupierdu napisał(a):
pough napisał(a):
Nieprzyzwoite jest dla mnie stosowanie inwektyw w odwecie.

Pewnie i tak nie docenisz rady - ale doradzałbym nie nadużywać w wypowiedziach obco brzmiących wyrazów. Następnym razem, zanim zdecydujesz się powtarzać wielokroć w kolejnych wypowiedziach takie słowo - przeczytaj chociaż wprzódy, co ono znaczy:
http://sjp.pl/inwektywa
(za linkiem: inwektywa - zniewaga, obelga)

Za wiki:
Cytuj:
Cel obelgi

pogarda
zwiększenie lub potwierdzenie poczucia własnej wartości lub władzy (niekoniecznie nad osobą obrażaną)
odreagowanie stresu powstałego np. w wyniku niepowodzeń
zemsta
kara - np. za złe wykonanie zadania w pracy
zastraszanie - zapowiedź dalszej eskalacji agresji słownej lub przejścia do ewentualnej agresji fizycznej

Jaromirze drogi, jeśli tak mogę...
Nie wiem w jakim celu ekipa i niektórzy użytkownicy z bezpośredniego zaplecza (jak mniemam) używają frazy "poza granicami przyzwoitości" w odniesieniu do tamtego forum (a teraz również do użytkownika), ale z pewnością przynajmniej jeden z zacytowanych wyżej można przypisać.
Śmiało więc mogę używać tego dla Ciebie obco brzmiącego i chyba jednak niezrozumiałego wyrazu. :-P

pierdupierdu napisał(a):
pough napisał(a):
W kontekście osób, pewnie tak. Chciałem zwrócić uwagę jak bardzo brakuje tolerancji na prawo do innej koncepcji. Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to, że brak takiej tolerancji wywołuje agresję i pozwala na stosowanie inwektyw.

A czy Tobie nie brakuje (uwaga - znów trudne słowo...) tolerancji dla odmiennej od Twojej oceny cudzej (jeszcze raz...) koncepcji?
Czy to, że odpowiadasz w lekceważąco-nieprzyjaznej (uwaga...) manierze, w jednoznacznie (jeszcze jedno trudne słowo...) agresywny sposób - przekonało któregoś z krytyków bezsensownego rżnięcia linków (zważ - zarówno na tamtym, jak i na tym forum...)?

Jaromirze drogi...
Ależ ja nikomu nie bronię myśleć inaczej i nawet o tym pisać. Zwracam tylko uwagę na styl. Fakt, że mój styl wypowiedzi tutaj czasami "trymowałem" (że tak po żeglarsku) do warunków jakie mi serwował adwersarz, za co przepraszam Ciebie i innych, jeśli (nie wiem czemu) w jakiś sposób odbieraliście to osobiście.

pierdupierdu napisał(a):
Anyway - cieszę się, że przeczytałem spokojny post najbardziej zainteresowanego - właściciela tamtego forum.
Chociaż się z jego argumentacją nie zgadzam - przyjmuję ją do wiadomości. I tyle.
Gdybyż jego samozwańczy "obrońcy" potrafili zastosować podobną zasadę...

Jaromirze,
Również się ciesze, że tekst przeczytałeś i przyjąłeś do wiadomości. Masz prawo do własnego zdania i oceny. Czy w związku z tym uważasz za słuszne i eleganckie używanie frazy "poza granicami przyzwoitości" w odniesieniu do tamtego forum (a teraz i do użytkownika) tylko dlatego, że masz odmienne zdanie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 11:46 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
pough napisał(a):
Nie wiem w jakim celu ekipa i niektórzy użytkownicy z bezpośredniego zaplecza (jak mniemam) używają frazy "poza granicami przyzwoitości" w odniesieniu do tamtego forum (a teraz również do użytkownika),

1. Nie ekipa/użytkownicy, tylko moduł cenzurujący - dzieje się to automatycznie.
2. Nie w odniesieniu do tamtego forum, tylko do frazy: mazury_info_pl wpisanej z kropkami)
3. Nie uważasz, że KAŻDE cenzurowanie przekracza granice przyzwoitości? Także to, które ma miejsce tutaj?

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 11:55 

Maar napisał(a):
...Nie ekipa/użytkownicy, tylko moduł cenzurujący - dzieje się to automatycznie...

A moduł cenzurujący sam się zaprogramował... ;) :rotfl:
Marek musisz się bardziej postarać, bym uwierzył... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 12:22 

pough napisał(a):
A moduł cenzurujący sam się zaprogramował...
Pytałeś o używanie przez ekipę i użytkowników, więc Ci odpowiedziałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 12:34 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Podziękowałam za spokojne przedstawienie swoich racji właścicielowi forum mazurskiego. Wiele z punktów podnoszonych przez niego doskonale rozumiem, zapewne wybralabym inna drogę, ale cóż.
Pozdrawiam.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 13:02 

Maar napisał(a):
pough napisał(a):
Nie wiem w jakim celu ekipa i niektórzy użytkownicy z bezpośredniego zaplecza (jak mniemam) używają frazy "poza granicami przyzwoitości" w odniesieniu do tamtego forum (a teraz również do użytkownika),

1. Nie ekipa/użytkownicy, tylko moduł cenzurujący - dzieje się to automatycznie.
Maar napisał(a):
pough napisał(a):
A moduł cenzurujący sam się zaprogramował...
Pytałeś o używanie przez ekipę i użytkowników, więc Ci odpowiedziałem.

Zabrakło argumentów, że taka lakoniczna odpowiedź, czy się wstydzisz argumentów. ;)
W ramach użytkowników przykład w postaci wycinków z tego wątku:
Yigael napisał(a):
...Przypominam, że dyskusja wróciła czkawką bo jeden słynny skrytoczytający orioniarz pożalił się telefonicznie Różowej że nie może u nas linkować do nieprzyzwoitych co ta odebrała jako prośbę o interwencję...

Yigael napisał(a):
...Na nieprzyzwoitym forum byłem raz w życiu i strasznie tęsknię żeby tam być! Naprawdę! Mniej więcej tak samo jak za regularną lekturą ogłoszeń na tablicy przy GS'ie w Olecku.

Maar napisał(a):
2. Nie w odniesieniu do tamtego forum, tylko do frazy: mazury_info_pl wpisanej z kropkami)

Nie ośmieszaj się..
Maar napisał(a):
3. Nie uważasz, że KAŻDE cenzurowanie przekracza granice przyzwoitości? Także to, które ma miejsce tutaj?

Nie KAŻDE.
Czy hołd anarchii pozwala na brak cenzury w stosunku do spamu, porno?
Nie godzisz się na to tutaj na forum prawda?
Idąc dalej jednostrzałowcy logujący się tylko raz w celu zamieszczenia kryptoreklamy komercyjnej.
Tutaj załatwiacie to poprzez akceptację pierwszych postów u nowego użytkownika. Przecież to jest jawne wycinanie postów poprzez niedopuszczenie ich do publikacji. Ukryta cenzura w pełnym wymiarze.

Uszanuj proszę inną koncepcje forum o nieco rozszerzonej cenzurze na reklamę komercyjną. Możesz się z nią nie zgadzać, ale IMHO nie upoważnia to Ciebie do podtekstów i negatywnego przedstawiania innych w autocenzurze.

Podczas gdy Ty tutaj wprowadziłeś cenzurę w postaci autoryzacji pierwszych postów, o której pisałem wyżej, w tym samym czasie piszesz, że inne forum jest be, bo wycina i cenzuruje.
Nie dostrzegasz, że to tylko różnica techniki w cenzurze? Robisz podobnie tylko inaczej to nazywasz i udajesz, że tutaj cenzury nie ma.

Żeby była jasność ja nie mam pretensji o to czy tu jest cezura czy jej nie ma. Chodzi mi o treść alternatywną fraz cenzurowanych.

Również ciekawy jestem Twojego odniesienia się do sprostowania zamieszczonego przez właściciela tamtego forum.

Pozdrawiam,

Ostatnio edytowano 5 wrz 2013, o 13:27 przez pough, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 13:25 

Podziękował : 157
Otrzymał podziękowań: 78
Uprawnienia żeglarskie: majtek
Prostym przykładem jest sygnaturka użytkownika Waszego forum – noone, który jak sam pisze w owej sygnaturce „Między rejsami: pozycjonowanie stron”. I ja wiem i on wie (osoby spoza branży mogą nie wiedzieć), że sygnaturka z tzw. aktywnym linkiem pozycjonującym przynosi bardzo konkretne korzyści. Mówiąc w skrócie - wykorzystuje on Wasze forum do zarabiania pieniędzy

Jeśli tak jest (osobiście nie mam nic przeciwko, każdy orze jak może),to mazury_info_pl powinno dać się wpisywać bez problemu inaczej wychodzi że "Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych" ;)

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antałek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Za ten post autor Szpiszpak otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 13:33 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
pough, z przykrością stwierdzam, że mylisz pojęcia. W swoim przykładzie porównujesz nieporównywalne. Czym innym jest cenzura prawna (nie dopuszczająca treści prawnie zakazanych), czym innym obyczajowa (ograniczająca treści społecznie negatywne), a także prewencyjna (zapobiegająca wprowadzaniu przez nieznanych użytkowników treści niezgodnych z prawem i obyczajem), od cenzury opartej o widzi_mi_się właściciela.
Ma on oczywiście do niej prawo, ale tak samo inni mają prawo ją deprecjonować, a nawet wyśmiewać.
A właściciel wypowiedział się dość jasno - jego głównym celem jest uniemożliwianie pozycjonowania własnych stron poprzez jego portal. Bo on płaci. Kiedyś to się nazywało "pies ogrodnika".
Dlatego retorsje w stosunku do jego forum na innych portalach żeglarskich są jak najbardziej wskazane - pozwalają zachować symetrię.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

szpiszpak napisał(a):
mazury_info_pl powinno dać się wpisywać bez problemu inaczej wychodzi że "Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych"

No właśnie nie - czemu mamy pozwalać na linki do nich, skoro oni nie pozwalają na linki do nas? Żeby się pozycjonowali naszym kosztem?

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowania - 3: Były user, robhosailor, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 15:50 

Sąsiad napisał(a):
pough, z przykrością stwierdzam, że mylisz pojęcia...

retorsje w stosunku do jego forum na innych portalach żeglarskich są jak najbardziej wskazane - pozwalają zachować symetrię

Tylko tak Ci się wydaje, że mylę pojęcia.

Retorsje? Nie sprzeciwiam się temu. Chodzi o formę, czego Ty już nie dostrzegasz...

Stosowaniem retorsji winna rządzić zasada proporcjonalności...
Gdzie widzisz proporcję w tekście zastępującym frazę
forum.*zegluj^net* na tamtym forum w odniesieniu do forum.zegluj.net
a
poza_granicami_przyzwoitości na tym forum w odniesieniu do tamtego forum a ostatnio również do osoby. Jak mam to rozumieć, że na tamtym forum treści społecznie negatywne, nieobyczajowe, prawnie zakazane?

Róbcie jak chcecie. To w końcu idzie na Wasze konto i innym daje wiele do myślenia.

Weekend idzie, czas na żeglowanie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 16:02 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
pough napisał(a):
Gdzie widzisz proporcję

Proporcja jest, styl jest kwestią uznaniową. Rozumiem, że też tam automatyczna podmiana występuje? Bo kiedyś aktywne linki były po prostu usuwane.
pough napisał(a):
Jak mam to rozumieć, że na tamtym forum treści społecznie negatywne, nieobyczajowe, prawnie zakazane?

Absolutnie niczego takiego nie sugerowałem i nie było to moim zamiarem. Zareagowałem na Twoje zarzuty wobec Maara zwracając uwagę, że cenzura ma różne oblicza, a tutejsza jest minimalna i tylko w istotnym (prawnie i społecznie) zakresie.
pough napisał(a):
Weekend idzie, czas na żeglowanie...

Zazdraszczam. Ja jestem uwiązany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 16:18 

pough napisał(a):
Nie ośmieszaj się..
I vice versa. Nie chce mi się wybiórczo cytować - piszę ogólnie. Zadałeś konkretne pytanie i dostałeś konkretną odpowiedź.

pough napisał(a):
Idąc dalej jednostrzałowcy logujący się tylko raz w celu zamieszczenia kryptoreklamy komercyjnej.
Tutaj załatwiacie to poprzez akceptację pierwszych postów u nowego użytkownika. Przecież to jest jawne wycinanie postów poprzez niedopuszczenie ich do publikacji. Ukryta cenzura w pełnym wymiarze.

Chyba zaraziłeś się od Jatkowskiego obsesją antykomercyjności :-) Możesz wierzyć lub nie, ale w trakcie ustalania tej cholernie upierdliwej właściwości pt. "konieczność akceptacji pierwszego posta" rozmawialiśmy o wielu rzeczach, tylko nie o komercyjnych reklamach.
Powodem były napastliwe posty alter ego zbanowanych trolli i posty anonimowe zawierające niesprawdzalną antyreklamę.

Nie chce mi się szukać, ale w bieżącym dziale chyba było wyjaśnione dlaczego jest tak jak jest, a poza tym Mariusz Szaman3 jest w ekipie - może potwierdzić dlaczego to akceptowanie mamy.

BTW w zeszłym tygodniu wnioskowałem u Ekipy o wyłączenie, ale doszliśmy do wniosku, że to działa OK i niech jednak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 16:49 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
pough napisał(a):
.

Retorsje? Nie sprzeciwiam się temu. Chodzi o formę, czego Ty już nie dostrzegasz...

a
poza_granicami_przyzwoitości (...)

Proporcjonalnie jest. Nieistotny jest zasadniczo tekst zastepujacy. Istotna jest idea zastąpienia AKTYWNEGO LINKU nieaktywnym. Tamto forum zastępuje automatycznie nasze (nie pozwalając na pozycjonowanie naszego forum w ten sposob) - co, jak napisałam można zrozumieć. Ale w związku z tym nasze forum TAKŻE zastępuje linki do niego NIEAKTYWNYMI. Można dyskutować o formie - ale jeśli chodzi o skutek, jest dokładnie ten sam, nie zezwalanie na pozycjonowanie tamtego forum przy użyciu naszego. Jest to całkowicie proporcjonalna odpowiedz - bo wprowadza identyczne ograniczenie. I absolutnie sie nie dziwie.

A dyskusja o formie (tekst jaki zastępuje link aktywny) to juz nieco inna dyskusja. I zgadzam sie, że powinien on być zmieniony na coś jednak bez negatywnego wydźwieku - ot, choćby "forum mazurskie" czy podobne.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, pough
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 17:08 

Maar napisał(a):
...Nie chce mi się wybiórczo cytować - piszę ogólnie. Zadałeś konkretne pytanie i dostałeś konkretną odpowiedź.

Jasne w Twoim mniemaniu konkretną. W moim lawirujesz i tyle. Ale niech tam Twoja sprawa.

Maar napisał(a):
pough napisał(a):

Chyba zaraziłeś się od Jatkowskiego obsesją antykomercyjności :-) Możesz wierzyć lub nie, ale w trakcie ustalania tej cholernie upierdliwej właściwości pt. "konieczność akceptacji pierwszego posta" rozmawialiśmy o wielu rzeczach, tylko nie o komercyjnych reklamach.
Powodem były napastliwe posty alter ego zbanowanych trolli i posty anonimowe zawierające niesprawdzalną antyreklamę.

Nie chce mi się szukać, ale w bieżącym dziale chyba było wyjaśnione dlaczego jest tak jak jest, a poza tym Mariusz Szaman3 jest w ekipie - może potwierdzić dlaczego to akceptowanie mamy.

BTW w zeszłym tygodniu wnioskowałem u Ekipy o wyłączenie, ale doszliśmy do wniosku, że to działa OK i niech jednak zostanie.

Maar nie musisz się tłumaczyć. Działa to działa. Ale to dalej cenzura.

Reasumując mój punkt widzenia. Optujesz za modelem wolnościowym czyli anarchia, ale jednak z cenzurą i poza granicami przyzwoitości autocenzurą, głosząc wszem i wobec, że jesteście wolni od cenzury i wszystko wolno. Dla mnie hipokryzja na której zaprzeczenie dla poprawy swojego samopoczucia możesz sobie snuć i pisać dowolne interpretacje.

Na tamtym forum przynajmniej uczciwie i wprost jest powiedziane, że cenzura jest i tyle. I to uważam za uczciwe.

Lecę trzeba łapać wiatr w żagle...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moniia napisał(a):
pough napisał(a):
.

a
poza_granicami_przyzwoitości (...)

Proporcjonalnie jest. Nieistotny jest zasadniczo tekst zastepujacy. Istotna jest idea zastąpienia AKTYWNEGO LINKU nieaktywnym. Tamto forum zastępuje automatycznie nasze (nie pozwalając na pozycjonowanie naszego forum w ten sposob) - co, jak napisałam można zrozumieć. Ale w związku z tym nasze forum TAKŻE zastępuje linki do niego NIEAKTYWNYMI. Można dyskutować o formie - ale jeśli chodzi o skutek, jest dokładnie ten sam, nie zezwalanie na pozycjonowanie tamtego forum przy użyciu naszego. Jest to całkowicie proporcjonalna odpowiedz - bo wprowadza identyczne ograniczenie. I absolutnie sie nie dziwie.

A dyskusja o formie (tekst jaki zastępuje link aktywny) to juz nieco inna dyskusja. I zgadzam sie, że powinien on być zmieniony na coś jednak bez negatywnego wydźwieku - ot, choćby "forum mazurskie" czy podobne.

Monia dziękuję, jako jedyna na razie widzisz mój punkt widzenia. Klikam za zrozumienie.

weekend za pasem trzeba korzystać, pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 18:11 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Nie chciałem się zniżać do poziomu :forum_o_mazurach:, ale chyba powinienem coś wyjaśnić, ze względu na to:
szpiszpak napisał(a):
"Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych" ;)

@Sziszpak, zanim zaczniesz powtarzać bzdury, mógłbyś pokusić się o ich sprawdzenie.
Link do swojej strony mam w sygnaturce od samego początku, tj. od kiedy założyłem profil. I tu dla Ciebie niespodzianka - Ty też możesz mieć linka w sygnaturce, co nie znaczy, że jesteś równiejszy ;-) Każdy na forum może wstawić sobie linka w stopkę. I niektórzy chętnie z tego korzystają - popatrz po profilach.

@:forum_o_mazurach:
sygnaturka użytkownika Waszego forum – noone, który jak sam pisze w owej sygnaturce „Między rejsami: pozycjonowanie stron”. I ja wiem i on wie (osoby spoza branży mogą nie wiedzieć), że sygnaturka z tzw. aktywnym linkiem pozycjonującym przynosi bardzo konkretne korzyści.

Skoro jesteś "z branży", to zapewne wiesz, że na największym forum o pozycjonowaniu admini zezwalają na 3 linki w stopce, i to - o zgrozo - za darmo! Wyobrażasz sobie, jakie korzyści mają użytkownicy tego forum? A przecież Michał z własnej kieszeni płaci za serwer! :D Jest to swego rodzaju podziękowanie userom za to, ze poświęcają swój czas i dzielą się wiedzą, bo każde forum istnieje TYLKO dzięki jego użytkownikom.
A w jaki sposób Ty dziękujesz użytkownikom swojego forum za to, że produkują Ci darmowy content? Cenzurą i wycinaniem linków do - niejednokrotnie - lepszych produktów/usług, niż te, które reklamujesz?

(...)bardzo konkretne korzyści. Mówiąc w skrócie - wykorzystuje on Wasze forum do zarabiania pieniędzy.

To może napisz jeszcze, jakie to konkretne korzyści przynosi mi moja sygnaturka? Ile konkretnie zarabiam tych pieniędzy? Rozwiń proszę i wyjaśnij, w jaki sposób ja naciągam naszych użytkowników i zarabiam na nich pieniądze? Czy może tylko chciałeś rzucić gó*nem, żeby odwrócić uwagę od siebie?

Mam propozycję, jak już wyjaśnisz naszym użytkownikom, ile pieniędzy zarobiłem ich kosztem, to może pogadamy na Twoim forum o tym, ile Ty na swoich userach zarabiasz? ;-)

BTW. hint dla Ciebie - gratis:
Może powinieneś jeszcze poczytać na forum PiO o linkowaniu do stron o podobnej tematyce i jego wpływie na pozycję w rankingu strony linkującej, vide wspomniane 3 linki w stopce i TOP 1 na hasło "pozycjonowanie".
Dla mniej zorientowanych wyjaśnienie - linki wychodzące wcale nie muszą szkodzić. Linkowanie z pozycjonowanej strony do "mocnych" stron powiązanych tematycznie, nie szkodzi, a wręcz przeciwnie - może pomóc w pozycjonowaniu.

Za ten post autor noone otrzymał podziękowania - 5: Były user, Cypis, Kefas, Marian Strzelecki, Sąsiad
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 03:13 

Podziękował : 157
Otrzymał podziękowań: 78
Uprawnienia żeglarskie: majtek
noone napisał(a):
@Sziszpak, zanim zaczniesz powtarzać bzdury, mógłbyś pokusić się o ich sprawdzenie.
Link do swojej strony mam w sygnaturce od samego początku, tj. od kiedy założyłem profil. I tu dla Ciebie niespodzianka - Ty też możesz mieć linka w sygnaturce, co nie znaczy, że jesteś równiejszy Każdy na forum może wstawić sobie linka w stopkę. I niektórzy chętnie z tego korzystają - popatrz po profilach.

mam płakać czy się cieszyć bo nie rozumie czy walisz mnie w d czy zaspakajasz moje perwersje?

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antałek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 07:00 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
szpiszpak napisał(a):
czy walisz mnie w d czy zaspakajasz moje perwersje?

Stajemy się społeczeństwem coraz bardziej otwartym na inność (również jeżeli chodzi o preferencje seksualne). :kiss:

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: Szpiszpak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 07:21 

Podziękował : 1626
Otrzymał podziękowań: 2376
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jako Specjalista od linków :-P zapewniam podrzucenie każdemu linka z innych forów nawet tych, na których każdy może się samodzielnie zarejestrować i zapytać o interesujące go albo tematy narażając się jedynie na ewentualne konsekwencje...
Nikogo jednak nie zmuszam do rejestracji. Jeżeli ktoś jednak konto założy - ma obowiązek stosować się do narzuconego regulaminu. Bezwzględnie tego wymagam, co niektórzy odbierają jako cenzurę lub dyskryminację.
.

Uważam, że już jest po sprawie :rotfl:

Ps. A tak pięknie miało być po wakacjach ... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona