Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 23:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:52 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
damit napisał(a):
Jeśli opuszczasz swój pas ruchu powinieneś - zgodnie z kodeksem - zasygnalizować zamiar, upewnić się, że możesz manewr wykonać bezpiecznie i dopiero później wykonać go. Nie ma znaczenia, czy po prawej stronie idzie pieszy, jedzie rowerzysta czy facet na kosiarce ogrodowej, Twoim obowiązkiem jest ustąpić i skręcić dopiero, kiedy przejedzie.
Damit, no ja pierdziu! a gdzie ja pisałem, że chce gdzieś skręcać? Stary ja 25 lat jeżdżę z czego 20 zawodowo. Jak poruszam się po pasie to nie muszę niczego sygnalizować, bo niczego nie zmieniam i od zawsze był zakaz wyprzedzania z prawej strony. teraz rowerzysta sobie może i ja mam kurde uważać na niego jak sie przeciska miedzy chodnikiem a moja prawą burtą. To chore. Jesli jade ciągnikiem z naczepą i omijam kałużę to zabiję naczepa takiego gamonia nawet nie widząc o tym.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:57 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
skipbulba napisał(a):
omijam kałużę to zabiję naczepa takiego gamonia nawet nie widząc o tym.

Nie omijaj kałuży. Wal przez nią. Mandat za ochlapanie/zniszczenie ubranka rowerzysty jest mniejszy niż odpowiedzialność za potrącenie takiego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 16:15 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Maciek nigdy nie było bezwzględnego zakazu wyprzedzania z prawej strony. Od zawsze było to dozwolone w określonych ustawą przypadkach, teraz tylko ten przepis rozszerzono o rowerzystów w stosunku do powoli jadących innych pojazdów :D

Kto jak kto, ale zawodowy kierowca z 25 - letnim stażem powinien to wiedzieć.....

Ja zdawałem egzamin w 1984 roku i już wówczas uczyłem się tego, że wyprzedzać z prawej strony wolno np. pojazd sygnalizujacy zamiar skrętu w lewo....

A to co wypisujecie wraz z Bomblem doskonale tłumaczy to, dlaczego rowerzyści boją się jeździć po jezdni, choć mają do tego pełne prawo.

Pisze to w 99,9% kierowca a tylko może z 0,1% rowerzysta :D

I tylko mi rukwa nie wmawiej, że w prawym lustrze nie widzisz boku i tylnego narożnika naczepy. Bo skrzyżowania zwykle są na prostych odcinklach dróg, no może lekkich łukach.
A jeżeli nie widzisz to masz zachować szczególną ostrożność właśnie dlatego, że może Ciebie właśnie wyprzedzać jadący zgodnie z przepisami rowerzysta.....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 16:36 

Kurczak napisał(a):
wraz z Bomblem doskonale tłumaczy to, dlaczego rowerzyści boją się jeździć po jezdni,

A cóz ja takiego napisałem. Że hamuję na widok rowerzysty?, że wolę kogoś ochlapać niż potrącić?, że chodniki są prawie puste a rowerzyści tłoczą się na ruchliwej drodze (wojewódzkiej), nie napisałem jeszcze że za jazdę rowerem po pustym chodniku walą mandaty?
To MNIE boją się rowerzyści??????
Bzdura kosmiczna.
To JA boję się ich nieprzewidywalności na drodze.

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 16:52 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
skipbulba napisał(a):
teraz rowerzysta sobie może

Nie tylko rowerzysta, również kierujący skuterem, motorowerem, motocyklem czy innym jednośladem ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 16:53 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Kurczak napisał(a):
I tylko mi rukwa nie wmawiej, że w prawym lustrze nie widzisz boku i tylnego narożnika naczepy. Bo skrzyżowania zwykle są na prostych odcinklach dróg, no może lekkich łukach.
A jeżeli nie widzisz to masz zachować szczególną ostrożność właśnie dlatego, że może Ciebie właśnie wyprzedzać jadący zgodnie z przepisami rowerzysta.....

Od kiedy można wyprzedzać na skrzyżowaniach??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:06 

A od kiedy nie można ? :D

Mirek przecież masz prawo jazdy......

Przeczytaj sobie treść art. 24 prawa o ruchu drogowym, tam jest napisane między innymi w jakich sytuacjach wyprzedzanie na skrzyżowaniu jest dozwolone :D

Ostatnio edytowano 15 mar 2015, o 17:06 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:06 

Podziękował : 10550
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Nie wiem co było w środkowej części wątku, ale poczytałem początek i koniec i zauważyłem , że Skipcio konsekwentnie zawiadamia, że niedługo zapisze się do "młodzieży wszechpolskiej".
Począwszy od niechęci oglądania obrazów daltonistów (choćby Van Gogh) do zaczepiania naczepą, sygnalizuje nam ogólną nietolerancje dla innych (nie piszę inności :-P ) oraz tendencję do demagogii.

Ale czasami się z nim zgodzę:
Cytuj:
skipbulba napisał(a):Ale jak ja piszę, że prawo jest głupie to mnie się atakuje i wyzywa.

Tak atakują Cię ale głownie Ci co się czegoś boją (poczuli sie zaatakowani): np. naruszasz im ich principia. (kotwice, haki psychiczne itp.)

Za to nie zgodzę się z Maarem:
Maar napisał(a):

Łatwiej się atakuje słabszych! :-) Musisz zacząć ćwiczyć strzelanie fochów (z przytupem) to będą ludzie da Ciebie łagodniejsi. :-) :-)

Sprawdziłem: nie działa, w każdym razie nie dziala na atakujących, inni owszem czasem pożałują trochę.
Duża część atakuje by się wywyższyć ponad, a jak go już zgnoi to czują się samemu duuużymi. (taki balonik do nadmuchiwania swego JA)
No i jest jeszcze potrzeba stada - wódz mówi tak i ma być tak a nie inaczej.
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:12 

Kurczak napisał(a):
A od kiedy nie można ? :D

Mirek przecież masz prawo jazdy......

Przeczytaj sobie treść art. 24 prawa o ruchu drogowym, tam jest napisane między innymi w jakich sytuacjach wyprzedzanie na skrzyżowaniu jest dozwolone :D

Dzięki przeczytałem i :
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

Punkt 8 nie odnosi się do pkt 3 czyli nie wolno

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:30 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
damit napisał(a):
Jeśli opuszczasz swój pas ruchu powinieneś - zgodnie z kodeksem - zasygnalizować zamiar, upewnić się, że możesz manewr wykonać bezpiecznie i dopiero później wykonać go. Nie ma znaczenia, czy po prawej stronie idzie pieszy, jedzie rowerzysta czy facet na kosiarce ogrodowej, Twoim obowiązkiem jest ustąpić i skręcić dopiero, kiedy przejedzie.

Olśniło mnie, Damit, jak to przeczytałem.
Przecież to takie proste!
Teraz wystarczy równie precyzyjnie ulożyć wszystkie przepisy
i już nigdy i nigdzie żaden wypadek się nie wydarzy! :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:33 

Taraz powinienem zadać bardzo złośliwe pytanie co do egzaminu na prawo jazdy :lol:

9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Reasumując wolno wyprzedzać na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym i o ruchu okrężnym oraz w przypadku gdy pojazd sygnalizuje zamiar skrętu ( w obojętną stronę) pod warunkiem, że pojazd wyprzedzajacy nie przejeżdża na pas ruchu przeznaczony do jazdy w kierunku przeciwnym.

Czyli także pojazd sygnalizujący zamiar skrętu w lewo - z prawej jego strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:37 

Alterus napisał(a):
Olśniło mnie, /cut/

Cieszę się, że pomogłem :rotfl:

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:40 

Mi chodziło że ja skręcając w prawo na skrzyżowaniu nie mogę wykonać tego manewru gdyż rowerzysta przeciska się pomiędzy prawym bokiem samochodu a krawężnikiem. Co w tej sytuacji moim zdaniem powinno być zabronione, a kilka takich sytuacji już miałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:49 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
mdados napisał(a):
Mi chodziło że ja skręcając w prawo na skrzyżowaniu nie mogę wykonać tego manewru gdyż rowerzysta przeciska się pomiędzy prawym bokiem samochodu a krawężnikiem. Co w tej sytuacji moim zdaniem powinno być zabronione, a kilka takich sytuacji już miałem.

W takiej sytuacji musisz tym bardziej uważać, bo niestety rowerzysta ma pierwszeństwo - zarówno ten jadący po Twojej prawej, jak również poruszający się po ścieżce rowerowej równoległej do jezdni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 18:06 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
mdados napisał(a):

Mirek, temu akurat bardzo łatwo zaradzić. Kiedy dojeżdżam do skrzyżowania na którym mam zamiar skręcić w prawo i zatrzymuję się, bo mam czerwone, to ustawiam się tak blisko krawężnika, że żaden rowerzysta, choć ma do tego prawo, z prawej strony mi się nie wciśnie, musiałby pokonać krawężnik i wjechać na chodnik. Jestem w prawie, bo ogólna zasada nakazuje mi trzymać się prawej strony pasa ruchu na tyle, na ile to możliwe.
Pozwolę sobie przy okazji stwierdzić, że ta dyskusja już dawno jest bezsensowna, bo nikt nie zmieni swojszego zdania...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 18:23 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
zbigandrew napisał(a):
Pozwolę sobie przy okazji stwierdzić, że ta dyskusja już dawno jest bezsensowna, bo nikt nie zmieni swojszego zdania...
To nie chodzi o swojsze zdanie, tylko o idiotyczne prawo a nawet nie o prawo, tylko o idiotyczną ideologię nakazującą chronić słabszych za wszelką cenę (nawet ich życia).

Czy ja pisałem gdzieś wyżej, że przyjdzie taki moment, że nie będzie się dało żyć sprawnym i silnym? Jeśli tak, to wywód był nie pełny - zmotoryzowanym tez niedługo nie da się być. :-(

Serio pytam - na co powinien kierowca skręcający w prawo zwracać uwagę? I pytanie pomocnicze: czy te debile od prawa słyszeli o możliwościach percepcyjnych człowieka?

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 3: Alterus, Bombel, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 18:58 

Maar napisał(a):
czy te debile od prawa słyszeli o możliwościach percepcyjnych człowieka?

Słyszeli, słyszeli.
Tylko że oni ustalając durne prawa robią to w zaciszu gabinetów, analizując każdy????? mini problem tygodniami, mając czas na konsultacje, narady, omówienia, itp.
A potem trafiają na drogi i.... bluźnią na tych od prawa drogowego.
Punkt widzenia zależy od (chwilowego) punktu siedzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 19:49 

Kurczak napisał(a):
Ja zdawałem egzamin w 1984 roku i już wówczas uczyłem się tego, że wyprzedzać z prawej strony wolno np. pojazd sygnalizujacy zamiar skrętu w lewo....
I był to jedyny wyjątek.
taka_jedna napisał(a):
W takiej sytuacji musisz tym bardziej uważać, bo niestety rowerzysta ma pierwszeństwo - zarówno ten jadący po Twojej prawej, jak również poruszający się po ścieżce rowerowej równoległej do jezdni.
I to jest absurd, skręcając w prawo z prawego pasa mam uważać czy ktoś mnie nie wyprzedza z prawej. O tych na ściezkach rowerowych nawet nie wspomnę bo to kretynizm najczystszej wody.
zbigandrew napisał(a):
Mirek, temu akurat bardzo łatwo zaradzić. Kiedy dojeżdżam do skrzyżowania na którym mam zamiar skręcić w prawo i zatrzymuję się, bo mam czerwone, to ustawiam się tak blisko krawężnika, że żaden rowerzysta, choć ma do tego prawo, z prawej strony mi się nie wciśnie, musiałby pokonać krawężnik i wjechać na chodnik. Jestem w prawie, bo ogólna zasada nakazuje mi trzymać się prawej strony pasa ruchu na tyle, na ile to możliwe.
To jest sposób na unikanie zagrożenia stworzonego przez debilne prawo. Sięganie lewą ręką do prawej kieszeni. Można tylko, że to głupio.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 19:50 

Podziękował : 10550
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Maar napisał(a):
idiotyczną ideologię nakazującą chronić słabszych za wszelką cenę (nawet ich życia).

A potem (czyli już teraz) ci uchronieni siadają do wymyslania nowych przepisów chroniących następnych takich... co by normalnie byli zgodni z Darwinem. :rotfl:
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:03 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
Marek, zabiorę jeszcze raz głos, tylko dlatego że zamieściłeś cytat z mojego posta.
Coś napisałem, bo rozwiązanie problemu przedstawionego przez Mirka uznałem za banalnie łatwe. Chociaż przepisy, czy ogólniej prawo powinno być takie, by niepotrzebna by była jego falandyzacja.

To, o co poważnie pytasz to zakładam, że chodzi o prawoskręt na skrzyżowaniu, zatem przed światłami ustawiam się tak, by żaden rowerzysta nie znalazł się z mojej prawej strony, bo może mieć zamiar jechać prosto i nie widzieć mojego kierunkowskazu w prawo. Jeśli na skrzyżowaniu kierunki ruchu są rozdzielone nie ma problemu. Jeśli nie, to skręcając w prawo muszę ustąpić pierwszeństwa pieszym i rowerzystom, nawet jeśli przejście jest tylko dla pieszych. W ostatnim przypadku jeśli rowerzysta nie prowadzi roweru tylko jedzie, używam klaksonu najgłośniej jak to możliwe. Przy skręcie w lewo przepuszczam najpierw pojazdy jadące na wprost i następnie tych którzy przemierzają przejście. To wszystko. Może tylko jeszcze to, że rowerzysta wjeżdżający z dużą prędkością na przejście przez jezdnię niezależnie od tego czy ma prawo jechać czy powinien rower prowadzić może zrobić sobie krzywdę kiedy pieprznie w stojące, albo prawie stojące auto skręcające właśnie np. w prawo.
Mimo wszystko jakoś niedowierzam, by to pytanie miało być serio. To wszystko jest przecież w prawie o ruchu drogowym.

Banalna chyba też jest odpowiedź na to kto w naszym kraju stanowi prawo. Prawo u nas w Najjaśniejszej tworzą prawnicy na polityczne zapotrzebowanie (tzw. "wola polityczna"). Ułożone przez prawników normy prawne stają się takimi po tym, jak wymagana większość tak zwanych przedstawicieli narodu przegłosuje je w Sejmie. Kto więc ustanawia prawo? Oczywiście partia polityczna, albo partie które dysponują odpowiednią ilością głosów. Dobrze, a kto to jest ta partia polityczna? W partii politycznej, o tym co ma być w prawie decyduje aktyw partyjny, bo nie szeregowi jej członkowie. A co robią posłowie? Posłowie głosują i to jest święte, bo to jest demokracja. Tyle, że tam gdzie dotyczy to spraw ważnych dla partii, obowiązuje tak zwana "dyscyplina partyjna". No, ale ten akurat element to parodia demokracji. Myślę, że dokonałem odkrycia kto w Polsce tworzy prawo. Trzeba dodać, że uwzględniając poziom wykształcenia, predyspozycje intelektualne ogółu posłów, może jakieś 2/3 ogólnej ich liczby wie co uchwala. Z tą proporcją tych którzy wiedzą, to strzeliłem, bo wątpię czy ktoś to bada i egzaminuje wybrańców. Mówiąc o tym, że tak stanowione prawo nie jest nienaruszalne ma rację Maciek Skipbulba. Jedna jeszcze cecha norm prawnych jest ciekawa. W bardzo wielu przypadkach normy prawne są sformułowane na tyle niejasno, że czytając przepisy prawa i stosując zasady klasycznej logiki możemy się solidnie naciąć. To, co ma znaczyć to, co myślimy, to może tego wcale nie znaczyć... I w tym miejscu potrzebujemy prawników, którzy niekoniecznie muszą być zgodni w interpretacji, ale to oni ostatecznie orzekają po upływie dowolnego czasu, co "ustawodawca" zamierzał ustanawiając określoną normę prawną. Na temat skutków źle stanowionego prawa mógłbym się jeszcze dłużej rozwodzić i podawać przykłady absurdów, ale i tak to, co napisałem, to o wiele za dużo.

Na temat "idiotycznej ideologii nakazującej chronić słabszych za wszelką cenę" i związku prawa z tą ideologią nie będę się wypowiadał, bo pewnie mógłbyś mi zarzucić brak obiektywizmu spowodowany osobistym zainteresowaniem.

Na temat jak to sprawni i silni ludzie są eliminowani z życia lepiej niech wypowie się ktoś inny.

Za ten post autor zbigandrew otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:09 

Nie mówimy o przejściu :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:37 

skipbulba napisał(a):
Kurczak napisał(a):

I był to jedyny wyjątek.
[/quote]

Nie był Panie Zawodowy Kierowco.

Wówczas funkcjonowały niemal identyczne przepisy jak obecnie :D

Także przepis dopuszczajacy wyprzedzanie na drodze jednokierunkowej, na drodze o przynajmniej dwoch pasach ruchu w jednym kierunku obszarze zabudowanym i przynajmniej trzech poza obszarem zabudowanym.

Żeby nie było, że opowiadam gupoty wyguglałem prawo o ruchu drogowym z 1983 r. Z dziwnym nazewnictwem typu "Milicja Obywatelska" :lol:

Ostatnio edytowano 15 mar 2015, o 20:39 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:39 

Kurczak, mam zacząć się do Ciebie zwracać per Panie Strażniku Miejski?
Kurczak napisał(a):
Także przepis dopuszczajacy wyprzedzanie na drodze jednokierunkowej, na drodze o przynajmniej dwoch pasach ruchu w jednym kierunku obszarze zabudowanym i przynajmniej trzech poza obszarem zabudowanym.
Mówimy o wyprzedzaniu na tym samym pasie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:41 

Nie. Piszemy o wyprzedzaniu z prawej strony. Bez wskazania na jakiej drodze :D

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Mam na codzień do czynienia z zawodowymi i niezawodowymi kierowcami, którzy opowiadają takie głupoty, że powinno sie im odbierać z urzędu prawo jazdy i kierować na ponowny egzamin. To nie jest śmieszne........ :-(

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:50 

skipbulba napisał(a):
Mówimy o wyprzedzaniu na tym samym pasie.

No, nareszcie wiemy, o czym mówimy. Mówimy o wyprzedzaniu z prawej strony wolno jadącego samochodu przez rowerzystę na tym samym pasie ruchu, tak?
Stawiam więc śmiałą tezę, że dużo bardziej niebezpieczni dla innych uczestników ruchu są motocykliści. Bo poruszają się szybciej, bo masa własna ich pojazdu wraz z prowadzącym jest większa, bo robią więcej hałasu, co wywołać może jakąś nieprzewidzianą reakcję u kierowcy wyprzedzanego samochodu, etc.
ICMPTZ? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 21:43 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kurczak napisał(a):
Mam na codzień do czynienia z zawodowymi i niezawodowymi kierowcami, którzy opowiadają takie głupoty, że powinno sie im odbierać z urzędu prawo jazdy i kierować na ponowny egzamin. To nie jest śmieszne........

Mam co dzień do czynienia z ludźmi, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem, którzy opowiadają takie głupoty że powinno im się odebrać z urzędu świadectwo maturalne nie mówiąc już o tytule magistra. To też nie jest śmieszne ....

Ostatnio edytowano 15 mar 2015, o 21:52 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 21:47 

damit napisał(a):
No, nareszcie wiemy, o czym mówimy. Mówimy o wyprzedzaniu z prawej strony wolno jadącego samochodu przez rowerzystę na tym samym pasie ruchu, tak?
W sumie dopiero 6 godzin lub jak kto woli 27 postów temu Skipcio pisał:
skipbulba o g.1511 UTC+1 napisał(a):
nie dopuszcza wyprzedzania z prawej strony na tym samym pasie.
więc nie należy się spodziewać, że ktoś tak od razu zauważy (podobnie jak debila co wyprzedza przed skrzyżowaniem po prawej stronie).

ps. O percepcji pisałem wyżej!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 21:48 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Kurczak napisał(a):
Nie. Piszemy o wyprzedzaniu z prawej strony. Bez wskazania na jakiej drodze :D

Logiczne, że takie rozważania odnoszą się do jednego pasa ruchu. Sąsiedni pas nas nie interesuje, bo to jak inna droga. I co wy z tym skrzyżowaniem? Bardziej zaskakujący jest skręt np. na nagle dostrzeżone miejsce do parkowania. Na ogól trzeba to robić szybko bo jedziemy w sznurze pojazdów i nie chcemy przecież wszystkich blokować. Mamy mało czasu na rozglądanie się - kierunkowskaz, rzut okiem i skręcamy. Można przegapić zwyczajnie nagle dojeżdżającego z tyłu rowerzystę. Takie są realia.
I w ogóle rozmydlasz przez tę detalizację - nie stanowimy tu prawa, więc nie widzę celu w szczegółach tego typu. My mówimy, że kożuch trzeba wymienić, a wy liczycie guziki. :-D A diabli z nimi na tym etapie.

Maar napisał(a):

ps. O percepcji pisałem wyżej!

Co jak widać calkowicie umknęło percepcji niektórych dyskutantów. Puść ich teraz na drogę... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 22:02 

Ależ dopuszcza Marku. Na drodze jednokierunkowej. Z jednym pasem ruchu. Przynajmniej od 1983 roku..... :D

Gwoli ścisłości temat wyewaluował od rowerzystów, którzy nie wiedzieć czemu szwendają sie po jezdni spowalniając szybkich kierowców. Pewno z wrodzonej złośliwości :D

Wyprzedzanie z prawej strony pojawiło się znacznie później :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 22:05 

Kurczak napisał(a):
Ależ dopuszcza Marku.
Kurczaku, do mnie mówisz?
Czy ja coś pisałem o dopuszczaniu lub niedopuszczaniu?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona