Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:33 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Carlo napisał(a):
Jacku a Ty ile odprowadziles na swoją emeryturę w mundurowce? Po jakim czasie Twoi koledzy mogą przechodzić na emeryturę nie wpłacając złotówki na ZUS? Kto Wam płaci te emerytury

W normalnym państwie to nie Twoją troską byłoby kto kiedy przechodzi na emeryturę, bo swoją emeryturę każdy wypracowałby sobie sam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:35 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Carlo napisał(a):
Tych drugich znacznie więcej ginie będąc w pracy niż policjantów.

Ale oni mogą odstąpić od wykonania pracy, jeżeli grozi to narażeniem życia. Nie widzisz różnicy?
Carlo napisał(a):
Pracują często tak że miesiąc ich w domu nie ma, nie mają 30 dni urlopu, 100% płatnych chorobowych i pracują jak wszyscy.

Czy dalej piszesz o zawodowych kierowcach? Bo jeżeli tak, to piszesz głupoty. Chyba, że masz na myśli tych z szarej strefy, ale to jest margines.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:38 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tomek - jak piszesz z sensem to to tez jest zauwazane :)
Maciek - podziękowałam za ostatnie zdanie. O, pardon, za przedostatnie, do humanizmu nic nie mam...

Ps. Gwiazdka tez mi sie podoba. Wprowadzono wysokie podatki od najwyżej zarabiających we Francji (Catz, przypomnij, 75%?) i Sarkozy (tak, poprzedni prezydent) rozważa przeprowadzkę do Londynu. Ciekawe, ze jak spytać to nikt go tu nie chce...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:42 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
sajmon napisał(a):
- walcz o prywatną zawodową armię, szkolnictwo, gazszenie pożarów itd

Prywatna armia to akurat IMHO nie zbyt trafiony pomysł. Ale zasady takie jak dla wszystkich to już tak. Jak uczy historia prywatna armia walczy dla tego kto da więcej.

skipbulba napisał(a):
alez uprawnieni powinni być jedynie Ci, co płacą składkę
skipbulba napisał(a):
A reszta? A co mnie obchodzi reszta?

Tak. Dobrze. A dzieci które nie płacą składek? A dzieci, które zostały sierotami, bo np. rodzice zginęli w wypadku? Na śmietnik?

skipbulba napisał(a):
No i dlaczego ja płacą 400zł miesięcznie, Plitkin płacący 1200

Twoja teoria się sprawdza dopóki jest się zdrowym, albo zachoruje w sędziwym wieku, jak już się naodkłada tych pieniędzy. Czasami tak się zdarza, że nie zdążysz odłożyć, pomimo tego że nie jesteś obwiesiem, pracujesz, racjonalnie gospodarujesz swoimi środkami etc.

Tylko proszę Cię nie odwołuj się do prywatnych ubezpieczeń, bo tanie to one są dopóki NFZ utrzymuje szpitale i pokrywa chociażby częściowo koszty leczenia. Koszt ubezpieczenia w całkowicie sprywatyzowanej służbie zdrowia przedstawia stan faktyczny w USA sprzed kilku lat.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Sąsiad napisał(a):
Ale oni mogą odstąpić od wykonania pracy, jeżeli grozi to narażeniem życia. Nie widzisz różnicy?

A policjant nie? Przymus pracy mamy?

Sąsiad napisał(a):
Czy dalej piszesz o zawodowych kierowcach? Bo jeżeli tak, to piszesz głupoty

Taaak? A przedstawiciele handlowi? To nie zawodowi kierowcy?

W jeden weekend w Polsce ginie więcej kierowców niż policjantów przez n lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:46 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
sajmon napisał(a):
Nie ma takiej kwoty na świecie ktora starczyłaby na wyleczenie wszystkich chorób.
A Chińczycy już dawno ten problem rozwiązali.

Lekarz cesarza Chin dostawał wynagrodzenie (spore), gdy cesarz był zdrowy. Gdy cesarz zachorował, lekarz był bez wypłaty.

:lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:49 

No dobra - socjaliści, komuniści, nieroby emeryci wojskowi mogą sobie dyskutować - my bezrobotni, nieubezpieczeni musimy pracować. (no właśnie też nieżly przykłąd chorych cen i marnotrastwa - za szycie palca bez znieczulenia jednym szwem na pogotowiu/SORze dostałem jako nieubezpieczony rachunek 380 zł stałem w kolejc z krwawiącym minikkotlecikiem 3 h zabieg trwał 10 minut znieczulenia nie dostałem - ale na rachunku znieczulenie było, "a faktury z systemu wycofać się nie da" szycie trzeba było powtórzyć bo sie rozlazło. W Skanmedzie bez kolejki w pachnącym gabinecie sympatyczny pan doktor zaproponował kawę sciągną stare szycie zszył ponownie oczywiście w znieczuleniu więc mogliśmy się zająć sympatyczną konwersacją zamiast walką o to by się nie drzeć z bólu jak baba - rachunek 90 zł. Czujecie skalę marnotrastwa - bo przecież szpital w którym jakiś rzeźnik (nie z własnej winy rzexnik, ale z powodu że w poczekalni klebił się piętrzył tłum ludzi czekających na "bezpłatną" pomoc) jest oczywiście zadłużony bo otrzymuje niewystarczające środki. To był PALEC - co dzieje się z operacjami wyrostków, kręgosłupów, bioder - ile tam przepłacacie (ja nie bo ja chwilowo się do ZUS nie dorzucam) Gdyby te dane ujawinć ludzie zrobiliby rewolucje - tym razem wielką Kapitalistyczną już jutro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:51 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
skipbulba napisał(a):
* Francja zakałą narodów, niestety!

Nooo, Wandejczycy byli przeciw. I zostali humanitarnie, bo jakżeby inaczej, doprowadzeni do "prawdziwej wiary chrześcijańskiej".*

* Borchardt rulez!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:55 

Carlo napisał(a):
Tylko proszę Cię nie odwołuj się do prywatnych ubezpieczeń, bo tanie to one są dopóki NFZ utrzymuje szpitale i pokrywa chociażby częściowo koszty leczenia. Koszt ubezpieczenia w całkowicie sprywatyzowanej służbie zdrowia przedstawia stan faktyczny w USA sprzed kilku lat.

Skąd wiesz skoro nikt w europie tego nie sprawdził. W Chile prywatne ubezpieczenia po uwolnieniu rynku nie były drogie. Sajmon - Do roboty do roboty a nie reedukować socjalistów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:58 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Carlo napisał(a):
Tak. Dobrze. A dzieci które nie płacą składek? A dzieci, które zostały sierotami, bo np. rodzice zginęli w wypadku? Na śmietnik?

Mają dziadków, babcie, stryjków, ciocie, wujków, braci, siostry, a w ekstremalnych przypadkach, kiedy nie mają, to po to płace podatki żeby państwo się nimi zajęło. Nie trzeba do tego grabić wszystkich z pieniędzy dodatkowo.
Carlo napisał(a):
Twoja teoria się sprawdza dopóki jest się zdrowym, albo zachoruje w sędziwym wieku, jak już się naodkłada tych pieniędzy. Czasami tak się zdarza, że nie zdążysz odłożyć, pomimo tego że nie jesteś obwiesiem, pracujesz, racjonalnie gospodarujesz swoimi środkami etc.
a ktoś pisał o zakazie ubezpieczenia się?
Carlo napisał(a):
Taaak? A przedstawiciele handlowi? To nie zawodowi kierowcy?
Nie, to nie zawodowi kierowcy.
Carlo napisał(a):
Haha dobre. I po 15 latach pracy z odkładanie na konto tego co do ZUS ile byś pożył?
Widzę że umowy społeczne dopuszczasz tylko te które sa Ci wygodne. Pękłem że śmiechu..
Carlo to trzeba zwalczać te idiotyczne przywileje, a nie wykorzystywac je na poparcie innych idiotycznych rozwiązań.
AIKI napisał(a):
I uważasz, że do mundurowych byliby wówczas chętni bez tych przywilejów i za te pieniądze, które dostawali?
byli by. Na ratowników medycznych są chętni pomimo dużo niższych zarobków niż w Policji. Uważasz, ze Policjanci to lepsi fachowcy niż ratownicy medyczni?

---
O!...

Ostatnio edytowano 28 sty 2013, o 11:03 przez skipbulba, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:59 

sajmon napisał(a):
No dobra - socjaliści, komuniści, nieroby emeryci wojskowi mogą sobie dyskutować

A to do kogo kierujesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:01 

Carlo napisał(a):

Niech mnie ktoś oświeci, bo nie chce mi się aktualnych regulaminów przeglądać. Czy już nie jest tak, że każdy policjant może zostać oddelegowany do działań operacyjnych, jeżeli jest taka konieczność. Innymi słowy, czy pani od mandatów może zostać wysłana jako przynęta w pułapce na masowego mordercę, bo jest jedyną z wyglądem zgodnym z profilem ofiary?
Carlo napisał(a):
A przedstawiciele handlowi? To nie zawodowi kierowcy?

No... nie!. To są przedstawiciele handlowi. Zupełnie inna branża. Choćby dlatego, że nie mają obowiązku osobiście prowadzić samochodu, a i w ogóle z niego korzystać. I, jeżeli są zatrudnieni na etatach, to mają urlop i płacę za okres choroby.
Zawodowi kierowcy natomiast mają ograniczenia w długości jazdy. Po to wprowadzono tachometry, o ile dobrze pamiętam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:02 

skipbulba napisał(a):
a w ekstremalnych przypadkach, kiedy nie mają, to po to płace podatki żeby państwo się nimi zajęło

O i widzisz właśnie do tego dążę. Ja nawet nie miałbym nic przeciwko zniesieniu obowiązku opłacania składek ZUS, ale pod warunkiem jednak pewnego zabezpieczenia przez państwo najsłabszych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:04 

Carlo napisał(a):
warunkiem jednak pewnego zabezpieczenia przez państwo najsłabszych.
Tak byłbym za tym, ale problem lezy w tym, że lewacy zaraz zdefiniują wszystkich nierobów jako "najsłabszych".

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:06 

Sąsiad napisał(a):
Czy już nie jest tak, że każdy policjant może zostać oddelegowany do działań operacyjnych, jeżeli jest taka konieczność

Może też zrezygnować i wybrać inny zawód.

Sąsiad napisał(a):
No... nie!. To są przedstawiciele handlowi. Zupełnie inna branża.

Też są bardzo często kierowcami zawodowymi, wymaga się od nich nawet ZTCP świadectwa kwalifikacji, a na pewno badań jak dla kierowców ciężarówek.

Sąsiad napisał(a):
. Choćby dlatego, że nie mają obowiązku osobiście prowadzić samochodu, a i w ogóle z niego korzystać.

Oderwany od rzeczywistości.

Sąsiad napisał(a):
I, jeżeli są zatrudnieni na etatach, to mają urlop i płacę za okres choroby.

Nie o tym była mowa. Mowa była od tym że w mundurówce mają płatne 100% i dłuższy urlop. Przyzwyczaiłem się że nie czytasz tylko od razu piszesz.

sajmon napisał(a):
W Chile prywatne ubezpieczenia po uwolnieniu rynku nie były drogie. Sajmon

A w USA drogie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:13 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
skipbulba napisał(a):
AIKI napisał(a):
I uważasz, że do mundurowych byliby wówczas chętni bez tych przywilejów i za te pieniądze, które dostawali?
byli by. Na ratowników medycznych są chętni pomimo dużo niższych zarobków niż w Policji. Uważasz, ze Policjanci to lepsi fachowcy niż ratownicy medyczni?

Nie będę się spierał, bo nie jestem na bieżąco ani z ratownikami ani z mundurowymi. Ale tak mi się widzi, że obecnie, kiedy policja ogłasza nabór to chętnych nie brakuje pomimo iż obecne warunki są znacznie mniej korzystne niż te wcześniejsze.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:13 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Carlo napisał(a):

Andrzej. Nie wiem ale pewnie masz dzieci. Przez pierwsze 25 lat życia nie chodziły do lekarza, nie rodziły się w szpitalu, nie były szczepione, etc. A składki to z czego odprowadzaly? Kto pokrywał koszty

O inflacji koledzy zapomnieli.

Znowuz: w cenie tanszego abonamentu prywatnej sluzby zdrowia mamy porod i opieke medyczna nad dzieckiem, nawet dwojka dzieci.
Za reszte kupie leki w pelnej cenie albo ubezpieczenie prywatne obejmujace wartosc lekow.

Chore jest rowniez to, ze gdy pracodawca chce odciazyc panstwowa sluzbe adrowia i zaplacic pracownikowi prywatny abonament w prywatnej klinice, panstwo nalicza od tego skladki zdrowotne, emerytalne i podatek dochodowy. Skladki zdrowotne za REZYGNACJE z systemu panstwowej opieki zdrowotnej!

Odpowiedz na ignorowane pytanie, Carlo: dlaczego mam miec identyczna usluge na abstrakcyjnie niskim identycznym poziomie placac za nia dziesieciokrotnie wiecej niz inni?

Bo i tak nie wierze, ze sie przyznasz, ze powiedzialo ci sie cos nieprzemyslanego lub wrecz niemadrego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:19 

AIKI napisał(a):
Nie będę się spierał, bo nie jestem na bieżąco ani z ratownikami ani z mundurowymi. Ale tak mi się widzi, że obecnie, kiedy policja ogłasza nabór to chętnych nie brakuje pomimo iż obecne warunki są znacznie mniej korzystne niż te wcześniejsze.
AIKI, no to ja nie bardzo rozumiem o czym dyskutujesz :) skoro teraz są gorsze warunki, a i tak chętnych jest za dużo, to można sądzić, że gdyby Policjanci mieli takie same warunki jak reszta społeczeństwa to chętni tez by byli. No na to wskazuje logika moim zdaniem.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:21 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
plitkin napisał(a):
Bo i tak nie wierze, ze sie przyznasz, ze powiedzialo ci sie cos nieprzemyslanego lub wrecz niemadrego.

W życiu się nie przyzna. Tak samo jak nie potrafi wyjaśnić, czemu niby ZUS przestaje być piramidą finansową, przez sam fakt, że państwo "gwarantuje" wypłaty.
To jak w zdaniu: mój rower jest najlepszy, bo w Chile dzisiaj padał deszcz :)

Zauważyłeś, że Carlo bardzo starannie pomija pewne pytania i wypowiedzi, cały czas zbaczając na boczne tory?
Szkoda czasu. Ja się tylko cieszę, że jednak frakcja wolnościowców jest bardziej liczna, niż mógłbym się spodziewać. I że jest w niej kilka osób, których się nie spodziewałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:25 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
skipbulba napisał(a):
AIKI napisał(a):
AIKI, no to ja nie bardzo rozumiem o czym dyskutujesz :) skoro teraz są gorsze warunki, a i tak chętnych jest za dużo, to można sądzić, że gdyby Policjanci mieli takie same warunki jak reszta społeczeństwa to chętni tez by byli. No na to wskazuje logika moim zdaniem.

No, za komuny to i bezrobocia nie było (jakoby), więc jakiś bonus potencjalnemu milicjantowi trzeba było dać aby przyszedł do służby... Ten zawód wówczas jakiegoś przesadnego prestiżu nie miał - mam wrażenie, że teraz ma większy.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:37 

Carlo napisał(a):
Nie o tym była mowa. Mowa była od tym że w mundurówce mają płatne 100% i dłuższy urlop. Przyzwyczaiłem się że nie czytasz tylko od razu piszesz.

Bo zagubiłem się w kwiecistości Twojej wypowiedzi :lol:
Już od dawna nie pracuję na etacie, ale jak pracowałem (do 2000 roku) to miałem 30 dni urlopu (+2 na dziecko) i jak zachorowałem to dostałem normalne wynagrodzenie. Czy teraz jest inaczej? O ile pamiętam to kiedyś czas urlopu był zależny od ilości lat pracy i wykształcenia.
Carlo napisał(a):
Może też zrezygnować i wybrać inny zawód.

Świetny argument. Jestem pod wrażeniem. Brawo!
BTW, czy dyskusja nie była o tym, że trzeba ich jakoś zachęcić do wybierania tego właśnie zawodu?

Ja się już w ogóle chyba pogubiłem, pora dać sobie na wstrzymanie.

PS. W poprzedniej wypowiedzi, jak słusznie zauważono, chodziło mi o tachografy. Sorki :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 11:48 

AIKI napisał(a):
No, za komuny to i bezrobocia nie było (jakoby), więc jakiś bonus potencjalnemu milicjantowi trzeba było dać aby przyszedł do służby... Ten zawód wówczas jakiegoś przesadnego prestiżu nie miał - mam wrażenie, że teraz ma większy.
Nie mamy już komuny od 24 lat.
Sąsiad napisał(a):
Już od dawna nie pracuję na etacie, ale jak pracowałem (do 2000 roku) to miałem 30 dni urlopu (+2 na dziecko) i jak zachorowałem to dostałem normalne wynagrodzenie. Czy teraz jest inaczej? O ile pamiętam to kiedyś czas urlopu był zależny od ilości lat pracy i wykształcenia.

Nie pamietam jak było dawniej ale zdaje mi się, że maksymalny wymiar urlopu to 26 dni było i jest od dawien dawna (+2 dni opieki nad dzieckiem do lat 14), a od dawna już jest 80% pensji za czas chorobowego. Wymiar czasu urlopu zależy od stażu pracy.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:20 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
AIKI napisał(a):

Dla informacji to bodajże w 1999 roku przyjmowani do służby policjanci płacili normalnie ZUS i obowiązywał ich 65 letni limit wieku. Do tej pory mimo przyznam niezbyt intensywnych prób nie udało i się dotrzeć do informacji dlaczego od tego jakże słusznego rozwiązania odstąpiono. Czy to z powodu demagogicznych pytań opozycji jak rządzący wyobrażają sobie sześćdziesięciolatka goniącego złodzieja, czy to z powodu masowych odejść młodych funkcjonariuszy, którzy zasmakowali codziennych rozkoszy służby, nie wiem. Jak się rozpakuje pudełko ta zawartość może rozczarować.
Sąsiad napisał(a):
Carlo napisał(a):

Niech mnie ktoś oświeci, bo nie chce mi się aktualnych regulaminów przeglądać. Czy już nie jest tak, że każdy policjant może zostać oddelegowany do działań operacyjnych, jeżeli jest taka konieczność. Innymi słowy, czy pani od mandatów może zostać wysłana jako przynęta w pułapce na masowego mordercę, bo jest jedyną z wyglądem zgodnym z profilem ofiary?

Zasada jest taka, jesteś policjantem/tką i jak potrzeba wyciągasz broń i mundur z szafy i na ulicę ale to i tak ma się nijak jak do pojęcia narażenia życia. Policjant ma to zrobić a nie mówić: Ten drań zachowuje się agresywnie i może mnie skrzywdzić więc niech wezwą wojsko/SUFO/pielęgniarza aby go obezwładnił. To, że bandzior morduje nie oznacza, że mam narażać swoje życie...
Dziw, że Carlo nie rozróżnia przymusu narażania życia od ryzyka związanego z wykonywaniem zawodu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:24 

waliant napisał(a):
I że jest w niej kilka osób, których się nie spodziewałem.

Mi to w ogóle nie przeszkadza. Widzisz uważam że każdy ma prawo mieć swoje zdanie i wcale nie zmniejsza to mojej sympatii do kogoś kogo lubię.

waliant napisał(a):
czemu niby ZUS przestaje być piramidą finansową, przez sam fakt, że państwo "gwarantuje" wypłaty.

Z prostego względu. Takie jest rozwiązanie, że wiadomo iż ze składek zabraknie więc częściowo budżet państwa dokłada. Piramida finansowa polega na tym, że Ci ostatni nie mają swojego dostać,... tu założenie jest takie, że każdy ma swoje dostać, bo jest finansowanie niezależna od tych wpłacających.

plitkin napisał(a):
w cenie tanszego abonamentu prywatnej sluzby

Wiesz, powiem Ci tak. Czasami publiczna służba zdrowia okazuje się lepsza od tej prywatnej.... często szpitale prywatne świadczą tylko te usługi które się opłacają, a szpitale publiczne muszą wszystkie usługi świadczyć, stąd różna kondycja jednych i drugich.

Co do samego prywatnego ubezpieczenia też warto zajrzeć do warunków i sprawdzić jaki zakres świadczeń obejmuje i ich ilość. Nie kwestionuję że masz full pakiet, ale różnie to bywa.

waliant napisał(a):
W życiu się nie przyzna.

Do czego mam się przyznawać? Z Mackiem doszliśmy do jakiegoś wspólnego punktu. Z Tobą nie muszę ;)

Jacek Woźniak napisał(a):
przymusu narażania życia od ryzyka związanego z wykonywaniem zawodu

Ha. A to dobre. A ratownik górski jak idzie na akcję, to co nie wyciąga z szafy ubrania, plecaka i nie idzie z narażeniem życia kogoś ratować? To jest jakiś przymus? Nie, to jest ryzyko związane z wykonywanie określonego zawodu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:36 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Carlo napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
przymusu narażania życia od ryzyka związanego z wykonywaniem zawodu

Ha. A to dobre. A ratownik górski jak idzie na akcję, to co nie wyciąga z szafy ubrania, plecaka i nie idzie z narażeniem życia kogoś ratować? To jest jakiś przymus? Nie, to jest ryzyko związane z wykonywanie określonego zawodu.

Nie wiem co o Tobie sądzić, czy masz coś przeciwko mnie czy naprawdę nie widzisz różnicy? Przyznam, że wolałbym to pierwsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:37 

No dobra zarobiłem trochę - chociaż cholera z tych paru godzin na emeryturę wiele nie odłożyłem...
Zauważyłem że przez trwanie w chorym systemie, używanie kłamliwych, złych , niezgodnych ze znaczeniem słów nie tylko nas forumowi socjaliści pogubili się troszkę.
Do finansowania leczenia, naprawy uszkodzonego w wypadku pojazdu, wypłacania renty powinny służyć składki ubezpieczenia (według wolnościowców dobrowolne, tak co do wysokości jak i miejsca wpłacania) Ubezpieczenie obowiązuje od pierwszego dnia. Jak się umówię że płacę 300 zł miesięcznie za leczenie do wysokości 100 000 euro to juz na drugi dzień gdybym zachorował ubezpieczalni musi bulić. Gdybym nie zachorował i 30 lat płacił ubezpieczenie jestem parę złotych w plecy a zakład ubezpieczeniowy zarabia.
Na emerytury (w naszym wolnościowym państwie którego może kiedyś się doczekamy) na emeryturę się odkłada pieniądze, albo w materacu, albo w banku, albo w którymś wybranym przez nas funduszu emerytalnym) jeśli umówie się z funduszem że płacę 300 zł miesięcznie uzbieraną kwotę wypłacą mi w ratach, albo jednorazowo albo dowolnie inaczej jak się umówimy. Wtedy moja wola jak długo pracuję i ile płacę.
Ja myślę że socjaliści najbardziej przerażeni są tym że to samemu trzeba zdecydować, zaryzykować postanowić, ponieść konsekwencje. Czy oco chodzi. Od Carlo sięnie dowiemy bo tak jak w przypadku innych postów z całego mojego rzeczywistego przykłądu o marnotrastwie "bezpłatnej" służby zdrowia, uczepił się jak pijany płotu mojego żartu

Carlo napisał(a):
Mi to

:D tak czułem! Tak przeczuwałem :D

Carlo napisał(a):
Ha. A to dobre. A ratownik górski jak idzie na akcję, to co nie wyciąga z szafy ubrania, plecaka i nie idzie z narażeniem życia kogoś ratować? To jest jakiś przymus? Nie, to jest ryzyko związane z wykonywanie określonego zawodu

Nie ma obowiązku być ratownikiem, górnikiem, policjantem, premierem, posłem, socjalistą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:42 

Podziękował : 1958
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
- Urlop zależy od stażu pracy, a nie wykształcenia i wynosi max 26 dni roboczych (nie dotyczy niektórych służb mundurowych, które mają dodatkowy urlop - max do 10 dni po przepracowaniu odpowiedznej ilości lat)
- Jak zachorujesz dostajesz 80 % wynagrodzenia ( za wyjątkiem zwolnienia "wypadkowego" płatnego 100 %).
Od tego są wyjątki - służby mundurowe (przynajmniej Policjanci) mieli/mają każde zwolnienie płatne 100 %. Napisałem mieli/mają - bo nie śledzę tego na bieżąco.
- Policjant podobnie jak Strażak, Strażnik Miejski (Gminny) ma ustawowy obowiązek narażania zdrowia i życia. Kierowca zawodowy, przedstawiciel handlowy jeżeli zginie - to w wypadku. A to IMHO zasadnicza różnica. Ale o tym już napisał Jacek.
Co do reszty, napiszę tak. Jak ktoś słusznie zauważył transformacja ustrojowa w Polsce jest jeszcze ciepła, więc IMHO porównywanie Polski do starych okrzepłych demokracji zachodnich czy zza Wielkiej Wody jest nie na miejscu.
Jeżeli porównywać - to tylko z krajami, które tą drogę zaczynały w porównywalnym czasie......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Ostatnio edytowano 28 sty 2013, o 12:43 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:42 

Carlo napisał(a):
Nie kwestionuję że masz full pakiet, ale różnie to bywa

Natomiast w państwowym szpitalu zawsze jest jednakowo dobrze. Czy wiesz co oferuje Ci NFZ za Twoje składki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:52 

Kurczak napisał(a):
Urlop zależy od stażu pracy, a nie wykształcenia

Tak z ciekawości, to się zmieniło? Za moich czasów było: wykształcenie (przeliczone jakoś tam na lata) + ilość lat przepracowanych = staż pracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 12:53 

Carlo napisał(a):
A w USA drogie

Czemu ludzie emigrują z Polski do USA z Meksyku do USA skoro tam ubezpieczenia takie drogie

Ilu Amerykanów uciekło do Polski w ślad za tanimi ubezpieczeniami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:01 

Podziękował : 1958
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Nie wykształcenie, a raczej rodzaj ukończonej szkoły. To jest jakoś porozbijane w zależności czy to było liceum ogólnokształcące czy liceum zawodowe , czy technikum czy zawodówka.
Jeszcze inaczej, jeśli była to szkoła dla pracujących....
Taki dobry w te kulki nie jestem ..... :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona