Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 16:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2013, o 16:19 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
400W to dopiero jest wkurw jak co chwile wywala bezpieczniki. Przecież na 400W to nawet kobita se włosów nie wysuszy, że o prostownicy nie wspomnę :)
Ja na prawdę nie umiem zrozumieć co powoduje ludźmi, że wymyślają takie idiotyzmy. JAk gdzieś cumuje to chcę podłączyć się do prądu i normalnie korzystać, a nie sprawdzać ile co ma watów.
Czego oni się tak boją, przecież te kilowaty nie kosztują milionów. 5zł to około 10kW. nie wierzę, że w czasie jednodniowego postoju średni jacht zużyje więcej prądu. Więc po co?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 18:21 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Zdarzyło mi się w ciągu doby zużyć 14kw w marinie. Głównie farelka na suszenie rzeczy, ładowanie akumulatorów i parę razy czajnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 18:32 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
skipbulba napisał(a):
5zł to około 10kW
Nicram napisał(a):
zużyć 14kw w marinie
A moc od pracy odróżniają? A o kilowatogodzinach słyszeli?
Humaniści, mać!
Rurzowi, mać! :lol: :lol: :lol:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: mrtn
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 18:42 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Zbieraj napisał(a):
A o kilowatogodzinach słyszeli?

Jo ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 08:04 

Zbieraju, użyłem skrótu myślowego, jak taki jeden polityk. Znaczy bez sensu. Chodziło mi oczywiście o kilowatogodziny (kWh).

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 11:41 

Podziękował : 1635
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
wbro napisał(a):
Chcę dodać coś w sprawie energii el. na kei
w tym roku otwieramy przystań w Gorzowie na 53 km Warty prąd na kei będzie wliczony w cenę postoju. Z tym, że moc pobieranej energii będzie ograniczona zainstalowanym ogranicznikiem mocy do ok 400 W. Myślę że to rozwiązanie sprawdzi się ku zadowoleniu gości i właściciela.
Serdecznie zapraszam

Już możesz wyciągnąć jakieś wnioski co do zadowolenia ewentualnych gości.
Podaj do tego cenę za postój jachtu wraz z ofertą na co się przekłada cena i być może dowiesz się , że przystań spełnia oczekiwania potencjalnych zainteresowanych albo nie unikniesz krytyki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 14:48 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Postój będzie kosztował 15/dobę do dyspozycji strzeżony parking WC prysznic za 5 zł/10 min betonowy slip, gniazda z możliwością pobrania większej mocy oczywiście też w razie potrzeby. Czy 400 W wystarczy? sprawdzimy w praktyce.
Lecz w tej całej dyskusji zastanawia mnie to czy wiecie jak wielkie są koszty budowy takiej mariny? 80 metrów pływającego pomostu to 180 - 220 tysięcy zł. a przygotowanie basenu dojazdów i całej tej infrastruktury, która ma służyć Wam szanowni żeglarze. Opłaty pobierane w porcie gdzie w tygodniu zatrzyma się ok 5 łodzi i na stałe cumuje 10 muszą wystarczyć na opłacenie ochrony i bosmana bo przecież chcecie pozostawić wasze jachty pod właściwą opieką z pewnością, że po powrocie np. ze sklepu zastaniecie je takimi jakimi je pozostawiliście. Wszyscy chcemy aby powstawały nowoczesne mariny na miarę XXI wieku lecz to kosztuje.

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 15:34 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Kiedyś liczyłem dla warunków i cen w 3M - i wyszło mi, że utrzymywanie przystani w której jest mniej niż 50-60 rezydentów jest... mało sensowne ekonomicznie...
Trochę jednak zależy od gospodarza i od.... stopnia determinacji.

Budowa jest owszem - kapitałochłonna, ale uważam że główną przeszkodę (taką, z którą sam nie odważyłem się zmierzyć) stanowią ceny nieruchomości nadających się na przystań... Bo inwestowanie dużych pieniedzy w miejscu posiadanym na warunkach zwykłej dzierżawy - to nie dla mnie...

Kilka rzeczy można zrobić taniej niż napisaleś.
Np. znam przyklad, że pomosty cumownicze o długości ca 80m można zrobić siłami własnymi, płacąc za materiały jakieś 40- 45 tys zlotych - czyli cztery/pięć razy mniej niż podajesz.
Np. Na przystani można zamieszkać po prostu. A kwestię ochrony w dużym stopniu załatwiać sprzętem (kamery, alarmy, etc). IMHO warto też przygotować pokoje na wynajem i niezależne mieszkanka dla bosmanów - te drugie oferować darmowo, ale w zamian za zobowiązanie do nocnych dyżurów. Etc, etc...

PS - wciaż mam taką jedną działkę upatrzoną..... To jakieś 1.5 ha koło 3M, przy samym brzegu, bez przeszkód nawigacyjnych w drodze wodnej do Zatoki, dodatkowo z domkiem w znośnym stanie - idealnym na przystaniowy social i mieszkanka "bosmańskie"...
Myślę, że dałoby się ją kupić za ca. 1.5 miliona brutto, chociaż obecni właściciele wciaż żądają ciut więcej. Budowa w tym miejscu basenu i pomostów, tak by pomieścić minimum 50 łódek - to co najmniej drugie tyle - i to zakładając bardzo duuuże uproszczenia.
Eeeechhh - pomyśleć, że o wiele większy teren mariny JKSG w Górkach poszedł za 3.2 mln - z budynkami, z hangarem, z firmami podnajmującymi, z kompletem 80 rezydentów...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 16:15 

Nie wiem jak inni, ale ja wolałbym zapłacić np. 25zł za dobę i mieć prąd w rozsądnej opcji. Jakos nie sądzę, zeby oszczędzanie na prądzie ( w kontekscie 400W) specjalnie szybciej amortyzowało przystań :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 16:20 

Gorzowska marina znajduje się w powstającym kompleksie hotelowo rekreacyjnym z basenem kortami , spa i te inwestycje dla właściciela ( ja nim nie jestem niestety )mają przynosić dochody. Marina to inwestycja powstała jak sądzę z sentymentu właściciel chce aby poziom usług w marinie był na wysokim poziomie lecz dokładać do interesu nie będzie i z tego powodu port musi się sam utrzymać. Jeśli chodzi o ten nieszczęsny prąd może jednak bez ograniczeń lecz z podlicznikami ? Uświadomiliście mi jakie potrzeby ma wędrujący jachtem żeglarz i właśnie o to mi chodziło najbardziej.
W poprzednim wpisie zapomniałem o tym że w naszej marinie można będzie wypompować ścieki cena 20 zł a na życzenie dowiozę paliwo z orlenu powiedzmy za dychę (chyba to nie będzie nielegalny handel paliwem :D )

Pozdrawiam i wciąż czekam na uwagi i sugestie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 16:47 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
wbro ,w którym miejscu ta marina będzie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 16:51 

Nie chce sie wymadrzać, bo nie wiem jakie są obecnie realia śródlądowe, ale mi zawsze najbardziej odpowiadał formuła skandynawska (po za chorym system w Visby) za jacht 9m postój koszt około 50zł i wszystko w cenie, łącznie z oddawaniem fekaliów.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 18:22 

Myślę ,że 50 zł to może być zbyt dużo mam nadzieję że uda się wypracować odpowiednią cenę dopasowaną do poziomu świadczonych usług.
Marina znajduje się na 53 km warty w Gorzowie Wlkp.Al. 11 Listopada 94k http://www.jacht-market.com.pl/adv/show ... /9169.html
W tym ogłoszeniu jest mapka a zdjęcia przedstawiają stan obecny czyli jeszcze bez pomostów które do 1.05. będą zamontowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 01:09 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
wbro napisał(a):
Lecz w tej całej dyskusji zastanawia mnie to czy wiecie jak wielkie są koszty budowy takiej mariny?

A jakie to ma znaczenie?
Chcecie prąd mieć "w cenie", ale taka ilość (wierzę przedmówcom, bo prąd w sensie ilość/jednostka/moc/... to dla mnie czarna magia) do niczego nie wystarcza.
Ja w porcie:
robię zakupy i to piwo muszę schłodzić w lodówce
włączam laptop
ładuję akumulatory i akumulatorki do aparatu
ładuję telefony
suszę włosy
wieczorem czytam przy solidnej lampeczce
gdy zimno/mokro - podgrzewa/suszę
coś się naprawia czasem (wiertarka)
.............
Zatem: muszę "dokupić" prądu.

Może już wcześniej pisalismy o tym: jest taka koncepcja, że "przystaniowy" nie sprzedaje prądu z zyskiem - bo oczywiście nie może tego czynić - ale pobiera opłatę za udostępnienie przyłącza, które wybudował na pomoście. To robić już może.
Musiałby chyba jednak każdemu jachtowi przyłączać zegar i brać oplatę dzieloną: zwrot za pobrany prąd i udostępnienie przyłącza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 07:49 

wbro napisał(a):
Myślę ,że 50 zł to może być zbyt dużo

być może,jak pisałem, nie znam realiów śródlądzia, ale policz. Jacht 9m + 4 osoby na pokładzie. za jacht 15zł, za 4 prysznice wieczorem 20zł, jeśli rano będą chcieli wziąć prysznic to następne 20zł i już jest 55zł :) ale jak mówię nie znam realiów środlądowych, może śródlądowcy wolą płacic oddzielnie na zasadzie "nie korzystam, nie płacę". Nie mniej 400W wydaje mi się być bardzo mało. No nawet czajnika nie uruchomisz :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 11:20 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
400W wydaje mi się być bardzo mało

To jest ilość prądu poniżej wszelkich standardów.
Nawet bezpiecznik 6 A daje możliwość ok. 1200 W.
A w większości portów zabezpieczenia to 16 A i to już daje > 3 kW.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 12:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
wbro napisał(a):
Marina to inwestycja powstała jak sądzę z sentymentu właściciel chce aby poziom usług w marinie był na wysokim poziomie lecz dokładać do interesu nie będzie i z tego powodu port musi się sam utrzymać.

wbro napisał(a):
...marina znajduje się w powstającym kompleksie hotelowo rekreacyjnym z basenem kortami , spa...
Opłaty pobierane w porcie gdzie w tygodniu zatrzyma się ok 5 łodzi i na stałe cumuje 10 muszą wystarczyć na opłacenie ochrony i bosmana

wbro napisał(a):
Postój będzie kosztował 15/dobę do dyspozycji strzeżony parking WC prysznic za 5 zł/10 min betonowy slip

Eeeee.... nie rozumiem.
Jak "w kompleksie" to koszta ochrony są chyba wspólne dla całego kompleksu, więc nie wyliczysz nawet jaka część kosztów przypada na marinę.
Podobnie - jak będzie w pobliżu basen to nie trzeba dla wodniakow budować osobnych sanitariatów, prysznicy...
Jeśli przewidujecie tylko 10 rezydentów i jakiś śladowy ruch zewnętrzny - to na co aż 80 metrów pomostów?
Jak zakładając tak niewielką liczbę rezydentów i niemal niezauważalny ruch zewnętrzny można w ogole myśleć o samofinansowaniu się mariny?
Z czego?

Tych 10 rezydentów to jakieś 4-5 tysięcy miesięcznie (zakładam, że wśród gorzowskich rezydentow znajdzie się kilku właścicieli wypasionych mototutek, ktorzy zapłacą te 5-6 stów na mc bez mrugnięcia okiem). Czyli podstawa utrzymania to max. 60 tys rocznie... hmmmm
W sezonie (3-4 miesiace) tych kilka łódek tygodniowo po 15 PLN nie ma większego znaczenia - bo to są grosze.
Na prysznicach osobno nie zarobisz nawet na ich sprzątanie i utrzymanie - rezydenci powinni mieć je wliczone (i tak niemal nie używają), a goście też skorzystają nieczęsto, zwłaszcza kiedy mają basen i spa pod reką...
Na ściekach nie sposób zarobić w ogóle - tym bardziej, 90% łódek na sródlądziu...nie wykazuje nawet potrzeby ich zdawania.
W czystym sezonie (2-3 m-ce) może jeszcze dojdzie jakiś stateczek wycieczkowy, kilka stów miesięcznie może wpaść za slip. Kolejnych kilka groszy za okazjonalne użycie mariny przez jakąś szkółkę, dla jakiś kursów motorowodnych (ile ich może być w Gorzowie...).
Całorocznie może dolożyć par tysięcy jakaś umowa na cumowanie - z instytucją typu policja, SP, UŻŚ, SR, whatever.
I to już koniec dochodów związanych bezpośrednio z mariną...

Uważasz, że można utrzymać technicznie współczesną marinę i opłacić jej pracownika(ów) za jakieś (i to bardzo optymistycznie licząc) 80-90 tys rocznie? IMHO - zapomnij...

Wniosek - albo właściciel znajdzie pieniądze na utrzymanie przystani w dotacjach (jakiś program unijny czy coś...), albo będzie solidnie i stale do utrzymania dokładał.
A może są jakieś pieniążki dotacjowe na samą budowę - a potem planuje się utrzymanie mariny wg starej zasady, że "jakoś to będzie"?

BTW - ciekawe jak będzie z ubezpieczeniem tego co wybuduje - zdaje się na terenie zalewowym...

Powtórzę się:
pierdupierdu napisał(a):
wyszło mi, że utrzymywanie przystani w której jest mniej niż 50-60 rezydentów jest... mało sensowne ekonomicznie...

W warunkach Gorzowa Wielkoposkiego i dla jachtów wyłacznie śródlądowych - myślę że liczba łódek zapewniajaca samowystarczalność powinna być nawet wyraźnie wyższa...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 13:19 

Na temat mocy zmieniłem zdanie po wysłuchaniu argumentów. Moje 400 W miało służyć do ładowania akumulatora, telefonu czy laptopa ale jak się okazało potrzeby są większe i większa moc będzie dostępna.
Czy zarobimy okaże się po pierwszym sezonie mam nadzieję, że nie będzie tak źle liczę na pewne dochody z organizowanych spływów kajakowych i remontów łodzi do prowadzenia których powstaje hala która będzie gotowa gdzieś w listopadzie.
Dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi.

Za ten post autor wbro otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2013, o 09:04 

Trapi mnie sprawa pobierania opłat za energię bez koncesji takich przykładów jest wiele.
Jakieś 2 lata temu brałem udział w imprezie targowej do ceny stoiska doliczono mi 50 zł za prąd w ryczałcie ( 2 dni około 20 godzin x 2 lampki podświetlające ekspozycję ), w centrum handlowym spotkałem się z urządzeniem do ładowania telefonów komórkowych za 2 zł podłączasz komórkę i czekasz. W Szczecinie na WOŚP w tym roku urząd miasta skasował 50 zł od grupy studentów za włączenie na 4 godziny czajnika w którym gotowali wodę na kawę dla ludzi którzy wrzucili coś do puszki, a oni sami kupili ze składki kubeczki i kawę. Myślę, że przykłady można by mnożyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2013, o 09:14 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Przecież nie pobierasz opłaty stricte za energię, pobierasz kasę za cumowanie - bo sie polery ścierają, prąd dajesz gratis.
Twoim kosztem w tej usłudze jest energia i ją odliczasz od podatku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2013, o 09:22 

Podziękował : 1635
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
wbro napisał(a):
Trapi mnie sprawa pobierania opłat za energię bez koncesji takich przykładów jest wiele.

W cenniku nie wykazujesz, że pobierasz opłatę za energię, która jest do dyspozycji dla korzystających z przystani/ portu jak i pozostałe usługi , tj. wc, prysznic, parking...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2013, o 21:12 

Prawda jest taka, że trzeba zarobić. Wiadomo ceny muszą być takie aby były akceptowalne
i nie brały się z kosmosu lub z za zachodniej granicy ( do niej mam 50 km) jednakże zarabiać chcę zgodnie z prawem bo nie stać mnie na jakieś kary. Wiadomo podatki trzeba płacić.
Dzięki za wszystkie rady

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3