Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 wrz 2025, o 00:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2013, o 10:40 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jeanneau napisał(a):
Wielu wróżyło, że Tusk nie przetrwa podniesienia wieku emerytalnego, ale okazuje się, że ekonomiczne argumenty trafiają do społeczeństwa
To się okaże podczas wyborów, na razie to wróżenie z fusów....eee... znaczy z badań opinii publicznej :P

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 10:44 

Podziękował : 1774
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cape,
może i zbitka jest, ale socjalistyczny to socjalistyczny. Naprawdę mam dawać przykłady?
Chyba nie twierdzisz że w Polsce, w Europie, na świecie, nie ma przykładów działań socjalistycznych i przykładów socjalistycznych?

Jak określać takie przypadki innymi określeniami? Do tej pory nie było mi to jakoś bardzo potrzebne, ale skoro Colonela określenie "socjalizm" drażni, to, mając dobre serce, chciałbym używać innych słów :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 10:46 

Cape napisał(a):
A to ciekawe, w Niemczech nie ma minimalnej płacy. Czy Niemcy pracują za 2 zł na godzinę ?
a mieli niemcy (ci prawdziwi) 50 lat okupacji radzieckiej i komunizmu? Nie mieli. A wydrenowały ich Sowiety ze wszystkiego? Nie wydrenowały. A mieli plan Marshalla, który jakby niebagatelnie wpłynął na poziom zamożności? Mieli. A nakradli podczas wojny? Nakradli. Ale to wszystko pikuś. Poważnie mówiąc Niemcy maja związki zawodowe, które dbają o interesy pracownika, my mamy zwiazki zawodowe, które zajmują sie polityką, bo interesami pracownika nie bardzo mogą, skoro sa opłacane z kieszeni pracodawcy :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 10:46 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
skipbulba napisał(a):
Prawdą jest też, że gdyby nie przepisy to pracowalibyśmy za 2zł na godzinę przez 400 godzin w miesiącu

Jest to ta trzecia prawda według Tischnera
Ponowię pytanie - dlaczego wszyscy pracownicy nie zarabiaja najnizszej dozwolonej ustawa pensji?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

dzięki Waliant - słowa po to mają jakieś znaczenie by ich użycie niosło ze sobą założoną treść. Jeśli Kogos obraza słowo socjalizm - niech na miły Bóg przestanie być socjalistą :D

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 2: -O-, AIKI
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 10:53 

Podziękował : 780
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Colonel napisał(a):
Marku - Jeanneau - w USA kodeksu nie ma ale prawo pracy istnieje

A wiesz jaka jest różnica pomiędzy polskim kodeksem pracy i prawem pracy w USA?
Jeżeli znasz prawo pracy w USA to chętnie podyskutuję.
skipbulba napisał(a):
Prawdą jest też, że gdyby nie przepisy to pracowalibyśmy za 2zł na godzinę przez 400 godzin w miesiącu.

Z czego ta prawda wynika?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 10:54 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
sajmon napisał(a):
słowa po to mają jakieś znaczenie by ich użycie niosło ze sobą założoną treść.

Kliknąłem podziękowanie za powyższe stwierdzenie.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 11:03 

Sajmon, jak dobrze wiesz, jednym z typowych działań, które dla mnie też popadają pod socjalizm (a co, niech ma!), jest zmiana znaczenia słów. Tych niewygodnych, źle się kojarzących, zwłaszcza.

sajmon napisał(a):
Jeśli Kogos obraza słowo socjalizm - niech na miły Bóg przestanie być socjalistą :D

Ooo tak! Wężykiem! :)

Jeanneau napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Prawdą jest też, że gdyby nie przepisy to pracowalibyśmy za 2zł na godzinę przez 400 godzin w miesiącu.

Z czego ta prawda wynika?

Skipcio racji oczywiście nie ma, bo gdyby miał, to wszyscy zarabialibyśmy najniższą pensję, wyrabiając ogromne nadgodziny.
A tak nie jest, nawet w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 11:17 

waliant napisał(a):
Sajmon, jak dobrze wiesz, jednym z typowych działań, które dla mnie też popadają pod socjalizm (a co, niech ma!), jest zmiana znaczenia słów. Tych niewygodnych, źle się kojarzących, zwłaszcza.

... i na tym polu można nie poświęcając całej życiowej energii trochę powalczyć - choćby na forum, choćby w dyskusjach ze znajomymi, choćby w wieczornych dyskusjach z załogami w czasie rejsów. Można wskazywać środowiska, media - które wypaczają, zniekształcają wartość, znaczenie słów relatywizują, odwracają wręcz znaczenia. Sztandarowe przykłady słów które padły ofiara takich manipulacji to "liberał" "faszyzm/faszysta"
Pamiętajmy - faszyzm to ideologia LEWICOWA - skrajnie lewicowa. Faszyzm to socjalizm! Narodowy dokładniej, ale SOCJALIZM!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 11:30 

sajmon napisał(a):
... i na tym polu można nie poświęcając całej życiowej energii trochę powalczyć - choćby na forum, choćby w dyskusjach ze znajomymi, choćby w wieczornych dyskusjach z załogami w czasie rejsów.

Można i nawet należy. Z umiarem, żeby nie zniechęcić. Nie ma obawy, ja tak robię. Tak jak ostatnio, na zebraniu walnym w klubie, w chwili przerwy, wyraziłem swój pogląd na temat obowiązkowych patentów jednemu klubowiczowi... Może trafiło, może nie, ale próbować trzeba.
Kilka osóba, pływajacych ze mną, z obowiązkowych patentów się wyleczyło ;)

Przykład z faszyzmem, jako rzekomo skrajną prawicą, jest wręcz kliniczny.

Faszyzm jest teraz takim chłopcem do bicia, po to, żeby odwrócić uwagę od innych lewicowych pomysłów.

P.S. To zupełnie jak średniowiecze, też jest takim chłopcem do bicia, żeby odwrócić uwagę od innych, bardziej parszywych epok, z bardziej parszywymi pomysłami :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 11:46 

waliant napisał(a):
Skipcio racji oczywiście nie ma, bo gdyby miał, to wszyscy zarabialibyśmy najniższą pensję, wyrabiając ogromne nadgodziny.
A tak nie jest, nawet w Polsce.
No i tak w dużej mierze jest, że pracujemy mnóstwo nadgodzin zarabiając 350 euro miesięcznie :)
Ja się zgadzam z tezą, że obciążenia pracodawców w Polsce są znacząco za duże. Nie tylko w Polsce zresztą, bo to choroba całej zlewicowanej Europy. Ale nie zgadzam się tez z tezą, że pracodawcy sami z siebie dadzą cokolwiek po za niezbędne minimum. Niezbędne z ich punktu widzenia :D

MArku u mnie ( w sensie, że w firmie w której pracuję) wszyscy pracownicy pracują po kilkanaście godzin dziennie, często w soboty i niedziele i nikogo z nich nie stać na pół roku żeglowania.... ba! nie stac ich na miesiąc zeglowania. A to jedna z lepiej płacących i dbajacych o pracownika firm jakie spotkałem w Polsce :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 12:06 

skipbulba napisał(a):
Ale nie zgadzam się tez z tezą, że pracodawcy sami z siebie dadzą cokolwiek po za niezbędne minimum. Niezbędne z ich punktu widzenia :D

Dadzą, jak ich konkurencja na rynku pracy zmusi. I tak przecież jest.

skipbulba napisał(a):
MArku u mnie ( w sensie, że w firmie w której pracuję)

Hmm, NIDGY, w żadnej firmie, nie robiłem wielkich nadgodzin a trochę lat już mam. W tej chwili, i to od wielu lat, nadgodziny trafaiają mi się naprawdę sporadycznie.
Zarabiam więcej niż 350 euro.
Oczywiście, zarabiam dużo za mało w stosunku do tego co byłoby w normalnym systemie gospodarczym, nad czym bardzo ubolewam! A lata lecą, a wszechobecny socjalizm (tak tak, nie bójmy się tego slowa!) ;) zabiera nam możliwości. I dlatego tego systemu wręcz nienawidzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 12:37 

skipbulba napisał(a):
MArku u mnie ( w sensie, że w firmie w której pracuję) wszyscy pracownicy pracują po kilkanaście godzin dziennie, często w soboty i niedziele i nikogo z nich nie stać na pół roku żeglowania.... ba!

Może jesteście za mało wydajni, albo za dużo czasu spędzacie surfujac po internecie a za mało pracując :D
Natomiast jeśli ktoś chce więcej wolności, chciałby miesiąc, czy pół roku zeglować - no to "niestety" najpierw trzeba zaryzykować, założyc własna firmę, wziąść odpowiedzialność za użeranie się z armią urzedasów, darmozjadów próbujacych uprzykrzyc Ci życie, znaleźć, nisze w której w naszym pieknym kraju mozna zarobić, znaleźć odpowiedzialnych pracowników, nauczyć się delegować obowiązki (to chyba najtrudniejsze) i dalej w morze..... Życzę szczęścia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 12:52 

skipbulba napisał(a):
Ale nie zgadzam się tez z tezą, że pracodawcy sami z siebie dadzą cokolwiek po za niezbędne minimum. Niezbędne z ich punktu widzenia

Ja uważam, że pracodawca nie musi nic dawać. Ma płacić za pracę godziwe pieniądze.
Tymczasem ma obowiązek dawać i dawać i dawać, no to na wynagrodzenia za pracę ledwo starcza.
skipbulba napisał(a):
MArku u mnie ( w sensie, że w firmie w której pracuję) wszyscy pracownicy pracują po kilkanaście godzin

Maćku, nie porównujmy rzeczy nie porównywalnych.
Pracownik to pracownik, przychodzi do pracy robi swoje i nie musi martwić się o farmę.
Pracodawca musi zainwestować pieniądze (zazwyczaj duże pieniądze) w założenie firmy, stale inwestować w rozwój firmy, ponosić koszt związane z prowadzeniem działalności, ponosić ryzyko związane z prowadzeniem działalności, to tylko niektóre obciążenia, których nie dźwiga pracownik.
Maćku - jak zapewne wierz w naszym kraju nie trzeba mieć patentu na prowadzenie działalności. Każdy pracownik może zmienić swój los i założyć firmę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 13:04 

Podziękował : 4551
Otrzymał podziękowań: 4300
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Czy każdy pracownik może założyć firmę??? Teoretycznie tak. Ale to tylko teoria...
Bo jedynie ok 5% populacji potrafi tworzyć nowe firmy i odnosić w nich sukcesy... Większość może być dobrymi pracownikami. 5% nie nadaje się do niczego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 13:10 

robhosailor napisał(a):
Bo jedynie ok 5% populacji potrafi tworzyć nowe firmy i odnosić w nich sukcesy... Większość może być dobrymi pracownikami.

I dlatego firm powinno być jak najwięcej, żebyśmy mieli gdzie pracować i mieli gdzie w miarę dużo zarabiać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 13:25 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
waliant napisał(a):
Colonel, przykład jaki podaleś jakoś w Stanach, Kanadzie, WB i wielu innych krajach nie wystepuje. Czary jakieś czy co?

Podalem nie przykład, a linka, nie do Kanady, czy dokądś tam tylko do USA.
Prawo pracy w róznych postaciach i róznym nasileniu istnieje zapewne we wszystkich krajach, czasem bywa to nasilenie absurdalnie nasilone - jak w Polsce, czasem absurdalnie niedosilone jak zapewne w niektórych krajchach azjatyckich...
Szukałem tylko USA, bo szkoda mi czasu na pierdoły.
A jak ciężko sie zmienia prawo to wiedzą choćby ci, co zajmuja się teraz jednym duperelnym rozporządzeniem żeglarskim...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 14:52 

Podziękował : 1341
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Jeanneau napisał(a):
To co Ty uważasz jest bardzo ciekawe i godne dyskusji na nocnej wachcie, ale w życiu zasady funkcjonowania państwa są określone w Konstytucji.

... Co nie przeszkadza, ze w kazdym panstwie przepisy i prawa zmieniaja sie permanentnie ( choc powolnie ) w funkcji sytuacji ekonomicznej i socjalnej i priorytetow, strategii i celow wybranych przez rzady i zgodnych z konstytucjami.
Jeanneau napisał(a):
Bardzo nieładnie i bardzo nieelegancko z Twojej strony jest podnoszenie tego, ile tygodni w roku pracuję

Czy bardziej nieelegancko i brzydziej, niz wytykanie mojego miejsca zamieszkania i postawienie "wynikajacej" z tego tezy?
Tym bardziej, ze o swoich tygodniach sam pisales.
Jeanneau napisał(a):
ja nie jestem pracobiorcą tylko pracodawcą, tak więc moją pracą jest organizowanie pracy innym. Jeżeli zorganizuję pracę moich pracowników tak jak należy, to mam wolne.

O tym tez juz pisales i chyba wszyscy zrozumieli.
Jeanneau napisał(a):
Żeby jednak uspokoić Twoje skołatane serce, powiem Ci szczerze, że tak słodko nie jest(...)a sekretarka połączy Cię ze mną tak jak bym siedział w gabinecie.

O tym jeszcze nie pisales - z pewnoscia zostalo to przeczytane z duzym zainteresowaniem.
Jeanneau napisał(a):
Marek - uzdrawiacz duszy Catz'a

Sprzedalem swoja dusze juz bardzo dawno temu, zreszta z zyskiem, wiec lepiej uzdrawiaj dalej gospodarke.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 15:40 

Catz napisał(a):
wiec lepiej uzdrawiaj dalej gospodarke.

Rozmowa z Tobą to prawdziwa przyjemność, ale pod warunkiem, że nie uciekasz od tematu.
Skąd pomysł, że aspiruję do uzdrawiania gospodarki? No chyba, że miałeś na myśli moją malutką gospodareczkę, ale ta jest zdrowa i ma się dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 16:13 

Podziękował : 1341
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Jeanneau napisał(a):
Rozmowa z Tobą to prawdziwa przyjemność, ale pod warunkiem, że nie uciekasz od tematu.

Ktorego tematu?
Zabralem glos w bardzo konkretnej sprawie.
Nie rozumiem tez sensu tyrady o "sklopotanym sercu": Napisalem wszak o Twojej "rownowadze" z podziwem. Wiem, jak to jest: Moje dzieci na poczatku kariery zarabiaja grubo wiecej, niz ja pod koniec, ryzykuja, pracuja trzy razy wiecej, borykaja sie z przepisami etc. i zycze im bardzo dobrze! Wiec dlaczego i nie Tobie?
Jeanneau napisał(a):
Skąd pomysł, że aspiruję do uzdrawiania gospodarki?

W kazdym razie piszesz o wlasnej wizji jej poprawienia i jest to z pewnoscia daleko pozyteczniejsze od zajmowania sie moja dusza i snem. ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 16:41 

Jeanneau napisał(a):
Ja uważam, że pracodawca nie musi nic dawać. Ma płacić za pracę godziwe pieniądze.

Jasne Marku, ale kto ustala ile to są te "godziwe pieniądze"? Bo tu własnie leży wiekszość rozbieżności :D nie wiem jak gdzie, ale w Polsce większość pracodawców uznaje, że godziwe pieniądze to jakieś 8-12zł czyli 2-4 Euro na godzinę. Większość pracobiorców uważa, że to absolutnie nie są godziwe pieniadze :) uważasz, ze to moralne gdy pracodawcy płacą pracownikom po 1300zł, sami zarabiając dziesiątki czy setki tysięcy i jeszcze domagają się obciecia świadczeń socjalnych? No cóż, ja nie uważam :)

W Polsce od ustalania ile to jest minimum "godziwych pieniędzy" jest Kodeks Pracy, który kulawo, bo kulawo ale reguluje tą kwestię, w Stanach regulują to, zdaje się skuteczniej, związki, które raczyłes był nazwać mafią :) ale po za paroma dzikimi krajami jakaś forma regulacji istnieje chyba wszędzie, bo zawierzenie pracodawcom, że zapłacą "godziwe pieniądze" sami z siebie, jak wykazała praktyka już w XIX wieku, jest błędne :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 17:29 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Skipciu, z przykrością stwierdzam, że stanowisz przykład betonu. W młodości Cię przekonali, że interwencjonizm Państwa jest niezbędny, a chciwy kapitalista (i zgniły imeprialista) tylko czeka jak tu ograbić, wykorzystać i poniżyć człowieka pracy. Nie było to prawdą kiedyś i nie jest obecnie. Ale Ty wiesz i nic Cię nie przekona. Nawet nie chce Ci się zweryfikować swoich poglądów, ale to akurat rozumiem, bo nie jest wygodne, gdy rzeczywistość zaprzecza podstawom wiary.
skipbulba napisał(a):
większość pracodawców uznaje, że godziwe pieniądze to jakieś 8-12zł czyli 2-4 Euro na godzinę.

W mojej okolicy mieszka kilkadziesiąt rodzin. Każda chętnie płaciłaby 15 albo i 20zł za godzinę sprzątania. Dlaczego musimy zatrudniać Ukrainki? :roll:
skipbulba napisał(a):
bo zawierzenie pracodawcom, że zapłacą "godziwe pieniądze" sami z siebie, jak wykazała praktyka już w XIX wieku, jest błędne

Dopiero co była dyskusja o reformach Bismarcka. Usankcjonował on prawnie, z wielkim poparciem przedsiębiorców (przy sprzeciwie socjalistów) istniejące już i tak w praktyce zabezpieczenie socjalne.
Przestudiuj też przedsiębiorstw w Polsce w XIXw. Ale prawdziwą historię, a nie komunistyczne propagandówki. Łódź możesz pominąć, bo tam, jak wiadomo rządzili bracia starsi w wierze ;). Możesz dojść do zadziwiających (dla Ciebie) wniosków.
skipbulba napisał(a):
uważasz, ze to moralne gdy pracodawcy płacą pracownikom po 1300zł, sami zarabiając dziesiątki czy setki tysięcy

A nie przyszło Ci do głowy, że może po prostu praca takiego robotnika jest warta te 1300zł (plus wszystkie narzuty na pensje wymyślone dla jego dobra), a praca przedsiębiorcy kilkadziesiąt tysięcy? Czasy urawniłowki już się skończyły, na szczęście.

Przypomniałeś mi kiedyś zasłyszaną wypowiedź dozorczyni w bloku: "Taki prezydent to nic nie robi, a tyle zarabia, a ja, proszę pana, haruję przecież od rana do nocy i co ja z tego mam?" Mam wrażenie, że byś się z nią dogadał, wyznajecie te same poglądy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 17:47 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
skipbulba napisał(a):
uważasz, ze to moralne gdy pracodawcy płacą pracownikom po 1300zł, sami zarabiając dziesiątki czy setki tysięcy

Możesz mi powiedzieć, jak to zrobić, żeby płacić 1300 a samemu zarabiać dziesiątki, a nawet setki tysięcy ?
Bo ja działalność prowadzę ponad 30 lat, zatrudniam kilkunastu pracowników i za cholerę nie mogę tyle zarobić. Mój zysk ( bo czasami jest ujemny-straty) to tylko niewielka część funduszu płac. Przy czym pracownik swoją pensje dostanie nawet wtedy, gdy ja mam straty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 17:52 

skipbulba napisał(a):
Jasne Marku, ale kto ustala ile to są te "godziwe pieniądze"?

Nie jestem Markiem - ale pozwolę sobie stwierdzić, że w normalnym kraju ustala to rynek - w kraju ku..y i szatana minimalną płacę ustala urzędnik. Godziwe pieniądze za daną pracę to kwota jaka ustali między sobą pracodawca i pracownik. Jeśli ktoś uważa że pracuje za niegodne pieniądze - powinien zarządać podwyżki albo odejść z pracy. Jeżeli na jego miejsce jest pięciu chętnych za te "niegodne" pieniadze - to znaczy ze ta konkretna praca nie jest więcej warta.

Cape napisał(a):
Przy czym pracownik swoją pensje dostanie nawet wtedy, gdy ja mam straty.

Skipbulbo - czy uważasz że to moralne brać pensję, gdy pracodawca ma stratę??? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 17:56 

Cape napisał(a):
zatrudniam kilkunastu pracowników

Cape - tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. Za mała firma ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 18:08 

Sąsiad napisał(a):
Cape napisał(a):
zatrudniam kilkunastu pracowników

Cape - tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. Za mała firma ;)

Duże częściej bankrutują. Mój przyjaciel miał drukarnię, "od zawsze". W szczycie zatrudniał 150 ludzi.
Obecnie komornik zabrał mu wszystko, łącznie z osobistym majątkiem.
Ale pracownika ten problem nie dotyczy, zaległą płacę wypłaci mu Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 18:12 

Branża poligraficzna dostała w dupę strasznie... Ludzie zainwestowali miliony w maszyny i ... Się zesr...
W paru innych branżach podobnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 18:13 

OK, wielkość firmy to Twój wybór. Masz mniejszą, mniej ryzykujesz, ale i mniej zarabiasz. Tak powinno być zawsze. Niestety systemy podatkowe i koncesyjne zaburzają rachunek ekonomiczny. No i polityka - większe firmy są bardziej "na widelcu"

robhosailor napisał(a):
Branża poligraficzna dostała w dupę strasznie... Ludzie zainwestowali miliony w maszyny i ... Się zesr...

Znam tylko jedną firmę poligraficzną osobiście i ta akurat robi kokosy. Może właśnie dzięki tym, którzy przeinwestowali i upadli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 18:25 

W wielu branżach jest podobnie - z wielu firm została jedna dobrze prosperująca i kilka kulejacych a reszta padła albo zaraz padnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 18:36 

Tak właściwie, to chyba nie jest to złe. Pod warunkiem, pozostają firmy najlepiej zarządzane, a nie te, które mają "układy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 18:40 

Sąsiad napisał(a):
a nie te, które mają "układy".

Z układów żyją tylko te firmy, które sprzedają "państwowemu". Jest ich zdecydowana mniejszość.
robhosailor napisał(a):
z wielu firm została jedna dobrze prosperująca i kilka kulejacych a reszta padła albo zaraz padnie...

Na to teraz liczę, trzeba przetrwać, konkurencja się zmiejszy, a co nas nie zabije, to nas wzmocni.
To są ryzyka, o których pracownik nie myśli. Jego to dotyka w momencie zwolnienia. Właśnie takie 28 lutego wręczyłem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona