Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 20:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2014, o 21:55 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
jaszra napisał(a):
Organizator informuje, że będzie kontrola trzeźwości wszystkich sterników jachtów, zgodnie z listą startową. Kontrolę przeprowadzą obecni na regatach funkcjonariusze policji!

Rozumiem, że skoro to byli funkcjonariusze to myślenie ich (o ile funkcjonariusz w ogóle może myśleć) było takie jak na drogach? 0,2‰ łobuz, 0,5‰ bandzior i od razu do kryminału bydlaka?
plitkin napisał(a):
Dlatego, ze 2 piwka nawet u dobrego sternika maja realny wplyw w regatach na reakcje i decyzje. Sprawdzone nie raz. Dlatego, ze w regatach sekunda opoznienia moze sie skonczyc dziura w moim kadlubie. Dlatego, ze przepisy regatowe wymagaja zachowania trzezwosci.

Że sparafrazuję klasyka: "sprawdzić czy nie Angol".
Po dwóch piwkach, po godzinie od wypicia, gdy występuje maksymalne stężenie alkoholu we krwi, to facet 90 kg ma ca. 0.6‰.

Pewnie Anglicy się nie ścigają albo kadłuby mają z innego materiału.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 21:59 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Maar napisał(a):
Że sparafrazuję klasyka: "sprawdzić czy nie Angol".
Po dwóch piwkach, po godzinie od wypicia, gdy występuje maksymalne stężenie alkoholu we krwi, to facet 90 kg ma ca. 0.6‰.

Pewnie Anglicy się nie ścigają albo kadłuby mają z innego materiału

Nie wiem. Może są nadludźmi, skoro tak ochoczo podajesz ten przykład? A może po prostu nie wiesz, że pływając w poważniejszych regatach również Anglicy mają zakaz spożywania alkoholu? Bo o regatach tu rozmawiamy. I na Anglików działa ten alkohol tak samo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 22:05 

Podziękował : 10548
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Leszek1954 napisał(a):
Wybacz! Ale to dmuchanie jest w modzie. Świat się zmienił. To nie te czasy.
Zobacz jedni mają to w nosie, drudzy to potępiają.
Tak to się pozmieniało.
Chcesz iść pod wiatr!
Jak długo to wytrzymasz gdy wiatr będzie tężał i będziesz musiał się zarefować a inni pojadą na silniku?

Jakoś jeszcze idę (65), a wiatr wiał już z kilku kierunków :rotfl:
Niewiele mi już zostało czasu ale "damy radę" :-P
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 22:11 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
plitkin napisał(a):
Może są nadludźmi, skoro tak ochoczo podajesz ten przykład?
A może dlatego, że są normalni? Nie pomyślałeś? :-)

plitkin napisał(a):
A może po prostu nie wiesz, że pływając w poważniejszych regatach również Anglicy mają zakaz spożywania alkoholu?
I wówczas podczas kontroli dopuszczalna zawartość alkoholu wynosi zero?
Nie chce mi się googlać, ale jakoś nie wierzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 22:22 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
W Anglii była próba wprowadzenia "zakazu pływania pod wpływem" już 10 lat temu - ale nie przeszła, o ile wiem :-P
"The RYA opposes the implementation of section 80 of the Railways & Transport Safety Act 2003 as drafted.
The RYA considers that it is disproportionate, unclear, unenforceable, and that it is not justified by a sound risk assessment of evidential analysis.
"
Oczywiście organizator imprezy czy władze portowe mogą zakazać "nietrzeźwości" - ale na swojej imprezie czy swoim terenie.

Ale nie żeby ludzi ścigać policją. To nie jest ustrój niewolniczy...
A i tak obowiązuje limit 0.8‰. Znaczy dwa piwa wolno.

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 06:27 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Maar napisał(a):
jaszra napisał(a):
Organizator informuje, że będzie kontrola trzeźwości wszystkich sterników jachtów, zgodnie z listą startową. Kontrolę przeprowadzą obecni na regatach funkcjonariusze policji!

Rozumiem, że skoro to byli funkcjonariusze to myślenie ich (o ile funkcjonariusz w ogóle może myśleć) było takie jak na drogach? 0,2‰ łobuz, 0,5‰ bandzior i od razu do kryminału bydlaka?

Rozumiem, że nienawiść zaślepia ;) ale skąd pewność, że inicjatywa wyszła o funkcjonariuszy? A może zrobili to na życzenie organizatora?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 08:16 

Maar napisał(a):
plitkin napisał(a):
Może są nadludźmi, skoro tak ochoczo podajesz ten przykład?
A może dlatego, że są normalni? Nie pomyślałeś? :-)

plitkin napisał(a):
A może po prostu nie wiesz, że pływając w poważniejszych regatach również Anglicy mają zakaz spożywania alkoholu?
I wówczas podczas kontroli dopuszczalna zawartość alkoholu wynosi zero?
Nie chce mi się googlać, ale jakoś nie wierzę.

Z wiarą w Anglików jeszcze sie nie spotkalem, ale skoro mozna wierzyc w latajacego potwora spagetti, to czemu nie :-)
Co do alkoholu: zawartosc wynosic moze dokladnie tyle, ile ustalil sobie organizator lub dopuszczaja przepisy, w tym sportowe. Na przyklad ta wartosc moze byc zerem. I oni dobrowolnie moga sie na to godzic, tak samo jak zeglarze z omawianego przykladu na polskich regatach.
Zdaje sie, ze slowa "plywanie" i "alkohol" zestawione razem dzialaja na tyle emocjonujaco, ze traci sie czasem sens reszty uzytych w zdaniu slow. Szkoda, gdyz tu mowa o dobrowolnych, wolnych i prywatnych zasadach na jakie zeglarze sie zgodzili, a nie o zadnym szczuciu policją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 08:25 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Maar napisał(a):

Maar proszę cię
funkcjonariusze muszą robić to, za co im płacimy (za mało) a swoje zdanie muszą schować do kieszeni. nie oni stanowią prawo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:23 

Zielony Tygrys napisał(a):
Maar napisał(a):

Maar proszę cię
funkcjonariusze muszą robić to, za co im płacimy (za mało) a swoje zdanie muszą schować do kieszeni. nie oni stanowią prawo

Czasami (choć rzadko) przychylam się do zdania Maara, a czasami do tego, że wszystkim nam płacą za mało, ale stawiam flaszkę w zakład, że w omawianym przypadku nie policja żądała sprawdzeń*, a nadgorliwy sędzia regat.

MJS

*Głównym uzasadnieniem mojej tezy są słowa "płacą IM za mało" więc IM by się nie chciało. :-P

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:35 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Jeżeli tak było, to widać miał powody.
Wszystko jest fajnie do momentu, gdy się coś nie stanie. Później zaczyna się szukanie winnych. Chciał się zabezpieczyć. Tak ewentualnie rozumiem jego postępowanie - jeżeli tak oczywiście było.

Ostatnio edytowano 7 sie 2014, o 19:41 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłam ortografię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:21 

Leszek1954 napisał(a):
Chciał się zabezpieczyć. Tak ewentualnie rozumię jego postępowanie - jeżeli tak oczywiście było.
Może zawodnicy swoim wcześniejszym zachowaniem "zmusili" sędziego do takiego zachowania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:47 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Nie da się wykluczyć, że tak właśnie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:57 

Tego nie brałem pod uwagę... wciąż jestem "starej daty" (nie znaczy że "wczorajszy") :rotfl:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 18:01 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Szanowni forunowicze. Napisałem o kontroli trzeźwości we Fromborku aby ustalić jakim prawem to czynią? Czy takie działania są zgodne z prawem czy nie? Oczywiście, gdyby spróbowali podpłynąć do mnie w trakcie biegu to natychmiast użyłbym dobrze zatemperowanego bosaka do ich pompowanych łodzi. Ostatnio nasiliły się również kontrole łodzi motorowych i mandatowanie Sprawdzane są uprawnienia i tzw wymagane wyposażenie. Jesteśmy na urlopie, spokojnie żeglujemy, a taki patrol policji wodnej kradnie nam co najmniej pół godziny urlopu. Mamy się na to godzić czy z tym walczyć?
p.s.
parę lat temu Giżycka Straż Miejska mandatowała żeglarzy pijących piwo na jachcie zacumowanym w porcie i dziewczyny w bikini na uliczkach przypotrowych!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 19:01 

jaszra napisał(a):
...Ostatnio nasiliły się również kontrole łodzi motorowych i mandatowanie Sprawdzane są uprawnienia i tzw wymagane wyposażenie. Jesteśmy na urlopie, spokojnie żeglujemy, a taki patrol policji wodnej kradnie nam co najmniej pół godziny urlopu. Mamy się na to godzić czy z tym walczyć?
p.s.
parę lat temu Giżycka Straż Miejska mandatowała żeglarzy pijących piwo na jachcie zacumowanym w porcie i dziewczyny w bikini na uliczkach przyportowych!!!

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 19:33 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
ciekawe za co te dziewczyny...czyżby panowie byli zgorszeni widokami? a może zadziałał instynkt psa ogrodnika?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 19:52 

Pewnie chcieli z bliska popatrzeć... :lol:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 19:58 

jaszra napisał(a):
Szanowni forunowicze. Napisałem o kontroli trzeźwości we Fromborku aby ustalić jakim prawem to czynią? Czy takie działania są zgodne z prawem czy nie? Oczywiście, gdyby spróbowali podpłynąć do mnie w trakcie biegu to natychmiast użyłbym dobrze zatemperowanego bosaka do ich pompowanych łodzi. Ostatnio nasiliły się również kontrole łodzi motorowych i mandatowanie Sprawdzane są uprawnienia i tzw wymagane wyposażenie. Jesteśmy na urlopie, spokojnie żeglujemy, a taki patrol policji wodnej kradnie nam co najmniej pół godziny urlopu. Mamy się na to godzić czy z tym walczyć?

Biegi są w wyścigach konnych. W regatach są wyścigi.
Policja oczywiście ma prawo skontrolowania trzeźwości sternika, a sąd ma prawo zabrać wszystkie uprawnienia do prowadzenia pojazdów nietrzeźwemu sternikowi, co regularnie jest czynione. To samo obowiązuje rowerzystów, również na urlopie.
Natomiast, jak mniemam, na pytanie jakim prawem przed wyścigiem policja kontrolowała żeglarzy - otóż zapewne na prośbę organizatora? Zwłaszcza, że organizator uprzedził o tym, z tego co zrozumiałem?
Oczywiście z tym bosakiem - to tylko wirtualnie jesteś taki śmiałek. W realu zostałbyś skontrolowany bez dyskusji. Zresztą, raczej nie zdążyłbyś zatemperować tego bosaka. :)
Argument o urlopie jest zabawny: chciałbym być zwalniany z odpowiedzialności karnej podczas urlopu choćby za przekroczenie prędkości, które w świetle prawa jest jedynie wykroczeniem (a prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości - zdaje się przestępstwem?).

A może wystarczy nie startować w imprezach zorganizowanych, których warunki organizacji nam nie odpowiadają?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 20:05 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
plitkin napisał(a):
Biegi są w wyścigach konnych.

W wyścigach konnych są gonitwy ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 20:06 

No to tym bardziej. Biegi może w psich zaprzęgach? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 20:33 

plitkin napisał(a):

Zwyczajowo można używać terminu "bieg", "biegi" w wielu dyscyplinach sportowych. Także jak najbardziej w regatach. ;)
Oznacza to tyle co "tura", "kolejka".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 21:39 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Cytuj:
Policja oczywiście ma prawo skontrolowania trzeźwości sternika, a sąd ma prawo zabrać wszystkie uprawnienia do prowadzenia pojazdów nietrzeźwemu sternikowi, co regularnie jest czynione. To samo obowiązuje rowerzystów, również na urlopie.

A ja się pytam jakim prawem? Rutynowa kontrola - nie ma czegoś takiego. I nie czepiaj sie proszę terminologii, bieg czy wyścig. Dla mnie każda kontrola czy to na drodze czy na wodzie przeprowadzona bez przyczyny jest naruszeniem moich praw obywatelskich. Wiem, że za wschodnią granicą jest inaczej.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 21:47 

jaszra napisał(a):
Cytuj:

A ja się pytam jakim prawem? Rutynowa kontrola - nie ma czegoś takiego. I nie czepieaj sie proszę terminologii, bieg czy wyścig. Dla mnie każda kontrola czy to na drodze czy na wodzie przeprowadzona bez przyczyny jest naruszeniem moich praw obywatelskich. Wiem, że za wschodnią granicą jest inaczej.....

Twoj prywatny odbior nie jest wykladnia prawa, nawet za zachodnia granica by nie byl. Po raz drugi prosze o podstawe prawna do takiego stwierdzenia.
Co do podstawy prawnej kontroli podczas regat: wystarczy podana przeze mnie podstawa:przepisy regatowe (ktorych zobowiazales sie przestrzegac dokonujac dobrowolnego zgloszenia do regat) oraz komunikat SG.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterus napisał(a):
plitkin napisał(a):

Zwyczajowo można używać terminu "bieg", "biegi" w wielu dyscyplinach sportowych. Także jak najbardziej w regatach. ;)
Oznacza to tyle co "tura", "kolejka".

Niestety, w regatach nie jest to wlasciwe, choc coraz czesciej akceptowane. Mnie osobiscie takie sformulowania raza na rowni z "kup se loda", "nie wyłanczaj światła" i "w menu pisze "schabowy 10 zloty"". Podczas urlopu spotkalem wyjatkowy twor jezykowy: na budce z lodami byl cennik: "lód średnie" i "lód duże" (chodzilo o srednia lub duza porcje lodow).

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 22:22 

plitkin napisał(a):
Niestety, w regatach nie jest to wlasciwe, choc coraz czesciej akceptowane. Mnie osobiscie takie sformulowania raza na rowni z "kup se loda", "nie wyłanczaj światła" i "w menu pisze "schabowy" 10 zloty". Podczas urlopu spotkalem wyjatkowy twor jezykowy: na budce z lodami byl cennik: "lód średnie" i "lód duże" (chodzilo o srednia lub duza porcje lodow).
To niewątpliwe błędy i mnie rażą również, zresztą takich kwiatków jak wiemy jest dużo więcej. Podobnie jak bardzo już rozprzestrzenione stosowanie -om zamiast -ą. ( ciekawe, że kiedyś mi nie przeszkadzało, bo tak mówiła pewna niebrzydka dziewczyna :-D ).
Ale stosowanie zamienne "wyścig" i "bieg" jest bardzo mocno w polszczyźnie osadzone i uzasadnione - toż "ścigant" i "biegus" to samo znaczą, jak i o nagrodę "ścigać się" czy "biegać" jak najbardziej można.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 10:01 

jaszra napisał(a):
Dla mnie każda kontrola czy to na drodze czy na wodzie przeprowadzona bez przyczyny jest naruszeniem moich praw obywatelskich. Wiem, że za wschodnią granicą jest inaczej.....

No to jak będzie z tą podstawą prawną dot. tych przekonań? Czy należy uznać, że Twoje "dla mnie" stanowi obowiązującą wykładnię prawa po zachodniej stronie granicy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 12:55 

jaszra napisał(a):
A ja się pytam jakim prawem?
Pisanym... ;)
Następnym razem się zapytaj to się dowiesz, że:
- swoim zachowaniem w prowadzeniu łodzi wzbudziłeś niepokój funkcjonariuszy. Może jesteś pod wpływam alkoholu lub podobnie działającego środka a to oznacza, że popełniasz przestępstwo lub wykroczenie a do zwalczania i ścigania sprawców przestępstw i wykroczeń Oni jak najbardziej są.
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 15:01 

Skróciłbym to tak:
Jacek Woźniak napisał(a):
jaszra napisał(a):
A ja się pytam jakim prawem?
...
:rotfl: - swoim zachowaniem w prowadzeniu łodzi wzbudziłeś niepokój funkcjonariuszy. ...
;)...
a to oznacza, że popełniasz przestępstwo lub wykroczenie a do zwalczania i ścigania sprawców przestępstw i wykroczeń Oni jak najbardziej są. ;)

MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 16:12 

Kiedyś, jak słuchałem piosenki Rosiewicza o chłopcach-radarowcach, słowa: "stoją sobie gdzieś w szuwarach" jakoś mi nie pasowały. Nie doceniłem proroczego ducha piosenkarza.
Bo dziś już pasują... :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 17:01 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Leszek1954 napisał(a):
Wszystko jest fajnie do momentu gdy sie coś nie stanie. Później zaczyna się szukanie winnych. Chciał się zabezpieczyć. Tak ewentualnie rozumię jego postępowanie - jeżeli tak oczywiście było.

Zbieraj to rozumię/rozumiem chyba odchoruje.
Zwracal Ci uwagę na poprawną pisownię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 19:43 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Marian.Kowalski napisał(a):
Leszek1954 napisał(a):
Wszystko jest fajnie do momentu gdy sie coś nie stanie. Później zaczyna się szukanie winnych. Chciał się zabezpieczyć. Tak ewentualnie rozumię jego postępowanie - jeżeli tak oczywiście było.

Zbieraj to rozumię/rozumiem chyba odchoruje.
Zwracal Ci uwagę na poprawną pisownię.

Już poprawiłam i kilka innych błędów innego autorstwa przy okazji też. I nie ma o czym mówić. :-)

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona