Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 15:57

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 kwi 2010, o 20:52 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Maar napisał(a):
W jakim to filmie padło

Mała Moskwa

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 20:58 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
A nie w serialu 'Dom'? Scena w FSO?
Ja nie pamiętam, ale jakoś tak mi się kojarzy.

BTW ostatnie wydarzenia uświadomiły mi, że ten płacz i tłumy po śmierci Stalina to nie była komusza propaganda. Pewnie taką mamy naturę.

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 21:09 

Jak płacze 10-ciu to mnie za gardło chwyta - nie ważne dlaczego płaczą - taka zbiorowa płaczka :)

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 21:12 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Maar napisał(a):
BTW ostatnie wydarzenia uświadomiły mi, że ten płacz i tłumy po śmierci Stalina to nie była komusza propaganda. Pewnie taką mamy naturę.

Już na bratnim forum napisałem, że moja mama zauważyła, że jak umarł Bierut, to takie same kolejki były do jego trumny*...

Pozwoliłem sobie tam na zwerbalizowanie pewnej refleksji:
Cytuj:
- ile z naszych reakcji jest związanych z rzeczywistą wielkością zmarłych osób?
- ile z naszych reakcji, to reakcje instynktowne w obliczu grozy śmierci i strasznej katastrofy?
- ile z naszych reakcji wynika z utożsamiania się z ofiarami katastrofy i ich bliskimi?
- ile z naszych reakcji wynika z tego, że każda z osób znanych i na przywódczym stanowisku - niezależnie od tego, czy dobra, czy zła, ale znana i eksponowana, stała się, poza naszą świadomością, kimś dla nas bliskim i dlatego ją opłakujemy (np. warto przypomnieć śmiertelny wypadek Lady Dee)??? ...
...

_________
*)Wtedy to warszawska ulica natychmiast skomentowała w dwojaki sposób - jedni, że ludziska czekają, żeby naocznie sprawdzić, czy aby na pewno nie żyje, a drudzy, czy przypadkiem nie ma dziury w głowie, bo wiadomo, że już w trumnie wrócił z Moskwy.

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 21:13 

Banan napisał(a):
Jak płacze 10-ciu to mnie za gardło chwyta
A jak płacze jeden lub jedna? Na ten przykład Monika Olejnik :-)

ps. Chyba zacznę produkować filtry tłumiące 107,5 MHz. W okolicach DC zrobią zapewne furorę :)

Catz, te twoje socjologiczne refleksje można rozszerzyć jeszcze o jedną.

- ilu z nas w wyniku różnych, mniej lub bardziej związanych ze śmiercią Lecha refleksji, zagłosuje na Jarosława? :-(

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 21:18 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Maar napisał(a):
Chyba zacznę produkować filtry tłumiące 107,5 MHz. W okolicach DC zrobią zapewne furorę :)

I już wiemy kto w początkach laf 90-tych ub. wieku dewastował szczekaczki zainstalowane na warszawskich przystankach komunikacji miejskiej :twisted: :lol: :P :wink:
Cytuj:
- ilu z nas w wyniku różnych, mniej lub bardziej związanych ze śmiercią Lecha refleksji, zagłosuje na Jarosława?

U mnie masz to jak w banku :P o ile rzecz jasna "Kaczor" zdecyduje się kandydować. W dodatku żadne reflexje mojego wyboru nie zmieniły.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 21:22 

Maar napisał(a):
- ilu z nas w wyniku różnych, mniej lub bardziej związanych ze śmiercią Lecha refleksji, zagłosuje na Jarosława? :-(
Dobre pytanie. Też o tym myślałem... Ale, mam nadzieję, że ludzie ochłoną i za parę tygodni zaczną reagować normalnie. ;)

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 21:59 

robhosailor napisał(a):
Ale, mam nadzieję, że ludzie ochłoną i za parę tygodni zaczną reagować normalnie. ;)

Na mnie nie licz! :P :wink:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ps. z kaczofobii której nabawiłem się w 1989 w następstwie zatrucia WybGazem wyleczyłem się już rok później.

PostNapisane: 18 kwi 2010, o 23:06 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
robhosailor napisał(a):
Maar napisał(a):
Dobre pytanie. Też o tym myślałem... Ale, mam nadzieję, że ludzie ochłoną i za parę tygodni zaczną reagować normalnie. ;)

Bardzo dobre! I stawia je sobie caly Swiat.
Partia Jaroslawa od zawsze bazowala na tej czesci spoleczenstwa, ktorej emocje, tradycje i niejaka podatnosc na populizm i demagogie, tudziez znaki na niebie, zdecydowanie przewazaja nad refleksja, inteligencja i pragmatyzmem.
Jest to wielka grupa o wielkiej gorliwosci wyborczej.
Poki co, od momentu tragedii, PO stracila w sondazach 11 punktow.
Opatrznosciowa, bo przeciez bezimienna i bezosobowa, decyzja o Wawelu i nagla wszechamnezja dzialaja silnie i mozna miec pewnosc, ze nowa aura bedzie bardzo umiejetnie podsycana w najprzerozniejsze sposoby...
Podzielam twoj optymizm, ale po tym, co widzielismy ostatnio, dosc ostroznie.
Catz

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 05:53 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Maar napisał(a):

Ja jednak wierzę w zbiorową mądrość społeczeństwa...
Wczoraj miałem przygodę, rozmawiałem z kolegą który nadawał na częstotliwości Bóg, Ojczyzna Kaczyński... Nie wytrzymałem i zadałem mu pytanie czy ma odwagę pomyśleć, że to może Bóg spowodował, że w tym samolocie znalazł się prezydent i kwiat PiS... Myślałem, że dostanie ataku serca...

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 08:45 

Jurmak napisał(a):
Ja jednak wierzę w zbiorową mądrość społeczeństwa..
.
Jak to było u Jacka Fedorowicza?
Cytuj:
Niedawno Mnietek (Rakowski) oświadczył że wierzy w mądrość narodu. I ja bym naprawdę chciał aby naród mógł mu wreszczie odpowiedzeć: -Nawzajem!

Cytuj:
Wczoraj miałem przygodę, rozmawiałem z kolegą który nadawał na częstotliwości Bóg, Ojczyzna Kaczyński...

Ale to nie byłem ja, tak dla wyjaśnienia.
Cytuj:
Nie wytrzymałem i zadałem mu pytanie czy ma odwagę pomyśleć, że to może Bóg spowodował, że w tym samolocie znalazł się prezydent i kwiat PiS...

Tylko że wśród owych kwiatów zabrakło tego najważniejszego, tego najbardziej znienawidzonego w środowisku poprawnych politycznie elit intelektualnych. Mimo że zrazu też miał lecieć! No i oprócz kwiatu PiSu znalazł się takze m.in kandydat na prezydenta z ramienia SLD. Więc powyższe spekulacje poniżej dna i tak nie 3mają się qpy.

Tomek Janiszewski

Ostatnio edytowano 19 kwi 2010, o 10:49 przez Tomek Janiszewski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 09:16 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
robhosailor napisał(a):
Maar napisał(a):

Już na bratnim forum napisałem, że moja mama zauważyła, że jak umarł Bierut, to takie same kolejki były do jego trumny*...

Wprawdzie nie jestem niczyją mamą, ale te tłumy żegnające tow.Bieruta pamiętam. Akurat trafiło mi się w tym czasie być w Warszawie.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 09:21 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Tomek Janiszewski napisał(a):
ps. z kaczofobii której nabawiłem się w 1989 w następstwie zatrucia WybGazem wyleczyłem się już rok później.
Niestety przerzuciłeś się na kaczofilję. Ale dzisiejsza medycyna potrafi cuda :cry:

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 10:46 

WhiteWhale napisał(a):
Niestety przerzuciłeś się na kaczofilję

Przecież od tego się nie umiera: trwa ona już bez mała 20 lat.
Cytuj:
Ale dzisiejsza medycyna potrafi cuda :cry:

Jak dotąd jedynymi namacalnymi cudami jakie przyszły wraz ze zmianą ekipy - są wywindowane na maxa stawki wieczystego w rządzonej przez HaGieWu Warszawie, i korespondujący z powyższem podatek denny w Porcie Czerniakowskim. Minął już tydzień żałoby - i zarazem tydzień od terminu w którym mieli obowiązek odpowiedzieć na pytania ze strony opozycyjnego Radnego, mimo że na pytania w innych sprawach złożone w tym samym terminie już zdążyli odpowiedzieć:

http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... roslaw.htm

http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/825 ... ewski1.pdf

Czekają na CUD :?:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 12:46 

Przecież od tego się nie umiera: trwa ona już bez mała 20 lat.
Niestety nie masz racji, umiera się niestety :-(
Brak rozwoju prowadzi do śmierci. I wcale ta śmierć nie jest żadną przenośną. Ludzi umierają od zacofania, a kaczofilia jest formą popierania tak charakterystycznego dla naszej nacji trwania w marazmie, życia historią i skupiania się na tym co było, a nie na tym co będzie. Dla klasycznego kaczofila nie ma nic ważniejszego niż rocznice przegranych powstań i innych nieszczęść. Przyszłość dla niego nie ma znaczenia.

Inaczej mówiąc - kaczofoby skupiają się na jakiejś wyimaginowanej definicji prawdziwej polskości i patriotyzmie a głównym ich celem jest podtrzymywanie patosu. Słowa Goryszewskiego: "Nie ważne czy Polska będzie biedna czy bogata, ważne żeby była katolicka" są mottem wszystkich kaczych działań.

Chcesz przykładów? Dam z okresu gdy Kaczor zarządzał Warszawą, bo okres gdy był partyjnym prezydentem Polski nie pozwala na powiedzenie o nim czegokolwiek dobrego.

Porównaj rzetelnie ilość miejskich inwestycji Kaczyńskiego i jego poprzednika i następczyni. Bez względu na to, czy ktoś kogoś korumpował czy nie, to istnieją realne efekty działań Piskorskiego i HGW, i ludziom dzięki tym inwestycjom żyje się lepiej. Bardzo fajne jest muzeum, ale fajniejszy jest nowy most :-(

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 12:52 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Maar napisał(a):
Brak rozwoju prowadzi do śmierci.

Rozwój też ;)

Ale generalnie masz rację. Kto soi w miejscu ten się cofa, bo świat idzie do przodu. Pytanie jest tylko na ile nic nie robili a na ile media tak to kreowały. Na pewno robili mniej niż obecna władza, ale z tym nic to chyba nie byłaby sprawiedliwa opinia. :)

pozdrowienia

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 13:29 

Maar napisał(a):
Słowa Goryszewskiego: "Nie ważne czy Polska będzie biedna czy bogata, ważne żeby była katolicka" są mottem wszystkich kaczych działań.

To jest dopiero trafiony w 100% przykład autentycznego hipokryty. Wypowiedział powyższe zdanie gdy działał wszak w rządzie Hanny S., prowadzącego polskiie społeczeństwo na samo dno. Ale końcówka Twojej wypowiedzi nie 3ma się już zupełnie qpy: ten sam rząd zwalczał wszak opozycję patriotyczną metodami zaczerpniętymi wprost z czasów SB.
Cytuj:
Chcesz przykładów? Dam z okresu gdy Kaczor zarządzał Warszawą, bo okres gdy był partyjnym prezydentem Polski nie pozwala na powiedzenie o nim czegokolwiek dobrego.

Kto taki nie pozwala? Redaktor cotygodnoiwego piśmidła drukowanego na papierze tak śliskim że nawet do d... się nie nadaje?
Cytuj:
Porównaj rzetelnie ilość miejskich inwestycji Kaczyńskiego i jego poprzednika i następczyni.

Taaaa, dziekuję ze te śmiecie developerskie lokowane w klinach napowietrzających miasto i oderwanych całkowicie od wydolnej infrastruktury komunikacyjnej. To już wolę zaczątek SKM-ki jaki pozostałwił po sobie zmarły tragicznie Prezydent.
Cytuj:
Bez względu na to, czy ktoś kogoś korumpował czy nie, to istnieją realne efekty działań Piskorskiego i HGW, i ludziom dzięki tym inwestycjom żyje się lepiej. Bardzo fajne jest muzeum, ale fajniejszy jest nowy most :-(

Na cholerę komu taki most który prowadzi znikąd donikąd (po wybudowaniu tunelu - przekrętu nawet z Wisłostrady niedasie na niego wjechać), czy też most owszem z dojazdami, ale już zasamochodzonymi a przez to nieraz trudno przejezdny, podczas gdy linia tramwajowa jaka miała przez niego prowadzić - została z zaskoczenia wykreślona arbitralną decyzją jeszcze innego przezydenta Warszawy, byłego aparatczyka KC PZPR, tow. Marcina Ś.? A jakąż to inwestycję pozostawił po sobie ten polityczny trup niedawno wyciągnięty z szafy, Paweł Piskorski? Masz na myśli WaterGate w Porcie Czerniakowskim, postawioną w celu przesunięcia granic terenu zalewowego bliżej wisły i tym samym utorowania drogi devlepoerom na Cypel Czerniakowski?

Tomek Janiszewski

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 13:40 
Kto zarządza WAWELEM -- Polska czy Watykan ?? upraszam o wywalenie mojego postu ale razem z kilkudziesięcioma innymi .

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 13:40 

Od siebie dodam jeszcze, że nieprzybycie licznych delegacji na uroczystości, pomimo iż jest rzeczywiście dla nas stratą w sensie PR, to jednak powinno nam uzmysłowić, że nawet na najważniejsze uroczystości nie leci się za wszelką cenę i że bezpieczeństwo pasażerów i załogi samolotów jest ponad wszystko!!!

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 13:58 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
marekkvk napisał(a):
Kto zarządza WAWELEM -- Polska czy Watykan ??

Dziwne pytanie.

Ja tam nie zauważyłem, żeby Watykan zabierał głos w tej sprawie. Jeżeli masz wątpliwości co do statusu prawnego Wawelu odsyłam do strony internetowej - http://www.wawel.krakow.pl/pl/index.php?op=2

Natomiast co do samej Katedry to proszę tu - http://www.katedra-wawelska.pl/kontakt,28.html
Też raczej chyba nie dziwi że Katedrą zarządza Kościół, przynajmniej mnie to nie zaskakuje.

Pozdrowienia

Ostatnio edytowano 19 kwi 2010, o 14:04 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 13:59 

opozycję patriotyczną [...] czasów SB [...] Redaktor cotygodnoiwego piśmidła [...] aparatczyka KC PZPR [...] WaterGate

Tomek, wiem, że Ty tego nie zrozumiesz, ale zacytowane powyżej słowa, to kwintesencja tego o czym ja piszę.

ONI to wrogowie, NASI to patrioci, HISTORIA to przyrząd do rozliczeń a i tak społeczeństwo jest utrzymywane z podatków tych, którzy myślą inaczej :-(

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 14:15 

carlo napisał(a):
Też raczej chyba nie dziwi że Katedrą zarządza Kościół, przynajmniej mnie to nie zaskakuje.

Chyba już czas odpuścić; i tak zaraz ktoś napisze że do czego to podobne aby Kościołem nie zarządzało państwo. :(

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 17:09 
carlo napisał(a):

Chyba już czas odpuścić; i tak zaraz ktoś napisze że do czego to podobne aby Kościołem nie zarządzało państwo. :(

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Państwu nic do Kościoła - zgadza się - a może tak odwrotnie też ?

:)Maar napisał--Dla klasycznego kaczofila nie ma nic ważniejszego niż rocznice przegranych powstań i innych nieszczęść.--- to chyba takiego nie uświadomionego, bo mnie uczono że wszystkie zostały "wyklęte " Nasz prezydent nie żyje , to nasza tragedia , bez względu na opcje , ale pewne posunięcia utrudniają okazywanie pełnego szacunku .

Ostatnio edytowano 19 kwi 2010, o 20:07 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawione cytowanie.

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 17:24 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
Litości! - koledzy, towarzysze, obywatele! - czy jest ważne na tym portalu kto w co wierzy lub jakie ma poglądy polityczne?!
Mało tej zas...ej polityki w codziennym życiu a nawet w mediach.
Bo ja już mam tego serdecznie powyżej uszu. To ja tu panie na www.zegluj.net co by nie słuchać
nawijania w telewizji na okrągło jednego i tego samego a tu bęc! - zaś polityka.
Jeśli jest tak, że nie jest możliwe by od polityki uciec, - Maar! - załóż nowe okienko zatytuowane
- np. poglądy polityczne forumowiczów z www.zegluj............!
Przynajmniej będę wiedział, którą stronkę omijać. :-)
Z wyrazami........
Andrzej P.

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 17:35 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
starypraktyk napisał(a):
Jeśli jest tak, że nie jest możliwe by od polityki uciec, - Maar! - załóż nowe okienko zatytuowane
- np. poglądy polityczne forumowiczów z http://www.zegluj............!
Przynajmniej będę wiedział, którą stronkę omijać. :-)
Z wyrazami........
Andrzej P.

Z pewną taką nieśmiałością, a przeczytałeś jak się ten dział nazywa?

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 17:52 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
Ależ drogi Jurku.
Napisane jest jak byk! - Hyde Park.
Nawet wiem co to znaczy. Ale nie pisze, że tu będą się forumowicze z polityką za bary brać.
Choć masz racie; - powinienem dopuszczać taką możliwość.
A nie było by prościej w/g mojego pomysła?! - też tak nieśmiało.........! :-)
Andrzej P.

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 18:07 

starypraktyk napisał(a):
Litości! - koledzy, towarzysze, obywatele! - czy jest ważne na tym portalu kto w co wierzy lub jakie ma poglądy polityczne?!
Mało tej zas...ej polityki w codziennym życiu a nawet w mediach.
Bo ja już mam tego serdecznie powyżej uszu. To ja tu panie na http://www.zegluj.net co by nie słuchać
nawijania w telewizji na okrągło jednego i tego samego a tu bęc! - zaś polityka.

Jestem ZA. Pisałem, prosiłem bez żadnych galopów polityczno wyznaniowych - ehhh korci Was się tak posprzeczać, po kłócić, pokazać kto ma większą rację - jak w każdej społeczności - i tu - widać naszą Polskę kochaną.

Jak rok temu wchodziłem na jacht w swoim pierwszym rejsie po morzu - kapitan od razu zapowiedział: nie pijemy, nie politykujemy, nie wyznajemy ... ( z tym piciem przesadził :) )

Czyż nie milej pogadać o dupie Maryny :)

Aż się prosi zamknąć ten wątek.

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 18:37 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Banan napisał(a):

Ojj tak.

Miał być wątek do składania kondolencji, symbolicznych świeczek, wyrażenia swoich uczuć po tej tragedii, a toczy się po prostu bezsensowna dyskusja za/przeciw PiS, którą każdy nie raz i nie dwa już gdzieś tam przeprowadził. A i tak każdy zostanie przy swoim zdaniu, nic to nie zmieni, a używane argumenty stają się po prostu obraźliwe :(

PostNapisane: 19 kwi 2010, o 18:50 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Niezapominajka napisał(a):
Banan napisał(a):

Ojj tak.
Miał być wątek do składania kondolencji, symbolicznych świeczek, wyrażenia swoich uczuć po tej tragedii,

Nie !
Nie i nieprawda - przynajmniej w takim rozumieniu "uczuc".
To nigdy nie mial byc watek "do".
To jest "Hyde Park" i watek nie jest zatytulowany "Ksiega Kondolencyjna".
Nikt nie musi tu zagladac.
Wygasnie sam....
Catz

PostNapisane: 24 maja 2015, o 21:47 

Catz napisał(a):
To jest "Hyde Park" i watek nie jest zatytulowany "Ksiega Kondolencyjna".
Nikt nie musi tu zagladac.
Wygasnie sam....

Jeszcze nie teraz.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jurmak napisał(a):
Maar napisał(a):

Ja jednak wierzę w zbiorową mądrość społeczeństwa...
Wczoraj miałem przygodę, rozmawiałem z kolegą który nadawał na częstotliwości Bóg, Ojczyzna Kaczyński... Nie wytrzymałem i zadałem mu pytanie czy ma odwagę pomyśleć, że to może Bóg spowodował, że w tym samolocie znalazł się prezydent i kwiat PiS... Myślałem, że dostanie ataku serca...

Musiałem czekać ponad 5 lat aby sprawiedliwości stało się zadość. Ale warto było.

Tomek Janiszewski
ps. Wybór postu na który odpowiadam - nieprzypadkowy. :evil:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona