Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 13:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 19:35 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
sajmon napisał(a):
ak poinformował francuski dziennik „Le Figaro”, podczas pikniku w Paryżu doszło do zatrzymania mężczyzny, który przyszedł ubrany w prorodzinną bluzę. Policja uznała grafikę, przedstawiającą parę heteroseksualną z dwójką dzieci za „obsceniczną” i „stereotypową”.

To jeszcze nic...
Na pierwszej stronie tej samej gazety był jeszcze gorszy tekst: Otoz siedziała baba na cmentarzu, trzymała nogi w kałamarzu. Przyszedł duch, babę buch, baba fik, a duch znikł.
Powolano specjalna komisje.
sajmon napisał(a):
Wydawanie wielokrotnie zawyżonych kwot - bo płacone jest z pieniędzy ubezpieczenia społecznego, czyli "niczyich" to nie zgnilizna socjalistyczna???

Chyba to jest zgnilizna kapitalistyczna, skoro Panstwo ma jakies prywatne uklady z prywatnym i do tego zagranicznym ( !!! ) producentem aut. :roll:
sajmon napisał(a):
Tak mi sie nudziło

Az tak?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 19:40 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
No widzisz kocie... W kapitalizmie państwo nie ma układów z prywatnym biznesem bo nie państwo decyduje gdzie sie ubezpieczasz co i za ile oraz gdzie kupujesz.
Super że wszystko Ci się podoba - widziałem reportaz z Kuby gdzie wielu ludzi tez twierdziło, ze jest super, wolność i że przecież w USA są bezdomni i glodni.
Homo Sovieticus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 20:14 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Wybacz sajciu, ale az tak bardzo mi sie nie nudzi.
Dobranoc!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 22:06 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Catz napisał(a):
Powolano specjalna komisje.

A po co? Przecież wiadomo czyj to spisek.
Co oni tam Ziemkiewicza i Karnowskich nie czytają?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 06:56 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
sajmon napisał(a):
W kapitalizmie państwo nie ma układów z prywatnym biznesem bo...

...bo na przykład w takim USA od zawsze panuje socjalizm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:40 

Colonel napisał(a):
bo na przykład w takim USA od zawsze panuje socjalizm.

Nie od zawsze - mniej więcej od momentu gdy dolar stracił parytet w złocie, a teraz jeszcze bardziej, od kiedy mają obowiązkowe ubezpieczenia. Natomiast jedyne pocieszenie ze socjalizm tam się tak łatwo nie rozpleni, bo jest tam trwalszy fundament poczucia wolności, poczucia godności odpowiedzialności za siebie i za własne czyny. o stany to na szczęscie nie tylko wschodnie wybrzeże i Hollywood. Cejrowski mówil w wywiadzie, że bedąc w Teksasie, na farmie u znajomka, do obiadu zostało podane wino. Zapytał kumpla "ile ja tego w tym Twoim tekasie mogę wypić, żeby problemów nie było?" na to padła odpowiedź - "nie znam Twoich możliwości - ja mogę wypic butelkę"... Bo w teksasie policjantowi do głowy nie przyjdzie żeby zatrzymac obywatele "do rutynowej kontroli" czy "prewencyjnie" - bo to jest traktowanie ludzi jak bezrozumne bydło które trzeba paść strzyc, kiedy indziej dokarmiać, albo egzaminować z umiejętności żeglowania :D . W teksasie - dopóki jedziesz prosto, nie łamiesz przepisów, nie będziesz niepokojony przez żadnego mundurowego. A u nas... Prawie zawsze jak nocna pora wracam Balicką (kto z Krakowa to wie) do domu, kaskadowo zatrzymywane sa WSZYSTKIE smochody - do kontroli trzeźwości. Ciekaw jestem (jak bedę miał chwilkę czasu to może sprawdzę) co by było gdybym powiedział: "Panowie policjanci - czy ja jechałem za szybko, czy moze przekroczyłem podwójna ciągła, a moze jechałem zygzakiem? Jesli nie to odwalcie się, bo sie śpieszę do domu i nie mam ochoty na idiotyczne dmuchanie w jakieś dziwne urządzenie bez atestu... (że bez atestu to wiem od kumpla z ITD)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:42 

sajmon napisał(a):
Bo w teksasie policjantowi do głowy nie przyjdzie żeby zatrzymac obywatele "do rutynowej kontroli" czy "prewencyjnie" - bo to jest traktowanie ludzi jak bezrozumne bydło....

Polecam Melchiora Wańkowicza "Atlantyk - Pacyfik"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 09:51 

A ja "na tropach Smętka" - bo Mazury rządzą!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 10:45 

A tu tez Wańkowicz opisuje samowolki policjantow z drogówki. Patrz pan, a ja myślałem że on tam kajakiem...
A o ile wiem, to "rzaba żondzi!"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:44 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
sajmon napisał(a):
Cejrowski mówil w wywiadzie, że bedąc w Teksasie, na farmie u znajomka, do obiadu zostało podane wino. Zapytał kumpla "ile ja tego w tym Twoim tekasie mogę wypić, żeby problemów nie było?" na to padła odpowiedź - "nie znam Twoich możliwości - ja mogę wypic butelkę"... Bo w teksasie policjantowi do głowy nie przyjdzie żeby zatrzymac obywatele "do rutynowej kontroli" czy "prewencyjnie" - bo to jest traktowanie ludzi jak bezrozumne bydło które trzeba paść strzyc, kiedy indziej dokarmiać, albo egzaminować z umiejętności żeglowania . W teksasie - dopóki jedziesz prosto, nie łamiesz przepisów, nie będziesz niepokojony przez żadnego mundurowego.

Primo: polska język trudna język - wszelako stosowania imiesłowów uczą już podstawówce i można by wymagać ich znajomości od człowieka tak łatwo pouczającego innych - Cejrowski był u znajomka czy wino?

Secundo: Jest grupa autorów powiązanych pewną specyficzną optyką w widzeniu świata i siebie, którzy znani są z podawania półprawd, miejskich legend i rzeczy "które im się wydają" jako faktów. Ukuto nawet termin "research Ziemkiewiczowski". Podkreślasz że lubisz czytać i mieć własne zdanie - sprawdzaj, nic na wiarę ;)

Tertio: Byłeś Ty w tym Teksasie? Sprawdzałeś? Użyłeś chociaż Googli? Czy powtarzasz za Cejrowskim któremu się ładnie powiedziało i kto by tam o faktach rozmyślał? W teksasie jest limit alkoholu za kółkiem 0,8 promila. Policja nie ma najmniejszych problemów z zatrzymywaniem osobników których zatrzymać pragnie. Strażnicy Teksasu też nie ;) Ameryka kraj wolności, ale tak się dziwnie składa, że w ponad 20 stanach możesz pójść siedzieć, zapłacić potężną grzywnę, stracić prawo jazdy, rejestrację samochodu i zdobyć potężną zwyżkę ubezpieczeniową za samą odmowę dmuchnięcia w alkomat. Bez żadnych dodatkowych dowodów. Jednym z tych stanów jest... tak właśnie Teksas. W tym wolnym stanie wyrażasz z góry zgodę na badanie Cię alkotestem, badanie twojej krwi, moczu i włosów na okoliczność obecności różnych substancji na każde wezwanie przedstawiciela władz już na etapie wypełniania dokumentów niezbędnych do wydania prawa jazdy, utrata prawa jazdy do roku jest obligatoryjna w przypadku jakichkolwiek trudności czynionych przedstawicielom prawa przy egzekwowaniu tej zgody - bez procesu i konieczności dowodzenia czy byłeś trzeźwy czy nie. Krótko mówiąc policjant zapala bombki każe Ci zjechać na bok i dmuchnąć - zgodę wyraziłeś starając się o prawko - nie musi mieć żadnych uzasadnień, dowodów winy nic. Odmawiasz i po prawku. W tym wolnym stanie jazda po raz trzeci na bani /drugi jeśli miałeś wypadek z ofiarami po pijaku/ podpada pod "felony". W polskim kodeksie - zbrodnia. Z takim zapisem w papierach w wolnym stanie Teksas nie możesz podjąć pracy w szkolnictwie i całym sektorze rządowym, nie możesz posiadać broni /ach jak płaczą wolnościowcy z NRA/ a nawet nie możesz głosować przez okres jaki wyznaczy sąd. W tym wolnym stanie władze mogą Cię ścigać za jazdę pod wpływem zarówno na mocy prawa karnego jak i w postępowaniu cywilnym. W tym wolnym stanie /co wywołuje jazgot "wolnościowców" w całych stanach!/ władze mogą Ci założyć w samochodzie alkomat blokujący zapłon przy pozytywnym odczycie jeśli jechałeś po pijaku. W końcu Teksas jest jednym z naprawdę nielicznych stanów w których za recydywę jazdy na bani grozi /ach gdzież święte prawo własności!!!/ konfiskata pojazdu którym popełniono przestępstwo niezależnie od tego kto jest jego właścicielem! Dasz wiarę? A wiesz, że otwarta butelka alkoholu przewożona w sposób umożliwiający dostęp do niej w czasie jazdy kierowcy lub pasażerom jest karana grzywną i utratą prawa jazdy? W kombiaku napoczętego koniaku nie przewieziesz. Bo nie.

To wszystko jest do sprawdzenia, trzeba tylko poczytać. Jak zwykle. A że Cejrowskiemu się powiedziało? Jemu różne rzeczy się mówią. Akurat Teksas jest jednym z najsłabszych miejsc w USA do ćwiczenia jazdy na bani. Nie mówiąc już o tym , że znaczący odsetek krakowskich czy warszawskich kierowców nie musiałby być naprany - przekroczenie prędkości o więcej niż 30 mil powoduje w Teksasie obligatoryjny transport delikwenta do aresztu i oczekiwanie na ustalenie kaucji. Wolny kraj. Jak jedziesz sobie przez Amerykę to ostrzegają o tym "przewodniki reklamowe" dla kierowców które znajdziesz na każdej pompie. I tablice "Don't mess with Texas".

Reszta twojego wolnościowego porównania też o kant krągłej do rozbicia - "wolnościowe" /zmieniające się obecnie/ podejście do kwestii osłon socjalnych, edukacji, ubezpieczeń społecznych i prawa do posiadania broni daje w efekcie pełną wolność - w dzikiej, socjalistycznej Unii Europejskiej gdzie sadza się w niektórych krajach za jazdę po pijaku na rowerze było w 2007 123 więźniów na 100000 mieszkańców /przodowaliśmy u nas 228 - wielu to "cykliści" właśnie/ w wolnej Ameryce było to odpowiednio 758 więźniów na 100000 mieszkańców. Od tej pory nożyce się rozwierają. Wolny, bezpieczny kraj.

PS. Utrata prawka to w Teksasie nie to samo co u nas - korzystałeś kiedyś z "komunikacji publicznej" w Corpus Christi np? A mają tam fajną marinę, rzadko widuje się za to bosych oryginałów noszących siodło na plecach i termosik w garści. Zdziwiłbyś jak szybko przy Cejrowskim ubranym tak jak zdarza mu się paradować dla picu po ulicach w Polsce pojawiłby się miły policjant, który zapytałby go kim jest, co robi tu gdzie robi i skąd ma to siodło, które targa bez sensu na plecach... Nie sądzę też, żeby Cejrowski miał odwagę pojawić się w Sądzie w Dallas na bosaka, z siodłem i w asyście klakierów... Tam z obrazę sądu idziesz siedzieć z punktu, prosto z sali, bo sąd tak powiedział - ostatnio cywilizowane wschodnie wybrzeże nie mogło przestać dyskutować o pewnej nastolatce która pożegnała się z sędzią po Hiszpańsku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 12:25 

Mimo Twojej tyrrady - wciąż Cejrowski jest dla mnie większym autorytetem, jak chodzi o znajomość obu Ameryk, choć preferuje jego programy telewizyjne, czy książki tyczące Ameryki Południowej. A nie dał mi nigdy Cejrowski powodów do posądzania go o stosowania "półprawd"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 12:37 

I na tym żeruje on i Ziemkiewicze tego świata. Bo czytelnik nie czyta, nie sprawdza...

Pojedź, zobacz, czy chociaż użyj wyszukiwarki i poczytaj co Amerykanie piszą o łapaniu kierowców na bani i ich karaniu. A piszą. "Wolnościowców" tam nie brak. Ja w odróżnieniu od Ziemkiewicza nie pisałem co "mi znajomy mówił" tylko podawałem fakty, przepisy i statystyki. Sprawdzalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 12:42 

sajmon napisał(a):
A nie dał mi nigdy Cejrowski powodów do posądzania go o stosowania "półprawd"
Jak widać były tu całe kłamstwa!
Ale socjaliści tak mają, że wierza w każdą głupotę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:20 

Colonel napisał(a):
Ale socjaliści tak mają, że wierza w każdą głupotę.

Jak zwykle sie z Toba zgadzam Colonelu - socjalista to albo szpetnie wredny cwaniak, albo idiota.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:31 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
sajmon napisał(a):
Mimo Twojej tyrrady - wciąż Cejrowski jest dla mnie większym autorytetem, jak chodzi o znajomość obu Ameryk, choć preferuje jego programy telewizyjne, czy książki tyczące Ameryki Południowej. A nie dał mi nigdy Cejrowski powodów do posądzania go o stosowania "półprawd"

Poczytaj jego argumentację w sprawie rezygnacji z Polskiego obywatelstwa.

Cejrowski jest znany z tego, że potrafi mówić tak, że ludzie ślepo w niego wierzą. Choć przyznam, że ciekawie opowiada i fajnie się go słucha to trzeba zawsze sprawdzić w innym źródle to co nagadał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:32 

Colonel napisał(a):
Jak widać były tu całe kłamstwa!

Przykład?
Na jakiej podstawie można rozstrzygnąć obiektywnie czy anegdotka z obiadem u kumpla jest prawdą? To wyłącznie kwestia uznania lub braku uznania autorytetu. Cejrowski nie powiedział mi w wywiadzie, że zna wszystkie przepisy stanowe stanu teksas, natomiast przytoczył rozmowę - która oddaje ducha wolności. Jeśli takie zwyczaje są tylko w wiosce tego jegomościa a w reszcie stanu nie - to tym gorzej da reszty stanu. W tym przesłaniu ważne jest to, że jesteśmy zniewoleni jak bydło, traktowani jak idioci. Ze Kociamber policjant po szkółce policyjnej ma władzę zatrzymywania mnie bez powodu, zeby przeprowadzić kontrolę rutynowa (bo mamy tydzień trzexwości - w następnym tygodniu juz sie bac kontroli nie trzeba). A co do prawdomówności Cejrowskiego - mam do niej zaufanie wieksze niz przecietne bp jak sam o sobie mówi - jest ortodoksyjnym katolem. A ortodoksyjny katol nie kłamie, nie kradnie itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:32 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
W "Czikago" alkohol ( w tym ich cieniutkie piwo) można przewozić tylko w zamkniętym bagażniku. Pusta puszka w kabinie może być podstawą do zatrzymania. Nie byłem - kolega z pracy był rok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:37 

JarekM napisał(a):
Poczytaj jego argumentację w sprawie rezygnacji z Polskiego obywatelstwa

Znam jego argumentację i sie z nia zgadzam. Natomiast znam tez jego poglady na temat polskosci patriotyzmu, miłosci do Polski. Miłości bezwarunkowej, jak milość do matki. Polecam wywiad - obszerny w którymś z aktualnych tygodników. Pisał że w jego "rankingu" gdy mówimy Bóg, Honor, Ojczyzna - honor spada na trzecie miejsce, bo dla Polski jest w stanie poświęcić swój honor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:41 

sajmon napisał(a):
Znam jego argumentację i sie z nia zgadzam

To droga wolna kolego internacjonalisto!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:44 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Byłem i miód piłem, Przejechałem południe USA ok.10000km bez prawa jazdy.
Nie znam przepisów ale wiem jedno . Możesz jezdzić po piajnemu dopóki się nic nie stanie- wypadek ,kolizja. Jeśli policjanci znajda na ciebie hak -nie żyjesz. Prawda jest,że bez powodu policja nie ma prawa ciebie zatrzymać i kontrolować, chyba ,że jest jakaś obława lub drapną na prędkości. Toteż nie dziwię się jak teksańczyk jeżdzi po pijanemu. Ale na pewno ma świadomość ,że jak zrobi przekroczenie to jest po nim. Wystarczy zabrać prawo jazdy, w kraju bez komunikacji (po za dużymi miastami)trudno przeżyć :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:52 

sajmon napisał(a):
JarekM napisał(a):
Poczytaj jego argumentację w sprawie rezygnacji z Polskiego obywatelstwa

Znam jego argumentację i sie z nia zgadzam. Natomiast znam tez jego poglady na temat polskosci patriotyzmu, miłosci do Polski. Miłości bezwarunkowej, jak milość do matki. Polecam wywiad - obszerny w którymś z aktualnych tygodników. Pisał że w jego "rankingu" gdy mówimy Bóg, Honor, Ojczyzna - honor spada na trzecie miejsce, bo dla Polski jest w stanie poświęcić swój honor.

Mi chodziło raczej o porównanie jego argumentów do faktów : http://tierralatina.blox.pl/2008/04/Cejrowski-klamie.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:56 

sajmon napisał(a):
Przykład?
Na jakiej podstawie można rozstrzygnąć obiektywnie czy anegdotka z obiadem u kumpla jest prawdą?{...} natomiast przytoczył rozmowę - która oddaje ducha wolności.

Nie można. Właśnie dlatego Ziemkiewicze tego świata piszą posługując się dowodami anegdotycznymi a nie faktami, zawsze mogą powiedzieć, że ktoś ich w błąd wprowadził. Anegdotycznemu rozmówcy możesz też włożyć w usta dowolną tezę pasującą do aktualnej opowieści autora...

Sęk w tym, że Amerykanie, w tym Teksańczycy, w tym "wolnościowcy" kpią z "ducha wolności" i dyskutują raczej o "teksańskim zamordyzmie" we wzmiankowanej kwestii - ciężko mi uwierzyć by "znajomy" Cejrowskiego, człowiek przywiązany do wolności jak wynika z kontekstu nie wspomniał o tym drobiazgu, oni o tym dyskutują jak my, nie przymierzając, o fotoradarach ;)

sajmon napisał(a):
A ortodoksyjny katol nie kłamie, nie kradnie itd

Zaliczasz korpus kardynalski do "ortodoksyjnych katoli" czy to jacyś dziwnie ubrani kolesie luźno związani z instytucją kościoła katolickiego? Z góry uprzedzam, że podam fakty przeczące twej tezie tak w punkcie "nie kłamie" jak "nie kradnie" a i "itd." daje bogaty materiał ;)

PS. Tak się dziwnie składa, że znam osobiście byłą towarzyszkę życia Cejrowskiego i sfera deklaratywna tej postaci budzi mój uśmieszek najwyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 13:58 

A w sprawie socjalistów to widze ich tak:

Niestety po angielsku:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8GykMoSJMdw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 14:07 

piotr6 napisał(a):
Prawda jest,że bez powodu policja nie ma prawa ciebie zatrzymać i kontrolować

No właśnie w Teksasie ma prawo - zatrzymać i zapytać o chęć dmuchnięcia/oddania krwi/moczu/włosów ;) każdy wyraża na to zgodę ubiegając się o prawko. Stosowne deklaracje wiszą w internecie ;) Możesz odmówić co skutkuje na dzień dobry obligatoryjną utratą prawa jazdy do roku - nawet jeśli w toku dalszych czynności okażesz się trzeźwy i czysty. Tamtejsze tuzy prawnicze prowadzą oczywiście ożywiony spór na temat konstytucyjności tego faktu co nie zmienia postaci rzeczy, że ma on miejsce.

PS. Nie bez powodu pytałem o komunikację w CC - mając do wyboru skorzystanie z niej i drałowanie 80 km z buta na pustkowiu poważnie bym się zastanowił - drałowanie z buta przez centrum jest równie zabawne co komunikacja publiczna, a jeśli się gdzieś zatrzymasz licz się z możliwością uprzejmego /acz bynajmniej nie retorycznego/ pytania stróża prawa jakież to ważne koleje losu cię tu przywiodły i gdzie prowadzą - durnego turystę z zamordystycznej Europy funkcjonariusze potrafią uprzejmie wybawić z potencjalnych kłopotów odwożąc z własnej inicjatywy klimatyzowanym radiowozem w sensowniejsze okoliczności krajobrazu miejskiego. I uwierz mi można się z tyłu za kratką poczuć dobrze i bezpiecznie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 14:17 

Podziękował : 33
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: yacht skipper
Yigael napisał(a):
Akurat Teksas jest jednym z najsłabszych miejsc w USA do ćwiczenia jazdy na bani

Dokladnie , za pierwszym razem, kiedy Cie "zlapia "zawieszaja prawko na okres od 90 dni do roku.... za drugim i trzecim razem do 2 lat....
A to jest juz powazny problem, (jak wspomnial Yigael), cos takiego jak komunikacja miejska to w USA istnieje , ale w Chicago albo NY.....
(http://www.after-car-accidents.com/texas-dui-laws.html)
I w Texasie, i wkazdym innym stanie policjant moze zatrzymac Cie "prewencyjnie" bo np beda poszukiwali , scigali kogos , albo tylko po to zeby Cie poinformowac ze twoje zarowka w swiatlach mijania jest przepalona....
Ogolnie po kilku bzdurach na ktorych "zlapalam" Cejrowskiego, przestalam goscia traktowac powaznie......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 14:35 

byłbym ciekawy - odpowiedzi Cejrowskiego. Nie wiem jakie obecnie nosi paszporty w kieszeni. Nie znajdę pewnie teraz tej audycji sprzed pięciu lat. Nie wiem kto kryje się pod "imieniem" terralatina. Nie potrafię odgadnąć czy jest to osoba wiarygodna Natomiast uderzające jest to ze w komentarzach pod artykułem 99% zaciekle atakuje Cejrowskiego. Nie chce mi sie wierzyc w taka jednomyslność - sugerujaca nieomylność. Czytam słucham ogladam Cejrowskiego od kilkunastu lat - taki blog to troche mało w konfrontacji z dorobkiem, postawa która znam od wielu wielu lat. No i ta maniera - która niektórzy stosuja na forum - mówi nieprawdę czyli kłamie - przedszkole :D ... Napisze że dzieisec razy pisałem ze nie zaczyna sie zdania od "mi" - a ktos zaraz wykryje - nieprawda! pisałes to dziewiec razy, a wieć KŁAMIESZ :D

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Yigael napisał(a):
Sęk w tym, że Amerykanie, w tym Teksańczycy, w tym "wolnościowcy" kpią z "ducha wolności" i dyskutują raczej o "teksańskim zamordyzmie" we wzmiankowanej kwestii

gdzie tak kpia - to chyba anegdotka jakas - a wiec...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Yigael napisał(a):
Zaliczasz korpus kardynalski do "ortodoksyjnych katoli"

Czesc korpusu to nie katole, przypuszczam ze nawet niewierzący. Podobnie jak Kwaśniewski, czy miler nigdy nie wierzyli w socjalizm, tak gro duchownych nie wierzy w Boga - nie stosuje sie do zasad dekalogu. Cejrowski deklaruje ze chce zyc zgodnie z dekalogiem, deklaruje równiez ze jak kazdy człowiek - grzeszny jest. Pytanie tylko czy człowiek załuje za grzech i czy ma chec poprawy - to stanowi w wielkiej mierze o tym kto jest, a kto nie jest katolikiem. Napewno wyznacznikiem wiary nie jest purpurowy strój, czy tez piastowane stanowisko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 15:03 

Podziękował : 33
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: yacht skipper
sajmon napisał(a):
Czytam słucham ogladam Cejrowskiego od kilkunastu lat - taki blog to troche mało w konfrontacji z dorobkiem, postawa która znam od wielu wielu lat. No i ta maniera - która niektórzy stosuja na forum - mówi nieprawdę czyli kłamie - przedszkole

Cejrowski w jednej ze swoich ksiazek przedstawil Indian Kuna, jako wyjatkowo agresywnych ludzi, ponadto stwierdzil ze biali nie mają czego szukać w osadach Kuna, co najwyżej guza. Pan Wojtek spędził jakiś czas w niewoli u Indian Kuna i tylko dzięki swojemu sprytowi i inteligencji uszedł cały i zdrowy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odwiedzam osady, wioski, wyspy Kuna, od ponad 2 lat, trzy razy w miesiacu, praktycznie, zyje tu... Indianie Kuna to po pigmejach, najmniesi ludzie na swiecie..... i bardziej pokojowo nastawionych ludzi trudno znalezc.... dlaczego? Na wyspach nic nie rosnie oprocz kokosow, Indianie w glownej mierze zyja z turystyki czyli z tzw Bialych Ludzi, w sumie przede wszystkim zeglarzy.... poniewaz teren nalezacy do Kuna, to ponad 360 wysepek San Blas....
Musieliby byc narodem idiotow, zeby atakowac swoich "zywicieli " czyli zrodlo zarobku, i zachowywac sie wobec nas agresywnie....

Moze pan Cejrowski zapomnial napisac ze na wyspie Nargana jest wiezienie, i moze zapomnial wspomniec ze byl tam w "niewoli" z powodu jakiegos wykroczenia? A w sumie glownymi przewinieniami za ktore ludzie ( turysci, podroznicy) tam siedza to narkotyki.
Indianie sa tez bardzo emocjonalni jesli chodzi o "ich" kobiety, znane sa przypadki ze zeglarze probowali romansowac z indiankami Kuna, w odwecie mezczyzni Kuna przedziurawili im ponton, czy ukradli silnik..... ale jezeli komukolwiek z zeglarzy tutaj, albo lokalnych mieszkancow opowiedzialabym o perypetiach pana Cejrowskiego i niewoli u Indian, niewatpliwie towarzystwo wybuchneloby gromkim smiechem.....
Podobnie rzecz ma sie z "trujaca juka" czy innymi bzdetami wypisywanymi przez Cejrowskiego, ktory w sumie zachowuje sie jakby odkryl Ameryke.... a przecietny Polak nigdy nie byl za granica i " lyknie" te wszystkie bajeczki....

Za ten post autor Pietrek otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 15:09 

sajmon napisał(a):
gdzie tak kpia - to chyba anegdotka jakas - a wiec...

http://www.motherjones.com/politics/2010/03/texas-racist-laws-drinking-while-brown

http://reason.com/archives/2010/10/11/abolish-drunk-driving-laws

zwróć uwagę na fragmenty:

"Last week Austin Police Chief Art Acevedo advocated creating a new criminal offense: "driving while ability impaired." The problem with the current Texas law prohibiting "driving while intoxicated" (DWI), Acevedo explained, is that it doesn't allow him to arrest a driver whose blood-alcohol content (BAC) is below 0.08 percent without additional evidence of impairment.{...}The roadblocks are also constitutionally problematic. In the 1990 decision Michigan v. Sitz ,the Supreme Court acknowledged that stops at sobriety checkpoints constitute "seizures" under the Fourth Amendment but ruled that the public safety threat posed by drunk driving made them "reasonable." In the years since, the checkpoints have become little more than revenue generators for local governments. When local newspapers inquire about specific roadblocks after the fact, they inevitably find lots of citations for seat belt offenses, broken headlights, driving with an expired license, and other minor infractions. But the checkpoints rarely catch seriously impaired drivers. In 2009, according to a recent study by researchers at the University of California at Berkeley, 1,600 sobriety checkpoints in California generated $40 million in fines, $30 million in overtime pay for cops, 24,000 vehicle confiscations, and just 3,200 arrests for drunk driving. A typical checkpoint would consist of 20 or more cops, yield a dozen or more vehicle confiscations, but around three drunk driving arrests.{...}"

w kontekście tego:

sajmon napisał(a):
W teksasie - dopóki jedziesz prosto, nie łamiesz przepisów, nie będziesz niepokojony przez żadnego mundurowego. A u nas... Prawie zawsze jak nocna pora wracam Balicką (kto z Krakowa to wie) do domu, kaskadowo zatrzymywane sa WSZYSTKIE smochody - do kontroli trzeźwości.

Nie napiszę, że kłamałeś. Napiszę, że pisałeś bzdury wynikające z niewiedzy i obrazu Teksasu pióra Cejrowskiego, który jak zwykle oszczędnie operuje faktami i prawdą. Nie pierwszy raz zresztą zdarza Ci się wygłaszać kategoryczne, a przy tym całkowicie błędne, tezy na tematy, w których masz na to zbyt małą wiedzę, Tomku, że przypomnę nieszczęsne cumowanie w szkierach.

In the immortal words of pewien klasyk: "Śmiałość konkluzji nie hamowana znajomością rzeczy".

Bez urazy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 15:30 

Yigael napisał(a):
Nie napiszę, że kłamałeś. Napiszę, że pisałeś bzdury wynikające z niewiedzy i obrazu Teksasu pióra Cejrowskiego, który jak zwykle oszczędnie operuje faktami i prawdą. Nie pierwszy raz zresztą zdarza Ci się wygłaszać kategoryczne, a przy tym całkowicie błędne, tezy na tematy, w których masz na to zbyt małą wiedzę, Tomku, że przypomnę nieszczęsne cumowanie w szkierach.

O cumowaniu w szkierach ??? Nie bardzo rozumiem - natychmiast stwierdziłem ze nie mam o tym pojęcia, nawet nie wiedziałem gdzie sa szkiery połozone geograficznie. W innych tematach - rozumiem ze to Ty decydujesz, rozstrzygasz co jest bzdura - o czym ktoś ma pojęcie o czym nie. Takie dyrdymały o szczędnym gospodarowaniu prawdą to w kontekście nie znajomosci tekstu o którym piszesz - chyba ze czytałeś wywiad - to kolejny przykład pychy która dostrzegam u Ciebie nie od dziś. Poczucie wyższosci - nie wiem skad wynikajace. Ze znajomosci znaczenia słowa artefakt?? :lol: No i bezrefleksyjne zaszyfladkowanie grupy publicystów, dziennikarzy, autorów których jak sie domyslam nie czytasz - bo to przecież bzdury. Jakos utkwiło mi w pamieci gdy obśmiałes fragment książki (którą wcześniej sam poleciłeś) bo podstępnie napisałem ze jest autorstwa nielubianego przez Ciebie autora. Kierujesz sie etykietką, a nie zawartością. A propo's artefaktu.
Pamiętam znajomego wojskowego, który wrócił z misji w Bośni Hercegowinie dumny jak paf zapytał; a wiesz co to znaczy "embargo". Innym razem kolezanka która z mozołem skończyła liceum, dostała się na pedagogikę z duma przyszła po pierwszych zajeciach z pytaniem: " a wiecie co to jest dysocjacja odpowiedzialności"?? Twój "arefakt" stawiałbym na trzecim miejscu wśród sytuacji gdy poznaje osobę dumną ze znajomości trudnego słowa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 16:04 

Widzisz
sajmon napisał(a):
O cumowaniu w szkierach ??? Nie bardzo rozumiem - natychmiast stwierdziłem ze nie mam o tym pojęcia, nawet nie wiedziałem gdzie sa szkiery połozone geograficznie.

Ale wcześniej byłeś łaskaw napisać:

sajmon napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Bardzo często w Szkierach. Staje się dziobem do skały, a z rufy wywala się kotwicę, również Bawariami, Elanami i innymi takimi na których twierdzicie, że to jest niewykonalne.

Co kraj, to obyczaj - ja bym tak nigdy nie stawał, chyba żebym nie chciał żeby mewy nie zaglądały mi stercząc na skale - do kokpitu. Powód jest dla mnie oczywisty - jeśli kotwica zacznie "puszczać", bo na przykład wiatr od morza stężeje, wolę być skierowany dziobem w kierunku wyjścia z wąskiej zatoki i pod wiatr (z szerokiej też :D ) Stojąc dziobem pod wiatr znacznie łatwiej będzie podjąć kotwicę i wyjść na otwarte morze. w Dodatku jeśli wiatr wieje fest, skierowani rufą pod wiatr narażamy kotwicę na znacznie większe siły zrywające ją z dna a więc ryzyko nie trzymania wzrasta. Jeśli stężeje wiatr od lądu gdy cumujemy jak śródziemnomorscy lamersi, nawet jeśli cumy puszczą , pękną wiatr spycha nas na wodę nie na skały.

Dopiero skonfrontowany z rzeczywistością przyznałeś się do błędu.

sajmon napisał(a):
Takie dyrdymały o szczędnym gospodarowaniu prawdą to w kontekście nie znajomosci tekstu o którym piszesz - chyba ze czytałeś wywiad - to kolejny przykład pychy która dostrzegam u Ciebie nie od dziś. Poczucie wyższosci - nie wiem skad wynikajace. Ze znajomosci znaczenia słowa artefakt?? No i bezrefleksyjne zaszyfladkowanie grupy publicystów, dziennikarzy, autorów których jak sie domyslam nie czytasz - bo to przecież bzdury.

Wręcz przeciwnie. Czytam. Rżąc, często gęsto, ze śmiechu. Moja wina że mają manierę pisania co im się wydaje? Moja wina że mają wspólne poglądy? W tym konkretnym wypadku udowodniłem podając sprawdzalne fakty i statystyki jak również linki do publikacji Amerykańskich "oszczędne gospodarowanie prawdą" w twojej wypowiedzi. Założyłem z dobrą wolą, że wynikało ono z nadmiernego zaufania do Cejrowskiego. Chciałem też uniknąć zrobienia Ci przykrości i napisania "kłamałeś" co w kontekście zestawienia twojej wypowiedzi ze stanem faktycznym byłoby usprawiedliwione. Kazałem Ci pisać o Tym Teksasie akurat?

sajmon napisał(a):
Jakos utkwiło mi w pamieci gdy obśmiałes fragment książki (którą wcześniej sam poleciłeś) bo podstępnie napisałem ze jest autorstwa nielubianego przez Ciebie autora. Kierujesz sie etykietką, a nie zawartością. A propo's artefaktu.

Przypominam Ci, z uporem godnym lepszej sprawy, że poleciłem Ci 2 książki w tym bardzo konkretną pozycję z uwagi na to, że tezy głoszone przez Ciebie były z niej żywcem wyjęte - skądinąd bardzo wybiórczo - co niedwuznacznie dowodziło u kogo je wyczytałeś. Przypominam, że w odróżnieniu od Ciebie ja czytałem obie książki i zadałęm Ci pytanie dodatkowe - skoro już wiesz co twój autor zerżnął od mojego to sprawdź co /i domyśl się dlaczego - łatwe to w kontekście tego, że sam w przedmowie do swojego "dziełka" określa się "apologetą"/ starannie pominął. Dyskusję na ten temat pozwolę sobie zwiesić aż uzupełnisz braki w lekturze. Nie wiem na czym miałaby polegać twoja przebiegłość? Na "odkryciu" źródeł z których przepisywał Konik? A czemu Ci Sajmonie WCZEŚNIEJ poleciłem książkę z której przepisywał? Odkrywasz Amerykę bo mało wiesz, mało i kiepskich pozycji czytałeś. Sorry.
Uczepiłeś się artefaktu - strasznie przepraszam za żargon, ale w dyskusji o "naukowości" publikacji historycznych czy archeologicznych bardzo interesuje mnie kwestia źródeł, ot skrzywienie zawodowe.

Nie odniosłeś się do żadnego z podanych przeze mnie faktów. Podsumowałeś je słowem dyrdymały. Mimo, że wytknąłem Ci czarno na białym mijanie się z prawdą /twoje czy Cejrowskiego/ ty piszesz:

"W teksasie - dopóki jedziesz prosto, nie łamiesz przepisów, nie będziesz niepokojony przez żadnego mundurowego. A u nas... Prawie zawsze jak nocna pora wracam Balicką (kto z Krakowa to wie) do domu, kaskadowo zatrzymywane sa WSZYSTKIE smochody - do kontroli trzeźwości."

A Amerykanin:

"In the 1990 decision Michigan v. Sitz ,the Supreme Court acknowledged that stops at sobriety checkpoints constitute "seizures" under the Fourth Amendment but ruled that the public safety threat posed by drunk driving made them "reasonable." In the years since, the checkpoints have become little more than revenue generators for local governments."

Nie odniosłeś się do tego. Zaatakowałeś w braku jakichkolwiek argumentów ad personam. Znowu nie pierwszy raz. Ostatnio Maarka o ile pamiętam.

sajmon napisał(a):
W innych tematach - rozumiem ze to Ty decydujesz, rozstrzygasz co jest bzdura - o czym ktoś ma pojęcie o czym nie.

Nie, ale jeśli udowodnię, używając argumentów opartych na weryfikowalnych faktach, że ktoś pisze od początku do końca bzdury i nie ma zielonego pojęcia o czym pisze...

W związku z powyższym próba dyskusji z Tobą jest pozbawianą sensu stratą czasu, obrażasz adwersarza całkowicie pomijając niewygodne dla Ciebie argumenty i kompletnie pomijając sprawdzalne fakty. Zatem EOT. Więcej z tobą dyskutować nie będę. Nie warto jak widać na załączonym obrazku.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona