Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 06:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2010, o 22:37 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wiesz co, przypominasz mi w tej chwili człowieka, który ostatnio mnie usiłował przekonać, że w tej Anglii to Angielki takie leniwe, tylko robią dzieci i sobie dzięki nim dobrze żyją. A już zwłaszcza samotne matki. Po przytoczeniu kilku statystyk doszedł do opcji że w końcu 90 procent kobiet ma dzieci i wszystkie na pewno żyją na koszt innych (w domyśle jego, biednego, ciemiężonego białego mężczyzny - który na nie płaci podatki..)

Co prawda z oficjalnych statystyk wynika, że takich jest 15%, ale on przeczytał właśnie artykuł o rodzinie z 8 dzieci która z pomocy społecznej otrzymuje jakieś duże pieniadze (hm, na te 10 sztuk rodziny to one średnio duże :) )

Na pytanie, czemu w takim razie caly czas tu siedzi, skoro mu tak żle, nie odpowiedział mi.

Podejrzewam, że podobny komentarz o muzułmanach usłyszałabym od Ciebie jakbyś odwiedził dzielnice Londynu obok mnie... W rzeczywistości są to ciężko pracujący i najbardziej zaradni chyba ludzie w tym mieście (poza Hindusami :) ) - ale prościej założyć, że żyją z pomocy społecznej. W ustach kogoś kto przyznaje, że "języka nie zna, to tylko z opowieści.." to trochę śmieszy...

Jak pomieszkasz osobiście w takim miejscu jak Sztokholm, Londyn, Aalborg, Kopenhaga czy Strasbourg przez jakiś rok, ZNAJĄC język - wtedy możemy podyskutować o stylu życia tambylców. Wcześniej, to to tylko stereotypy, uprzedzenia i artykuły prasowe. K†óre z zasady skupiają się na sensacjach, a nie zwykłym szarym życiu...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 08:29 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
incoming napisał(a):
Bo siedząc przy piwie za które oczywiście musiałem sam zapłacić bo to chytrusy

Mogłeś zapłacić za nich, nie byłbyś chytrusem :lol: , ale poważnie.
Zwyczaj płacenie za siebie kiedy idziemy do jakiegoś baru, czy innej kanajpy jest powszechny na Zachodzie. Jest równiez powszechny w Poznaniu. Bardzo mi to odpowiada, bo nie rodzi zobowiazań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 10:19 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
A! - to żałuj.
W przeciwnym wypadku stawiam/łem dziewczynie lampkę wina i ona była zobowiązana........! :lol:
stary.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:06 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
incoming napisał(a):
jedynie bariera językowa była przeszkodą w kontaktach takich bezpośrednich.

No widzisz a w tej zgniłej plugawej Szwecji, gdzie dzieci nie muszą chodzić do szkoły, a nauczyciel nic im nie może zrobić praktycznie każdy mówi po angielsku.

incoming napisał(a):
To nie był przyklad jednego Szweda znałem jego rodzinę ,

Ja też znam trochę Szwedów i mam jakoś odmienne zdanie! Widocznie taką ciekawą rodzinkę trafiłeś. Proponuje Ci się wybrać do opieki społecznej w Polsce i zapytać jakie tu mamy rodziny. Bo już na prawdę pieprzysz bez sensu. O ile było to śmieszne to zaczyna być wkurzające.

incoming napisał(a):
siedząc przy piwie za które oczywiście musiałem sam zapłacić

I co jeszcze mieli Ci samochód kupić czy co? Pojechałeś do pracy, zarabiałeś to się trzeba utrzymywać, nikt na Ciebie robił nie będzie.

incoming napisał(a):
ok. przy trójce dzieciach ciotka przestała pracować,po prostu nie opłacało się

A wiesz chociaż przez jaki okres przysługuje zasiłek dla bezrobotnych??
A wiesz może jakie warunki trzeba spełnić aby ten zasiłek uzyskać??

Rozmowa z Tobą nie ma większego sensu, bo nie piszesz tego co wiesz, tylko to co Ci się wydaje!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:25 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
cape napisał(a):
incoming napisał(a):
Bo siedząc przy piwie za które oczywiście musiałem sam zapłacić bo to chytrusy

Mogłeś zapłacić za nich, nie byłbyś chytrusem :lol: , ale poważnie.
Zwyczaj płacenie za siebie kiedy idziemy do jakiegoś baru, czy innej kanajpy jest powszechny na Zachodzie. Jest równiez powszechny w Poznaniu. Bardzo mi to odpowiada, bo nie rodzi zobowiazań.

Owszem tylko jeżeli ja kogoś zapraszam to ja stawiam,trudno było by w Polsce zapraszać kogoś na obiad z własną wałówką..... :)

Ja za nich zapłaciłem

A jeśli chodzi o plugawą szwecje to ja tego nie napisałem i w konsekwencji tak nie uważam nie wkladaj mi do ust czegoś co nie powiedzialem.
Poza tym uważam że nie potrafisz brać udziału w dyskusji ,ja wyraziłem jedynie swoje zdanie na temat życia jakie zaobserwowałem,Ty jak również reszta ma prawo wyrażać własną opinię ,a ja nie mam zamiaru ani weryfikować Twojej wiedzy,ani też opinii.
Ty trafiłeś na rodzinę modelową i idealną ,ja nieeeeeeee :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:34 

Ale co to ma do rzeczy? W każdym społeczeństwie są i takie i takie rodziny! Podałeś argumenty śmieszne od początku rozmowy i nie umiesz z honorem się z nich wycofać!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:37 

np.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:38 

Wszystkie. Każdy Ci tutaj wyłożyliśmy że jest albo generalizowaniem, albo nie prawdą, albo czymś o znacznie mniejszej skali lub zagrożeniu niż w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:44 

odpowiedź wymijająca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 11:50 

incoming napisał(a):
widziałem jako kraj prawie muzulmanski nagromadzenie obcokrajowców z turcji

incoming napisał(a):
atrważające,takiej ilości pijaków rzadko widziałem gdziekolwie

incoming napisał(a):
,jedzenie?okropne bez smak

incoming napisał(a):
esli chodzi o pracę ?jeżeli tylko się da wolą nie pracować,

A argument o nieudanym życiu w Twojej rodzinie, jest w ogóle dziwny. W Polsce to sam miód. Zresztą na to też masz odpowiedzi już udzielone.

Na wszystkie z tych wypowiedzi masz odpowiedzi od rozmówców, ale do tych odpowiedzi już się nie potrafiłeś odnieść. Poczytaj od początku ten temat i zobacz sobie jak absurdalne zarzuty wobec życia w Szwecji wysunąłeś. Szkoda mojego czasu. Cześć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3