Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 8 wrz 2025, o 14:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 08:43 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Ja tam mam zasadnicze wątpliwości, czy potrzebne i korzystne było budowanie:
portu rudowego w Gdańsku,

Hymmmm tak właściwie to powstał tylko i wyłącznie pirs rudowy... Owszem długo, długo był tylko wykorzystywany do załadunku materiałów niebezpiecznych (czytaj wybuchowych) ale został wyremontowany i teraz jest wykorzystywany na 100%

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 09:20 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Marian Strzelecki napisał(a):
To są nasze wrodzone cechy, podobnie jak ułańska fantazja; nie ma jednego bez drugiego

Tego typu gadanie zwalnia nas od wszelkiej odpowiedzialności. Oczywiście, że są jakieś "cechy narodowe" w każdym narodzie ale nie są to tak wielkie różnice wrodzone. Natomiast poprzednie kilkadziesiąt lat,czegoś nas uczyło,czy w czymś nas wytresowało. I od ćwierćwiecza to odrabiamy. To musi potrwać. Gdyby nie półwieczne "dziura", byłoby nam łatwiej być bliżej mentalnościowo do tych, których gonimy. Byłoby trochę łatwiej. Ale nie demonizujmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 09:38 

Bastard napisał(a):
System partyjny, z ustalaniem miejsc na liście i, co chyba najważniejsze, z systemem finansowania partii z budżetu powoduje, że właściwie nie ma już możliwości wejścia kogoś spoza obecnego układu. .... System referendów, czy inicjatyw obywatelskich nie istnieje. Tzn. formalnie jest, ale poza zrobieniem wolnego w Trzech Króli, pokażcie mi jakaś ważną inicjatywę, która przeszła. Im niżej w hierarchii, tym z demokracją jest lepiej, ale i wpływ na decyzje jest tylko lokalny.

Nie wiem jak Ty ale w moim okręgu jest zazwyczaj kilkanaście list partyjnych po kilkunastu kandydatów. Mogę wybierać z dobrze ponad 100 kandydatów. ponieważ głosuje od zawsze na tą sama partię/grupę (niezależnie od tego jak się zmieniała jej nazwa), towybór mam z pośród kilkunastu. I w ostatnich czterech wyborach,człowiek na którego głosowałem był na 5 lub 6 miejscu na liście i przechodził. To że wchodzą ludzie z pierwszych miejsc to jest decyzja wyborców! To MY tak głosujemy.
W JOW miałbym do wyboru po JEDNYM kandydacie z każdej partii. Czyli "moja" partia dałaby mi do wyboru JEDNEGO. I ten system skutkuje ostatecznie ograniczeniem wyboru do2 lub 3 partii - p.USA I GB. Tam to jest dopiero zabetonowanie!
Oczywiście teoretycznie mógłbym głosować na niezależnego... Zapewne byłby to taki kandydat, który miałby najwięcej kasy od popierających go sponsorów - kasa równa się najlepsza kampania. Przy odejściu od finansowania z budżetu, oznaczałoby to, że jakiś bogacz kupiłby sobie kandydata. Kupił, czyli uzależnił. Ale nawet zakładając, że wszedłby do Sejmu kandydat "czysty", to natychmiast musiałby przystąpić do jakiejś frakcji, żeby mieć szanse na jakikolwiek wpływ. Tyle, że dziś WIEM jaka partie kandydat reprezentuje, a w hipotetycznej sytuacji mógłby on przystąpić gdzie bądź...
Podsumowując,Tusk rzadko bzdury mówi ale z JOW powiedział bzdurę piramidalną.
I jeszcze: system referendów istnieje. Jest wciąż doskonalony, krok po kroku. W przypadku "zmielonych" zabrakło chyba jakiegoś przepisu o obligatoryjności referendów po przekroczeniu pewnego progu podpisów.
Ale warto sobie odpowiedzieć na pytanie o "bezpieczeństwo" systemu prawnego i gospodarki w przypadku swobodnego podejmowania decyzji przez ogół. Inaczej mówiąc, czy umiemy (i chcemy!!!) obywatelom pokazać wszystkie uwarunkowanie i konsekwencje podejmowanych decyzji. Na pewno nie umiemy i wiele partii (zawsze te aktualnie w danej chwili opozycyjne) nie chce. Referendum próbuje się używać do uderzenia w większośc rządzącą, a nie do rozwiązania problemu.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 11:26 

Podziękował : 10565
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Colonel napisał(a):
To są nasze wrodzone cechy, podobnie jak ułańska fantazja; nie ma jednego bez drugiego

Tego typu gadanie zwalnia nas od wszelkiej odpowiedzialności. Oczywiście, że są jakieś "cechy narodowe" w każdym narodzie ale nie są to tak wielkie różnice wrodzone. Natomiast poprzednie kilkadziesiąt lat,czegoś nas uczyło,czy w czymś nas wytresowało. I od ćwierćwiecza to odrabiamy. To musi potrwać. Gdyby nie półwieczne "dziura", byłoby nam łatwiej być bliżej mentalnościowo do tych, których gonimy. Byłoby trochę łatwiej. Ale nie demonizujmy.

Nic nie zwalnia od myślenia, żadne gadanie, a od odpowiedzialności ... no cóż popatrz wątek o wypadku na Z.Z.
Kultywujemy naszą tradycyjną wolność i niezależność (od wszystkiego), pomimo zmiany ustroju.
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 13:41 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Alterus napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
PS. By było choć ciut na temat - jaki sens ma dziś wielka budowla PRL - samotna zapora we Włocławku?

Sensu zaporze we Włocławku akurat bym nie odmawiał. To, że jest samotna, nie z winy projektu i planów wynikło, a kryzysu.

Wynikało od początku z budowania bez żadnych rozsądnych podstaw naukowych i bez żadnych rozsądnych źródeł finansowania - co było charakterystyczną cechą wszystkich chyba "wielkich budów socjalizmu".
BTW - kryzys wynikał z nieudolności dyletantów, którzy usiłowali zarządzać gospodarką nakazowo-rozdzielczą (ze skutecznością małpy z brzytwą...).

Alterus napisał(a):
Pełni w tej chwili kilka funkcji - chroni przed mniejszymi powodziami, zapewnia korzystną retencję wody i jest największą elektrownią wodną w Polsce. Tej ostatniej roli dla systemu energetycznego kraju nie docenić - szczególnie nie sposób.

1. Najlepszą ochroną przed powodziami na rzekach nizinnych jest pozostawienie możliwie szerokich polderów zalewowych i stała dbałość o wały ograniczające te poldery. Naukowcy wiedzieli o tym już w momencie projektowania włocławskiej tamy - ale jak zwykle w komunie - nie zwyciężyła nauka, tylko "potrzeba polityczna" oraz żałosne próby naśladowania wielkiego brata, który wówczas "wielkich rzek zawracał bieg"...
2. Rozumiem, że Twoim zdaniem "korzystna retencja" polega na tym, że w trakcie gromadzenia wody w zbiorniku, Wisłę w wielu miejscach na odcinku kilkudziesięciu km poniżej zbiornika można przejść w gumofilcach? Ciekawe, że do uruchomienia zbiornika była w tym miejscu żeglowna rzeka z głębokościami tranzytowymi powyżej 1.5m - nawet podczas NWŻ i... bez potrzeby "korzystnej retencji"...
3. Rola Włocławskiej Elektrowni Wodnej w "systemie energetycznym kraju" jest taka, że jej moc stanowi mniej niż pół procenta mocy wszystkich polskich elektrowni. Dokładnie 0.046%....
I nie mylę zer ( moc zainstalowana EW Włocławek 160.2MW / moc zainstalowana wszystkich polskich elektrowni 35009.0MW. 160.2/35009.0 = 0.00458).
4. Last but not least... Zbiornik, jaki utworzono w wyniku budowy tej zapory zgromadził miliony ton osadów, i gromadzi je nadal. To opady bogate we wszelkie pierwiastki - cynk, ołów, rtęć, kadm, dioksyny - bierz co chcesz. Szacowany koszt utylizacji tej ekologicznej bomby przekroczyłby kilkukrotnie koszty budowy tamy...
Z kolei w związku z gromadzeniem osadów organicznych każdy z 70 milionów m² zbiornika utworzonego przed włocławską tamą wydziela codziennie ponad 3 litry gazów, w tym ok 400mg metanu.
Same korzyści z tej tamy.....

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 15:32 

Tak na chłopski rozum :
Każde większe miasto nad górna Wisłą sra do wody ile może: (dane empiryczne z 2005r)
Metan z wody byłby chyba podobny gdyby było wybudowanych ze 12 tam na Wiśle.
Złogi chemii były by takie same tylko nie w jednym miejscu.
Oczyszczać trzeba by było także każdy ze zbiorników.
Gdyby nie Włocławek to nie było by kłopotu: won do Bałtyku i co nam zrobią? :-P

Rzeki prostowano także już w nowym ustroju: Rządza 6-7 lat temu.
Odtwarzanie starych zakoli, to pomysł ostatnich lat. (jakaś dyrektywa EU była?) :mrgreen:
Nieudolność inżynierów nie musiała być "socjalistyczna", ale "powojenna"
(ilu ich przeżyło wojnę? ilu nie wróciło?) bo profesorów (do nauczenia nowych inżynierów) wybito nam przedtem.

Świat nie jest czarno biały lub czerwono biały jak w podręcznikach.

MJS
ps.
Nad gumofilcami w wodzie, i metanem trzeba by sie poważniej zastanowić
w dobie globalnego ocipienia :rotfl:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowania - 2: Alterus, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 16:44 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
pierdupierdu napisał(a):
Alterus napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
PS. By było choć ciut na temat - jaki sens ma dziś wielka budowla PRL - samotna zapora we Włocławku?

Sensu zaporze we Włocławku akurat bym nie odmawiał. To, że jest samotna, nie z winy projektu i planów wynikło, a kryzysu.

Wynikało od początku z budowania bez żadnych rozsądnych podstaw naukowych i bez żadnych rozsądnych źródeł finansowania - co było charakterystyczną cechą wszystkich chyba "wielkich budów socjalizmu".

O rozsądnych podstawach naukowych powiem tylko tyle, że zapora stoi, działa i spełnia założone funkcje pomimo niewypełnienia wszystkich zaleceń, przede wszystkim nie wybudowania kolejnego stopnia, co jest powodem obniżenia dna na znacznym odcinku. Jednak pomimo obniżenia chętnie bym zobaczył Twoją przeprawę na drugi brzeg w gumofilcach... :-D Wielkie budowle socjalizmu nie wymagały żadnych źródeł finansowania, a powstawały, bo to był okres cudów. Na przemian z błędami i wypaczeniami.
Cytuj:
Najlepszą ochroną przed powodziami na rzekach nizinnych jest pozostawienie możliwie szerokich polderów zalewowych
Jak zapewne wiesz, nie była to szczególnie popularna metoda przede wszystkim na zachodzie Europy - czyżby też inspiracja Wielkim Bratem? A bez żartów - nie ma co mieszać tamtych realiów z obecnymi.
Korzystna retencja polega na opóźnianiu spływania wody do morza w celu poprawy stosunków wodnych - podwyższenia poziomu wód gruntowych w pierwszym rzędzie.
Obecny brak głębokości tranzytowej wynika z braku kolejnego stopnia i ogólnie zaniechania dbałości o szlak wodny. Pomijam celowość takich prac dzisiaj.
Cytuj:
Rola Włocławskiej Elektrowni Wodnej w "systemie energetycznym kraju" jest taka, że jej moc stanowi mniej niż pół procenta mocy
Cóż, jak zbudowano tylko jedną... Ale nie chodzi tu o rolę dostarczyciela prądu, to rzecz drugorzędna - chodzi o rolę stabilizacyjną dla systemu energetycznego, bo takie właśnie zadanie spełnia ta elektrownia. Tej przewagi elektrowni wodnych nad elektrociepłowniami wyjaśniać nie muszę?..
Mówienie o "ekologicznej bombie" to niby co ma oznaczać? Prawie wszystko może być tak nazwane. Prawda, ale i znacznie bardziej demagogia w jednym. Każde parę cystern na stacji kolejowej też jest "bombą ekologiczną", a prawdopodobieństwo "wybuchu" znacznie większe. Podobnie z osadami. Każda retencja wiąże się z sedymentacją, niczego zaskakującego tu nie ma. I lepiej, jak zauważa MJS, byłoby spuścić to do Bałtyku? Dość szczególne podejście...
Metan? Wiesz może, ile metanu wydziela stado hipopotamów po obfitym posiłku? :-D
Albo duża hodowla świń? Albo każde zeutrofizowane jezioro? Bagna?
Wolne żarty...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 16:47 

popatrz wątek o wypadku na Z.Z.
Kultywujemy naszą tradycyjną wolność i niezależność
Zajrzałem. W tym wątku jest przede wszystkim niezależność od faktów! I wolność od uczciwości informacyjnej.

Każde większe miasto nad górna Wisłą sra do wody ile może: (dane empiryczne z 2005r)

Mam lekkie wrażenie, że mijasz się z prawda. Chyba, że nad górną Wisłą jest inna Polska i oczyszczalni się nie buduje obecnie tak jak za peerelu. Ale mnie by to zdziwiło, u mnie się budowało na potęgę w minionym kilkunastoleciu. Powiem więcej: budowało się jeszcze zanim były pieniądze przedakcesyjne. Czyli "durnie politycy lokalni" umieli to jakoś sfinansować. Bylibyż na południ jacyś inni Polacy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 19:46 

Colonel napisał(a):
popatrz wątek o wypadku na Z.Z.
Kultywujemy naszą tradycyjną wolność i niezależność
Zajrzałem. W tym wątku jest przede wszystkim niezależność od faktów! I wolność od uczciwości informacyjnej.

Rozpoczynając tamten wątek myślałem, że (zawsze niezawodni) poszukiwacze prawdy znajdą więcej danych, a nie będą mi udowadniać brak takowych.

Wracając do meritum:
Colonel napisał(a):
Mam lekkie wrażenie, że mijasz się z prawda. Chyba, że nad górną Wisłą jest inna Polska i oczyszczalni się nie buduje obecnie tak jak za peerelu. Ale mnie by to zdziwiło, u mnie się budowało na potęgę w minionym kilkunastoleciu. Powiem więcej: budowało się jeszcze zanim były pieniądze przedakcesyjne. Czyli "durnie politycy lokalni" umieli to jakoś sfinansować. Bylibyż na południ jacyś inni Polacy?

Podałem wrażenia organoleptyczne ze spływu Finnem z nad Krakowa na Z.Z.
Być może mają oczyszczalnie, ale nosem ich nie wyczuwałem; być może do 2005 roku jeszcze nie skończyli.
Za każdym większym miastem woń ciągnęła się do trzech dni płynięcia z prądem.
Oczyszczalnie budowaliśmy od zawsze, ale jakoś słabo nam one działały... nie na darmo na plażach Saskiej Kępy (Wa-wa) zbudowano baseny z czystą wodą.
(Za młodu pływałem Wisłą pijąc wodę zza burty). Warszawa ma porządną oczyszczalnię ( Czajka: pl.wikipedia.org/wiki/Oczyszczalnia_ścieków_%22Czajka%22‎
Oczyszczalnia zaprojektowana została na początku lat 70. XX wieku, ) od kilku lat, ale nie sprawdzałem jak działa.
A wiesz co niżej? ;
Płock:
petroecho.pl/wisla-bedzie-czystsza-oczyszczalnia-juz-dziala/‎
3 paź 2013 - Uruchomiono już oficjalnie oczyszczalnię ścieków w Maszewie r.

Nie pisałem o żadnych durnych politykach: to twoje insynuacje, ale często się z nimi zgadzam. :cool:
Co do rejonizacji inteligencji i kultury w zależności od tradycji regionu - masz wątpliwości, że istnieje? (tyle, że Kraków jest jakoś tradycyjnie: wyżej) :-P ale tam też nie zachwyca:
:http://zb.eco.pl/article/oczyszczalnia-sciekow-w-krakowie-a468l1
Załącznik:
oczyszczalnia-wykres4.png
oczyszczalnia-wykres4.png [ 5.01 KiB | Przeglądane 350 razy ]

A polityków mamy na miarę naszej kultury ;) politycznej.

MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 19:50 

Podziękował : 1773
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
pierdupierdu napisał(a):
3. Rola Włocławskiej Elektrowni Wodnej w "systemie energetycznym kraju" jest taka, że jej moc stanowi mniej niż pół procenta mocy wszystkich polskich elektrowni. Dokładnie 0.046%....

To akurat nie ma znaczenia. Rola stabilizująca polega na tym, że poszczególne bloki elektrowni wodnych można włączyć i wyłączyć bardzo szybko. Chodzi o reagowanie na zmiany poboru prądu w sieci energetycznej.
Dlatego że bloki energetyczne elektrowni węglowych bardzo nie lubią zmian obciążenia, i to bardziej nie lubią gwałtownego zdjęcia obciążenia niż przeciążenia. W takich sytuacjach elektrownia wodna reaguje najszybciej i taka jest jej rola (sprawdzić czy nie na Zaporze Trzech Przełomów).
Podobną rolę pełni elektrownia wodna w Żarnowcu. Zauważ, że ona per saldo w ogóle nie produkuje prądu, a jest bardzo pożyteczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 20:36 

Podziękował : 1827
Otrzymał podziękowań: 2224
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Ekologia

Środowisko wodne, żegluga śródlądowa związane są również z czystością wód żeglownych, strumieni, potoków, kanałów melioracyjnych, a nawet wód gruntowych.
I oto, gdzieś w środku nocy, zimowa porą tv nadała reportaż Szwedów szukających źródeł zanieczyszczenia ich wód Bałtyku... gnojówką i gnojowicą. Najpierw szukali u Duńczyków, którzy specjalizują się w eksportowej hodowli bydła, a wokół nich morze. Ale oni swój problem już opanowali i zanieczyszczenia są minimalne.
Zbadano satelitarnie inne obszary i trafiono do... Polski. Na Pomorze i wzdłuż rzeki Wisły. W ostatnich 7-u latach pobudowano tam ogromne fermy, które poza mięsem produkują produkty uboczne, w tym gnojowicę. Kamera przemierzała połacie ziemi i pokazywała gdzie i jak pozbywają się tego "dziegciu". Najpierw cysternami na zimowe (co jest zabronione) pola, na wiosenne też, a dalej rowami, strumykami, rzeczkami do - Wisły. Do Bałtyku. I pod Szwecję! Tam alarmowano zielonymi glonami podwodnymi, przyduchą przydenną i związkami azotu, które robiły co potrafią najlepiej...

Palcem na mapie wskazano głównego winowajce - terytorium RP.
Jednak na tym nie poprzestano, lepszych od nas znaleziono na Białorusi i w FR w okolicach Sankt Petersburga.
Wzmiankowano o tym na http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 71243.html

I to jest problem! :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 20:44 

Jurmak napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

Hymmmm tak właściwie to powstał tylko i wyłącznie pirs rudowy... Owszem długo, długo był tylko wykorzystywany do załadunku materiałów niebezpiecznych (czytaj wybuchowych) ale został wyremontowany i teraz jest wykorzystywany na 100%

Poza pirsem wybudowano kilometry napowietrznego taśmociągu w potężnej, stalowej obudowie, bocznice, zasypownie i inne takie. Stało to i rdzewiało całkiem bezużytecznie do lat 90-tych, po czym zostało rozebrane do zera i pocięte na złom, nie przeładowawszy ani jednej tony rudy...
Dotychczasowe "wykorzystanie" pirsu rudowego polegało niemal wyłącznie na używaniu go przez Zarząd Portu dla postoju statków objętych aresztem albo zatrzymanych. Przeładunki mat. wybuchowych zdarzały się raz od wielkiego dzwonu i nie wymagały osobnego, niemal 600-metrowego pirsu, o potężnej, dostosowanej do masówki konstrukcji.
Pirs wybudowano w 1975 rok a pierwsze logiczne zastosowanie znalazł... w 2014. I to żadne 100%, tylko jego zachodnia część - wydzierżawiona w 2010 Belgom z Sea Invest i po całkowitej, trwającej kilka lat przebudowie - na uniwersalny terminal masowy (za 45 mln euro).
Wschodnia część pirsu być może doczeka się logicznego wykorzystania za kilka lat, ale trzeba wyłożyć ca 300mln złotych...
http://www.promare.pl/index.php/compone ... inwestycje

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 20:52 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: sj
Żarnowiec różni się jednak od Włocławka, bo jest elektrownią szczytowo- pompową. Nie wykorzystują one energii przepływającej wody, ale jest ona specjalnie pompowana do zbiornika górnego i w razie niedoboru prądu w sieci uruchamiany zrzut. Tak samo na południu działa Żar.
Poza tym parę innych elektrowni na zaporach wyposażono w możliwość pracy rewersyjnej - pompowania wody "z powrotem" np. Solina, Czorsztyn.
Włocławek, z tego co wiem, jest tylko przepływowy.
Ale również on ma chyba największy plus energetyki wodnej- szybkość uruchomienia, liczoną w minutach (bo "ekologiczność" jest podważana :lol: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 21:51 

Alterus napisał(a):
Jednak pomimo obniżenia chętnie bym zobaczył Twoją przeprawę na drugi brzeg w gumofilcach... :-D

nie dałbym rady? :rotfl:
Załącznik:
za tamą.jpg
za tamą.jpg [ 27.76 KiB | Przeglądane 3953 razy ]

Załączniki:
27180_b.jpg
27180_b.jpg [ 230.42 KiB | Przeglądane 3953 razy ]
27179_b.jpg
27179_b.jpg [ 234.65 KiB | Przeglądane 3953 razy ]

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 21:53 

Podziękował : 1773
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Że Żarnowiec jest inny to jasne, dlatego napisałem, że per saldo prądu w ogóle nie produkuje, tylko go zużywa. Tak czy owak, pożyteczne są wszystkie wodne, właśnie przez możliwość szybkiego uruchomienia i co może nawet ważniejsze - zatrzymania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 22:23 

waliant napisał(a):
Tak czy owak, pożyteczne są wszystkie wodne, właśnie przez możliwość szybkiego uruchomienia i co może nawet ważniejsze - zatrzymania.

I tak właśnie jest. Do tego szkodliwość ich dla środowiska jest znikoma, choć wyolbrzymiana przez "ekologów", z czego pośmiać się rzeczywiście tylko pozostaje.
" nie dałbym rady? " Zdjęcia (z którego roku? :-D ) zostały oczywiście wykonane przy samym stopniu wodnym, na pierwszym jest co roku poprawiany próg, dalej wody jest więcej. Ale wygląda niesamowicie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 08:21 

być może do 2005

Ponieważ pisałeś w czasie teraźniejszym w kwietniu roku 2014 to na tę datę nie zwróciłem uwagi. Ale powiedz czemu nie podałeś "danych empirycznych" z roku 1928?

jarex napisał(a):
Tak samo na południu działa Żar.

I jeszcze Żydowo na północy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 08:43 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1972
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Jurmak napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
robhosailor napisał(a):

Za to w Szczecinie dawno temu Niemcy postawili Hute z wlasnym nabrzezem. Ruda byla sprowadzana ze Szwecji a wegliel ze Slaska. Oczywiscie barkami Odra.Odra tez transportowana byla szwedzka ruda do Czech.
Oczywiscie Huta juz nie istnieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 09:13 

No faktycznie "oczywiście" - maleńka, nienowoczesna huta, o produkcji ok.200000 ton rocznie, która nie była w stanie sprzedać swojej produkcji i przynosiła straty właścicielowi. Do tego była oczywiście źródłem świeżego powietrza dla wielkiego miasta...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 09:33 

Dlatego lepiej bylo zamknac, zaniedbac Odre , wybudowac nowa baze w Gdansku i transportowac rude koleja :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 09:34 

Czekam kiedy Police zostana zamkniete :) Przejecie przez Grupe Azoty juz nastapilo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 09:38 

Ale to nic Gdansko-Warszawskie rzady maja swoje preferencje

http://www.pl-by-ua.eu/pl,news,141

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 10:16 

Czyli jak Kali budować drogi wodne źle, jak Kalemu budować drogi wodne dobrze. gdybym uwierzył, ze w Szczecinie wszyscy tak partykularnie myślą, to modliłbym się otrzymanie was co najmniej 3000 km od Warszawy.
A najlepsze, ze u nas ciagle od ćwierćwiecza słysze,ze pół Gdańska rżadzi Polska a region nic z tego nie ma:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 10:55 

Zle jest jak Kalemu nie daje sie pieniedzy na utrzymanie tego co funkcjonuje a przeznacza sie je na bydowanie czegos od podstaw drugiemu Kalemu.
Tez chcialbym byc niezaleznym od rzadow Gdanska i Warszawy.
Link do drog i autostrad dalem, co z niego wynika ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 11:40 

mjs napisał(a):
Ekologia
Jednak na tym nie poprzestano, lepszych od nas znaleziono na Białorusi i w FR w okolicach Sankt Petersburga

Zanieczyszczenie wód azotanami i fosforanami jest problemem, ale łatwo dostrzegalnym i przyczyny można eliminować. Zresztą słowo "zanieczyszczenie" trochę wprowadza w błąd - są to biogeny, które warunkują życie w wodzie. Dzięki nim następuje rozwój planktonu roślinnego, który jest pokarmem dla planktonu zwierzęcego, który z kolei stanowi pożywienie ryb i innych organizmów. Dopiero duże przekroczenie zawartości tych biogenów w wodzie określamy jako zanieczyszczenie.
Znaczenie Polski w dostarczaniu tych pierwiastków do Bałtyku wynika z wielkości kraju i wielkości dwóch naszych rzek, czyli dużego obszaru zlewni. Biorąc to pod uwagę, o wiele gorzej przy nas wypada np. Dania. Przy tym sytuacja pod tym względem z roku na rok w sposób widoczny się poprawia.
O wiele szkodliwsze są wody kopalniane czy pochodzące z różnych hałd, także wszelakie odpady chemiczne - tu jest prawdziwa "tablica Medelejewa".
Najbardziej jednak widoczne są zwyczajne śmieci wprost zaścielające brzegi naszych wód, tak stojących, jak płynących. Zwały plastikowych butelek, kawałki styropianu, jakieś szmaty, folie - ciężko znaleźć kawałek wolnego od nich brzegu chociażby na takiej Wiśle. Widok to przykry.
M@rek napisał(a):
Tez chcialbym byc niezaleznym od rzadow Gdanska i Warszawy.

Księstwo szczecińskie? :-D
W porównaniu z minionym okresem sporo do powiedzenia mają władze samorządowe, dysponujące często niemałym budżetem, możliwościami pozyskania (czy lepiej: odzyskania) pieniędzy od państwa, a także ciągle jeszcze dużych sum z różnych funduszy Unijnych. Jak województwo sobie z tym radzi? Nie wiem, czy nie należałoby zacząć od wymagań wobec władz lokalnych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 14:15 

Alterus napisał(a):
Księstwo szczecińskie?

Są regiony radzące sobie lepiej lub gorzej. Nie wiem do jakich należy zachodniopomorskie i Szczecin, rzadko (niestety) tam bywam. Ale nabieram podejrzeń -o ile M@rek jest reprezentatywny - że nie jest najlepiej. To typowy syndrom: szukanie winnych u "onych". W zupełnie innym miejscu na forum jest o żeglarskich przewagach Szczecina w słusznie minionym okresie. Potwierdzam: tak odbierałem szczecińskie żeglarstwo - jako lepsze niż moje lokalne, jako wiodące w Polsce. Nie tylko sportowo ale i szkoleniowo i "towarzysko".
Dlatego jeździłem uczyć się i zdawać egzaminy, a nawet trochę żeglować do Was. I czy to brało się z dekretacji w KC? Ze zdominowanie ZG PZŻ przez szczecińskich żeglarzy? Czy po prostu z robienia swojego w ramach istniejących warunków,mimo nich albo i wbrew nim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 14:21 

Podziękował : 1878
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: -
Alterusie, na boga!?
Alterus napisał(a):
mjs napisał(a):
Ekologia
Zanieczyszczenie wód azotanami i fosforanami jest problemem, ale łatwo dostrzegalnym i przyczyny można eliminować. Zresztą słowo "zanieczyszczenie" trochę wprowadza w błąd - są to biogeny, które warunkują życie w wodzie.
Oj, warunkują... :lol: Minimum Liebiga. Więcej nie rzeknę, bo po dyskusjach z Pierdu, n/t pewnej hałdy, mam już w d...
Alterus napisał(a):
O rozsądnych podstawach naukowych powiem tylko tyle, że zapora stoi, działa i spełnia założone funkcje pomimo niewypełnienia wszystkich zaleceń, przede wszystkim nie wybudowania kolejnego stopnia, co jest powodem obniżenia dna na znacznym odcinku.
Alterus napisał(a):
Do tego szkodliwość ich dla środowiska jest znikoma, choć wyolbrzymiana przez "ekologów", z czego pośmiać się rzeczywiście tylko pozostaje. ...
Śmiej siem do woli, prosz brdzo :cool:
Zapora bowiem spełnia założone funkcje, niewątpliwie. A to mianowicie tę podaną oficjalnie - czyli zabezpieczenie przed atakiem w kierunku na Warszawę drogą wodną :lol:
A także pozostałę (sygn. "poufne") - "uniemożliwienie żeglugi/spławu Wisłą podmiotom prywatnym" oraz "eliminację połowów jesiotra na kawior". Faktem jest, inwestycja spełniła swe zadania, nawet dodatkowo łososie w Bałtyku wybiła. Czysty zysk. Znaczy, zależy czyj :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 14:25 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Colonel napisał(a):
typowy syndrom: szukanie winnych u "onych

Moim zdaniem nie ten rejon zawsze był niedofinansowany, niech symbolem będzie Swinoujście i jego brak stałego połączenia z resztą kraju

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 15:30 

RyśM napisał(a):
Zapora bowiem spełnia założone funkcje, niewątpliwie. A to mianowicie tę podaną oficjalnie - czyli zabezpieczenie przed atakiem w kierunku na Warszawę drogą wodną :lol:
A także
Cytuj:
pozostałę (sygn. "poufne") - "uniemożliwienie żeglugi/spławu Wisłą podmiotom prywatnym" oraz "eliminację połowów jesiotra na kawior". Faktem jest, inwestycja spełniła swe zadania, nawet dodatkowo łososie w Bałtyku wybiła. Czysty zysk. Znaczy, zależy czyj :-P
Przywołujesz rzeczy zupełnie nieistotne z dzisiejszego punktu widzenia. Co tam komu roiło się przed laty - jakie teraz ma znaczenie, pytam? Chodzi o funkcje środowiskowe i gospodarcze, które jak najbardziej zapora spełnia, więc daruj rewelacje o jesiotrach, których w połowie lat sześćdziesiątych na Wiśle praktycznie już nie było (ostatni złowiony ok. 68, jak dobrze pamiętam), czy o wybiciu łososia w Bałtyku. Ograniczenie jego populacji nastąpiło na skutek zatrucia wód przede wszystkim, do dziś jednak wpływa na tarło na terenie Polski. Bynajmniej nie w formie astralnej. Acha - kawioru w tej chwili produkujemy tyle, że ilości z lat 40 - 50 niewarte są wzmianki. Chociaż z Wisłą nie ma to już nic wspólnego...
Cytuj:
Oj, warunkują... Minimum Liebiga. Więcej nie rzeknę,

RysiuM - jakbyś nie wiedział, że wersja to skrajnie uproszczona. Przecież wystarczająca i oddająca to, co w tym przypadku istotne. Oczywiście można rzecz uszczegółowić, jeśli kto będzie ciekaw. Ale trochę powątpiewam..
Colonel napisał(a):
Ale nabieram podejrzeń -o ile M@rek jest reprezentatywny

Jest reprezentatywny - rozgoryczenie w Szczecinie dość powszechne. I nie bez racji, trzeba przyznać. Region nie był i nie jest specjalnie hołubiony przez władze centralne. Szczególnie w ostatnich dekadach. Ale nadmiernego szczęścia w wyborze władz lokalnych też nie zaznał podobno. Warto też wziąć pod uwagę jeszcze jeden, być może ważny czynnik - bliskość Niemiec, więc i łatwość porównań. Często deprymujących...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 16:42 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
Poza pirsem wybudowano kilometry napowietrznego taśmociągu w potężnej, stalowej obudowie, bocznice, zasypownie i inne takie. Stało to i rdzewiało całkiem bezużytecznie do lat 90-tych, po czym zostało rozebrane do zera i pocięte na złom, nie przeładowawszy ani jednej tony rudy...

Jaromir, z całym szacunkiem, ale ja tam pracuje od 1978 r. Ba... powiem więcej przez pewien okres ta zasypownia, a właściwie jej szkielet, była na moim "stanie":-) Poza pirsem czy były to aż takie wielkie koszty? Śmiem wątpić...
Założenie było całkiem sensowne, węglarki przywożą węgiel a następnie wracają na Śląsk z rudą, no tylko że nie wyszło... Zdarza się, tak samo jak nie wyszło z Europortem i teraz stoją silosy w których nawet myszy nie buszują bo w nich nigdy nie było nawet grama ziarna...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona