Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 wrz 2025, o 00:48

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:06 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kurczak napisał(a):
- Policjant podobnie jak Strażak, Strażnik Miejski (Gminny) ma ustawowy obowiązek narażania zdrowia i życia.

Oj nieprawda, Strażak, pożarny, ratownik morski czy górski mogą "bezkarnie" odstąpić od wykonania obowiązku jeśli jego wykonanie bezpośrednio zagraża ich życiu. Policjant takiego komfortu nie ma choć nikt nie każe mu być samobójcą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:07 

Podziękował : 1341
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Moniia napisał(a):
Wprowadzono wysokie podatki od najwyżej zarabiających we Francji (Catz, przypomnij, 75%?)

Pierwsze slysze.
Mialo byc cos takiego i mialo sie to nazywac chwytliwie contribution exceptionnelle de solidarité i mialo dotyczyc zarabiajacych powyzej miliona euro.
Mialo byc, ale nie jest, bo to do konstytucji nie pasowalo i jeszcze jakies tam niejasnosci byly, czy ten milion ma byc na twarz, czy na malzenstwo, czy jakos tak.
Swoja droga, juz mnie kiedys na jakims forum pouczono, ze Sègolène Royal jest komunistka a Sarkozy socjalista, wiec nic mnie juz nie zdziwi.
Moniia napisał(a):
Sarkozy (tak, poprzedni prezydent) rozważa przeprowadzkę do Londynu. Ciekawe, ze jak spytać to nikt go tu nie chce...

Szkoda, bo to kapitalista jakich lubicie i tutaj tez nikt go nie chce.
skipbulba napisał(a):
A co mnie obchodzi reszta? No i dlaczego ja płacą 400zł miesięcznie, Plitkin płacący 1200 mamy stac w tej samej kolejce w tej samej obskurnej przychodni co jakiś obwieś-moczymorda, który nigdy w życiu nie zapłacił nawet złotówki składki? Chrzanie taką solidarność społeczną. Chrzanię solidarność społeczną w ogole. I oświecony humanizm też*.

Ten ostatni pewnie najbardziej! :D
skipbulba napisał(a):
Francja zakałą narodów, niestety!

Ciekawe, czy znasz dowcip "ile biegow ma francuski czolg?" :roll:
Pewnie nie, ale za to pewnie wiesz, w ilu krajach, uznanych za cywilizowane, nie wystepuje jakis taki, bardziej lub mniej socjalistyczny system?
Przyznaje, ze ja nie wiem.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:08 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak - jasne. Zainteresowanie na pewno wiedzą :)

sajmon - dla porządku jednak należy wspomnieć, że reformy Bismarcka powstrzymały odpływ robotników do USA. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:16 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Kurczak napisał(a):
Nie wykształcenie, a raczej rodzaj ukończonej szkoły.

Tutaj: http://www.kadry.abc.com.pl/czytaj/-/ar ... -pracownik jest wszystko ładnie wyjaśnione :)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:23 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Catz napisał(a):
"ile biegow ma francuski czolg?"

A wiesz czemu tak bardzo Francuzi cieszyli się z wygrania mistrzostw świata w piłce nożnej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:29 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jacek Woźniak napisał(a):
Carlo napisał(a):
przymusu narażania życia od ryzyka związanego z wykonywaniem zawodu

Ha. A to dobre. A ratownik górski jak idzie na akcję, to co nie wyciąga z szafy ubrania, plecaka i nie idzie z narażeniem życia kogoś ratować? To jest jakiś przymus? Nie, to jest ryzyko związane z wykonywanie określonego zawodu.

Nie wiem co o Tobie sądzić, czy masz coś przeciwko mnie czy naprawdę nie widzisz różnicy? Przyznam, że wolałbym to pierwsze.

Jedno proste pytanie. Czy ktoś zmusza do wstąpienia do policji, bądź zabrania odejścia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:40 

Ale różnicę między ryzykiem a obowiązkiem rozumiesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:56 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Liczy sie w zależności od ukonczonego wykształcenia. Średnie było liczone jako cztery lata, wyższe jako sześć jesli dobrze pamietam. Mogę źle, bo od dawna mnie to już nie dotyczy...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:58 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Catz napisał(a):
Moniia napisał(a):
Wprowadzono wysokie podatki od najwyżej zarabiających we Francji (Catz, przypomnij, 75%?)

Pierwsze slysze.
Mialo byc cos takiego i mialo sie to nazywac chwytliwie contribution exceptionnelle de solidarité i mialo dotyczyc zarabiajacych powyzej miliona euro.
Mialo byc, ale nie jest, bo to do konstytucji nie pasowalo i jeszcze jakies tam niejasnosci byly, czy ten milion ma byc na twarz, czy na malzenstwo, czy jakos tak.

No to nie wprowadzili, znaczy opamietali sie trochę. I dobrze... Niemniej jednak francuska mniejszość w Londynie ma sie bardzo dobrze... :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:00 

Istotą jest wybór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:01 

Podziękował : 1774
Otrzymał podziękowań: 4275
Carlo napisał(a):
Mi to w ogóle nie przeszkadza. Widzisz uważam że każdy ma prawo mieć swoje zdanie i wcale nie zmniejsza to mojej sympatii do kogoś kogo lubię.

Tu nie chodzi o to, czy to przeszkadza czy nie, tylko o to, że miło mi witać w klubie wolnościowym osoby, których się nie spodziewałem.
Jeżeli chodzi o drugą część zdania, to ja aż taki toleranycjny nie jestem i trudno mi lubić ludzi ze wszystkimi opiniami, z którymi się nie zgadzam. Są takie poglądy, które wykluczają lubienie, jak dla mnie.

Carlo napisał(a):
Z prostego względu. Takie jest rozwiązanie, że wiadomo iż ze składek zabraknie więc częściowo budżet państwa dokłada. Piramida finansowa polega na tym, że Ci ostatni nie mają swojego dostać,... tu założenie jest takie, że każdy ma swoje dostać, bo jest finansowanie niezależna od tych wpłacających.

Istnienie piramidy finansowowej polega na tym, że system funkcjonuje tak długo, jak jest dopływ nowych członków. A tak jest w tym wypadku, bo potrzeba coraz wiecej nowych dzieci, żeby to działało. Oczywiście, to nie było tak planowane (chociaż...), ale to już niewiele zmienia.
Dopłaty państwa niczego w tym nie zmieniają, powodują tylko to, że pad systemu zostaje oddalony. I znów pytanie - jak długo?

Carlo napisał(a):
Z Mackiem doszliśmy do jakiegoś wspólnego punktu. Z Tobą nie muszę ;)

I tu się calkowicie zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:16 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
A tak BTW - wie ktoś jak ten bismarckowski system był wdrażany - tzn jak i komu zaczęto wypłacać emerytury w roku 0?
Tak, wiem - wujek gugiel przyjacielem... :-P

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:19 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
AIKI napisał(a):
Tak, wiem - wujek gugiel przyjacielem...

W guglu ciężko to znaleźć, bo trzeba się przebijać przez mnóstwo ogólników. Polecam książki o Bismarcku, kilka rzetelnych opracowań ostatnio wydano. Nie bierz starszych niż lata 90-te.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:46 

Carlo napisał(a):

Istotą jest wybór.

Nie odwracaj kota ogonem i odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:46 

waliant napisał(a):
Jeżeli chodzi o drugą część zdania, to ja aż taki toleranycjny nie jestem i trudno mi lubić ludzi ze wszystkimi opiniami, z którymi się nie zgadzam.

Każdego szkoda. Skoro wykluczasz możliwość że:

Primo każdy ma prawo do własnych poglądów i do wyrażania ich,
Secundo że możesz to Ty się mylić.

Życzę szczęścia w szerzeniu takiej myśli liberalnej. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:10 

Nie odwracaj kota ogonem i odpowiedz.

Odpowiadam.

Nie widzę nigdzie obowiązku wybierania takiego zawodu. Nie tylko policjant wykonując swój zawód ma obowiązek to robić nawet z narażeniem życia. Ratownik/lekarz na służbie również. Dopiero obywatel nie wykonujący określonego zawodu może nie podejmować akcji ratunkowej jeżeli istnieje zagrożenie dla jego życia.

Odsyłam do orzecznictwa i doktryny dot. art. 160 i 162 kk

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

No dobra, odpowiesz na pytanie, do kogo to kierowałeś?

sajmon napisał(a):
No dobra - socjaliści, komuniści, nieroby emeryci wojskowi mogą sobie dyskutować

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:18 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
hmm... gdzie jest mój post z 13.08 ?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:27 

skipbulba napisał(a):

Nie ma ;)

A co w nim było? :>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:45 

Podziękował : 2357
Otrzymał podziękowań: 3700
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
Zabrzmiało jak oskarżenie o wycinanie!

Nie wiem gdzie jest, ale wiem, gdzie go nie ma. Masz w załączniku log moderatorki (wycinanie, edytowanie, przenoszenie i inne tego typu czynności - nawet jakbyś sam skasował, to tam by był wpis.

Załączniki:
log_281600.jpg
log_281600.jpg [ 88.98 KiB | Przeglądane 3231 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:02 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Carlo napisał(a):
Wiesz, powiem Ci tak. Czasami publiczna służba zdrowia okazuje się lepsza od tej prywatnej.... często szpitale prywatne świadczą tylko te usługi które się opłacają, a szpitale publiczne muszą wszystkie usługi świadczyć, stąd różna kondycja jednych i drugich.

Co do samego prywatnego ubezpieczenia też warto zajrzeć do warunków i sprawdzić jaki zakres świadczeń obejmuje i ich ilość. Nie kwestionuję że masz full pakiet, ale różnie to bywa.

Nie łapiesz: nie chcę byś Ty oceniał za mnie co dla mnie jest lepsze. Nie chcę by Państwo tak oceniało. W przypadku prywatnej opieki ja wiem za co płacę i ile. W przypadku publicznej - wiem, że płacię 10cio krotnie więcej niż inni i wiem, że za to nic nie mam. Wiem, że prywatnie płaciłbym połowę tego za dużo wyższy poziom usług. Nie ma takich usług których prywatna opieka nie obejmuje. Jeżeli nie są w stanie czegoś zrobić - zlecają to szpitalom państwowym bo mogą. I płacą im za mnie kasę sami. To ich problem. Nie żądają ode mnie ani opłacenia zusów, ani niczego innego.

Co do analizowania warunków: pozwól, że dam Ci do zrozumienia, że na całym świecie nie Ty jeden potrafisz zrozumieć, że warunki warto czytać. Nie ty jeden też potrafisz je zrozumieć. Przez wiele lat korzystałem z prywatnej opieki lekarskiej i wiem co-nieco. Świadomie też zmieniałem firmy gdy warunki innych były korzystniejsze. Moi znajomi tak samo. Robiliś różne zabiegi, rehabilitacje, porody, badania i wszystko co się mogło przytrafić. Nigdy nikt z nich nie musiał skorzystać z państwowej opieki w tym czasie. Nikt im nie dał wyboru by za taką opiekę nie płacili. Czy to normalne?

A zresztą.. Tak jak Waliant nie wierzyłem, że przyznasz się do błędu, choć zawsze jesteś pierwszy do donośnego i aktywnego wytykania błędów innym. W odróżnieniu od Walianta nie piszesz też o żeglarstwie, za to ochoczo zjechałeś Go pyskówką jak tylko była taka okazja.

Cape napisał(a):
No dobra, a zarabiajacy najniższą w np w Suwałkach ?
A bezrobotni ?
Prawdziwym rachunkiem jest podzielenie składki zdrowotnej przez liczbę uprawnionych.

Nie. Prawdziwym rachunkiem jest otrzymanie przeze mnie usługi za którą płacę. Albo utrzymanie jednej ceny za usługę na identycznym poziomie. Albo nie kozystanie przez wszystkich z tego co ja mam. Czemu do swojego domu nie wpuszczasz bezdomnych, bezrobotnych albo zarabiających najniższą z Suwałk? Ja nie neguję: mogę płacić za innych. Ale chcę to robić dobrowolnie, z własnego wyboru. Chcę też otrzymywać usługę na poziomie adekwatnym do ceny, albo móc zmienić dostawcę usług.

skipbulba napisał(a):

O 13.08 Sąsiad napisał posta. Jak wysłałeś po nim i nie zauważyłeś wielkiego czerwonego tekstu - Twój post się nie opublikował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:10 

plitkin napisał(a):
nie chcę byś Ty oceniał za mnie co dla mnie jest lepsze

Nie oceniam, poczytaj do czego się odnosiłem.

plitkin napisał(a):
Nie ma takich usług których prywatna opieka nie obejmuje. Jeżeli nie są w stanie czegoś zrobić - zlecają to szpitalom państwowym bo mogą. I płacą im za mnie kasę sami.

W NFZ też jesteś ubezpieczony?
Jak tak to te rozliczenia zdaje się nieco inaczej wyglądają niż przedstawiłeś.

plitkin napisał(a):
Co do analizowania warunków: pozwól, że dam Ci do zrozumienia, że na całym świecie nie Ty jeden potrafisz zrozumieć, że warunki warto czytać.

Agresywny jesteś. Spuść powietrze.

plitkin napisał(a):
A zresztą.. Tak jak Waliant nie wierzyłem, że przyznasz się do błędu,

Do jakiego błędu? Konkret.

plitkin napisał(a):
W odróżnieniu od Walianta nie piszesz też o żeglarstwie, za to ochoczo zjechałeś Go pyskówką jak tylko była taka okazja.

Znowu jesteś agresywny. Obraz wyważonego Wiktora poszedł w las.

Poza tym z Tobą już nie rozmawiam. Ja wychodzę z założenia że każdy może mieć swoje zdanie, byle by sobie podarował takie występy jak te Twoje. Więcej się do Ciebie nie odniosę.

Ps. Nie czekałem na okazję żeby Tomkowi "dowalać", w przeciwieństwie do niektórych nie odnoszę się do osób tylko poglądów. Nikogo też nie obrażałem. Natomiast mnie owszem. Włącznie z socjalistami, komunistami, nierobami, etc.

Każdy ma szanse sam ocenić dyskusję i to kto się kieruje emocjami i uprzedzeniami, brakiem tolerancji dla odmiennych poglądów, a kto nie.

Ostatnio edytowano 28 sty 2013, o 17:24 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:16 

Podziękował : 1341
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Moniia napisał(a):
Niemniej jednak francuska mniejszość w Londynie ma sie bardzo dobrze... :)

Watpie czy lepiej niz brytyjska mniejszość we Francji, bo i klimat i jedzenie inne. ;)
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 18:08 

Carlo napisał(a):
Odsyłam do orzecznictwa i doktryny dot. art. 160 i 162 kk

Czyli znów nie potrafisz sam się wypowiedzieć... :-(
Dla ćwiczenia znajdź ratownika medycznego i powiedz co robi jak chory/ranny/uzbrojony pacjent jest wobec niego agresywny. Udziela mu pomocy czy czeka na interwencję policji?
Drogi Carlo widzę, że wiedzę teoretyczną masz ale praktyka to Ciebie dopiero czeka.
Może znajdziesz gdzieś w LEXsie coś podobnego dotyczącego ratowników?:
Przed podjęciem służby policjant składa ślubowanie według następującej roty:

"Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków policjanta, ślubuję: służyć wiernie Narodowi, chronić ustanowiony Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej porządek prawny, strzec bezpieczeństwa Państwa i jego obywateli, nawet z narażeniem życia. Wykonując powierzone mi zadania, ślubuję pilnie przestrzegać prawa, dochować wierności konstytucyjnym organom Rzeczypospolitej Polskiej, przestrzegać dyscypliny służbowej oraz wykonywać rozkazy i polecenia przełożonych. Ślubuję strzec tajemnic związanych ze służbą, honoru, godności i dobrego imienia służby oraz przestrzegać zasad etyki zawodowej.".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 19:12 

Drogi Carlo widzę, że wiedzę teoretyczną masz ale praktyka to Ciebie dopiero czeka.

Widzisz orzeczenia SN wywodzą się z praktyki sądowej. O mojej praktyce nic nie wiesz. Na słowo mi nie uwierzysz, więc Cię odsyłam do orzeczeń.

Może znajdziesz gdzieś w LEXsie coś podobnego dotyczącego ratowników?:

Jak sobie poszukasz to znajdziesz orzeczenia SN odnoszące się do lekarzy.

Cytuj:
"Dobrowolnie przyrzekam pod słowem honoru, że póki zdrów będę, na każde wezwanie Naczelnika lub Jego Zastępcy - bez względu na porę roku, dnia i stan pogody - stawię się w oznaczonym miejscu i godzinie i udam się w góry celem niesienia pomocy ludziom jej potrzebującym. Postanowienia statutu GOPR będę przestrzegał ściśle, polecenia Naczelnika, jego zastępców, kierowników wypraw i akcji będę wykonywał rzetelnie, pamiętając, że od mego postępowania zależy zdrowie i życie ludzkie. W pełnej świadomości przyjętych na siebie trudnych obowiązków i na znak dobrej woli, powyższe przyrzeczenie przez podanie ręki Naczelnikowi potwierdzam".

Cytuj:
Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej,

świadom podejmowanych obowiązków strażaka

UROCZYŚCIE ŚLUBUJĘ

Być ofiarnym i mężnym w ratowaniu zagrożonego życia

ludzkiego i wszelkiego mienia - nawet z narażeniem życia.

Wykonując powierzone mi zadania,

ŚLUBUJĘ

przestrzegać prawa, dyscypliny służbowej oraz wykonywać

polecenia przełożonych.

ŚLUBUJĘ

strzec tajemnicy państwowej i służbowej, a także honoru,

godności i dobrego imienia służby oraz przestrzegać zasad

etyki zawodowej.

Przysięgi, przysięgami a prawo prawem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 20:14 

Carlo napisał(a):
waliant napisał(a):
Jeżeli chodzi o drugą część zdania, to ja aż taki toleranycjny nie jestem i trudno mi lubić ludzi ze wszystkimi opiniami, z którymi się nie zgadzam.

Każdego szkoda. Skoro wykluczasz możliwość że:

Primo każdy ma prawo do własnych poglądów i do wyrażania ich,
Secundo że możesz to Ty się mylić.

Wdech, wydech, wdech, wydech, ufff.
Chodziło mi o to, że są takie poglądy (łopatologicznie - niektóre!), za wyrażanie których ludzi nie lubię, i których to poglądów, oraz ludzi, nie mam ochoty akceptować.
100% tolerancji i akceptacji to nie dla mnie. Jeszcze mi wolno.

Oczywiście, tradycyjnie wycinasz i omijasz pewne kwestie.
Co do stwierdzenia, że nie obrażasz innych, to bardzo gratuluję dobrego samopoczucia.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Sajmon
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 20:25 

waliant napisał(a):
za wyrażanie których ludzi nie lubię, i których to poglądów, oraz ludzi, nie mam ochoty akceptować.

Ja akceptuję Twoje poglądy i je szanuję, choć się z nimi nie zgadzam. Nie mam też z tego powodu żadnej awersji do Twojej osoby.

waliant napisał(a):
Co do stwierdzenia, że nie obrażasz innych, to bardzo gratuluję dobrego samopoczucia

Jak Cię obraziłem, to oczywiście przepraszam, nie miałem takiego zamiaru, być może w ferworze rozmowy tak się stało, sorry.

waliant napisał(a):
Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: sajmon

Temu to się akurat dziwię, to zdaje się Ty Sajmon, innych określałeś komunistami, nierobami, etc.

Dla mnie EOT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 21:10 

Carlo - doceń trud (tym samym skresliłem się z listy jako "nierób"):
waliant napisał(a):
Co do stwierdzenia, że nie obrażasz innych, to bardzo gratuluję dobrego samopoczucia.

Carlo napisał(a):
Jak nie rozumiesz, to faktycznie
Wystarczy pomyśleć. Nie będziesz musiał takich beznadziejnych porównań stosować.
Pisz na temat, a nie popisuj się bo nie masz czym
Oderwany od rzeczywistości.
Przyzwyczaiłem się że nie czytasz tylko od razu piszesz.

Carlo napisał(a):
Każdy ma szanse sam ocenić dyskusję i to kto się kieruje emocjami i uprzedzeniami, brakiem tolerancji dla odmiennych poglądów, a kto nie.

A czy po wykorzystaniu tej szansy wolno swoje przemyślenia wyłożyć na stół???

Carlo napisał(a):
Mi to w ogóle nie przeszkadza. Widzisz uważam że każdy ma prawo mieć swoje zdanie i wcale nie zmniejsza to mojej sympatii do kogoś kogo lubię.

Ci to przeszkadza chyba bo jak wyrażam pogląd na podstawie lektury Twoich postów że jesteś socjalistą (socjalista to nie jest obraźliwe słowo) to chyba już mnie lubisz mniej... Socjalizm (łac. societas - wspólnota) – wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń socjalnych lub poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei kapitalistycznego wolnego rynku, ograniczenie własności prywatnej oraz promowanie idei sprawiedliwości społecznej. A może znowu się mylę i nie mam się o co martwić i lubisz mnie troszeczkę
A tak między Bogiem a prawdą sam wybrałeś sobie kategorię do której się zaliczasz. Może się mylę ale chyba nie nazwałem akurat Ciebie wprost Socjalistą. Natomiast Twoje poglądy w mojej opinii mieszczę się w ramach definicji socjalizmu. Natomiast do Komunizmu Twoje poglądy w mojej opinii nijak mi nie pasują. No ale jesli uwazasz ze socjalista to obraźliwe słowo - licz się z tym że połowa europejczyków obrazi się teraz na Ciebie.

Carlo napisał(a):
Temu to się akurat dziwię, to zdaje się Ty Sajmon, innych określałeś komunistami, nierobami, etc.

dlaczego innych? Nieroby to m.in ja! Poza tym naprawde nie mam siłyi się tłumaczyc z "figur retorycznych" Zbieraj nazwałby to jednym zgrabnym słówkiem tak jak poprzednio, gdy rzekomo obraziłem "kogoś" kto nie rozpoznał "paraleli" :D Stwierdzenie o komunistach socjlistach wojskowych i nierobach było żartobliwym (bez emotikonów tez istnieje w przyrodzie żart) opuszczeniem dyskusji na pare chwil.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 21:24 

sajmon napisał(a):
waliant napisał(a):

Po co ten cytat? Napisałem powyżej, że jak Tomek czuje się przeze mnie obrażony to go przepraszam... choć on nie lubi ludzi takich jak ja ( za poglądy - w domniemaniu)

sajmon napisał(a):
Carlo napisał(a):
Jak nie rozumiesz, to faktycznie
Wystarczy pomyśleć. Nie będziesz musiał takich beznadziejnych porównań stosować.
Pisz na temat, a nie popisuj się bo nie masz czym
Oderwany od rzeczywistości.
Przyzwyczaiłem się że nie czytasz tylko od razu piszesz.

Pięknie wyciągnięte z kontekstu. Na celu masz oczywiście podgrzewanie atmosfery?!

sajmon napisał(a):
(częściowe lub całkowite) odrzucenie idei kapitalistycznego wolnego rynku

No właśnie. Gdzie to znalazłeś? W sensie gdzie znalazłeś odrzucenie przeze mnie idei wolnego rynku?

Dla podsumowania.
Napisałem wyraźnie:

- Nie protestowałbym przeciwko zniesieniu obowiązku opłacania składek emerytalnych, choć widzę w tym pewne dość istotne minusy,
- Nie protestowałbym przeciwko zniesieniu obowiązku opłacania składek zdrowotnych pod warunkiem zabezpieczenia przez państwo najsłabszych, choć również widzę w tym pewne istotne zagrożenia,
- Nie protestowałbym przeciwko likwidacji ZUS pod warunkiem wprowadzenia pewnych rozwiązań systemowych.

Żegnam pozostając z wrażeniem, że zależy Ci jedynie na awanturze.

Ku pamięci.
sajmon napisał(a):
No dobra - socjaliści, komuniści, nieroby emeryci wojskowi mogą sobie dyskutować

Ja od Ciebie przeprosin nie oczekuję, bo w rozmowie tak bywa, że się czasami ludzie posprzeczają. Nic niezwykłego. W końcu to forum żeglarskie a nie chór żeński.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 21:43 

Carlo napisał(a):
Po co ten cytat? Napisałem powyżej, że jak Tomek czuje się przeze mnie obrażony to go przepraszam... choć on nie lubi ludzi takich jak ja ( za poglądy - w domniemaniu)

Ale ja w TEJ dyskusji nigdzie nie napisałem jakich postaw i ludzi nie lubię. Po prostu napisałem, że są poglądy, których akceptować nie chcę. Nigdzie nie było odniesienia do Ciebie.
To było tylko wyrażenie mojego zdania na temat tolerancji ogólnie (pewnie niepotrzebnie, ale tak jakoś wyszło w ferworze dyskusji).

Ostatnio edytowano 28 sty 2013, o 21:46 przez waliant, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Carlo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 21:45 

Carlo napisał(a):
Po co ten cytat?

Dla przedstawienia kontekstu
Carlo napisał(a):
Tomek czuje się przeze mnie obrażony to go przepraszam

sorry - toś mnie rozsmieszył - nawet nie załapałem ze to o mnie mowa bo "wszyscy" mówią do mnie "sajmon". Chwilę szukałem tego "Tomka" którego mógłbys obrazić
Carlo napisał(a):
Gdzie to znalazłeś? W sensie gdzie znalazłeś odrzucenie przeze mnie idei wolnego rynku?

w elementach Twoich wypowiedzi tyczacych emerytur i NFZ chocby tu:
Carlo napisał(a):
Nie protestowałbym przeciwko zniesieniu obowiązku opłacania składek zdrowotnych pod warunkiem zabezpieczenia przez państwo najsłabszych

to typowo socjalistyczne "walka o najsłabszych", albo wiara w to ze panstwo cokolwiek "zapewnia" - sorry drugi raz nie zrobię precyzyjnego przegladu Twoich postów :D
Carlo napisał(a):
Żegnam pozostając z wrażeniem, że zależy Ci jedynie na awanturze

A ja miałem wrazenie za to Ty rzadko, wywołany do tablicy odpowiadałeś merytorycznie wyszukujac preteksty do oburzenia, obrażenia choćby nieszczęsny post z zapracowanym bezrobotnym. Minimalna ilosc Twoich odpowiedzi na konkretne pytania. Zerknąłem ze Sasiad i Waliant tez nie mogli sie doprosić o odniesienie się do meritum a nie do "składni" "ostrego słowa" do "agresji"

U plitkina wykryłeś bezobjawową agresję :D

Uwaga będzie toporny żart
toporny żart napisał(a):
Już sowieci opracowali ten patent zamykając w psychuszkach opozycjonistów chorych na schizofrenię bezobjawową

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona