Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 31 mar 2020, o 07:47




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lut 2020, o 16:31 

Dołączył(a): 8 paź 2012, o 14:29
Posty: 271
Lokalizacja: mała wioska rybacka między Oksywiem a Orłowem
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie:
Kurczak napisał(a):
tablet pokazuje, że czeka na sygnał GPS

Zwykle GPS w przypadku "cold startu" potrzebuje kilka minut, żeby "zaskoczyć". Spróbuj poczekać dłużej.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lut 2020, o 17:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2018, o 19:25
Posty: 684
Podziękował : 115
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: posiadam, rzecz dziwna...
Kurczaku, płacisz za jedna subskrypcję ktora jest ważna na wszystkich Twoich urządzeniach. Nie przenosisz, tylko instalujesz, przy użyciu Twojego konta ( i login-u); proszę zobacz tu:

https://www.navionics.com/gbr/blog/post ... ur-devices

_________________
Pozdrawiam, Anna


"Arkę zbudowali amatorzy, Titanica -zawodowcy" Czeremcha


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lut 2020, o 17:39 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
Kurczak napisał(a):
rafg28 napisał(a):
jak navionicsa nie mozna przenosic? mam navionicsa na 6 roznych urzadzeniach


Też znam takiego, ale on ma lub miał Navionicsa z Chomika. :D


nie wiem oco chodzi ale mam normalnego kupionego legalnie w sklepie baltyk dania uk i irlandia normalnie z poziomu sklepu play mozesz zainstalowac na swoich urzadzeniach (dziala na moich tablet samsung tab 2 i 3, telefonach s4 s4 mini jaki huawei no i na pc)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lut 2020, o 19:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11511
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1523
Otrzymał podziękowań: 1505
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
OK. Czyli nie ma problemu. Nie doczytałem. :-(

Kiedyś używałem Verlaga, ten program był tak skonstruowany, że można było go zainstalować tylko na dwóch urządzeniach.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017
MMSI 261184030

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lut 2020, o 21:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 17:46
Posty: 1763
Lokalizacja: Rumia
Podziękował : 322
Otrzymał podziękowań: 285
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
rafg28 napisał(a):
dziala na moich tablet samsung tab 2 i 3, telefonach s4 s4 mini jaki huawei no i na pc)


O a jak to się instaluje na PC ??

_________________
pozdro Zbyszek
Starlight30 s/y JARICHO
www.maxiskippers.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lut 2020, o 23:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 2391
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 697
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
junak73 napisał(a):
a jak to się instaluje na PC ?
Na emulatorze Androida. Ale nie znalazłem takiego co odbiornik GNSS obsługuje... :-?

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2020, o 00:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 17:46
Posty: 1763
Lokalizacja: Rumia
Podziękował : 322
Otrzymał podziękowań: 285
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Dlatego pytałem rafg28 skoro to już u niego hula na PC ;)

_________________
pozdro Zbyszek
Starlight30 s/y JARICHO
www.maxiskippers.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2020, o 00:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2017, o 22:40
Posty: 96
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: Tak. Mam.
Kurczak napisał(a):
Żeby złapać sygnał GPS muszę wyjść z domu, choć salon ma duże okna (prawie cała wschodnia ściana), stojąc przy nich tablet pokazuje, że czeka na sygnał GPS. Nie mam wiedzy i nie wiem czy to normalne, czy antena jest kiepska.
Kwestia, czy nawigacja będzie działała w kabinie Dulci, czy trzeba będzie za każdym razem wyłazić do kokpitu.


Jeżeli masz kabinę z podobną ilością betonu co w ścianach i stropach, to będzie problem, ale jeżeli to laminat, to nie :)
A ciut bardziej serio - po pierwsze okno z jednej strony nie daje za wiele - satelity z różnych kierunków musza być widziane, a po drugie jak już wspomniano uruchomienie zajmuje dłuższą chwilę i w sumie wymaga lepszego sygnału niż podczas normalnej pracy. Po ustaleniu fixa, myślę że będziesz mógł wejść do domu i ten szczątkowy sygnał przez okno ma szansę wystarczyć.

_________________
--
JamesB0T
Wstrząśnięty i Zmieszany


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2020, o 01:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2009, o 05:47
Posty: 11547
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2253
Otrzymał podziękowań: 1684
Uprawnienia żeglarskie: ...
JamesB0T napisał(a):
szczątkowy sygnał przez okno ma szansę wystarczyć.
Tu akurat sporo zależy od anteny. Pamiętam parę(naście?) lat temu ogromny skok jakościowy w antenach, bo najnowsze mogły wtedy odbierać NAWET sygnał odbity od budynków.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek
http://wojtekzientara.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2020, o 07:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11511
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1523
Otrzymał podziękowań: 1505
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Mam antenę GPS od AIS-a (grzybek montowany na relingu) pod ławką kokpitu i nie ma problemu z sygnałem.

Skoro nie ma problemu z kopiowaniem Navionicsa z konta jednego użytkownika sprawdzę tablet w Kołobrzegu przy najbliższym pobycie na Dulci. Może nie będę musiał inwestować w inny, lepszy tablet. :D

Antena faktycznie antenie nie jest równa. Mam system dowodzenia oparty na transmisji danych przy pomocy sieci komórkowej. Na początku używaliśmy drogich, wypasionych Lenovo Yoga ale był problem, ponieważ bardzo często gubiły zasięg lub był zbyt słaby sygnał aby system działał prawidłowo.

Wzięliśmy wiec na próbę Samsunga Tab 1 z odzysku po Radnych, którzy używali ich do obsługi programu E - sesja. Samsung mimo ładnych paru lat eksploatacji działał bez pudła. Jednego używam do chwili obecnej.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017
MMSI 261184030

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2020, o 21:53 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
junak73 napisał(a):
Dlatego pytałem rafg28 skoro to już u niego


hmm to dałeś do myślenia :) generalnie używałem sobie do planowania trasy z emulatorem androida NOX (teraz czytam że się strasznie popsuł przez reklamy).

ALE używałem jako "zwykłej" mapy bez pozycji. Dziś poszperałem w necie i jednak przekazanie pozycji GPS do jakiegoś emulatora to nie "hop siup" szukam jakiegoś sposobu jak coś wykminie dam znać (generalnie jest kilka androidów na PC szukam czy coś zadziała w wersji "full").

Z ciekawostek bo NAvionicsa na tabletach telefonach używam od 3 lat....ma ktoś z tym problem w temperaturach w okolicach zera celcjusza i poniżej?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2020, o 23:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 2391
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 697
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
rafg28 napisał(a):
GPS do jakiegoś emulatora to nie "hop siup" szukam jakiegoś sposobu jak coś wykminie dam znać
Może jakoś tak:
https://enavigare.pl/blog/p-jak-pod-czy-navionics-boating-do-systemu-jachtowego

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2020, o 09:03 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
A co tu znowu nakombinowali , nie da się teraz używać bez "ichniego" konta?
Na ekranie startowym mam Log In i Create account. Na telefonach i tabletach mam jeszcze opcje Not Now której w obecnie pobranym sofcie nie ma?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2020, o 09:38 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
rafg28 napisał(a):
GPS do jakiegoś emulatora to nie "hop siup" szukam jakiegoś sposobu jak coś wykminie dam znać
Może jakoś tak:
https://enavigare.pl/blog/p-jak-pod-czy-navionics-boating-do-systemu-jachtowego


Hmm
Zestaw testowy
Tablet Samsung Tab3 z navionics
Tel S4 z Share Gps(tryb NEMA po tcp/ip)

Konfiguracje wrzuciłem urządzenia widza się miedzy sobą, tablet nawet twierdzi ze dostaje dane z "External GPS"....no i to na tyle. Żadne funkcjonalności związane z pozycja nie chcą zadziałać (Komunikat "Włżcz GPS")


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2020, o 01:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2017, o 22:40
Posty: 96
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: Tak. Mam.
Co do uruchamiania na PC. Można zainstalować androida, można emulować androida, i można też uruchomić w wydzielonym środowisku. I takie wypróbowałem już jakiś czas temu, ale postanowiłem potwierdzić i teraz.

Konfiguracja testowa :
- NavionicsBoating HD uruchomiony w MSI App Player (brandowana wersja Bluestacks ) na PC
- Dane GPS symulowane po TCP/IP z NMEA Simulator (panazzolo.com)
Wynik :
Załącznik:
GPSEmuTest.png
GPSEmuTest.png [ 143.38 KiB | Przeglądane 688 razy ]
Wybaczcie błędy odczytu pozycji powodujące dłuuuugi ślad - ustawiałem lokacje z palca..

_________________
--
JamesB0T
Wstrząśnięty i Zmieszany


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2020, o 15:12 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
No z symulatora to nie problem, problem którego na razie nie widziałem rozwiązania to odczytać dane rzeczywiste z GPS(usb/ tel)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2020, o 19:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2017, o 22:40
Posty: 96
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: Tak. Mam.
O.K.
Zatem zrobiłem kolejna próbę.
- Telefon z androidem jako źródło NMEA
- Aplikacja Share GPS ze sklepu googla (darmowa)
- Połączenie przez TCP/IP

Wynik:
Załącznik:
GPSTelTest.png
GPSTelTest.png [ 147.09 KiB | Przeglądane 614 razy ]

_________________
--
JamesB0T
Wstrząśnięty i Zmieszany



Za ten post autor JamesB0T otrzymał podziękowania - 3: burbon, rafg28, Wojtek Bartoszyński
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 09:04 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
ładnie!...kurna czemu mi w zestawie tablet tel nie chce działać. niby twierdzi ze otrzymuje dane ale nic poza tym.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pytanie pomocnicze sciagaleś nowego navionicsa czy korzystasz z jakiejs starszej wersji?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 10:04 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
JamesB0T w dalszym ciągu czy to co pokazujesz to realna pozycja czy emulator?
Ani na żywych urzadzeniach ani na emulatorze (nox) nie udaje sie złapać realnej pozycji.

W obu przypadkach pomimo ze twierdzi w zakładce devices ze jest połączony i otrzymuje dane GPS to drze się o włączenie GPS (w NOX sie nie darł, ale jak mu wyłączyłem wbudowany symulator pozycji to się juz drze : )


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 11:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2017, o 22:40
Posty: 96
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: Tak. Mam.
Realna pozycja.
ShareGPS zaczyna wysyłać dane dopiero gdy ma fixa - na chwilę wystawiłem telefon na dwór.

A Boating HD jest w wersji 11.4

_________________
--
JamesB0T
Wstrząśnięty i Zmieszany


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 13:13 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
w dalszym ciągu twierdze ,że ta pozycja to fake chociaż całkiem całkiem ( prawdopodobnie jakieś zapamiętane dane z geolokalizacji przy instalacji ). Niby blisko ale różnica w moim przypadku o jakieś 2NM. Odpal msi + boating z odłączonym netem pokaże ci ta sama pozycje. Po drugi na emulowanym urządzeniu masz włączona lokalizacje wiec jesteś karmiony danymi które MSI produkuje :)

ps żeby nie było , że się czepiam :) też szukam jak to obejść :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 15:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2017, o 22:40
Posty: 96
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: Tak. Mam.
Mam pomysł jak to sprawdzić. Wysłałem wiadomość na priv

_________________
--
JamesB0T
Wstrząśnięty i Zmieszany


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 16:33 

Dołączył(a): 26 lut 2019, o 11:54
Posty: 255
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: dzej es em
"Mam pomysł jak to sprawdzić."

proboje sie łaczyc ale narazie bez powodzenia.

A najedz w nav na swoja pozycje daj znaczek zapytania i porównaj dane z gps share.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2020, o 00:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2013, o 23:06
Posty: 1285
Podziękował : 131
Otrzymał podziękowań: 258
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Kurczak napisał(a):
Docelowo zamierzam kupić Boating HD z mapami Bałtyku + Danii ( bez Bornholmu ani dudu).
Kurczak napisał(a):
Z tego co wyczytałem Navionicsa nie można przenosić między urządzeniami.


Kurczak napisał(a):
OK. Czyli nie ma problemu. Nie doczytałem.

A ty nadal nie doczytujesz ale za to wygłaszasz autorytatywne opinie.

Navionics nie oferuje mapy zachodniego Bałtyku tak jak i nie ma w swojej ofercie Bałtyku + Danii. Za to możemy dla przykładu wykupić subskrypcje na mapę Baltic Sea i/lub Skagerrak & Kattegat gdzie Dania chyba nie zajmie nam nawet jednej dziesiątej umownego abonamentu. I oczywiście możemy z tego wszystkiego korzystać ale zgodnie z warunkami umowy.

_________________
Boat swapping, zapraszam viewtopic.php?f=3&t=23581

Pozdrawiam,
Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2020, o 08:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11511
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1523
Otrzymał podziękowań: 1505
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Tłumaczę specjalnie dla Ciebie Sirku. Nie pisałem, że mapa jest tak zatytułowana/opisana.

Mam zamiar zakupić mapę Navionics zawierającą Morze Bałtyckie oraz Danię wraz z Bornholmem.

I dokładnie sens miała moja wypowiedź:

Kurczak napisał(a):
Docelowo zamierzam kupić Boating HD z mapami Bałtyku + Danii ( bez Bornholmu ani dudu).


I nie wygłaszam autorytatywnych opinii, tylko sprawdzam zasłyszane informacje.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017
MMSI 261184030

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2020, o 09:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 06:58
Posty: 2450
Podziękował : 303
Otrzymał podziękowań: 537
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kilka dni minął rok od zakupu Bałtyku i Europy. Dani nie kupowałem a Bornholm miałem i mam nadal zarówno jak jestem podłączony do internetu jak i w trybie samolotowym.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2020, o 02:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2013, o 23:06
Posty: 1285
Podziękował : 131
Otrzymał podziękowań: 258
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Kurczak napisał(a):
I nie wygłaszam autorytatywnych opinii, tylko sprawdzam zasłyszane informacje.

Gdyby na forum obowiązywała zasada, że jak nie wiem to po prostu pytam a nie „sprawdzam zasłyszane informacje” to wiele na tym forum by zyskało.
Już był taki co nie Danie ale Grenlandię chciał sobie kupić.

_________________
Boat swapping, zapraszam viewtopic.php?f=3&t=23581

Pozdrawiam,
Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2020, o 18:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11511
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1523
Otrzymał podziękowań: 1505
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
01_Anna napisał(a):
Kurczaku, płacisz za jedna subskrypcję ktora jest ważna na wszystkich Twoich urządzeniach. Nie przenosisz, tylko instalujesz, przy użyciu Twojego konta ( i login-u); proszę zobacz tu:

https://www.navionics.com/gbr/blog/post ... ur-devices


Zakupiłem Navionicsa "Baltic Sea" i zainstalowałem w tablecie oraz smyrofonie.

Czyli faktycznie da się :D

I co ciekawe jest cały Bornholm. :D

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017
MMSI 261184030

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk | Kapiszonownik


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL