Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 lip 2025, o 12:00

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:08 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jurmak napisał(a):
Stwarzał, bo zmuszał pieszych do zejścia na jezdnię...

Prawie 1,5 m chodnika wystarcza do przejechania wózkiem... nie trzeba schodzić na jezdnię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:15 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Napiszę krótko, bo dziś nie mam czasu. :D Ci, którzy dziś popierają automatyzm działania (jest znak to odholować i dop...ć) jutro pojadą z chorym dzieckiem do szpitala. I będą drzeć RYA kiedy ich wyślą do przychodni po skierowanie, bo takie są procedury. Szpital tylko bierze ze skierowaniem albo od pogotowia. To tylko jeden z następnych przykładów, gdzie procedury przysłaniają rozum. A co do Policji i Straży, to każde małe dziecko wie, dlaczego działają tak jak działają i żadne dorabianie ideologii i tłumaczenia tego nie zmienią. :-(

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:20 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Ryś napisał(a):
Yigael napisał(a):
Jest znak? Jest. Jest ograniczenie. Mogę się zgodzić, że niesłuszne, niepotrzebne, czy debilne. Ale jest.
Złapali bo od tego między innymi są, żeby ograniczenia, które stoją egzekwować. Nie oni je stawiają.
Zdarzyło mię się kiedyś jechać, jako pasażer - z pewnem imigrantem, który nabożnie przestrzegał ograniczenia prędkości na drodze.
Aż mu zwróciłem uwagę że powoduje zagrożenie, boć wszyscy jechali szybciej i zmuszeni byli go wyprzedzać. Ale delikatnie, facet w końcu przestrzegał przepisa... :roll:
Nie trwało kwadrans gdy zatrzymał go radiowóz.
Za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym nie został jednak ukarany, boć policja rozumie że przybysz z dzikich krajów może nie pojmować ducha prawa ... a oni "służą ludziom", nie? Został jeno pouczony że sucha litera prawa jest mniej ważna niż bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Bo skoro wszyscy przekraczają to ich sprawa, ale on blokuje ruch! :mrgreen:
Ale to było w cywilizowanym kraju :-P (a wszyscy przekraczali o 10-15 mil).

Rysiu, za cokolwiek go zatrzymali, nie było to za jechanie z dozwoloną prędkością. Chrzanisz, za przeproszeniem.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:29 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
skipbulba napisał(a):

Wszyscy sie czepiają kierowców o złe parkowanie, tylko nikt nie wspomina o tym, gdzie ci kierowcy mają parkować.

Maciek, pełna zgoda... Znam ten ból gdy byłem przed operacją biodra i nie miałem gdzie zaparkować w okolicach Szpitala Wojewódzkiego, Sądu i Urzedu Miejskiego... Ale to nie znaczy, że mamy godzić się na anarchię i wymuszanie na zasadzie - a ja sobie stane na chodniku bo jestem większy stalowy i co mi zrobisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:29 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Marian Strzelecki napisał(a):
Kurczak napisał(a):
Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
1) pozostawienia pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub w inny sposób zagraża bezpieczeństwu;
Muszą być spełnione obydwa warunki jednocześnie - czyli musi być to miejsce gdzie pozostawienie pojazdu jest zabronione i pojazd musi utrudniać ruch lub zagrażać bezpieczeństwu ( także pieszych, a o tym się zwykle nie pamięta).
Przykład: pozostawienie pojazdu na chodniku w taki sposób, że utrudnia ruch pieszych lub zmusza ich do jego omijania chodząc po jezdni.
...
5) pozostawienia pojazdu w miejscu obowiązywania znaku wskazującego, że zaparkowany pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela (czyli tabliczka podznakowa z holownikiem)

Marian Ty konfabulujesz czy celowo udajesz , że nie rozumiesz o co chodzi ?

To co zaznaczyłeś to mój dopisek, a my mówimy nie o przypadku samochodu parkującego nieprawidłowo i utrudniajacego ruch, a o przypadku opisanym w pkt. 5. Czyli pozostawienia pojazdu w miejscu oznakowanym tabliczką T-24.
Sama taka tabliczka stanowi upoważnienie do odholowania , a z drugiej strony informację dla kierowcy o tym, że jego auto może zostać odholowane.
Koniec kropka.

Carlo już o tym pisałem. Taką tabliczkę można postawić nie tylko z powodu zbyt waskiego chodnika, ale np. jego podbudowy nieprzystosowanej do przenoszenia obciążeń zwiazanych z parkowaniem samochodów.
W przypadku tabliczki T-24 nie trzeba utrudniać nikomu ruchu.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:36 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Bastard napisał(a):
jutro pojadą z chorym dzieckiem do szpitala. I będą drzeć RYA kiedy ich wyślą do przychodni po skierowanie, bo takie są procedury. Szpital tylko bierze ze skierowaniem albo od pogotowia. To tylko jeden z następnych przykładów, gdzie procedury przysłaniają rozum.

Niestety tak nie jest,szpital SOR ma obowiązek przyjąć pacjenta gdy jest zagrożone życie lub zdrowie

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:50 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
piotr6 napisał(a):
Niestety tak nie jest,szpital SOR ma obowiązek przyjąć pacjenta gdy jest zagrożone życie lub zdrowie

Nie "niestety" tylko na szczęście :D Testowałem to nie tak dawno osobiście... Niestety:-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 08:58 

Maćku może i nie jest konieczne, ale parkując w takim miejscu powinieneś mieć świadomość, że istnieje takie prawdopodobieństwo. Po to jet ta tabliczka będąca dla kierowcy ostrzeżeniem. Tyle, że w naszych realiach to nie działa :-(
Więc pretensje post factum są trochę nie na miejscu i na zasadzie pretensji do garbatego, że ma zdrowe dzieci :D

Przykład z życia i to jeszcze ciepły.

Mamy w Swarzędzu rondo między osiedlami. Z tego miejsca do zawsze bardziej pustego jak pełnego parkingu jest w prostej linii ze 100 - 150 m. Przy rondzie jest szeroki chodnik z tzw. małą infrastrukturą oddzielony od jezdni pasem zieleni, na którym w różnych miejscach parkowało zwykle przynajmniej kilkanaście samochodów od osobówek po małe cięzarówki zmuszając pieszych do slalomu i przeciskania się między nimi.
A przecież:

- jazda po chodniku wzdłuż pojazdem silnikowym jest zabroniona
- parkowanie na skrzyżowaniu także ( skrzyżowanie - to także chodnik i pobocze)
- parkować na chodniku z dala od krawędzi jezdni też nie wolno podobnie jak parkować
czterema łapami samochodem ciężarowym ( nawet osobowym o DMC powyzej 2,5 T)

Zamiast walczyć z kierowcami przy pomocy blokad i mandatów wpadłem na w moim mniemaniu genialny pomysł zablokowania słupkami drogowymi wjazdu na ten chodnik przez przejścia dla pieszych. W ciągu dwóch tygodni słupki zostały ustawione. I co ?
I goowno? Bo na Polaka nie ma cwaniaka. Teraz kierowcy jeżdzą po chodniku ładny kawałek wjeżdżajac w innym miejscu, gdzie słupków nie ma..... Dzisiaj stała tam ładna autolaweta na Fiacie Ducato :-(

To zaputuję uprzejmie czy wszystkie chodniki, które nie sa przeznaczone do parkowania, a takze trawniki trzeba wykołkować i to tak, żeby nie było możliwości wjazdu ?

Na tym ma polegać poszanowanie prawa ?

To jak mamy potraktowac Pana Kierowcę, któremu barierki nie dały do myślenia ? Odwiedzieć go w domciu i uświadomić bardzo uprzejmie, że popełnił zbieg czterech wykroczeń ? :lol:

Ostatnio edytowano 27 paź 2014, o 09:06 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 2: Były user, michal55
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:05 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kurczak napisał(a):
zmuszając pieszych do slalomu i przeciskania się między nimi.
Pieszy ci to powiedział, czy to twoje spostrzeżenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:08 

Maar napisał(a):
Kurczak napisał(a):
zmuszając pieszych do slalomu i przeciskania się między nimi.
Pieszy ci to powiedział, czy to twoje spostrzeżenie?

I to, i to :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:08 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Jurmak napisał(a):
Nie "niestety" tylko na szczęście Testowałem to nie tak dawno osobiście... Niestety:-(

Niestety, zbyt często szpital zastępuje poradnie i lekarza rodzinnego, to miałem na myśli ale to ot. i duży temat niebrnijmy :D

ps. karetki też słuzą jako taksówki i poradnia na kółkach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:30 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4252
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Moje osobiste doświadczenia, ilość mandatów* jakie zapłaciłem oraz ilość mandatów których nie zapłaciłem (sam nigdy nie proponowałem takiego rozwiązania) każą mi mocno powątpiewać w służebną rolę policji drogowej (a teraz doszła i SM).
Te służby są wyłącznie po to, żeby łupić kierowców. Tam gdzie to ma sens i tam gdzie to sensu nie ma.
Nigdy nie płakałem gdy mnie złapali. Nigdy nie dyskutowałem, zawsze byłem grzeczny, choć oczywiście zły. Kosztowało mnie to dużo, fakt. Albo mandatów albo tych drugich, choć sam innego niż mandat rozwiązania nigdy nie proponowałem. Ciekawe...
Wkurzony hipokryzją "stróżów prawa" zalożyłem sobie kapownik, w którym zapisywałem co bardziej pikantne wykroczenia radiowozów: data, godzina, miejsce, numer auta, wykroczenie. Długo moim hitem był przejazd radiowozu przez cały Tczew, w nocy, z prędkością 120 km/h. Ja sobie radośnie jechałem za nim. :-P
Kiedyś tym notatnikiem usadziłem jednego gościa, któremu się zebralo na moralizowanie w stylu "a gdyby tam przechodziła wasza matka...".
Nawiasem mówiąc, to ta właśnie scena z Misia świetnie oddaje sens działania naszych drogowych stróżów prawa.

Marian przecież mandat przyjął, teraz dopiero sobie dyskutuje.
Wcale nie bronię parkujących jak ostatnie łajzy, ale bywa różnie.

Tak mi wychodzi, że powszechne łamanie przepisów wynika właśnie z ich bezsensowności i nadmiarowości. A miejsc parkingowych nie ma, i jeszcze ich ubywa.
:evil:

* Żeby nie bylo, to ze wszystkich mandatów jakie dostałem prawie wszystkie były za prędkość. Prawie, bo jeden był za opuszczenie skrzyżowania na czerwonym.
Nigdy nie dostałem mandatu za złe parkowanie, a o to w tej dyskusji głównie chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:44 

Podziękował : 10545
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Kurczak napisał(a):
Marian Ty konfabulujesz czy celowo udajesz , że nie rozumiesz o co chodzi ?
To co zaznaczyłeś to mój dopisek, a my mówimy nie o przypadku samochodu parkującego nieprawidłowo i utrudniajacego ruch, a o przypadku opisanym w pkt. 5. Czyli pozostawienia pojazdu w miejscu oznakowanym tabliczką T-24.
Sama taka tabliczka stanowi upoważnienie do odholowania , a z drugiej strony informację dla kierowcy o tym, że jego auto może zostać odholowane.
Koniec kropka.

Kodeks Drogowy mówi:
Art. 48.
Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli pozostawiono go w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub zagraża jego bezpieczeństwu.
Pojazd może być unieruchomiony na koszt właściciela przez zastosowanie urządzenia technicznego do blokady kół, jeżeli pozostawiono go w miejscu, gdzie jest to zabronione, lecz nie utrudnia ruchu lub nie zagraża jego bezpieczeństwu.

a jednocześnie
Art. 49.
1/Zabrania się zatrzymania pojazdu:
.....
2/Zabrania się postoju:
....

w żadnym z podpunktów nie wyszczególnia tej tabliczki.

Sam mylnie przedstawiasz co podkreśliłem u Ciebie , twierdząc , ze jest mus , a nie możliwość...

Mam więc pytanie skąd kierujący może wiedzieć , że gdzieś dalej jest interpretacja prawna zmieniające stan prawny z można na trzeba?
Czytając kodeks mamy prawo sądzić , że w punktach o postoju i zatrzymywaniu sa wszystkie zakazy , a nie, że jeszcze gdzieś są jakieś inne zmieniające te podstawowe w stronę niespodziewaną..

Czy aby prawo nie jest tak skonstruowane , żeby tylko prawnik się w nim rozeznawał i mógł interpretować jak chce? - bałagan ? czy -- słynna falandyzacja którą już przytoczyłeś?.

MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:47 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
skipbulba napisał(a):
Ale wolno chyba mówic o tym, że przepis ów jest głupi? Czy tylko na klatę i morda w kubeł, bo moga przecież zabić ?

Wolno. Że durny. Wolno nawet zostać posłem i go z funflami zmienić. Ale ni mazgaić się że złapali jak ten głupi przepis świadomie łamaliśmy.

skipbulba napisał(a):
Nie, powinny dać Ci pouczenie, że nie zawsze bywają tutaj dobre warunki a nie walić obligatoryjnie 400zł i 6pkt zasłaniając się taryfikatorem

Widzisz - taryfikator jest od do. W szczególnych przypadkach mogą pouczyć. Co nie znaczy, że można mieć pretensje że walną mandat. W pracy są.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:52 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Yigael napisał(a):
Stoi znak? Widziałeś go? To zachowuj się jak dorosły facet. Twoja opinia o sensowności znaku czy przepisu jest dla kwestii jego egzekwowania irrelewantna. To co prezentujesz jest niebezpiecznie zbliżone do filozofii kalego - tą metodą możesz się natknąć na kolesia, który będzie rozżalony interwencją stróżów prawa, bo przecież w jego opinii zakaz dania w ep Marianowi i zakaz zaboru auta Mariana są nieuzasadnione zwykłą logiką w jego ocenie...

Takie myślenie prowadzi do akceptacji wszelkich absurdów.
Oczywiście jak znak stoi to musimy do niego się stosować, ale szkopuł w tym (tu prośba aby Kurczak się nad tym zastanowił nim coś napisze), że znaki stoją tam gdzie to pasuje urzędnikom i to musimy piętnować.
Tak się składa, że mimo, iż bym nie chciał, ale od kilku miesięcy jestem co 3 tygodnie w szpitalu we Wrocławiu na Kamińskiego, wożę tam kogoś na leczenie.
Gdy zaczynałem tam jeździć, w zatoczce przed brama jest wyasfaltowane pobocze (ktoś je wcześniej wyasfaltował, aby tam mogły stać samochody) i można tam było postawić 3 samochody, przy szpitalu albo jest zakaz parkowania, a na parkingu wewnątrz pobiera się opłaty i to drakońskie bo 3 zł za godzinę, aby i te trzy miejsca nie były do wykorzystania wstawiono tam słupki, które uniemożliwiają postawienie tam samochodu.
Inny przykład, w Oleśnicy po wprowadzeniu stref płatnego parkowania w miejscach gdzie nie ma parkingów, ale samochody przez lata tam parkowały i nikomu to nie przeszkadzało, postawiono znaki zakazu parkowania, tylko po to, aby zmusić ludzi do korzystania z tych płatnych, ba sukcesywnie w miejscach gzie te zakazy są, utwardza się pobocza i wtedy na płatnych już można stawać. Każdy z nas widzi dookoła siebie takie działania i jak mając z czymś takim do czynienia na co dzień mamy się zgadzać z widzeniem świata przez urzędników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:53 

Marian nie rób sobie obciachu.
Tak się zapamiętałeś w tym, żeby się usprawiedliwić, że przytaczasz jako uzasadnienie swojej tezy nieistniejące przepisy :lol:

Art 48 PRD został uchylony nowelizacją z 2001 roku - bo został wrzucony do rozdziału "Kontrola ruchu drogowego" gdzie jego miejsce i gruntownie zmieniony - zastąpiony przez art. 130 a :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:00 

Marian Strzelecki napisał(a):
...

Przykro to czytać. Warto z siebie robić…? Warto?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Doktor napisał(a):
Takie myślenie prowadzi do akceptacji wszelkich absurdów.

Nieprawda - pyskuj, monituj radnego, skarż się do prasy zwalczaj durne znaki. Ba, nawet je w ramach obywatelskiego nieposłuszeństwa lekceważ. Ale póki stoją ponoś konsekwencje ich lekceważenia. Nie policja je stawia i nie policjant jest od rozważań czy ten znak jest właściwy czy nie. On ma egzekwować jego przestrzeganie.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:11 

Acha to znaczy ża jeszcze dalej jest to zawikłane?

Czytam ustawę na stronie sejmowej
Załącznik:
Clipboard0 2.jpg
Clipboard0 2.jpg [ 36.95 KiB | Przeglądane 4337 razy ]

i mam wiedzieć , że :
Paragraf uchylony: istnieje w innej przestrzeni prawnej ?

Ciekawe rzeczy się dowiaduje :

MJS

ps
może przestańcie obaj dogadywać niemerytorycznie.

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:14 

Oczywiście :D

Nie przeczę, że są miejsca gdzie znaki są ustawione bes sęsu. Ale tak długo jak stoją trzeba ich przestrzegać.

Niestety w Polsce każdy kierowca jest specjalistą od przepisów ruchu drogowego, rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych, rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków...
Tylko niektrym ta wiedza się powiedziałbym delikatnie "zakurzyła" :lol:
Vide Marianowy art. 48 PRD nieaktualny od 12 lat......

Można napisać skargę do zarządcy drogi, jest teraz ponoć jakaś strona internetowa zwalczająca drogowe absurdy wiec można do nich uderzyć. Można też do Policji lub Straży Miejskiej.

Marian, przestań. Nie idź tą drogą ! :D

Na początku tej dyskusji podałem Tobie aktualne przepisy odnośnie odholowywania pojazdów, a Ty sobie wyszukałeś nieistniejący od 12 lat przepis, żeby nim uzasadnić swoją tezę.....

Żenada :-(

W którym miejscu dogadujemy niemerytorycznie ? :roll: :-o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:24 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Yigael napisał(a):
Nie policja je stawia i nie policjant jest od rozważań czy ten znak jest właściwy czy nie. On ma egzekwować jego przestrzeganie.
Widzę, że jak korzystasz z biernego prawa wyborczego, to już masz określony punkt widzenia. ;)
Cytuj:
Policja Państwowa jest organem wykonawczym władz państwowych i samorządowych i ma za zadanie ochronę bezpieczeństwa, spokoju i porządku publicznego

Czy gdzieś tu widzisz egzekwowanie? To że znak jest postawiony, to jego nie przestrzeganie jeszcze nie znaczy, że naruszone jest bezpieczeństwo, spokój i porządek publiczny. I, za przeproszeniem, organ powinien dokonać oceny wykroczenia i adekwatnie podjąć decyzję. Ciekawe, że jak chuligani niszczą mienie, to służby nie egzekwują, tylko filmują i fotografują, a potem w spokojnym zaciszu gabinetów szukają sprawców. A ktoś, komu zniszczono sklep, niech się martwi. To w końcu jest jego prywatny sklep.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:28 

Bastard napisał(a):
jak korzystasz z biernego prawa wyborczego

Korzystam, bo mnie wiele rzeczy wkurza. Więc chcę je zmienić. Udawanie, że durnoty nie istnieją, nie dotyczą mnie, albo nie powinny mnie dotyczyć i działać w obrębie mojego podwórka niewiele pomoże. Tak działa ten system.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:31 

Yigael napisał(a):
Nie policja je stawia i nie policjant jest od rozważań czy ten znak jest właściwy czy nie. On ma egzekwować jego przestrzeganie.

Tak. Żeby można było mówić o odpowiedzialności za wykroczenie trzeba ustalić nie tylko to czy złamano przepis ale również czy to złamanie przepisu jest szkodliwe społecznie a w zasadzie to czy czyn sprawcy jest szkodliwy społecznie - ( w przypadku wykroczeń łącznie ze znikomą szkodliwością społeczną czynu).

Jeżeli dany czyn nie jest szkodliwy społecznie, to czyn taki nie podlega karze. Tak więc policja de facto jest również od rozważań - jako organ stosujący prawo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:32 

Bastard napisał(a):
Ciekawe, że jak chuligani

Jak policja czy straż nie wypełnia obowiązków to donoś do stosownych organów nadrzędnych. Masz prawo i należy. Ale jak wypełnia to o cym chcesz donosić? Że twoim zdaniem powinni zacząć perfekcyjnie wykonywać wszystko inne zanim walną Ci mandat? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;) Podejrzewam, że tekst "jak bandyci biją staruszkę to was nigdy nie ma" jest dosyć często słyszany przez funkcjonariuszy drogówki :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:37 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Yigael napisał(a):
nie policjant jest od rozważań czy ten znak jest właściwy czy nie. On ma egzekwować jego przestrzeganie.

A że czyni to w sposób "od pyty" to insza inszość.
Ostatni mandat przyjąłęm na klatę jakieś 7 lat temu. Za kobyłę :rotfl: :rotfl:
A było to tak.
Szczere pole. Puuuusta droga na dojeździe do wsi, widoczność doskonała, tak na 500 m wkoło. Z lewej strony dochodzi druga wiejska droga wyasfaltowana, a jakże. Też puuusta.
Jako że to skrzyżowanie, jest (z mojej strony) linia ciągła.
Przede mną człapie stara kobylina ciągnąca wóz . Około 200 m dalej stoi doskonale widoczny radiowóz. Kobyła posuwa się tak +- 3 km/h, z chwilowymi przystankami.. Po krótkiej chwili i stwierdzeniu że wkoło puuusto wyprzedziłem pojazd zaprzęgowy przekraczając przy tym linię ciągłą.
Za chwilę było "halt". Przeurocza skąd inąd pani sierżant dusząc się ze śmiechu ( wygrałam, założyliśmy się że pan też złamie przepis) zaproponowała 300/6 pkt.
Czy to jest polowanie, czy
Yigael napisał(a):
On ma egzekwować jego przestrzeganie.
. Nawet jeśli jest to durno/wkurzające.
Kobyła doczłapała się dopiero w chwili zakończenia procedury mandatowej.
PS . W tym czasie nie przejechał żaden pojazd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:39 

Carlo napisał(a):
Jeżeli dany czyn nie jest szkodliwy społecznie, to czyn taki nie podlega karze. Tak więc policja de facto jest również od rozważań - jako organ stosujący prawo.

Carlo, ja Cię proszę… A zresztą - napisz może Marianowi odwołanie, przyjął mandat w stresie, ma już swoje lata etc. spróbuj… co Ci szkodzi? Pro bono - w imię zasad!

PS. Ja jednak, z całym szacunkiem dla policjantów, wolałbym, by o ewentualnej szkodliwości społecznej mych czynów - bądź jej braku - decydował sąd. Jest obowiązek przyjmowania mandatu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:41 

Yigael napisał(a):
Carlo, ja Cię proszę… A zresztą - napisz może Marianowi odwołanie, przyjął mandat w stresie, ma już swoje lata etc. spróbuj… co Ci szkodzi? Pro bono - w imię zasad!

A czy Marian dyskutuje z mandatem?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Yigael napisał(a):
PS. Ja jednak, z całym szacunkiem dla policjantów, wolałbym, by o ewentualnej szkodliwości społecznej mych czynów - bądź jej braku - decydował sąd. Jest obowiązek przyjmowania mandatu?

A ja bym wolał żeby Policja korzystała z wszystkich możliwości jakie daje im KW, nie tylko z tych najsurowszych.

Wolałbym też żeby naszym państwem a szczególnie niektórymi instytucjami nie rządziła statystyka tylko zdrowy rozsądek.

Nie tylko Ty płacisz podatki w tym kraju. Ja też utrzymuję (przyczyniam się do utrzymania) armię urzędników i bynajmniej nie robię tego po to żebym musiał się tych urzędników obawiać, tylko liczyć na ich pomoc. Wiem utopia, ale m.in. dlatego, że częśc społeczeństwa pochwala taki stan rzeczy jaki mamy w tej chwili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:47 

Kurczak napisał(a):
Żenada :-(
W którym miejscu dogadujemy niemerytorycznie ? :roll: :-o
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Cytuj:
Na początku tej dyskusji podałem Tobie aktualne przepisy odnośnie odholowywania pojazdów, a Ty sobie wyszukałeś nieistniejący od 12 lat przepis, żeby nim uzasadnić swoją tezę.....

A ja podaję przepisy ze strony sejmowej: obowiązującego sejmu (chyba)

Nie wiem skąd ma normalny człowiek brać przepisy bardziej obowiązujące.

Cytuj:
Art 48 PRD został uchylony nowelizacją z 2001 roku - bo został wrzucony do rozdziału "Kontrola ruchu drogowego" gdzie jego miejsce i gruntownie zmieniony - zastąpiony przez art. 130 a :D

Jeśli artykuł 48 został uchylony; a jego brzmienie istnieje gdzie indziej i inaczej, to to powinno być uwidocznione tam gdzie są przepisy o postoju i zatrzymywaniu.
Jeśli tam jest napisane co można a co nie i jakie są tego kobnsekwancje; a w art130a jest inaczej to pytanie gdzie jest prawda Art uchylony - czy zmieniony na inny?.
dla mnie uchylony nie obowiązuje , a dla Was obowiązuje gdzie indziej.

I tu dochodzimy do tego czego nie chcecie zrozumieć:
Prawo jest tak zagmatwane, że tylko fachowiec wie co i jak ono znaczy i tylko władza umie je interpretować

Obywatel się tu nie liczy.

Dajcie mi człowieka, a paragraf się na niego znajdzie.
Wracamy więc do przeszłości.

MJS
ps
Ja tu dyskutuję z interpretacją prawa obywatela do bycia podmiotem , a nie przedmiotem.

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:47 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4252
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Yigael napisał(a):
Podejrzewam, że tekst "jak bandyci biją staruszkę to was nigdy nie ma" jest dosyć często słyszany przez funkcjonariuszy drogówki :mrgreen:

Ależ tak. Może nie o staruszce, ale o skrzyżowaniu 500 metrów dalej, na którym są prace i korki się robią niemożebne, to i owszem. Sam bym powiedział, gdyby mnie złapali. Tak w ramach zabijania czasu podczas wypisywania mandatu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:54 

Carlo napisał(a):
Nie tylko Ty płacisz podatki w tym kraju. Ja też utrzymuję (przyczyniam się do utrzymania) armię urzędników i bynajmniej nie robię tego po to żebym musiał się tych urzędników obawiać, tylko liczyć na ich pomoc. Wiem utopia, ale m.in. dlatego, że częśc społeczeństwa pochwala taki stan rzeczy jaki mamy w tej chwili.

Ja się nie obawiam, a parę absurdów chcę zmienić. Drogą jaką przewiduje konstytucja. Życz mi powodzenia. :mrgreen:

O stawaniu na zakazie cały czas piszemy. Z pewną tabliczką. Świadomym stawaniu. I o pretensjach, że funkcjonariusze nie zadzwonili domofonem "a mogli"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:54 

Podziękował : 1627
Otrzymał podziękowań: 2379
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Yigael napisał(a):
Nie policja je stawia i nie policjant jest od rozważań czy ten znak jest właściwy czy nie.

Jeżeli nie policjant drogówki, to czy dopiero Najwyższa Izba Kontroli?

Obrazek
http://www.kurierlubelski.pl/artykul/10 ... l?cookie=1

Edit: dodano Informacja o wynikach kontroli NIK http://www.nik.gov.pl/plik/id,6361,vp,8126.pdf

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 28  Następna strona