Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 21:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 07:34 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Ryś napisał(a):
wyżenąć się nie dali

Przepraszam ale co się nie dali ??? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nawet nie wiedziałem, że jest taki czasownik
http://www.aztekium.pl/osoby.py?tekst=w ... 4%85%C4%87
Pzdr
Kocur (umysł ścisły) :lol:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 07:46 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
bury_kocur napisał(a):
Nawet nie wiedziałem, że jest taki czasownik
Pzdr
Kocur (umysł ścisły) :lol:
Drogi Umyśle Ścisły, a o tym, że można coś pogrześć, też nie słyszałeś? :lol:
(Hint: Maria, z domu Wasiłowska) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 07:48 

Zbieraj napisał(a):
coś pogrześć

Słyszałem - w Rocie.
Tylko.
I nigdy nie słyszałem użycia tego czasownika w mowie potocznej.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 07:57 

Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Aleterusie i Rysiu alescie się zapędzili.
Otóż powiem wam tak.
Wystarczy po prostu czytać i to nie Pudelka ani inne wypociny naszych pożal się bosze:
Obrazek

ps. jako że książek kucharskich nie czytam, zawsze mam problem z talerzem/tależem :roll:

Za ten post autor Zielony Tygrys otrzymał podziękowania - 2: Micubiszi, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 08:12 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Alterus napisał(a):
Nie znaczy to oczywiście, że "błędziarze" mogą spocząć na laurach, bo treningiem wiele da się uzyskać, ale muszą w to włożyć sporo wysiłku umysłowego, podczas gdy tym pierwszym przychodzi to prawie bez trudu... Ale coś za coś.
Znany podział na umysły "ścisłe" i "humanistów" nie jest bezzasadny, choć ciężko byłoby wyłowić wśród ludzi typy o czystych cechach kwalifikujących jednoznaczną przynaleznosc

Dwoe tezy, z ktorymi zadna sila zgodzic sie nie moge. Jestem patentowanym dysgrafem (zdemaskowanym z liceum) a jednak nauczylem sie pisac. Zajelo mi to nieco wiecej czasu i znalazlem swoje wlasne patenty, ale sie nauczylem. Teraz, kiedy slysze, ze "nie pisze ortograficznie, bo jestem dyslektykiem" to wiem, ze mam do czynienia ze zwyklym idiota i mam ochote odpowiedziec, ze "przepraszam, ze glosno pierdze, ale mam taka diete". Jedna i druga przypadlosc da sie opanowac, wiec przyklad jest adekwatny.

Nie wierze w umysly scisle i humanistyczne. Bylem podobno utalentowanym fizykiem, z latwoscia wygralem olimpiade w podstawowce, potem w liceum. W tym samym liceum trafilem na wybitnego nauczyciela polskiego i... studia (po roku fizyki) wybralem czysto humanistyczne.
Moja, mlodsza siostra - bardzo zdolna matematyczka - jest prawniczka.

Nie jestesmy determinowani genetycznie. Kazdy moze byc tym, kim zechce byc. Trzeba tylko chciec.
Oczywiscie - jeden jest bardziej uzdolniony plastcznie, inny ma wybitny sluch, a kolejny slyszy wlasciwa fraze w poezji nim ja jeszcze zapisze to sie nazywa talent i - jestem gleboko przekonany- kazdy czlowiek go ma (nie kazdy sobie go uswiadamia).

Natomiast ktos, kto z usmiechem deklaruje, ze nie wie co to sinus bo skonczyl polonistyke, albo ktos, kto deklaruje, ze nie wie co to jest przyimek, bo jest inzynierem... Jest zwyklym idiota

P.s.
Przepraszam za brak polskich fontow w tekscie, ale w urzadzeniu ktorym sie wlasnie posluguje ich nie ma.

Za ten post autor sailhorse otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 08:15 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zielony Tygrys napisał(a):
Wystarczy po prostu czytać

Tak jest! W tym przypadku mojego ulubionego Karola Bunscha. Jest tam i wyżenąć, i pogrześć i inne też :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

sailhorse napisał(a):
Jest zwyklym idiota

Lub uznaje, że mu się nie chce, albo że nie warto, albo jedno i drugie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 08:20 

sailhorse napisał(a):
kto deklaruje, ze nie wie co to jest przyimek, bo jest inzynierem

Pewnie masz rację tyle, że z tzw biegiem czasu człek zapomina te nauki humanistyczne i koncentruje się na tym z czego chlebek ma.
Więc osobiście jeszcze pamiętam co to przyimek ale jak słowo daję zacytowany powyżej czasownik słyszałem po raz pierwszy.
Widać nie czytuję na codzień odpowiedniej lektury - pewnie z braku czasu...
Pzdr
Kocur
ps co do talentu to polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=ENvAmLuj5ko
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zielony Tygrys napisał(a):
Wystarczy po prostu czytać

Pewnie masz rację ale ... doba ma tylko 24 godz. :-(
Wiec jak przyjdę wieczorem do domu to już niewiele mi się chce ze zmęczenia....
Buziak
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 08:28 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Nie jestesmy determinowani genetycznie. Kazdy moze byc tym, kim zechce byc.
Napisał sailhorse.
Zechce się nam tylko to, co zdeterminowane genetycznie.
To napisałem ja Jarząbek.

Za ten post autor vaginal otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 08:45 

Nie znam się na elektryce, nie wiem po kiego całki, nie wiem co to przyimek. Nie dlatego że jestem humanistką, macantem czy innym ścisłowcem (he he) tylko dlatego, że nie chce mi się tego uczyć. A nie chce, bo w tej chwili nie potrzebuję. Jak będzie potrzebne to się dowiem albo i nawet nauczę.
Nazywajmy rzeczy po imieniu. Można zapomnieć, można nie wiedzieć. Ludzka rzecz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 08:54 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
sailhorse napisał(a):
Nie jestesmy determinowani genetycznie. Kazdy moze byc tym, kim zechce byc.
/.../
vaginal napisał(a):
Zechce się nam tylko to, co zdeterminowane genetycznie.
Oops! :oops: Poprawiłem cytaty!!! Zgadzam się z tym, co napisał vaginal.

A poważniej, to np. jeżeli chodzi o zdrowie, to najważniejsze jest to, jakie od rodziców dostaliśmy geny, a potem dopiero mają na nas wpływ: środowisko, dieta i tryb życia. Są na ten temat poważne, naukowe opracowania. Kolega nie słyszał pewnie o tzw. grupach podwyższonego ryzyka związanych z dziedziczeniem chorób, takich jak choroby krążenia, cukrzyca, nowotwory. Nie mówiąc o wadach wrodzonych itd.

Jeśli chodzi o inteligencję i inne predyspozycje intelektualne i emocjonalne - również pierwszorzędną rolę grają nasze geny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 09:44 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Napisałem, że nie jesteśmy determinowani genetycznie do bycia humanista, albo matematykiem. Inteligencja, inaczej zdolność do przyswajania i obróbki informacji - również, zapewne nie jest nabyta, tylko stymulowana poprzez rozwój.

To że testy rozwiązuję szybciej od średniej w populacji nie wynika z tego ze urodziłem.się z mózgiem innym niż typowy dla mego gatunku, tylko z tego, że większości ludzi mózgu używać się nie chce, bo nie lubi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 09:50 

sailhorse napisał(a):
To że testy rozwiązuję szybciej od średniej w populacji nie wynika z tego ze urodziłem.się z mózgiem innym niż typowy dla mego gatunku, tylko z tego, że większości ludzi mózgu używać się nie chce, bo nie lubi.

Powiedz to tym, którzy urodzili się z innym, np. z zespołem Downa, żeby przykład był bardziej wyrazisty.

Powtarzasz obiegowe opinie i stereotypy, ale to nie jest prawda.

____
EDIT: Może warto przypomnieć sobie znaczenie takich pojęć, jak populacja naturalna, rozkład normalny, krzywa Gaussa, mediana, centyle itp.? To sposoby na opisywanie zjawisk takich, jak np. zróżnicowanie genetyczne dużych grup ludzkich. Nie rodzimy się "tabula rasa" i nie jesteśmy w stanie przekroczyć tego, co mamy w naszym garniturze genowym - to są fakty. Najwyżej mieliśmy szczęście dostać lepsze geny, niż inni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 10:03 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Ryś napisał(a):
Wymień jeden. Znaczy zamieszkały przez rdzenną ludność mówiącą stale językiem polskim.

Znaczy oprócz tajemniczego regionu w Małej Polszcze..? :-D
A chłopy mazowieckie, a kujawskie, wielkopolskie a i na pomorzu wysp znajdzie skoroś ram czasowych nie dał, bo jak owo dziada - pra, pra odczytać - i jak liczyć tych, co na wschód się przesunęli i śpiewniej, ale po polsku mówią..?

sailhorse napisał(a):
Alterus napisał(a):
Nie znaczy to oczywiście, że "błędziarze" mogą spocząć na laurach, bo treningiem wiele da się uzyskać, ale muszą w to włożyć sporo wysiłku umysłowego, podczas gdy tym pierwszym przychodzi to prawie bez trudu... Ale coś za coś.
Znany podział na umysły "ścisłe" i "humanistów" nie jest bezzasadny, choć ciężko byłoby wyłowić wśród ludzi typy o czystych cechach kwalifikujących jednoznaczną przynaleznosc

Dwie tezy, z ktorymi zadna sila zgodzic sie nie moge.
Z którymiż ale..? O dyslekcji, dysgrafii itp., w ogóle nie mówiłem, a o predyspozycjach danego umysłu. Przy czym nawet nie zająknąłem się o genetyce. Ani predestynacji. Przywołane przez Ciebie perypetie osobiste są wielce krzepiącym potwierdzeniem tego, co napisałem.
Cytuj:
Nie wierze w umysly scisle i humanistyczne.
Ja też nie, bo to nie kwestia wiary. Podkreśliłem też umowność takiego podziału i zwróciłem uwagę na uproszczenia. Jednak w zarysie ogólnym i z uwzględnieniem podanych zastrzeżeń sprawdza się i nieźle tłumaczy łatwość bezbłędnego pisania lub wiążące się z tym trudności.
Cytuj:
Kazdy moze byc tym, kim zechce byc. Trzeba tylko chciec.
Fałsz. :-D Tak byłoby, gdyby wszystko zależało od naszej woli. Nie zależy...
Cytuj:
Inteligencja, inaczej zdolność do przyswajania i obróbki informacji - również, zapewne nie jest nabyta, tylko stymulowana poprzez rozwój.
Myślę, że tu w dużej mierze masz rację. Inteligencja nie jest rzeczą stałą, można ją rozwijać, może też się i cofać.

PS Zbieraju - oczywiście Teofil... :-D Dawnom u niego nie był.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 10:22 

Alterus napisał(a):
nawet nie zająknąłem się o genetyce
O genetyce, to ja też nie, ale o zróżnicowaniu populacji już tak. Dodam więc jeszcze dla doprecyzowania:

Wyobraźmy sobie że ktoś, tzw. "umysł ścisły" ukończył studia inżynierskie. Możemy przypuszczać, że jego predyspozycje znajdują się (zależnie od konkretnych cech, ale ogólnie) od 50. centyla w prawo na krzywej Gaussa. Zdał maturę, również z języka polskiego, ukończył studia, a potem zasłania się "umysłem ścisłym", że nie ma predyspozycji humanistycznych, tylko techniczne. Prawdopodobnie predyspozycje techniczne ma rzeczywiście lepsze, niż językowe, ale ortografia nie jest już sprawą predyspozycji dla człowieka z maturą. Wiadomo, że musiał kiedyś się nauczyć, przynajmniej na trójkę. Skoro zapomniał, to znaczy, że olał. Tak, jak ja olałem matematykę, którą kiedyś miałem na maturze i też zdałem na trójkę ... Mam jednak świadomość, że straciłem część mnie samego i nie potrafię dziś zrobić zadań ze szkoły średniej, a czasami przydałoby się, nawet tzw. artyście...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 10:57 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
A nie jest przypadkiem tak, że zasady ortografii i gramatyki w języku, to jak dodawanie, odejmowanie i tabliczka mnożenia w matematyce? A generalnie uznajemy, że jak ktoś nie umie dodawac i odejmować i nie zna tabliczki mnożenia to jest debilem? :)

PS. Mieszanie genetyki do znajomości zasad języka ojczystego to kpina.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:17 

skipbulba napisał(a):
A nie jest przypadkiem tak, że zasady ortografii i gramatyki w języku, to jak dodawanie, odejmowanie i tabliczka mnożenia w matematyce? A generalnie uznajemy, że jak ktoś nie umie dodawac i odejmować i nie zna tabliczki mnożenia to jest debilem? :)
Nie, nie jest. Może być olewaczem, gburem, nawet palantem, ale debilem nie jest, a tylko go tak nazywamy. On nie jest niepełnosprawny intelektualnie, tylko świadomie, z premedytacją za takiego robi. Mówię o tych, którzy skończyli np. studia techniczne...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Niepe%C5%82nosprawno%C5%9B%C4%87_intelektualna_w_stopniu_lekkim

skipbulba napisał(a):
Mieszanie genetyki do znajomości zasad języka ojczystego to kpina.
Ja nie kpię. Wszystko co napisałem wyżej w ostatnich postach, pisałem z pełną powagą, co mi się rzadko zdarza. Dodam jeszcze: "Debil", czyli człowiek z dziedziczną, lekką niepełnosprawnością intelektualną może mieć problemy ze znajomością zasad języka ojczystego z powodu swoich genów, a nie własnych zaniechań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:24 

Robert, użyłem słowa "debil" w znaczeniu potocznym, a nie klinicznym. Sądzę, że większość ludzi zrozumiała. Oczywiście można się czepiać i podrzucać wikipediowe definicje tylko co to ma do rzeczy?

Nadal uważam, że mieszanie genetyki do znajomości zasad języka ojczystego to kpina. Każdy, kto nie jest debilem w definicyjnym tego słowa znaczeniu jest w stanie owe zasady opanować.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:30 

skipbulba napisał(a):
Nadal uważam, że mieszanie genetyki do znajomości zasad języka ojczystego to kpina. Każdy, kto nie jest debilem w definicyjnym tego słowa znaczeniu jest w stanie owe zasady opanować.
Możemy przyjąć z dużym prawdopodobieństwem, że każdy "umysł ścisły", jak również inny "artysta", produkujący się na tym forum, jeśli olewa znajomość zasad języka polskiego, nie jest "debilem" z definicji, a z własnego lenistwa i własnych zaniechań. :D

Wtrącenie o genetyce było jedynie po to, abyśmy nie generalizowali wypowiadając własne sądy, że "jest tak, bo tak". Nie jest - rzeczywistość jest bardziej złożona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:32 

robhosailor napisał(a):
ale ortografia nie jest już sprawą predyspozycji dla człowieka z maturą.

To i ja doprecyzuję - nie mówię o znajomości ortografii, kto pisze normalnie inaczej niż bezwiednie? To robi się "samo", gdybyś miał zastanawiać się nad każdym słowem otrzepując w umyśle z kurzu formuły gramatyczne, dukałbyś piśmiennie jak pierwszak. Już widzę ten mozół i mękę... :-D
Nic tu (albo bardzo niewiele) nie znaczą lekcje gramatyki, matura czy studia. Po prostu wiesz, jak słowo wygląda, jest ono obrazkiem jak w chińskim piśmie - mechanizm jest ten sam. Jak pisałem, predyspozycje i pamięć wzrokowa - wtedy należysz do tej grupy, która ma łatwo. Naturalnie, że z powietrza się to nie bierze, musisz najpierw zobaczyć te wszystkie słowa, z powtarzaniem włącznie, czyli mieć kontakt ze słowem pisanym. Ale to i wszystko.
Znajomość prawideł to rzecz drugorzędna.
Cytuj:
Mam jednak świadomość, że straciłem część mnie samego i nie potrafię dziś zrobić zadań ze szkoły średniej, a czasami przydałoby się, nawet tzw. artyście...
Nic straconego - zawsze można nauczyć się tego, co potrzebne. Łatwiej, niż przy wielu nauczycielach, pośród których niewielu jest zdolnych rozbudzać - usypiać, większość... :-D

skipbulba napisał(a):
PS. Mieszanie genetyki do znajomości zasad języka ojczystego to kpina.

Nie do końca, albowiem coś jest na rzeczy... :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:35 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Zatem
----------
Ucz się Jasiu
-------------------
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=z4dMWaI6MBY

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:37 

Alterus napisał(a):
Nic straconego - zawsze można nauczyć się tego, co potrzebne. Łatwiej, niż przy wielu nauczycielach, pośród których niewielu jest zdolnych rozbudzać - usypiać, większość... :-D
Zgadzam się. Nawet to robię czasami - sam z siebie. Z mozołem i tylko to, co mi się podoba i wydaje być przydatne. :-) Pewnie i tak umrę debilem. :DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:43 

robhosailor napisał(a):
:-) Pewnie i tak umrę debilem. :DD

Już nie - skoro zdajesz sobie z tego sprawę... :-D Debil nie wie, że jest debilem.
A poza tym - wiem, że nic nie wiem... Zastanawiam się, ile trzeba wiedzieć, żeby móc to powiedzieć z przekonaniem?..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:48 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Czytać trzeba - to pisanie łatwiej przyjdzie. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:50 

robhosailor napisał(a):
Możemy przyjąć z dużym prawdopodobieństwem, że każdy "umysł ścisły", jak również inny "artysta", produkujący się na tym forum, jeśli olewa znajomość zasad języka polskiego, nie jest "debilem" z definicji, a z własnego lenistwa i własnych zaniechań.
Ależ oczywiście, że nie jest debilem w sensie definicyjnym tylko potocznym :) Jeśli napiszę, że 2 x 2 =5 i będę sie upierał, że to prawidłowy wynik, bo cos tam, cos tam, to zostane uznany za debila (w sensie potocznym) czyż nie? Dlaczego w drugą stronę miałby być inaczej?
robhosailor napisał(a):
Wtrącenie o genetyce było jedynie po to, abyśmy nie generalizowali wypowiadając własne sądy, że "jest tak, bo tak". Nie jest - rzeczywistość jest bardziej złożona.
Jak bardziej złożona? Chcesz bronić tezy, że ktoś kto zdał maturę i skończył Politechnikę nie jest w stanie nauczyć się podstaw języka, którym sie posługuje? Wiesz znam wielu inżynierów z racji mojej pracy chociażby i każdy jest w stanie, tylko nie każdemu debilowi (w rozumieniu potocznym) się chce :D i dorabiają do tego, niewiarygodne czasem, ideologie :) No ale cóż, znam inżynierów, którzy twierdzą, że czytanie książek jest zbędną stratą czasu :)
Alterus napisał(a):
wiem, że nic nie wiem... Zastanawiam się, ile trzeba wiedzieć, żeby móc to powiedzieć z przekonaniem?
Ja widocznie wiem za mało, bo uważam, że jednak cos tam wiem :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:53 

skipbulba napisał(a):
Chcesz bronić tezy, że ktoś kto zdał maturę i skończył Politechnikę nie jest w stanie nauczyć się podstaw języka, którym sie posługuje?
No właśnie, chyba nie przeczytałeś tego, co napisałem, bo nie chciałbym nazywać Cię potocznie ;) :
robhosailor napisał(a):
Wyobraźmy sobie że ktoś, tzw. "umysł ścisły" ukończył studia inżynierskie. Możemy przypuszczać, że jego predyspozycje znajdują się (zależnie od konkretnych cech, ale ogólnie) od 50. centyla w prawo na krzywej Gaussa. Zdał maturę, również z języka polskiego, ukończył studia, a potem zasłania się "umysłem ścisłym", że nie ma predyspozycji humanistycznych, tylko techniczne. Prawdopodobnie predyspozycje techniczne ma rzeczywiście lepsze, niż językowe, ale ortografia nie jest już sprawą predyspozycji dla człowieka z maturą. Wiadomo, że musiał kiedyś się nauczyć, przynajmniej na trójkę. Skoro zapomniał, to znaczy, że olał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:57 

Przeczytałem , jeno Twoja argumentacja jest dla mnie niejasna :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 12:02 

skipbulba napisał(a):
argumentacja jest dla mnie niejasna
Której tezy bronię? Że pewien "umysł ścisły", po studiach, chętnie na forum (i pewnie nie tylko) sam z siebie robi debila? Czy, że jesteśmy uwarunkowani genetycznie? Obu! Bo one się nie wykluczają!

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 13:56 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Można się nauczyć wszystkiego, ale jednak predyspozycje pomagają przejść od rzemieślnika do artysty. Można pracą i trudem osiągnąć poziom profesjonalny, ale brak czasem tego błysku, o którym decydują cechy wrodzone. Moim zdaniem nie są to jednak podziały na umysły ścisłe i humanistyczne, ale na różne rodzaje inteligencji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 14:44 

Albo i zamiłowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 15:03 

mayenna napisał(a):
Można się nauczyć wszystkiego, ale jednak predyspozycje pomagają przejść od rzemieślnika do artysty.
Tu miałbym zastrzeżenia. :-D
Rzemieśłnik to ktoś kto dobrze opanował schematy i wedle nich działa; artysta przekracza je i tworzy dla innych... Z drugiej strony czy wykluczyć można, że i rzemieślnik czasem poczuje w sobie iskrę stając się na moment artystą?..
Cytuj:
Moim zdaniem nie są to jednak podziały na umysły ścisłe i humanistyczne, ale na różne rodzaje inteligencji.
Jak zwał... Oba podziały są tożsame.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona