Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 lip 2025, o 20:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2014, o 08:36 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kurczak napisał(a):
wchodząc w tą dyskusję byłem przygotowany na to, że sciagnę na siebie burzę, gradobicie, trzesienie ziemi, fale tsunami, koklusz i zwykła sraczkę

No wiesz Piotrusiu jak to jest ...
Jak siem ma pszczoły to siem ma mniód :rotfl:
Potem było cóś o dzieciach ... :lol: i sraczce ...
Sorry - taka masz robotę :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 13:05 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Nie obraziłeś, jak napisałem przywykłem już do tego typu tekstów.Jednak te słowa "powszechnie uznawane za obelżywe" z wykropkowanym przez Ciebie środkiem wyrazu moim zdaniem nie dotyczyły konkretnych osób i sytuacji. Raczej ogółu.
Raczej zasygnalizowałem, ze przeginasz. Nie pierwszy zresztą raz....

Co tak naprawdę wiesz o tej służbie ? Straż miejska takze z Gdańska to nie tylko fotoradar i parkowanie....

Byłeś choć raz na ich stronie internetowej ? A ja byłem jest o niebo lepsza od mojej i zawiera dużo ciekawych informacji......

Nawiązujesz do Szczecinka ?

No to ja z tej mańki.

Jak młody człowiek (wcale nie anioł) poszedł do mediów z filmikiem jak został potraktowany przez strażnika do Szczecinka zjechały się wszystkie poważne media wozami transmisyjnymi. Pomimo tego, że od razu było wiadomo, że filmik jest w jakimś stopniu zmontowany. Chyba nie wierzyśz w to, że został potraktowany gazem wewnątrz radiowozu ? Bo ja w garbate aniołki przestałem już dawno wierzyć :rotfl:

Jak tydzień później wybuchła afera z policjantami z Bytomia oskarżonymi o wykorzystywanie seksualnie nieletnich dziewczynek wozy transmisyjne jakoś do Bytomia nie pojechały. Owszem pojawiły się artykuły w TVN24 , na Onecie i może gdzieś jeszcze ale zostały przykryte przez inne informacje.

Według Ciebie, która z tych afer ma większy cięzar gatunkowy ? Bo ja nie mam wątpliwości.....

Wiesz dlaczego ? Bo na temat straży miejskiej można sprzedać każdą głupotę i ludzie to łykną jak gęś kluchy, a kasa za kliknięcie krzyżyka reklamowego leci......

Owszem są nieprawidłowości, ale te sa także w innych służbach. W Policji, Straży Granicznej, wszędzie. Bo tam pracują ludzie nie cyborgi. Tylko media nie mają interesu w tym, żeby je nagłaśniać. I tu jest pies pochowany.

Policja ma profesjonalną służbę prasową, która dba o to żeby ukręcić co się da lub tak zamotać, żeby zminimalizowac skutki wpadki. Ma Komendanta Głównego który swoim autorytetem wesprze upadających, Ministra SW i Premiera.

Rok temu byłem na szkoleniu rzeczników prowadzonym między innymi przez obecnego Rzecznika Prasowego KGP insp. Mariusza Sokołowskiego. Jego zajęcia były baaardzo pouczające :D

W naszej obronie nie stanie nikt - bo kto się będzie narażał ? Każdy się broni sam i jak potrafi.

Mógłbym wiele napisać - tylko czy kogoś przekonam ? :-(

PS.

Skipciu wpisz w youtube "policja" :rotfl:
I jakoś Policji nie chcą rozwiązywać, ba nawet cieszy się powaznym poparciem społecznym :-P

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 13:40 

Podziękował : 3100
Otrzymał podziękowań: 2697
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Podziękowałem, bo Kurczak ma wiele racji. I pomimo tego, że też uważam SM w wielu miastach za formację zdegenerowaną i do wycięcia jak rak.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 14:27 

Maciek, ja nawat nie śmiałbym myśleć o tym, żeby Ciebie przekonać. Szybciej bym z kamienia wodę wycisnął :D

Ale pamiętaj, ze nie jesteś jedynym odwiadzających ten wątek. Jeżeli choć jednego forumowicza zmotywuję do tego, żeby sięgnął do źródła informacji i poczytał czym się zajmują straże miejskie w Polsce, zamiast powtarzać medialną papkę i potępiać w czambuł - będę szczęśliwy.

Nikogo nie pochwalam, nikogo nie ganię. Pokazuję tylko pewne mechanizmy....
Prawdziwe machanizmy na prawdziwych przykładach....

Pracuję w tym zawodzie 21 lat, przeszedłem wszystkie szczeble kariery zawodowej. Od patrolówki poprzez kraweżnika - rejonowego na poznańskich Jeżycach po komendanta.
Zaręczam Ci, podobnie jak w innych służbach większość strażników to uczciwi oddani swojej pracy ludzie, którzy nie dość, że babrzą się w najgorszym syfie - to jeszcze często wstydzą się przyznać gdzie pracują.
Bo zbierają na plecy nie za swoje winy, gdzie się nie obrócą wszyscy mieszają ich z błotem lub jeszcze gorzej......

Nasunął mi się jeszcze jeden ciepły przykład. Co roku MSW publikuje raport dotyczący wyników pracy wszystkich jednostek straży miejskich w Polsce. Oczywiscie jak się w październiku ukazał ten za 1013 rok to stał się momentalnie medialnym tematem nr 1.
Głownie czesć dotyczaca wykroczeń drogowych. Reszta raportu nikogo nie interesowała - a są tam ciekawe dane.....

Choćby to, że strażnicy ujęli i przekazali policji 8000 sprawców przestępstw i ujawnili ich prawie cztery tysiace. I to są ujęci na gorącym uczynku, podczas patrolu, a nie zza biurka w wyniku czynności prowadzonych do sprawy. Bo nie mamy do tego uprawnienia. Statystycznie prawie każdy strażnik w zeszłym roku ujął swojego przestępcę. Jest nas obecnie 9643. :D
564 strażników ucierpiało w różny sposób na służbie, z czego 153 w wyniku czynnej napaści.

Ale kogo to interesuje ?

https://www.msw.gov.pl/pl/bezpieczenstw ... 3-rok.html

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 4: Były user, Janna, Marian Strzelecki, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 14:38 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
skipbulba napisał(a):
Policja to psy i tyle.

Zagalopowałeś się w retoryce Skipciu. Człekowi cywilizowanemu, za jakiego Cię mam, nie uchodzi nawet w zacietrzewieniu. To jest poziom i retoryka debili w kominiarkach, którzy znów demolowali Warszawę.

Co powiedziawszy oświadczam, że jestem za likwidacją straży miejskich/gminnych i utworzeniem policji municypalnej. Co uszczelniłoby sito rekrutacyjne i rozwiązało problemy kompetencyjno prawne, które często wiążą ręce strażnikom denerwując publikę "bo babci z pietruszką mandat a bandyci napadajo i jeżdżo na tylnych kołach bez tłumików z piskiem opon". Ciekawym co by na taki pomysł powiedział Kolega Piotr. Komendant. Jako insider.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 14:42 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Yigael napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Policja to psy i tyle.

Zagalopowałeś się w retoryce Skipciu. Człekowi cywilizowanemu, za jakiego Cię mam, nie uchodzi nawet w zacietrzewieniu. To jest poziom i retoryka debili w kominiarkach, którzy znów demolowali Warszawę.

Wężykiem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 14:43 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
skipbulba napisał(a):
Przecież pisałem, że gliniarze niewiele lepsi. Co mi imputujesz? Że bronię gliniarzy. Nie bronię. To taka sama haraczownicza banda.

A jaki stosunek masz do lekarzy? I ratowników medycznych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 14:53 

Yigael napisał(a):
Co powiedziawszy oświadczam, że jestem za likwidacją straży miejskich/gminnych i utworzeniem policji municypalnej. Co uszczelniłoby sito rekrutacyjne i rozwiązało problemy kompetencyjno prawne, które często wiążą ręce strażnikom denerwując publikę "bo babci z pietruszką mandat a bandyci napadajo i jeżdżo na tylnych kołach bez tłumików z piskiem opon". Ciekawym co by na taki pomysł powiedział Kolega Piotr. Komendant. Jako insider.

.... i autor projektu zupełnie nowej ustawy o strażach gminnych ? :D

Ano oświadczam, że nie ważne jaka będzie nazwa, bo ta "policja" jest już zastrzeżona ustawą i zainteresowana się nigdy na to nie zgodzi. Możemy się dalej nazywać jak nazywamy. Ważne są zmiany :D

A to nie jest prosta sprawa. W grudniu ustami Prezydenta Majchrowskiego ZMP zablokowało dalszą ścieżkę legislacyjną na zasadzie nie - bo nie...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Ciekawostka. Geneza nazwy "straż miejska" sięga średniowiecza, a policji :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 15:26 

Ale ja myślę o prawdziwej policji municypalnej, żebyś Piotrze ze swoimi ludźmi podpadał pod ustawę o policji - i nadal zajmował się tymi niewdzięcznymi zadaniami, którymi często się zajmujecie - ale z możliwością choćby reagowania na wykroczenia i przestępstwa jaką ma każdy policjant. W NY jak mandaty za parkowanie wali okrąglutka kobietka przemieszczająca się trójkołowym prądopędem to nikt jej nie wyśmiewa i nie wyzywa od darmozjadek bo to policjantka pełną gębą i pod dezodoranty paska nie nosi.

Ustawa o policji, szczelniejsze sito rekrutacyjne, większe uprawnienia i dostępne środki - co o tym sądzisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 16:07 

Kolejny przykład sprzed kilku lat. Przykry, ale bardzo znamienny :-(

Przypomnijcie sobie to co sie działo przed Pałacem Prezydenckim. W necie są jeszcze filmy z tych wydarzeń.
Zobaczcie kto był na pierwszej linii i jak myślicie dlaczego nie cięzkozbrojne oddziały prewencji policji ?

Jak myślicie, kto się najbardziej ucieszył z tego, że straże miejskie i ITD dostały uprawnienia do fotoradarów ?

Brawo ! Zgadliście !
Policja do dzis się śmieje w kułak. I wcale się nie dziwię. Też bym się cieszył :lol:

Bo tak naprawdę fotoradarami powinna sie zajmować policyjna drogówka, a "CANARD" powinin być częścią BRD KGP......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 16:25 

Yigael napisał(a):
Ale ja myślę o prawdziwej policji municypalnej, żebyś Piotrze ze swoimi ludźmi podpadał pod ustawę o policji - i nadal zajmował się tymi niewdzięcznymi zadaniami, którymi często się zajmujecie - ale z możliwością choćby reagowania na wykroczenia i przestępstwa jaką ma każdy policjant. W NY jak mandaty za parkowanie wali okrąglutka kobietka przemieszczająca się trójkołowym prądopędem to nikt jej nie wyśmiewa i nie wyzywa od darmozjadek bo to policjantka pełną gębą i pod dezodoranty paska nie nosi.

Ustawa o policji, szczelniejsze sito rekrutacyjne, większe uprawnienia i dostępne środki - co o tym sądzisz?

Ale ja dokładnie o tym piszę, tylko trochę inaczej. Nie chcemy być podpięci pod ustawę o policji. Już raz byliśmy..... do 1997 r.

Chcemy dalej podlegać pod samorządy - bo z ratusza lepiej widać co się dzieje w Pcimiu Dolnym niż z Puławskiej w Warszawie. A myślę, że domyślasz się lub wiesz jak to działa u naszych Bardziej Niebieskich Braci :)

Chcemy mieć większe uprawnienia, ale takie, które są nam potrzebne. Nie potrzebujemy np. broni bojowej. Nam są potrzebne skuteczne środki obezwładnienia sprawcy dające komfort i poczucie bezpieczeństwa. Od strzelanek się z gangsterami jest i będzie policja. Nas interesuje np. broń przystosowana wyłacznie do strzelania amunicją niepenetrującą. Mamy prawo do taserów, ale ceny są na tyle zaporowe, że tylko kilka straży w Polsce na nie stać ( policję było stać na 200 sztuk). Ja choć pracuję w bogatym ponoć mieście - już trzeci raz mi je wyrzucono z budżetu.

Dla mnie to temat woda, jako jeden z dwóch legislatorów z ramienia KRKSMiG mam swoje udziały w większości aktów prawnych nas dotyczących. Wiem ile kosztowało czasu i fatygi ujednolicenie po 20 latach oznakowania radiowozów, w sumie prosta sprawa.....
Albo ile było walki przy tworzeniu ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej, żeby przeforsować niektóre zapisy. Nawet takie oczywiste jak wywalenie dawno nieaktualnego zapisu o sposobie użycia RMG i zastąpienie prostą formułką "zgodnie z instrukcją producenta" .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 16:50 

Argument decentralizacyjny do mnie przemawia, ale można to rozegrać na drodze współfinansowania jednostek i etatów przez znający swoje potrzeby samorząd??? W "pionie municypalnym" mogłoby to być obligatoryjne i jasno opisane.

Od strzelania się z gangsterami też nie jest cała policja tylko jej określone wydziały i pododdziały. A jak broń to broń /prawo używania nie obowiązek/ - jeśli publika narzeka, że "byki ze straży nie interweniowały tylko wezwały policję" trzeba dać narzędzia. Ustawa o policji je daje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 16:54 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
W Siedlcach do zadań SM należy przedwszystkim pilnowanie czy:
1. Wszyscy płacą za miejsca parkingowe w mieście. ( tu mały paradoks. W wielu miejscach gdzei dotąd były ustawione znaki zatrzymywania zostały wyznaczone miejsca parkingowe :D )
2. Zakładnie blokad na samochody głównie na przepełnionych osiedlach ( u mnie na osiedlu mieszkańcy się im nie dali i w ruch z okien poszły pomidory i jajka. Jedna kobita wytłukła strażnika po pysku, co się okazało żona komendata straży. Straszak Miejski po prostu był pierwszy dzień na służbie i myślał że mu wszytko wolno, od tej pory jest jak było)
3. Łapanie i wlepianie mandatów babciom sprzedającym szczypiorek
4. Pilnowanie i chodznie za ludzmi wyprowadzającymi czworonogi, czy aby gówienka nie posprzątali ( wiem coś o tym bo często tak za mną chodzą).

W sumie to chyba tyle z ich obowiązków. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 17:06 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Oczywiście - mnóżmy służby i dodawajmy im uprawnień. Chciałbym spytać ile ich jest już w tej chwili? Bo wydaje się, że niemało.
Dreszcz przebiega mi po krzyżu, jak słyszę "prawo używania, a nie obowiązek". Czy nie od tego ten wątek ruszył, że ta reguła powszechnie jest łamana?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 17:59 

Po co nam broń bojowa Marcinie ? Po to żebyśmy bali sie wyciągnąć ją z kabury ?

Do tego, żeby obezwładnić napastnika wystarczy taser :D

Maciek, a mi się czasami wydaje, że po prostu pozujesz na maczo :lol:

Tak naprawdę - to po co masz trafiać na policjanta ?

Nie lepiej przestrzegać prawa ? :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 18:11 

Yigael napisał(a):
Argument decentralizacyjny do mnie przemawia, ale można to rozegrać na drodze współfinansowania jednostek i etatów przez znający swoje potrzeby samorząd??? W "pionie municypalnym" mogłoby to być obligatoryjne i jasno opisane.

Ustawa o policji je daje.

Ustawa o strażach gminnych też może....

Problem polega na tym, że władze miasta mają kontrolę nad strażą miejską (to ma swoje złe i dobre strony), a nad policją nie.

Znalazło się inne rozwiązanie uniezależniające merytorycznie SM od kaprysów Burmistrzów z zachowaniem wpływu na główne kierunki działalności.

Marcin, policja przyjmie każde pieniądze - tylko co z tego będzie miał samorząd ?

Kilka tygodni temu I Za-ca Komendanta Wojewódzkiego Policji podczas organizowanej przez KWP "Debaty o bezpieczeństwie" w obecności przedstawicieli kilku podpoznanskich gmin dał wyraz temu co napisałem wyżej. Cała dwugodzinną debatę można podsumować jednym zdaniem.
"Dajcie nam pieniądze - bo nam się należy, nie pytajcie tylko co z nimi zrobimy, bo to nie Wasza sprawa"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 18:14 

skipbulba napisał(a):
Nie słyszałem o lekarzach i ratownikach zbierających haracze na kazdym skrzyżowaniu.

A słyszałeś może o lekarzach zabijających ludzi? Ja tak. Zdaje się, że i ratownicy medyczni porafili w takich akcjach brać udział.
A o lekarzach odmawiających pomocy chorym, którzy umarli ostatecznie pod drzwiami szpitala?
A o lekarzach wykonujących niepotrzebne kosztowne zabiegi - tylko byle by kasę od klienta (nie pacjenta) zgarnąć?

Wymieniłeś kilkanaście (może?) przypadków patologii w SM. Wymieniłeś jeszcze mniej w policji. To dało Ci podstawy by nazwać te służby ostrymi słowami, uogólniając i nie filtrując dosadnych słów. Jeżeli więc podam Ci 2 razy więcej przykładów skurwisyństwa ze strony lekarzy lub ratowników medycznych - czy nazwiesz ich wszystkich publicznie takimi samymi słowami?

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 18:24 

Podziękował : 3100
Otrzymał podziękowań: 2697
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
skipbulba napisał(a):
dopóki nie trafię na policjanta, który wie, że jest sługą społeczeństwa
Paru takich poznałem. I jeśli wierzyć statystyce, to jest ich w policji koło 3/4.

Skipciu, Ty po prostu jesteś pechowiec.

PS. Nauka taka jest - wiktymologia. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 00:36 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Drodzy moim forumowi przyjaciele, musze Was przeprosic. Przeczytalem sobie jeszcze raz cała te dyskusje i musze przyznac ze sie zagalopowalem jednak. Pomimo wielu negatywnych doswiadczen nie powinienem tak uogolniac. W zacietrzewieniu dyskusja niepotrzebnie pojechalem po bandzie. Osobiscie prosze moderatora lub admina o usuniecie moich postow z tego tematu pod pretekstem nadmiernego wylgaryzmu albo jako nic nie wnoszące do tematu. Nie ma potrzeby zeby to zasmiecalo forum. Jesli kogos nadmiernie urazilem to przepraszam, ze szczegolnym uwzglednieniem Kurczaka.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 7: Były user, Jurmak, Maar, Moniia, plitkin, Stara Zientara, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 00:45 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Skipciu, podziękowałem. :respekt:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 01:12 

skipbulba napisał(a):
Pomimo wielu negatywnych doswiadczen nie powinienem tak uogolniac. W zacietrzewieniu dyskusja niepotrzebnie pojechalem po bandzie. ...

Szacuneczek. Tylko o to mi chodzilo, oczywiscie, a nie o zadna licytacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 02:27 

Dzięki Skipciu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 08:40 

Skipciu, to nie pierwszy raz kiedy duskutujemy dość zawzięcie. Poprzednio napisałem i teraz powtarzam - nie mam do Ciebie pretensji.
Znam Ciebie osobiście jak wielu forumowiczów i wiem, że jesteś (jakby to moja córka powiedziała) "spoko gostek" :D

Od kilku miesięcy w ramach Swarzędzkiego Centrum Ratunkowego "mieszkamy" w jednym budynku z podstacją Pogotowia Ratunkowego, a dokładnie miejscem oczekiwania na wezwanie dwóch zespołów ratunkowych podstawowego i specjalistycznego (dla nieznających tematu karatka z lekarzem). W grudniu jak skończą garaże i plac manewrowy będziemy mieli także OSP w KSRG.
Nie mogę patrzeć spokojnie na to jak zbierają się do wyjazdu, nie może na to patrzeć mój kolega Szef Ochrony Ppoż gminy, emerytowany dowódca zmiany jednej z jednostek PSP w Poznaniu. Na razie nam się zbiera żółć, ale długo to nie potrwa - bo się już przelewa :evil:
Wygląda to tak:
Najpierw zwykle spacerkiem wychodzi kierowca, obchodzi karetkę dookoła, okopie opony, odłączy przewód zasilający i wsiada za kółko, po chwili równie spokojnym kroczkiem wychodzi ratownik i sadowi się z tyłu. Ostatni zwykle nie spiesząc się do karetki gramoli się Pan lub Pani Doktor. Kierowca bierze do ręki etui i rozpisuje wyjazd, następnie bierze sie za wpisywanie do nawigacji adresu zgłoszenia.....
Trwa ta celebracja różnie, ale zwykle ładne kilka minut, po których karetka z rykiem syreny rusza ratować czyjeś życie. A karetka z lekarzem zwykle jeździ do poważnych zdarzeń....
Strażacy zawodowi mają na wyjazd 30 sekund od zgłoszenia.....
Strażacy ochotnicy na alarm zapieprzają niczym zawodowy sprinter, często niekompletnie ubrani :lol: ....
Jak moi ludzie wyjeżdzają alarmowo słychać na klatce schodowej tupot butów....

Nie atakuję nikogo, ale pokazuję, że takie specyficzne podejscie do pracy - to nie tylko domena straży miejskiej czy policji.....

Wszędzie są ludzie i ludziska, często ten na dole ma najmniej do powiedzenia.
Robi co mu każą albo z czego rozliczają przełożeni - bo ma na utrzymaniu rodzinę, a np. byłemu strażnikowi miejskiemu nie jest łatwo znaleźć pracę.....

Ostatnio edytowano 14 lis 2014, o 08:55 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem ortografię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 09:00 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Skip masz absolutna rację, że policja czy straż to są służby i powinni nam pomagać bo za to im płacimy. Jak wszyscy pracownicy budżetówki.
I uwierz mi, że są tacy.
Wiem, że są tez tacy jakich opisałeś i to może wywoływać mega wqrwa.

Doceniam to, co napisaleś w ostatnim poście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 09:48 

Podziękował : 10545
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
O likwidacji straży miejskiej (w Warszawie :-P *) mówił też: rzecznik Twojego Ruchu Andrzej Rozenek startujący z list własnego komitetu.

Tak więc trzech z jedenastu kandydatów postanowiło powołać się na ten temat w kampanii.
Znaczy to jedno: w opinii publicznej wizerunek służby jest taki, że warto.
MJS

*Specjalnie dodałem (to w nawiasie) żeby nie było, że mam coś przeciwko uczciwie pracującym i potrzebnym gdzie indziej służbom.
Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te służby zostały, ale okrojone o możliwości "krojenia" ludności cywilnej, tak jak to miało być w czasie powoływania ich do życia.

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 10:50 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Kurczak napisał(a):
A karetka z lekarzem zwykle jeździ do poważnych zdarzeń...

Zwykle jeździ do głupot, niestety

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 11:08 

Marian Strzelecki napisał(a):
O likwidacji straży miejskiej (w Warszawie :-P *) mówił też: rzecznik Twojego Ruchu Andrzej Rozenek startujący z list własnego komitetu.

Tak więc trzech z jedenastu kandydatów postanowiło powołać się na ten temat w kampanii.
Znaczy to jedno: w opinii publicznej wizerunek służby jest taki, że warto.
MJS

Ja się dziwię, że tylko tylu :lol:

Pewnie, że warto..... Masz na dzień dobry konkretną liczbę zwolenników. Tyle, że to zwykły wyrachowany populizm.....

Zwycięski kandydat na prezydenta Ełku też obiecywał, że pierwsze co zrobi jak zostanie wybrany - to zlikwiduje straż miejską. I co ? I nic. Został wybrany, urzęduje, a straż miejska istnieje i ma sie dobrze :D Ciekawe czy kandyduje i znowu chce ją rozwiązywać ? :lol:

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 13:23 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
Ja się dziwię, że tylko tylu :lol:

A ja się boję, że nie rozumiesz nic :(

Wyobraź sobie średniej wielkości podkarpacką gminę...
Łańcuchowa zabudowa wzdłuż jednej ruchliwej drogi. Teren mocno pagórkowaty...
Przez drogę ze cztery przejścia, bez sygnalizacji świetlnej. Ot zwykłe "zebry". Zresztą wymalowane niedawno :)
Posterunek policji dopiero co zlikwidowali w ramach ostatniej reformy...
Oto mamy wybory wójta... Pojawia się kandydat, który obiecuje utworzenie straży gminnej.
Znaczy z gruntu skazany na porażkę - prawda ?
Oto spotyka się z wyborcami i rozpoczyna festiwal obietnic...
- Założę wam straż gminną, taką małą, dwuosobową jednostkę...
- A skąd pieniądze na to ? ( Pytają potencjalni wyborcy kandydata ).
- Sami zarobimy. Postawimy w krzakach fotoradar.
- A stać nas na takie cacko ? Taki fotoradar, to ho-ho. Musi kosztować ?
- Damy radę chłopaki. Na początek wydzierżawimy od prywatnej firmy i będziemy
spłacać w ratach.
- No OK ( odpowiadają potencjalni wyborcy ) Ale skąd gwarancja, że będą przychody ?
- Urodziliście się wczoraj, drodzy parafianie ? Będą będą...
Wiemy jak jest, to możemy przewidzieć jak będzie.
- W sumie to racja, ale jak strażnik i komendant ( 2 osobowa jednostka ;) ) lenić się
będą. Albo zamiast siedzieć w krzakach, pójdą załatwiać inne "palące problemy" ?
- Nie bójta się koleżanki i koledzy :) Sam, osobą własną, będę codziennie krzaki penetrował. A do "palących problemów" wezwie się policję z powiatu.
- Ale znak ( radarowa kontrola prędkości ) postawimy ?
- Ja wiem, czy jest sens... ( zaczyna zastanawiać się kandydat na wójta)
Jeden już stoi ( ograniczenie prędkości do 50 km/h ) i ch*a daje...
Możemy postawić, jak już pojawią się pierwsze dochody... Jak nie będzie innych wydatków, to postawimy.
I tak oto kandydat na wójta nakreśla misterny biznesplan przyszłej banditierki ;)
W oczach potencjalnych wyborców wydaje się być wiarygodny. Plan jest przemyślany solidnie. Nic, tylko wdrożyć do realizacji.
Kandydat powiedział "słowo" i oni za to "słowo" trzymać go będą...

Jak myślisz Kurczak ? Dadzą mu szansę ? Wygra wybory z takim programem, czy przerżnie ? ;)
http://rzeszow.naszemiasto.pl/artykul/s ... 9f0574dff9
Ja bym na niego zagłosował... A Ty ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 13:28 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
Drodzy moim forumowi przyjaciele, musze Was przeprosic. Przeczytalem sobie jeszcze raz cała te dyskusje i musze przyznac ze sie zagalopowalem jednak. Pomimo wielu negatywnych doswiadczen nie powinienem tak uogolniac. W zacietrzewieniu dyskusja niepotrzebnie pojechalem po bandzie. Osobiscie prosze moderatora lub admina o usuniecie moich postow z tego tematu pod pretekstem nadmiernego wylgaryzmu albo jako nic nie wnoszące do tematu. Nie ma potrzeby zeby to zasmiecalo forum. Jesli kogos nadmiernie urazilem to przepraszam, ze szczegolnym uwzglednieniem Kurczaka.

Za to cię kocham Skipciu!
Zgodnie z punktem II naszego forumowego regulaminu viewtopic.php?f=6&t=2 posty Skipcia wywalam w niebyt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 13:35 

Bo Skipciu jest kochany. Wszyscy to wiedzą :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna strona