Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 18:30

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2012, o 21:36 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cytuj:
Todd Tholke, San Francisco Sailor, Rescues America's Cup Boat, Demands $200,000

http://www.huffingtonpost.com/2012/10/1 ... de=1616296

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2012, o 00:22 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Hmmm, nie za pomoc ale za skuteczne ratowanie mienia.
Swoją drogą - trudno sobie wyobrazić by członkowie zawodowego teamu pod wodzą Peyron'a nie potrafili skutecznie zacumować jachtu...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2012, o 07:05 

pierdupierdu napisał(a):

Żądanie 200 K baksów za skuteczne ratowanie mienia uważasz, że nie jest wygórowane ?
W St . Francis Yacht Club mają inne zdanie ...
Cytuj:
We've gotten overwhelming reader response to the Wednesday 'Lectronic report that San Francisco sailor Todd Tholke has had Energy Team's AC 45 catamaran 'arrested' over a salvage claim. The catamaran apparently broke free of her mooring in San Francisco in the wee hours of the calm night of September 30. Tholke spotted it, got his 14-ft Boston Whaler, and by himself towed the cat to Treasure Island. The French thought a little publicity and a ride on their boat in the World Series would be thanks enough. Tholke's lawyer says his client is thinking more along the lines of $200,000 or more.

The overwhelming Latitude reader response to Tholke's $200,000 claim has been outrage. A good number of readers wondered why Tholke didn't simply contact the Coast Guard, who could have easily contacted the America's Cup folks or the French team, who were certainly better equipped to effect a safe salvage. A good number of readers said that had they been in Tholke's shoes, they wouldn't have dreamed of asking anything for towing the wayward cat to safety, that it was a sailor's obligation, and that they would have been thrilled for the 15 minutes of fame and a ride on the cat. Many others have said that it would make sense if Tholke were compensated along the lines of what it would have cost Vessel Assist to have towed the cat back to port. Only a couple thought $200,000 was a justifiable claim, and one of them only because he thought the legal battle was going to cost the French about that much.

Who is Todd Tholke? As we reported on Wednesday, some time ago he identified himself to the San Francisco Bay Guardian as a street musician who lives on his sailboat. “I work on the docks and I’ve been living aboard my sailboat for fifteen years,” Tholke told the Guardian. “That’s how I supplement my lifestyle as a songwriter and musician in San Francisco. I live on a boat.”

But Tholke also might be the only San Francisco street musician who is also a member of the venerable St. Francis YC, one of the most revered and celebrated yacht clubs in the world. If you think St. Francis members are pleased that a fellow member is demanding $200,000 for the 'salvage' of Energy Team, you'd be wrong. Indeed, a very reliable source at the St. Francis YC has told Latitude that a letter is being composed and will be sent to the flag officers of the club asking that Todd Tholke come before the flag officers for "conduct unbecoming a member of the St. Francis Yacht Club."
http://www.latitude38.com/lectronic/lec ... HpMcK7a-G8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2012, o 21:42 

Wojciech1968 napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

Żądanie 200 K baksów za skuteczne ratowanie mienia uważasz, że nie jest wygórowane ?

Pokażesz gdzie pisałem coś na temat tego co uważam na temat wysokości żądanej sumy?

Ja widzę, że napisałem dziewięć słów tworzących proste zdanie w którym stwierdzam, że 200k$ nie jest - jak napisałeś w tytule - sumą żądaną "za pomoc", ale że jest to suma żądana za uratowanie mienia.
Dodałem drugie zdanie, w którym daję wyraz memu przekonaniu, że przyczyna urwania sie z cum francuskiej maszyny regatowej pozostaje mocno niezrozumiała...

BTW - czy i ile dostanie osoba która mienie uratowała - zależy obecnie od sądu lub ew. ugody zawartej poza sądem - a nie od opinii amerykańskich internautów..

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2012, o 21:55 

Wojciech1968 napisał(a):
Tytuł: 200 000 USD za pomoc .

pierdupierdu napisał(a):

Być może niewłaściwie zrozumiałem powyższe, ale mogłem tak uważać, z uwagi na ...
pierdupierdu napisał(a):
Swoją drogą - trudno sobie wyobrazić by członkowie zawodowego teamu pod wodzą Peyron'a nie potrafili skutecznie zacumować jachtu...

...nie byłeś dość łaskawy wytykając zawodowcom teamu pod wodzą Peyron'a braki w sztuce.
Co oznaczać mogło, że za błędy się płaci.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pierdupierdu napisał(a):
Dodałem drugie zdanie, w którym daję wyraz memu przekonaniu, że przyczyna urwania sie z cum francuskiej maszyny regatowej pozostaje mocno niezrozumiała...

Również zastanawiające jak dla mnie. Być może przy tak wysokim żądaniu ( 200 K USD) znajdą przyczynę uwolnienia z cum łodzi regatowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2012, o 22:41 

Wojciech1968 napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

...nie byłeś dość łaskawy wytykając zawodowcom teamu pod wodzą Peyron'a braki w sztuce. Co oznaczać mogło, że za błędy się płaci.

Mam prośbę - podkreśl w cytowanej wypowiedzi miejsce w którym jakoby "wytykam" coś członkom temu Peyron'a - a zwłaszcza miejsce w którym jakoby "wytykam braki w sztuce"?
Zamiennie - bądź tak miły i zaniechaj prób dopasowywania do moich słów tego co podpowiadają Ci jakieś Twoje luźne, całkowicie pozbawione podstaw skojarzenia...
Po prostu - jeżeli nie rozumiesz co oznaczają słowa wprost - to nie przypisuj im co mogłyby oznaczać nie-wprost, OK?

---------------------
Serdecznie życzę Ci, byś zamiast oddawać się czczej wymianie piłek, która jedynie obnaża wszystko to czego nie rozumiesz, próbował się raczej solidnie skupić się na samych próbach zrozumienia prostych zdań w języku ojczystym...
Nie tracę nadziei, że i w tej dziedzinie ćwiczenie uczyni z Ciebie mistrza...kiedyś tam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2012, o 23:15 

pierdupierdu napisał(a):
Zamiennie - bądź tak miły i zaniechaj prób dopasowywania do moich słów tego co podpowiadają Ci jakieś Twoje luźne, całkowicie pozbawione podstaw skojarzenia...

Przyznaję, że źle odczytałem Twoje "Hmmm".
Przepraszam.

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem