Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 17 sie 2025, o 07:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2013, o 01:50 

Podziękował : 3102
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Jeanneau napisał(a):
Lepiej dla zdrowia jest nie interesować się tymi panami i tym co robią.
Martwi mnie tylko to, że ten teatr kosztuje nas ogromną ilość pieniędzy.
Zgadzam się z jednym wyjątkiem.
Trzeba się interesować tym, co robią z naszymi pieniędzmi.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 09:10 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
waliant napisał(a):
Ciekawe czy Colonel przyzna, że nie miał racji... W sensie że najwyższe władze jednak olewają konstytucję..

Nie przyznam, nawet jeśli znajdziesz taki przykład. Bo to nadal nie będzie reguła nadająca się do uogólnień.
Natomiast mam nadzieję, że Ty i Leo przyznacie mi rację, że należy walczyć o swoje. Można walczyć w sądach i strasburgach. Można mediami. W żeglarstwie można na przykład w organizacjach wolnościowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 10:10 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Stara Zientara napisał(a):
Trzeba się interesować tym, co robią z naszymi pieniędzmi.

Zgoda. Ale problem polega na tym, że możemy tylko się tym interesować. Wpływu nie mamy żadnego. Najczęściej dowiadujemy się (jeżeli się dowiadujemy w ogóle), że gdzieś poszła kasa, ale jak już poszła.
Wiemy tylko tyle, że wydatki naszego państwa nie mają nic wspólnego z proporcją do zamożności społeczeństwa. Panowie na salonach, szybko tracą kontakt z rzeczywistością. Nazywają się politykami i duma ich zaczyna rozpierać.

Colonel napisał(a):
Można walczyć w sądach i strasburgach. Można mediami.

Ale czy tak powinno być?
Czy o zasady funkcjonowania państwa i prawa obywatela, powinno się walczyć? Czy nie powinno to być prawo nadane?
Właśnie to, że trzeba walczyć jest patologią. W żeglarstwie również.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 10:32 

Jeanneau napisał(a):
Właśnie to, że trzeba walczyć jest patologią.

A nie zauważasz, że wszędzie na świecie tak jest?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 10:58 

Colonel napisał(a):
A nie zauważasz, że wszędzie na świecie tak jest?

No właśnie o to chodzi, że na świecie jest bardzo różnie.
Są demokracje szanujące prawa obywatelskie, gdzie sprzeniewierzenie się Konstytucji stanowi kompromitację polityka, najczęściej prowadzącą do wycofania się z życia publicznego.
W Polsce przez lata komuny powoływanie się na Konstytucję wywoływało śmiech i lekceważenie. Wszyscy wiedzieli, że konstytucja sobie, szczytne hasła sobie, a porządek musi być. Niestety, lata takiego traktowania Konstytucji zrobiło swoje.
Uogólniać nie należny, szczególnie w celu usprawiedliwiania "zbrodni" sprzeniewierzania się Konstytucji, gdyż zaczniemy upodabniać się do tych państw, które co prawda mają Konstytucję, ale powołanie się na nią grozi zdzieleniem pałą przez plecy.

Konstytucja jest aktem prawa najwyższej rangi o tym warto pamiętać. Warto też ją przeczytać, raz na jakiś czas. Można się zdziwić w jakim fajnym państwie żyjemy.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 14:26 

Jeanneau napisał(a):
sprzeniewierzenie się Konstytucji stanowi kompromitację polityka, najczęściej prowadzącą do wycofania się z życia publicznego.

A mógłbyś sprecyzować co znaczy owo sprzeniewierzenie ...?
Bp to bardzo wielkie słowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 14:36 

Colonel napisał(a):
A mógłbyś sprecyzować co znaczy owo sprzeniewierzenie ...?

Dopuścić się zdrady.
Colonel napisał(a):
Bp to bardzo wielkie słowo.

Zgadzam się z Tobą.

Jeżeli ustawodawca tworzy prawo sprzeczne z ustawą zasadniczą, lub członkowie rządu w rozporządzeniach wypaczają ustanowione prawo, to takie działania zasługują na "bardzo wielkie słowo".
Zaczynam głośno nazywać rzeczy po imieniu w odniesieniu wszystkiego co tyczy się ludzi, którzy świadczą posługę społeczną za moje i Twoje pieniądze.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 15:32 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Podziękowałam Markowi, bo zgadzam się z jego punktem widzenia, a dobrze go ubrał w słowa. I niestety i On, i Leszek mają rację. Rozumiem punkt widzenia Andrzeja (nie uogólniać!) i normalnie sama bardzo pilnuję, aby tego nie robić - ale jeśli nawet kilka przypadków istnieje i nie stanowią one powodu do ogólnokrajowego oburzenia - to coś jest bardzo źle.
Powołujesz się, Andrzeju, na to, że w innych krajach też trzeba walczyć o swoje prawa. Tak, tylko odbywa się to na zupełnie innym poziomie. Walczy się o INTERPRETACJĘ danego prawa - czy przystaje do danej sytuacji czy nie. Bo to, że takie a nie inne prawo istnieje i obowiazuje wszystkich - w tych krajach jest jakby oczywiste.
W Polsce, niestety jak widzę wciąż jest to walka o to, aby poszczególne urzędy czy urzędników skłonić do zauważenia, że takie prawo w ogóle jest i ich obowiązuje przede wszystkim.
I póki tak jest, póty nie będę mogła powiedzieć Markowi, że nie ma racji mówiąc że nie mamy wpływu. Chciałabym powiedzieć, że mamy - ale wszystkie te wspaniałe przykłady, gdzie jednostki skupiające wokół siebie inne jednostki są w stanie zmieniać prawo nie gorzej niż Parlament - pochodzą z kraju, w którym obecnie mieszkam. W którym nic nie jest idealne, nie ma spisanej konstytucji - ale jest kilka NIENARUSZALNYCH zasad na których każdy może sie oprzeć. I póki takich zasad, a raczej ogólnonarodowego pojęcia ich jako NIENARUSZALNYCH w Polsce nie będzie, tak długo będę musiała przyznawać rację Markowi - niewiele mamy wpływu. Tylko tam, gdzie druga strona uznaje te same zasady lub skutecznie udaje sie jej przypomnieć o ich istnieniu. To niestety za mało, aby Markowi zaprzeczyć.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 17:43 

Podziękował : 1773
Otrzymał podziękowań: 4269
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Colonel napisał(a):
waliant napisał(a):
Ciekawe czy Colonel przyzna, że nie miał racji... W sensie że najwyższe władze jednak olewają konstytucję..

Nie przyznam, nawet jeśli znajdziesz taki przykład. Bo to nadal nie będzie reguła nadająca się do uogólnień.

A czy ja napisałem, że najwyższe władze zawsze olewają konstytucję?
Nie, napisałem, że olewają.
Jestem ciekaw ile dla Ciebie musiałbym podać przykładów, żebyś uznał że olewają. W ciągu ostatnich kilku lat było co najmniej kilka takich sytuacji.
Jeden przykład to za mało? A może dwa? A może trzy? Jeszcze za mało? To może 50? Może jakiś procent?

Kilka przykładów w ciągu ostatnich kilku lat. Mnie to wystarczy, A Ty sobie dalej uważaj, że uogólniam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 07:07 

Jeanneau napisał(a):
Dopuścić się zdrady.

No to pociagnijmy: kto z najwyższych władza polskich dopuścił się w ostatnim ćwierćwieczu owej zdrady?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 07:09 

waliant napisał(a):
A Ty sobie dalej uważaj, że uogólniam

Nie podałeś ani jednego przykładu "olewania" Konstytucji przez członków najwyższych władz. Ja znam jeden - zarzuca sie bylemu premierowi i bylemu mionistrowi przekroczenie uprawnień konstytucuyjnych. Przy czym, choc akurat ich nie lubię, to mam duze wątpliwości co do sluszności zarzutu, poczekamy na Orzeczenie Trybunału Stanu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 07:12 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1970
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Andrzeju, dyskusja schodzi w bardzo politycznym kierunku .
Zwolennicy roznych opcji politycznych bez trudu znajda przyklady, ktote ich zdaniem ta zdrada sa :) Czy sa naprawde osadzi historia choc i to nie jest pewne bo to malo obiektywna nauka :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 07:38 

Colonel napisał(a):
No to pociagnijmy: kto z najwyższych władza polskich dopuścił się w ostatnim ćwierćwieczu owej zdrady?

Andrzeju, jak się czyta orzecznictwo TK to włos się jeży. A nie wszystko trafia do TK.
Sprzeniewierzają się również ministrowie, jako przedstawiciele rządu wydając rozporządzenia sprzeczne z Konstytucją do (zgodnej z prawem) ustawy. Taki właśnie przypadek proceduję od lat w sądzie.
M@rek napisał(a):
Zwolennicy roznych opcji politycznych bez trudu znajda przyklady, ktote ich zdaniem ta zdrada sa

Każda opcja ma brudne łapy. A martwi mnie to, że za takim postępowaniem zawsze stoi ktoś (nie koniecznie jedna osoba) kto ma na tym zarobić i najczęściej zarabia, a dopiero potem mamy orzeczenie Trybunału. Zwrot majątku kościołowi to przykład jeden z ostatnich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 08:11 

Colonel napisał(a):
Nie podałeś ani jednego przykładu "olewania" Konstytucji przez członków najwyższych władz. Ja znam jeden

To mało znasz...
Proszę bardzo, banalne przykłady tego, jak sejm lekceważy konstytucję.

Artykuł 96, punkt drugi konstytucji:
"Wybory do Sejmu są powszechne, równe, bezpośrednie i proporcjonalne oraz odbywają się w głosowaniu tajnym."

W Polsce, do obliczenia wyników wyborów stosowana jest metoda d'Hondta, z programi (5 i 8%), która nijak nie jest wprost metodą proporcjonalną. Ustawa wprowadzająca progi wyborcze została uchwalona ciut później niż konstytucja. A że jest z nią niezgodna, to co z tego, prawda? Przecież to "słuszne" jest :rotfl:

Zmiana w konstytucji, dokonana w roku 2006, dotycząca ekstradycji obywatela polskiego, została dokonana PO przyjęciu przez Polskę Europejskiego Nakazu Aresztowania (2004). Taki drobny dysonans czasowy. Znalezienie kto w tym czasie przejściowym został wydany obcemu wymiarowi sprawiedliwości, pozostawiam jako pracę domową.

Tak tylko po drodze wpadł mi w oko artykuł 41 konstytucji i jego punkty. Przeczytaj i powiedz, czy naprawdę mam podawać przykłady, kiedy nie było to przestrzegane? To co prawda już władze niższe, prokuratura głównie, ale zawsze.

A jeżeli chodzi o zdradę, to mam nadzieję, że Jeanneau poda przykład, bo mnie się naprawdę nie chce.
Zresztą, skoro naprawdę nie dostrzegasz TEGO przypadku, to szkoda czasu, a mnie wszystko opada.

P.S. Jak prawa należy przestrzegać dał nam przykład nasz Umiłowany Premier przy okazji walki z dopalaczami. Oczywiście jest "usprawiedliwiony" bo to było "słuszne".

P.S.2. M@rek, niezgodność to niezgodność, czy było słuszne może i osądzi historia (tylko ciekawe w którą stronę), ale tak czy owak fakt jest faktem.
Za to niedostrzeganie takich przypadków uznaję za co najmniej dziwne (delikatnie bardzo pisząc).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 08:23 

Właśnie o to chodzi, że o zdradzie tu nie ma mowy. Więc po co używać słów nie przystających do sytuacji.
Natomiast mechanizm demokracji jest włąsnei dlatego taki (zawierający Trybunał Konstytucyjny), by można było poprawiać błędy w systemie prawa. Tak to dziala w większości krajów demokratycznych, z jakiegoś powodu tak jest nie tylko u nas.

M@rku, nie mam ochoty dyskutowac o polityce w wydaniu partyjnym. Mnie chodzi o to, bysmy używali słow proporcjonalnych do sytuacji. I o to, byśmy sobie nie wmawiali, ze u nas jest duzo inaczej, dużo gorzej, niz w innych krajach naszego kręgu kulturowego.

I wreszcie, byśmy nie rezygnowali z wywierania wpływu. Sa sądy - czym wyżej, można sie organizować (po co jest SAJ?), mozna korzystac z mediów.
Taka ciekawostka http://www.marinaverbundostsee.de/, cytat (podkreślenie moje):
Witamy w portach Związku Marin Bałtyku
Związek Marin Bałtyku (Marina Verbund Ostsee – MVO) został założony w 2003 roku przy udziale sześciu portów położonych wzdłuż wybrzeża Meklemburgii Przedpomorza. Dziś związek tworzy 19 portów członkowskich położonych miedzy zatoką Lubecką a Odrą.

Związek Marin Bałtyku powstał, by stworzyć silną morską grupę lobbystyczną, dbać o wspólne interesy, współpracować z politykami i rożnymi instytucjami. Wśród wielu inicjatyw podejmowanych przez Związek Marin Bałtyku było monitowanie narastających nakazów i regulacji urzędniczych, połączenia Polski i krajów nadbałtyckich z istniejącą siecią szlaków wodnych oraz wskazywanie na katastrofalną sytuację portu ratunkowego Darßer Ort.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 08:31 

waliant napisał(a):
A że jest z nią niezgodna, to co z tego, prawda?

Właśnie nieprawda! Jest zgodna.

waliant napisał(a):
Za to niedostrzeganie takich przypadków uznaję za co najmniej dziwne (delikatnie bardzo pisząc).

Dostrzegam nieprawidłowości funkcjonowania państwa, może nawet bardziej, niż Ty i w zakresie w jakim moge staram sie wpływac na ich ograniczanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 09:14 

Colonel napisał(a):
Więc po co używać słów nie przystających do sytuacji.

Jeżeli oczekujesz, że wszyscy będą dobierali słów tak, żeby było zawsze pięknie i popranie i żeby nikogo nie urazić, to próbujesz osiągnąć coś, czego jeszcze nikomu nie udało się osiągnąć.
Oczywiście możemy się umówić, że jeżeli poseł będzie kłamał, to my będziemy mówić, że poseł minął się z prawdą. Jeżeli poseł będzie kradł, to my powiemy, że chwilowo sobie coś przywłaszczył. Czyli wygłaskamy język tak, żeby nikomu przykrości nie sprawić.
A jeżeli poseł będzie głosował za ustawą, która jest sprzeczna z Konstytucją i łamie tym samym przysięgę, którą składał, to powiemy, że ...., no właśnie co powiemy? Jak to nazwać?

Andrzeju, stanowczo się z Tobą nie zgadzam, wole nazywać rzeczy po imieniu. Największe draństwo ma miejsce właśnie na szczytach władzy, dzieje się to w atmosferze cynizmu i arogancji. Szybko uczą się tego prezydenci miast, wójtowie, radni itd. Przykład idzie z góry.

Właściwych słów (może tylko trochę bardziej właściwych) będę używał, gdy będę mówił do kamery, ale w rozmowie z kolegami i na forum pozwól mi, proszę, nazywać rzeczy bardziej po imieniu.

Mam do tego być może większe prawo, gdyż dochodzenie (demokratycznymi metodami) moich konstytucyjnych praw uważam za krzywdzące. Dochodzę moich praw od wielu lat, sprawa jest w NSA i od trzech lat nie mogą wyznaczyć terminu rozprawy. Kosztuje mnie to bardzo dużo pieniędzy. Ale chodzi też o duże pieniądze. Gmina pobrała ode mnie niesłusznie rentę planistyczną w kwocie ponad 1 miliona. Musiałem zapłacić bo chcieli mnie wykończyć windykacjami. Teraz płacę kolejne pieniądze za procesy. Sprawa trwa już ponad 10 lat. Poprzednie instancje przyznały, że racja leży po mojej stronie, ale urzędnik ma związane ręce rozporządzeniem. NSA ma do wyboru, albo skierować sprawę do TK, albo utrzymać wyrok. Wtedy takie orzeczenie będę musiał skarżyć w Sztrasburgu. Ile ta instancja będzie mnie kosztowała, nie chcesz wiedzieć.
Jak do tej pory, to wymiar sprawiedliwości liczy na to, że coś mi się przydarzy i nie będą musieli orzekać. Ja tymczasem przygotowuję już skargę do Sztrasburga na przewlekłość postępowania.

Andrzeju, zgadzam się z Tobą, że przy użyciu ładnych słów i demokratycznymi metodami należy dochodzić podstawowych praw i wolności obywatelskich w sprawach, którymi się zajmujesz (i dzięki Ci za to), ale gdy chodzi o mój interes i moje bezprawnie wyrwane mi pieniądze, to pozwól, że będę używał słów, które uznam za stosowne. Bo jak pomyślę jakim jachtem bym dzisiaj pływał, gdyby nie ta sprawa, to mnie zwyczajnie szlag trafia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 09:54 

Colonel napisał(a):
waliant napisał(a):
A że jest z nią niezgodna, to co z tego, prawda?

Właśnie nieprawda! Jest zgodna.

Aha. A 2x2 jest równe 5. Można i tak.

EOT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 10:31 

Jeanneau napisał(a):
...

Zakladając, że Ty masz rację w sporze z gminą, to nie masz innego wyjścia, niż procesować się do skutku.
Słów używać każdy może jakich chce.
Powstaje pytanie tylko o ich adekwatnośc. I drugie pytanie o sens i skutecznośc.
Ale myślę, że wrócmy do żeglarstwa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 12:58 

Podziękował : 4538
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Nie tylko w Estonii, ale też na Białorusi trzeba chodzić z odblaskami! A jak wiadomo, Białoruś przoduje w rozwiązaniach demokratycznych i wolnościowych...

W związku ze zwiększaniem bezpieczeństwa swoich obywateli, Rząd Stanów Zjednoczonych i NSA nakazały śledzić wszystkich bez wyjątku... W ten oto sposób, po raz kolejny USA sprzeniewierzyły się swoim własnym, głoszonym od ponad 200 lat, ideałom wolności.

Powiem tak: W imię moich niezbywalnych praw i wolności, niech się oni wszyscy ode mnie, łaskawie odp***, bo mam również prawo narażać się na różne (realne i nierealne) niebezpieczeństwa i od tego im wszystkim WARA!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:06 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
robhosailor napisał(a):
Powiem tak: W imię moich niezbywalnych praw i wolności, niech się oni wszyscy ode mnie, łaskawie odp***, bo mam również prawo narażać się na różne (realne i nierealne) niebezpieczeństwa i od tego im wszystkim WARA!!!
Ale czy musisz to robić na publicznej drodze?
Komu po ciemku ubrany w ciemne ubranie pieszy nie podniósł ciśnienia niech zatrąbi pierwszy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:12 

Podziękował : 4538
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Jacek Woźniak napisał(a):
Komu po ciemku ubrany w ciemne ubranie pieszy nie podniósł ciśnienia niech zatrąbi pierwszy. ;)
A pijane drzewa, jadąc z nadmierną prędkością, wpadają na niewinnych kierowców...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:37 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Panowie spokojnie, bo zaraz wybuchnie bitwa o brzozę... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:41 

Podziękował : 3102
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Komu po ciemku ubrany w ciemne ubranie pieszy nie podniósł ciśnienia niech zatrąbi pierwszy
Ale kobieta w ciemnym czepku na otwartym jeziorze Ci nie przeszkadza? :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:42 

Komu po ciemku ubrany w ciemne ubranie pieszy nie podniósł ciśnienia niech zatrąbi pierwszy
Niesmaczne i według mnie bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 19:18 

To ja nie trąbię, mnie pieszy na drodze, jak i rowerzysta, nieoznakowany, nawet bardz podniósł ciśnienie. Jednocześnie jestem przeciwko NAKAZOWI noszenia kamizelek czy innych takich.

Ostatnio edytowano 24 cze 2013, o 19:30 przez waliant, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: M@rek, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 19:26 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Niesmaczne i według mnie bez sensu.

Przyznam, że analogia rzucona przez Wojtka odrazu przyszła mi również do głowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 19:31 

aaa bo Wy obaj widzieliście to całe zajście. Teraz rozumiem pływała nocą w ciemnym kombinezonie a skuterowca oślepiło światło księżyca... No i jeszcze te porażające liczby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2013, o 19:38 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
plitkin napisał(a):
Przyznam, że analogia rzucona przez Wojtka odrazu przyszła mi również do głowy.

Grunt, to pominąć emotikona, a zdanie nabierze nowego sensu. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2013, o 07:23 

Generalnie jestem przeciwko zakazam i nakazom prawnym.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona