Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 lip 2025, o 11:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2017, o 13:05 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
myszek napisał(a):
Każde inne rozwiązanie ograniczy prędzej czy później wybór tylko do hipermarketu.
NIE. Patrz post wyżej
Sąsiad napisał(a):
Twoje przekonanie, że piszesz z sensem tylko inni tego nie rozumieją jest podwójnie rozczulające :kiss:

A może gdybyś Ty nie był tak wszystkiemu""na nie"" dostrzegł byś jednak sens moich wypocin :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 13:23 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4250
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Bombel napisał(a):
NIE. Patrz post wyżej

Czyli uważasz serio że obecny stan jest lepszy od proponowanego? Że statystycznie tak samo, albo i lepiej, chroni innych? Że jest tak samo tani?
Czy po prostu bronisz go, bo za nic nie chcesz się przyznać, że może jednak nie miałeś racji?

A myszek napisał "prędzej czy później" to raz. Może być później. Z innej strony stan śmieciowy u was wynika ze zorganizowania ludzi, dania komuś po mordzie. Raz że chyba niekoniecznie wszędzie da się to zastosować, a dwa, że dalej masz patologię w gminie, ograniczenie konkurencji i urzędowe koszty obsługi tego.
Więc i przykład jest do niczego, i niczego nie udowadnia. A już na pewno nie faktu, że ustawa śmieciowa jednak nie jest do dupy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 14:25 

waliant napisał(a):
Czyli uważasz serio że obecny stan jest lepszy od proponowanego? Że statystycznie tak samo, albo i lepiej, chroni innych? Że jest tak samo tani?
Czy po prostu bronisz go, bo za nic nie chcesz się przyznać, że może jednak nie miałeś racji?
Wybacz, ale nic z tego nie rozumiem. Mozesz jaśniej???

waliant napisał(a):
myszek napisał "prędzej czy później" to raz. Może być później. Z innej strony stan śmieciowy u was wynika ze zorganizowania ludzi, dania komuś po mordzie. Raz że chyba niekoniecznie wszędzie da się to zastosować, a dwa, że dalej masz patologię w gminie, ograniczenie konkurencji i urzędowe koszty obsługi tego.
Więc i przykład jest do niczego, i niczego nie udowadnia. A już na pewno nie faktu, że ustawa śmieciowa jednak nie jest do dupy.

Nie, nie, nie. Cholera, już nie wiem jak pisać żeby dotarło.
Moja wioska to tak +- 40 tysi ludzi. Obsługiwana przez 3 ( trzy) firmy oczyszczające. Wyłonione w przetargu, miesięczna opłata od tzw łebka to 8,50 zł dla lokatorów blokowisk lub 14 zł za pojemnik od domów jednorodzinnych. Odbiór ""gabarytów"" raz w tygodniu w ramach wymienionych wyżej opłat. U mnie w piątki, w innych rejonach także w określone dni, z góry wiadome. Dzięki temu kanapy nie zalegają pod śmietnikiem Mam wioskę czystą i zadowolonych sąsiadów. Coś tu niejasnego??? Fakt dania po ryju cwaniaczkom (autentyczne) odnosi się do tego, że chcą swoje koszty przerzucić na innych. A na takie działanie brak zgody. A te ONO ( w domyśle biurwa) często widuję na osiedlu. Sprawdzające czy nie trzeba poprawić chodniczka, wysłać dodatkowej ekipy do posprzątania terenu z liści, udrożnienia odpływu kanalizacji opadowej, czy kosze uliczne są należycie wcześnie opróżniane, czy na placach zabaw dla dzieci nie ma szkła, czy huśtawki i zjeżdzalnie są w należytym stanie technicznym. . I ani mnie ani moim sąsiadom to nie przeszkadza. Mało, jesteśmy zadowoleni. Ale my to jak widać jakiś dziwny narodek lokalny jesteśmy. Wolimy zapłacić ONO godziwe wynagrodzenie za przyzwoitą robotę, niż tym samym ONO za spawanie dup do stołków.
Durne, nie? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 15:01 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Bombel, wcale nie durne, jeśli potrzebne i wszyscy zadowoleni. To normalne czynności porządkowo-usługowe, nikt tu nie zwalcza w czambuł wszystkiego, co państwowe czy samorządowe. Byle miary nie przekraczało i nie właziło tam, gdzie więcej szkód przyniesie niż pożytku. Masz jakąś skłonność do krańcowego widzenia. ;-)
Chodzi o odpowiedź na proste pytanie - czy obywatele mają mieć państwo, czy państwo ma mieć obywateli. Nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa. Bo jak dotąd dzieje się tak, jakby nos był dla tabakiery, więc trzeba odwrócić proporcje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 15:20 

Alterus napisał(a):
więc trzeba odwrócić proporcje.

No to odwracaj. :-P Załóż/ogłoś sobie jakieś ""wolne miasto ......." i działaj. Możesz nawet jakąś republikę czy insze wolnościoctwo. Jam Ci nie wróg. :rotfl:
Ciekaw jestem tylko ile biurw od razu zatrudnisz. Bo chyba sam nie m bedziiesz zbierał pogłównego
PS W dzisiejszym zmajoryzowanym świecie specjalnych jakichś udogodnień/uprawnień dla obywatela się nie spodziewam :evil: Choć trochę bym chętnie widział

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 15:49 

Bombel napisał(a):
Nie, nie, nie. Cholera, już nie wiem jak pisać żeby dotarło.

Może to dlatego, że po prostu nie czytasz co inni piszą?
Gdy kiedyś mieszkałem w podobnej wsi, tylko ciut większej, to wszystko działało tak jak i u ciebie, tylko że bez ustawy o której mówimy i bez referatu śmieciowego w urzędzie gminy. Taka drobna różnica.
Więc po co ustawa i po co referat śmieciowy w każdej gminie? Plus związane z tym patologie, których u was zwyczajnie nie widać, ale to nie znaczy, że w innych gminach ich nie ma.

Bombel napisał(a):
Wybacz, ale nic z tego nie rozumiem.

Przykro mi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:06 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
waliant napisał(a):

Bombel napisał(a):

Przykro mi.

Pewnie to samo mówił Mojżesz, zanim doszedł do wniosku, że trza ze czterdzieści latek pokrążyć po pustyni, bo to jedyna rada na wszelkich Bomblów. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:16 

waliant napisał(a):
Może to dlatego, że po prostu nie czytasz co inni piszą?

Wbrew pozorom czytam :mrgreen:
waliant napisał(a):
Gdy kiedyś mieszkałem w podobnej wsi, tylko ciut większej, to wszystko działało tak jak i u ciebie, tylko że bez ustawy o której mówimy i bez referatu śmieciowego w urzędzie gminy. Taka drobna różnica.

Czyli można :lol:
waliant napisał(a):
Więc po co ustawa i po co referat śmieciowy w każdej gminie? Plus związane z tym patologie, których u was zwyczajnie nie widać, ale to nie znaczy, że w innych gminach ich nie ma.

Włąśnie dlatego. Bo część społeczeństwa uważa że w ramach woli i swobody można śmieci wywieźć do lasu
https://www.google.pl/search?q=%C5%9Bmi ... 13&bih=740
Jak wolisz takie obrazki to nic mi do tego. Ponoć wolność mamy :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:18 

waliant napisał(a):
waliant napisał(a):
Bombel napisał(a):

Przykro mi.

No to wytłumacz mi ciemnemu o co w Twoim wpisie chodzi. Bo jakoś nie kumam wyższości obecnego stanu nad proponowanym.
PS Proponowany czyli obowiązujący już od długich lat. Pomożesz zrozumieć :rotfl:

Ostatnio edytowano 29 mar 2017, o 16:21 przez Bombel, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:19 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Alterus napisał(a):
waliant napisał(a):

Bombel napisał(a):

Przykro mi.

Pewnie to samo mówił Mojżesz, zanim doszedł do wniosku, że trza ze czterdzieści latek pokrążyć po pustyni, bo to jedyna rada na wszelkich Bomblów. :lol:

Poczytaj Biblię i sprawdź, kto kazał Mojżeszowi spacerować tak długo aby cała generacja (łącznie z Mojżeszem!) wymarła...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:24 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
waliant napisał(a):
Więc po co ustawa i po co referat śmieciowy w każdej gminie?
Pi razy oko ze czterdzieści lat temu w górskim hotelu Lucni bouda na Równi pod Śnieżką w holu stały trzy kubły z napisami po ichniemu: szkło, papier, metal. Kiedyś mówiło się jak byliśmy opóźnieni w jakiejś dziedzinie, że jesteśmy ileś tam lat za Murzynami. Tu mogę napisać, że jesteśmy 40 lat opóźnieni za Pepikami. Ciekaw jestem jaką wtedy ustawę śmieciową mieli Czesi. Aha z tych kubłów wtedy skorzystaliśmy wrzucając to co należało do właściwego kubła.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Bombel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:37 

Marian J. napisał(a):
Ciekaw jestem jaką wtedy ustawę śmieciową mieli Czesi.

Mieli albo i nie mieli ustawy. Pewien jestem jednak że mieli i mają szacunek dla siebie i swojego kraju. Nie to co widuje się u nas. Wspólne=niczyje, więc hula dusza :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 17:12 

Bombel napisał(a):
Czyli można

Albo jaja sobie robisz, albo naprawdę nie rozumiesz.
No właśnie o to chodzi, że można!
Bez ustawy i bez referatów śmieciowych i bez innych "skutków ubocznych" których nie chcesz dostrzec.
Czyli ustawa jest zbędna, a poza tym szkodliwa. I o to mi od początku chodziło i o tym też mówił myszek, podając przykład, a chodziło mu o inną dziedzinę.
Dla mnie EOT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 17:20 

waliant napisał(a):
Czyli ustawa jest zbędna, a poza tym szkodliwa.

Oczywiście. :D Świadczy o tym linkowany przeze mnie materiał. Gdyby nie ta szkodliwa ustawa to obywatel grzecznie pakował by śmieci do śmietnika. A tak to musi wywieźć do lasu
:lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 17:47 

Bombel napisał(a):
Gdyby nie ta szkodliwa ustawa to obywatel grzecznie pakował by śmieci do śmietnika. A tak to musi wywieźć do lasu
:lol:
Nie wszędzie tak jest. Zanim weszła w życie ustawa śmieciowa gospodarz u którego trzymam łódkę z szyderczym uśmiechem na moich oczach wywoził taczką śmieci do pobliskiego lasu. A teraz ma własny kubeł i mu wywożą i musi mieć umowę na wywóz śmieci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 18:01 

Marian J. napisał(a):
A teraz ma własny kubeł i mu wywożą i musi mieć umowę na wywóz śmieci.
I pewnie bardzo narzeka jak to państwo go strasznie gnębi :rotfl:
W ""mojej"" marince, właściciel od lat trzyma pojemnik i każdy grzecznie wrzuca do niego śmieci. Za pozostawienie burdelu na pomostach czy na terenie ( wał) można stracić miejsce postojowe. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2017, o 18:19 

Bombel napisał(a):
I pewnie bardzo narzeka jak to państwo go strasznie gnębi
Nie narzeka, raczej stał się przykładnym zdyscyplinowanym obywatelem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3