Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lip 2025, o 01:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:20 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
skipbulba napisał(a):
Myślisz, ze ja paliwo kupuję inaczej niż rolnicy?

Oczywiście, że tak.
Rolnicy mają dopłaty do paliw. A Ty ile masz dopłaty ? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:27 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
skipbulba napisał(a):
Jak moja firma przestanie byc dochodowa, to ktoś będzie dopłacał, zeby była? Nie! Pójde na zielona trawkę :)

Twoją firmę w ciągu kilku dni zastąpi inna firma, aby to samo zrobić w rolnictwie, trzeba lat. Czy Ty w ogóle czytasz, co tu zostało napisane, czy tak tokujesz sam ze sobą..? :-)
Kartofelki z Maroka kupisz dziś. Co będzie jutro, nie wiesz. Żadne większe państwo nie przetrwałoby stosując podobną Twojej kalkulację...
Nie ma w Europie wolnego rynku, a dokładnie, występuje w bardzo ograniczonym zakresie i w całym tym systemie ulg, dopłat i rekompensat diabeł już się nie połapie, co naprawdę jest "wolne". Czy mi się to podoba? Nie, uważam że nastąpiło przeregulowanie. Dotyczy to jednak wszystkich branż.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:41 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
waliant napisał(a):
A kto za system odpowiada? No kto? Te strzyżone owce z przykładu Alterusa? Czy może jednak pasterz?
Ależ ja sie z Tobą zgadzam, tylko że owi protestujący nie walcza z pasterzem o Wprowadzanie normalnego systemu tylko o to, żeby mnie przystrzygł jeszcze bardziej na ich korzyść :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterus napisał(a):
Twoją firmę w ciągu kilku dni zastąpi inna firma, aby to samo zrobić w rolnictwie, trzeba lat. Czy Ty w ogóle czytasz, co tu zostało napisane, czy tak tokujesz sam ze sobą..?
och.... po pierwsze dlaczegóż to trzeba lat, a po drugie dlaczegóż miałby mnie to obchodzić? Czytam tylko nie wiem po co, bo zasypujesz nas różnymi danymi, które są całkiem bez znaczenie dla istoty sprawy. Istota jest taka, że w normalnej gospodarce przedsiębiorstwa niedochodowe plajtują, a Ty usiłujesz mnie przekonać, że zamiast plajty lepsze jest dotowanie, żeby nie padły. A ja się z tym z gruntu nie zgadzam.
Alterus napisał(a):
Dotyczy to jednak wszystkich branż.
Wszystkich? chyba jednak tylko niektórych :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:45 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Cape napisał(a):
Rolnicy nie mieli rent, emerytur, ubezpieczenia zdrowotnego. Za wszystko płacili.

Cape napisał(a):
Wysokość świadczeń była ściśle uzależniona od wartości sprzedaży rolnika do państwowego skupu.

Jak nic od państwa nie dostawali, za wszystko płacili, to o jakich świadczeniach mówisz????
Cape napisał(a):
dostają prezenty od budżetu tylko za to, że mają ziemię

To nie jest tak jak myślisz.
To jest kolejny przykład bzdurnej polityki państwa ( kolejnych rządów)
Znam osobiście warszawskiego taryfiarza który w życiu nie uprawiał ziemi ale ją miał. Płacił podatki, KRUS itp.
Jako taryfiarz/prywaciarz (bez urazy) TEŻ płacił swoje podatki i to wysokie. Jak sobie podliczył to emeryturki wyszło mu tak koło 800 zł. No to skorzystał z okazji i przeszedł na rolniczą rentę strukturalną. Całe 1240 zł. Też luksus no nie. Z tym że ta renta jest tylko do 65 roku życia. Potem przechodzi na normalną , czyli aktualnie 836 zł.
To że kiedyś rolnik, prywaciarz, badylarz był w głębokiej pogardzie państwa na całe szczęście ( chyba) już minęło. Chciałbyś powrotu do różnicowania ludzi na lepszych i gorszych?
A przewagą komuny było to, że co rolnik wyprodukował to mógł w miarę godziwie sprzedać. Na państwowych skupach , a jakże. Nikt go specjalnie nie "kroił". Środki produkcji też były znacząco ( w odniesieniu do cen płodów rolnych) tańsze.
Oczywiście, można iść drogą Skipcia czy Yigaela. Nie dochodowy = zaorać i las posadzić. Tylko potem Ty będziesz kupował hiszpańskie jabłuszka i wietnamskie szaszłyki ze psów. A państwo będzie nadal zdzierało z Ciebie haracz na utrzymanie kolejnych bezrobotnych.
Jakoś w większości krajów Europy, i nie tylko, państwa dbają o samowystarczalność w wyżywieniu, dotują swoją działalność rolniczą, choćby w kwestii subwencjonowania eksportu nadwyżek ( sprawdzić czy nie USA,Kanada, Niemcy). Dbają o interes swojego społeczeństwa. Chłop to też społeczeństwo. Tu żyje, tu sprzedaje i tu kupuje. Kupuje to co inni ( w tym i Ty ) wyprodukowali. Jak te parę milionów mieszkańców wsi przestanie zarabiać to i parę milionów mieszczuchów nie będzie miało komu sprzedać swoich produktów. I znów powstanie kolejne parę milionów bezrobotnych. Albo do Anglii na zmywak.
Niezła karuzela

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:45 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
skipbulba napisał(a):
Ależ ja sie z Tobą zgadzam, tylko że owi protestujący nie walcza z pasterzem o Wprowadzanie normalnego systemu tylko o to, żeby mnie przystrzygł jeszcze bardziej na ich korzyść

I tu dochodzimy do sedna mojego przekazu. Czemu to robią? Bo miękkodupy pasterz na to pozwala w obawie o bagaż polityczny. Bo jak się zgodzi z krzykaczami - najwyżej zapłaci za to z NASZEJ kieszeni. A jak się nie zgodzi - zapłaci za to przegranymi wyborami.
Chory pasterz? Chory system? Chory naród wykorzystujący sąsiadów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:47 

skipbulba napisał(a):
protestujący nie walcza z pasterzem o Wprowadzanie normalnego systemu tylko o to, żeby mnie przystrzygł jeszcze bardziej na ich korzyść :)

Czy Ty na pewno wiesz o czym piszesz?
Cape napisał(a):
Rolnicy mają dopłaty do paliw

ca 86 zł/ha/rok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:53 

plitkin napisał(a):
I tu dochodzimy do sedna mojego przekazu. Czemu to robią? Bo miękkodupy pasterz na to pozwala w obawie o bagaż polityczny. Bo jak się zgodzi z krzykaczami - najwyżej zapłaci za to z NASZEJ kieszeni. A jak się nie zgodzi - zapłaci za to przegranymi wyborami.
Chory pasterz? Chory system? Chory naród wykorzystujący sąsiadów?
No owszem, masz rację, tylko czy to znaczy, ze mam nie krytykowac rolników, że zamiast walczyć o normalność walczą jak mnie oskubać? No prosze Cię! Tak samo nie podoba mi się ustępliwość rządów jak i haraczownictwo niektórych grup społecznych.
Bombel napisał(a):
Jak te parę milionów mieszkańców wsi przestanie zarabiać to i parę milionów mieszczuchów nie będzie miało komu sprzedać swoich produktów. I znów powstanie kolejne parę milionów bezrobotnych. Albo do Anglii na zmywak.
To demagogia. Dlaczegóż to nagle wszyscy mieli by stać się bezrobotnymi. Ja szukam ludzi do pracy. Nie ma chętnych, chociaż zarobki oferuję przyzwoite.
Alterus napisał(a):
Kartofelki z Maroka kupisz dziś. Co będzie jutro, nie wiesz
3/4 świata bardzo chętnie nam sprzeda swoją produkcję rolną. Tańsza, a nie gorszą.
Bombel napisał(a):
skipbulba napisał(a):
protestujący nie walcza z pasterzem o Wprowadzanie normalnego systemu tylko o to, żeby mnie przystrzygł jeszcze bardziej na ich korzyść

Czy Ty na pewno wiesz o czym piszesz?
Tak wiem, a Ty?
Bombel napisał(a):
Cape napisał(a):
Rolnicy mają dopłaty do paliw

ca 86 zł/ha/rok
Nie jest to wiele, ale więcej niż zero. Moja dopłata wynosi zero. Zakladając 10h gospodarstwo to 860zł rocznie w prezencie. Mnie nikt nie daje takich prezentów.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:54 

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... aid=114605
Kolejne obiecanki

skipbulba napisał(a):
chociaż zarobki oferuję przyzwoite.

Znaczy bezrobocia u Ciebie niet Bura suka statystyka łże.
skipbulba napisał(a):
To demagogia.

Chłop zasadzi las, nie będzie miał kasy, nie kupi u Ciebie twojego produktu, Ty kupisz kartofelki z Maroka, dziś. Jutro nikt nie kupi Twojego produktu. Nie będziesz miał kasy. Marokaniec za darmo kartofelków nie da. Kółeczko.
skipbulba napisał(a):
Mnie nikt nie daje takich prezentów.

A może nie umiesz wziąć. Alboś taki honorny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:04 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Bombel napisał(a):
Kolejne obiecanki
To powrót do głębokiej komuny.
Podatki zniesiono za Gomułki, a przywrócono w latach 80-tych.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:06 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
plitkin napisał(a):
zabawy w pseudodemokracje

Wiktorze, nie przesadzałbym, demokrację akurat mamy i sami sobie wybieramy takich polityków. Można się zżymać na ordynację i finansowanie partii, można narzekać na łapserdaków na listach i miękkodupnych prezesów czy przewodniczących wpatrzonych w sondażowe słupki, ale "pseudodemokracją" bym tego nie nazwał. Pseudodemokrację "demokrację ludową" mieliśmy i dobrze pamiętamy różnicę. Mogę też służyć przykładami poglądowymi pseudodemokracji z państw ościennych dla porównania.

Kiedy ostatnio w Polsce główny kontrkandydat urzędującego prezydenta w wyborach został wsadzony do pierdla za zorganizowanie własnego wiecu wyborczego? Przypomnij, a potem pogadamy o "pseudodemokracjach".

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:22 

plitkin napisał(a):
Płacimy za Guantanamo.

I za szpicę NATO. Żeby uniknąć zielonych ludzików. Chętnie zapłacę.

Bombel napisał(a):
sprowadzi wysoko subwencjonowaną przez państwa pszeniczkę ze Słowacji

Kiedy Słowacja wystąpiła z Unii Europejskiej i wyłączyła się ze wspólnego rynku rolnego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:29 

Bombel napisał(a):
skipbulba napisał(a):
chociaż zarobki oferuję przyzwoite.

Znaczy bezrobocia u Ciebie niet Bura suka statystyka łże.
No na ty wygląda, widzisz bo statystyka łyknie wszystko. W tym tych wszystkich "bezrobotnych" pracujących na czarno.
Bombel napisał(a):
Chłop zasadzi las, nie będzie miał kasy, nie kupi u Ciebie twojego produktu, Ty kupisz kartofelki z Maroka, dziś. Jutro nikt nie kupi Twojego produktu. Nie będziesz miał kasy. Marokaniec za darmo kartofelków nie da. Kółeczko.
Ale to Twoje dowolne wyobrażanie. Co zrobi chłop tego nie wiesz. A moze jednak pójdzie do pracy? Otworzy inny niż rolnictwo biznes? Może zrobi to co robi większość bezrobotnych - poszuka pracy? Jakoś nikt się nie martwi co ja zrobię jeśli moja firma splajtuje :D
Bombel napisał(a):
A może nie umiesz wziąć. Alboś taki honorny.
Może nie umiem, a nalezą się jakieś dotację i dopłaty zwykłym przedsiębiorcom i pracownikom? Bo nie słyszałem. Jest jakiś sposób na niepłacenie ZUS, składek zdrowotnych i podatków? Oświeć mnie!

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:36 

skipbulba napisał(a):
Istota jest taka, że w normalnej gospodarce przedsiębiorstwa niedochodowe plajtują, a Ty usiłujesz mnie przekonać, że zamiast plajty lepsze jest dotowanie, żeby nie padły. A ja się z tym z gruntu nie zgadzam.

Ja również, żeby było śmieszniej. :-D
Zacząłem tu pisać nie w obronie tych protestujacych czy manifestujących czy ich postulatów, bo nie wiedziałem, o co tam chodzi. Zwróciłem tylko uwagę, że prawie wszyscy piszący pomstują na rolników nie mając o sytuacji w rolnictwie pojęcia. Jeden Plitkin, nie odnosząc się przecież do samych protestów, zachował się rozsądnie i z umiarem. Reszta przejechała się walcem, wymyślając niestworzone rzeczy i powtarzając bajki czy przytaczając dane z głowy czyli znikąd... :-P
Nie usiłuję nikogo przekonać do dotowania, sam jestem jego przeciwnikiem. Jednak gospodarka europejska, a my wraz z nią, funkcjonuje w oparciu o liczne regulacje i tworzy tak zagmatwany system wzajemnych powiązań, że szczególnie przy problemach z branżami strategicznymi, a taką jest rolnictwo, nic nie zrobisz traktując je wybiórczo i posługując prostymi receptami. Zarżniesz i tyle. Konsekwencje poniesie państwo, czyli my wszyscy. Wysil się i spróbuj je sobie wyobrazić...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:39 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Alterusie, zapomniałeś o mnie. :-P
Alterus napisał(a):
Jeden Plitkin, nie odnosząc się przecież do samych protestów, zachował się rozsądnie i z umiarem.

EDIT:
1. Znam rolnictwo od wewnątrz
2. Nie przejechałem się po rolnikach i ich protestach walcem

:-P :mrgreen:

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:44 

Alterus napisał(a):
aby to samo zrobić w rolnictwie, trzeba lat

Dobre, 90 % gospodarstw rolnych nie produkuje nic na rynek.
Więc jakby te 90 % nagle zniknęło, to nic by się nie zmieniło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:46 

Wysilam się i nie widzę tego. Dlaczego rolnictwo to branża strategiczna to doprawdy nie wiem. Ale też nie nawołuję do likwidowania rolnictwa tylko do tego, żeby zajęli się nim ci co potrafia na nim zarabiać, a ci co nie potrafią niech normalnie wolnorynkowo bankrutują, po czym niech sprzedadzą ziemię tym co umieją.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:49 

Alterus napisał(a):
czy przytaczając dane z głowy czyli znikąd...

Ustalmy aparat pojęciowy: niewygodne dla ciebie, publicznie dostępne dane takie jak wysokość składek KRUS i ZUS to "dane z głowy czyli znikąd"?

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:50 

Cape napisał(a):
Alterus napisał(a):
aby to samo zrobić w rolnictwie, trzeba lat

Bylo już o tym.
Nawet jeśli nie produkuje na rynek, jest samozatrudnienie i budżet ma wpływy, a nie płaci zapomogi. Pomyślałeś o tej armii bezrobotnych, która by powstała dzięki "prostym receptom"?
skipbulba napisał(a):
W tym tych wszystkich "bezrobotnych" pracujących na czarno.

Kto ich zatrudnia na czarno..? Czy przypadkiem nie właściciele firm pozarolniczych? Takich jak Cape'a..? ;-)
Jeszcze powiedz, że to pracujacy na czarno dyktuja warunki zatrudnienia owym właścicielom.

Ostatnio edytowano 20 lut 2015, o 13:51 przez Alterus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:50 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Alterus napisał(a):
Reszta przejechała się walcem, wymyślając niestworzone rzeczy i powtarzając bajki czy przytaczając dane z głowy czyli znikąd...

Rozumiem, że do tej reszty wliczasz siebie?
Tutaj:
viewtopic.php?f=73&t=21223&start=180#p352830
Odniosłem się do Twoich konfabulacji - zamieszczając dane z podaniem źródła, więc nie z głowy, czyli z niczego.
Nie raczyłeś się odnieść, że nie wspomnę o odwołaniu ewidentnych nieprawd, które napisałeś.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Za ten post autor damit otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:52 

Cape napisał(a):
Masz jakieś dziwne dane niewiadomoskąd, bo z danych GUS wiadomo, że około 30%, a nie 90%

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:53 

Alterus napisał(a):
Kto ich zatrudnia na czarno..? Czy przypadkiem nie właściciele firm pozarolniczych? Takich jak Cape'a..?
Jeszcze powiedz, że to oni dyktuja warunki zatrudnienia owym właścicielom.
OWszem bywa i tak. Osobiscie znam przypadki gdy potencjalni pracownicy mówili "jak na umowe to ja nie chcę, bo stracę KRUS".

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:57 

skipbulba napisał(a):
potencjalni pracownicy mówili "jak na umowe to ja nie chcę, bo stracę KRUS".
To chyba sami nie znali przepisów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 13:59 

damit napisał(a):
Alterus napisał(a):
Reszta przejechała się walcem, wymyślając niestworzone rzeczy i powtarzając bajki czy przytaczając dane z głowy czyli znikąd...

Rozumiem, że do tej reszty wliczasz siebie?
Tutaj:
viewtopic.php?f=73&t=21223&start=180#p352830
Odniosłem się do Twoich konfabulacji - zamieszczając dane z podaniem źródła, więc nie z głowy, czyli z niczego.
Nie raczyłeś się odnieść, że nie wspomnę o odwołaniu ewidentnych nieprawd, które napisałeś.

Nie odniosłem się bezpośrednio, bo w innych postach było wyjaśnienie, co oznacza naprawdę "dopłata". Jeśli nie zrozumiałeś, przeczytaj. Pomyliłem się tylko co do średniej emerytury - istotnie, to nie osiemset, a prawie tysiąc złotych. Dużo to zmienia?

Mówiąc o danych z głowy, czyli znikąd, miałem na myśli rewelacje Cape'a. Przytoczyłem te z roku '14, najświeższe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:02 

Alterus napisał(a):
Nawet jeśli nie produkuje na rynek, jest samozatrudnienie i budżet ma wpływy, a nie płaci zapomogi

?????????????????
Jakie zapomogi ?
Za co ?
Jakie samozatrudnienie ?
Jakie wpływy do budżetu ?
Z pracy na czarno, co jest na wsi standardem ?
I dlaczego ci ludzie mają mieć fundowane renty i emerytury ?
Bo ich nie stać ?
Bezrobotnego w mieście też nie stać, ale nikt mu niczego nie funduje.

I teraz, mam znajomą, 475 ha, zboża i łąki. Samochodu poniżej 250 tys nie kupuje.
A dlaczego nie płacy ZUS, PIT, VAT ?

Alterus napisał(a):
Takich jak Cape'a

Nie wkurwiaj mnie, bo to odszczekasz w sądzoie

Alterus napisał(a):
Kto ich zatrudnia na czarno..? Czy przypadkiem nie właściciele firm pozarolniczych? Takich jak Cape'a..?

Nie wkurwiaj mnie.
Dla mnie jesteś bydlę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:07 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
skipbulba napisał(a):
No owszem, masz rację, tylko czy to znaczy, ze mam nie krytykowac rolników, że zamiast walczyć o normalność walczą jak mnie oskubać? No prosze Cię! Tak samo nie podoba mi się ustępliwość rządów jak i haraczownictwo niektórych grup społecznych.

Rób to. Ale nie w sposób typowo-moherowy (bez osobistych skojarzeń pls): czyli z wykorzystaniem nośnych ogólnikowych haseł typu "przyjechali traktorami po 300 tys". Oczywiście, jeżeli czujesz o czym mówię.

Yigael napisał(a):
Wiktorze, nie przesadzałbym, demokrację akurat mamy i sami sobie wybieramy takich polityków. Można się zżymać na ordynację i finansowanie partii, można narzekać na łapserdaków na listach i miękkodupnych prezesów czy przewodniczących wpatrzonych w sondażowe słupki, ale "pseudodemokracją" bym tego nie nazwał. Pseudodemokrację "demokrację ludową" mieliśmy i dobrze pamiętamy różnicę. Mogę też służyć przykładami poglądowymi pseudodemokracji z państw ościennych dla porównania.

Kiedy ostatnio w Polsce główny kontrkandydat urzędującego prezydenta w wyborach został wsadzony do pierdla za zorganizowanie własnego wiecu wyborczego? Przypomnij, a potem pogadamy o "pseudodemokracjach".

To, że było gorzej, nie znaczy, że teraz jest czysto.
Guantanamo, więzienia CIA w Polsce. Totalna loteria sądowa. Władza myśląca o słupkach, a nie narodzie. To nie demokracja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:18 

Cape napisał(a):
Jakie wpływy do budżetu ?
Z pracy na czarno, co jest na wsi standardem ?

Wpływy z podatków jakie płacą.
Cytuj:
I teraz, mam znajomą, 475 ha, zboża i łąki. Samochodu poniżej 250 tys nie kupuje.
A dlaczego nie płacy ZUS, PIT, VAT ?
Przecież pisałem o tym, że rolnicy powyżej 150ha być może ( bo nie wiem) powinni rozliczać się inaczej. Nie o nich też tu mowa.
Cytuj:
Nie wkurwiaj mnie.
Dla mnie jesteś bydlę

Wstydź się, Cape. Nie miałem Ciebie na myśli, ani nawet przez głowę mi to nie przeszło, tylko firmy podobne Twojej. Bo przecież takie właśnie zatrudniają.

PS - A z pracy na czarno budżet też ma wpływy, choć oczywiście mniejsze.

Ostatnio edytowano 20 lut 2015, o 14:21 przez Alterus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:20 

skipbulba napisał(a):
Jest jakiś sposób na niepłacenie ZUS, składek zdrowotnych i podatków?
Oczywiście, że jest. Trzeba opony palić pod sejmem/KPRM. :rotfl:

plitkin napisał(a):
haseł typu "przyjechali traktorami po 300 tys"
Skoro się znasz, to powiedz, po ile były te traktory? W TV tańszych niż 150.000 nie pokazywali (cena wg właścicieli).

Alterus napisał(a):
Wpływy z podatków jakie płacą.
Oooo.... to są jakieś podatki od pracy na czarno??? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:25 

Stara Zientara napisał(a):
Oooo.... to są jakieś podatki od pracy na czarno??? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jak nie, jak tak. :-D
A co z zarobionymi pieniędzmi zrobi ten na czarno pracujący? Zakisi w skarpecie..?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:30 

Alterus napisał(a):
A co z zarobionymi pieniędzmi zrobi ten na czarno pracujący?
Kupi bimber od sąsiada i kiełbasę z nielegalnego uboju. :P

Postaraj się o lepsze argumenty. ;)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:37 

Stara Zientara napisał(a):
Kupi bimber od sąsiada i kiełbasę z nielegalnego uboju

A co sąsiad zrobi z tymi pieniędzmi zarobionymi za bimber i kiełbasę?
Tak czy tak trafi to do fiskusa, nie bój się. ;-)
Inaczej, gdyby ten bimbrownik pędził na Cyprze... :-P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona