Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 11:01

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2012, o 10:39 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 729
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Nie wiem czy ten temat był już poruszany bo artykuł jest z ubiegłego roku:
http://porty.jachtowe.pl/nielegalny-pobor-oplat-za-energie-elektryczna-w-portach-jachtowych-w-polsce.html
Nie wiem czy dotyczy to tylko śródlądzia czy też marin morskich.

Pozdrawiam Marian Janaś

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:02 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Tak się zastanawiam nad sensem zakwalifikowania marin jako dostawców energii. Chyba URE trochę przesadził z interpretacją przepisów.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: cameron6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:11 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Było już kiedyś :) i nic się nie zmienia :) ciekawe, że właściciele portów wolą ryzykować prokuratorskie sprawy niż po prostu doliczyć te 10zł do ceny postoju :) ale mioże kalkulują, że potencjalne kary będą niewspółmiernie niższe od zysków? :D

Jacku, oni po prostu nie powinni zarabiać na prądzie. Znam takie miejsca gdzie liczyli 3zł za kW. A w innych np. 15zł za podłączenie do rpądu. To znaczy jakieś 30kW? kto zużyje 30kW w kilkanaście godzin? Bez jaj. Zakładając, że stoisz 15 godzin, to musiałbyś mieć włączony non stop odbiornik 2kW? Tzn jaki? :D
To zwyczajne naciąganie. Oszustwo i tyle.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:22 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
a farelka toster, kuchenka mikrofalowa, bojler ,plasma itd :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:30 

Piotr 15 godzin non stop? :D która kuchenka to wytrzyma ? :D

A poważnie, to wygląda tak, że 10% klientów być może wykorzysta taka ilość prądu, reszta płaci na zasadzie frajerstwa. Ja mam (jeszcze) spory jacht i podłączam się do prądu w celu ładowania akumulatorów i podlączenia czajnika elektrycznego. Ile zużyje pradu przez opłacone 24 godziny? 1kW? 2 kW?.... no niech 5kW. To jest 2,5zł pozostałe 7-10zł płacę na zasadzie wymuszenia :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:33 

Maćku ja patrzę na sprawę inaczej. Aby móc dostarczać energię "zgodnie z prawem energetycznym" trzeba z tą osobą zawrzeć stosowną umowę na dostarczanie jej energii. Wyobrażasz to sobie? A gdzie miejsce na negocjacje cenowe lub swoboda wyboru dostawcy? ;)
"Prąd na kei" to immanentna część usługi jaką oferuje właściciel mariny. Czy na dostawę wody też trzeba będzie zawierać odpowiednią umowę? A co z najmowaniem lokali? ;)

To jest 2,5zł pozostałe 7-10zł płacę na zasadzie wymuszenia
ale nikt Cię nie zmusza do korzystanie z tej mariny i jej prądu :-P

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: cameron6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:35 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zacznijmy od tego, że większosć żeglarzy chciałaby możliwość podłączenia do gniazdka ~230V w czasie postoju w przystani/marinie. To pożądana usługa.
Opisana sytuacja dotyczy z resztą nie tylko przystani i marin. Dotyczy ona każdego przypadku sprzedaży energii przez osoby/firmy nie posiadające odpowiedniej... koncesji na sprzedaż energii.
Tak to jest, kiedy państwo chce jednolicie i bezmyślnie regulować każdy aspekt życia obywateli.

Anyway.
Stanowisko Pani "rzecznik odbiorców paliw i energii" - jest następujące:
"Jeżeli dostawca energii elektrycznej /.../ nie prowadzi działalności gospodarczej w zakresie energetyki, to nie powinien z tej działalności czerpać zysków"
Potem następuje długi wywód o konieczności refakturowania poniesionych przez zarządcę portu rzeczywistych kosztów...
Konkluzja taka, że zarządzajacy portami, dopiero po uzyskaniu rozliczenia od koncesjonowanego dostawcy energii (czyli w kilka tygodni lub miesięcy po jednarazowym postoju jachtu) powini wysyłać faktury za zużytą przez jacht energię tym, którzy ją rzeczywiście zużyli... To, że rzeczywisty koszt tej energii mierzony jest w pojedynczych złotówkach (albo i w groszach...) a także wszelkie logistyczne problemy z dotarciem do użytkownika energii, wszelkie związane z tym koszty - nie mają znaczenia... Ot, kolejne durne lex, sed lex...

BTW - Pani "rzecznik odbiorców paliw i energii" doradza jeszcze, by o faktach sprzedaży energii przez przedsiębiorstwa czy osoby nie zarejestrowane i nie koncesjonowane w tym zakresie - składać zawiadomienia do organów ścigania... Pogratulować Pani rzecznik wizji stosunków społecznych...

Na koniec - absurdalnie przeregulowaną sferę sprzedaży energii na przystaniach daje się banalnie łatwo omijać.
Wystarczy nie sprzedawać energii, tylko sprzedawać... dostęp do gniazdka. Po prostu nie dać sie wrobić w definicję "dostawcy energii"...
Można zafakturować "udostępnienie kodu" odblokowującego dopływ energii albo można wynajmować na doby kluczyk do kłódki, na którą zamknięta jest szafka z gniazdkiem...
Można też po prostu ustalić cenę postoju "z dostępem do gniazda ~230V" i "bez dostępu". To przecież jest legalne, nawet jeżeli cena za postoj "z dostepem" jest paskarska :roll:

W rezultacie stosowania koślawego i niefunkcjonalnego prawa - nielegalne pozostaje tylko pobieranie opłat za rzeczywiście zużyte i pomierzone licznikiem jednostki energii...
Czyli nielegalne jest to, co dla 99% użytkowników byłoby opcją najtańszą...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 12:07 

Nie wiem Jarku czy się mogę z Tobą zgodzić :) to, że prawo jest przeregulowane to prawda. Ale w tym przypadku to wydaje mi się, że jedynie chęć dobrego zarobku tanim kosztem :)

Zauważ, że gdy wynajmujesz pokój w hotelu lub domek na kampingu to prąd jest wliczony w cenę. Nie płacisz ekstra pozycji "prąd". Cóz stoi na przeszkodzie, żeby cene postoju podrożyć o 5zł a prąd "dać gratis"? Moim zdaniem nic. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby załozyć podliczniki i kasowac za faktycznie zużyty prąd. Natomiast kasowanie 15zł za podładowanie akumulatorów to zwykłe złodziejstwo.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 12:23 

skipbulba napisał(a):
Zauważ, że gdy wynajmujesz pokój w hotelu lub domek na kampingu to prąd jest wliczony w cenę. Nie płacisz ekstra pozycji "prąd". Cóz stoi na przeszkodzie, żeby cene postoju podrożyć o 5zł a prąd "dać gratis"? Moim zdaniem nic.

A opinia innych gości? Taki Skipbulba to se prąd podłączy, grzeje a ja nie więc czemu muszę za to/Jego płacić?
skipbulba napisał(a):
Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby załozyć podliczniki i kasowac za faktycznie zużyty prąd. Natomiast kasowanie 15zł za podładowanie akumulatorów to zwykłe złodziejstwo.

!. Ale dalej będzie to "dostarczanie energii";
2. Podobnie jak za rozmowy telefoniczne prowadzone z pokoju hotelowego zapłacisz za wykonane połączenia choć hotel nie podpisał z Tobą umowy o świadczeniu usług telekomunikacyjnych...

Wracając do Pani rzecznik to aby zrozumieć jej postawę wystarczy popatrzeć na rachunek za prąd :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 12:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
Nie wiem Jarku czy się mogę z Tobą zgodzić :) to, że prawo jest przeregulowane to prawda. Ale w tym przypadku to wydaje mi się, że jedynie chęć dobrego zarobku tanim kosztem :)

Zauważ, że gdy wynajmujesz pokój w hotelu lub domek na kampingu to prąd jest wliczony w cenę. Nie płacisz ekstra pozycji "prąd". Cóz stoi na przeszkodzie, żeby cene postoju podrożyć o 5zł a prąd "dać gratis"? Moim zdaniem nic. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby załozyć podliczniki i kasowac za faktycznie zużyty prąd. Natomiast kasowanie 15zł za podładowanie akumulatorów to zwykłe złodziejstwo.
Ależ zgadzam się z Tobą, że najprościej byłoby wliczyć prąd w cenę, tak jak w domku czy hotelu. Oby co raz częściej do tego mimo przeregulowania durnymi przepisami dochodziło.
Niestety - prawo uniemożliwia by zarządca przystani mógł legalne " załozyć podliczniki i kasowac za faktycznie zużyty prąd". A rzecznik tego prawa namawia nas, byśmy w takiej sytuacji zawiadamiali o...przestepstwie.
Czyli najtańsza energia dla łódki jest nielegalna, ale nie ma sposobu, by ograniczyć zdzierstwo typu "ładowanie akumulatorów - 20PLN". To ja mam w dupie takie prawo... pognam agregat przez 2 godziny, pójdzie niecałe 2 litry benzyny - wyjdzie taniej...

BTW - kiedy piszez o chęci dobrego zarobku tanim kosztem to musisz pamiętać, że ktoś kiedyś wydał całkiem sporo kasy na instalację, zabezpieczenia, gniazda, ktoś wydaje kasę na biezącą konserwację, naprawy, etc.
Oczywiście są przystanie, gdzie ktoś postanowił kasować za prąd jak za zboże, ale również w sytuacji wliczenia zuzycia prądu w cenę postoju płacisz nie tylko za prąd, ale i za budowę oraz utrzymanie instalacji...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 12:40 

pierdupierdu napisał(a):
Niestety - prawo uniemożliwia by zarządca przystani mógł legalne " załozyć podliczniki i kasowac za faktycznie zużyty prąd". A rzecznik tego prawa namawia nas, byśmy w takiej sytuacji zawiadamiali o...przestepstwie.

eeee...nie?
może refakturować :) nie może na tym zarabiać :)
pierdupierdu napisał(a):
BTW - kiedy piszez o chęci dobrego zarobku tanim kosztem to musisz pamiętać, że ktoś kiedyś wydał całkiem sporo kasy na instalację, zabezpieczenia, gniazda, ktoś wydaje kasę na biezącą konserwację, naprawy, etc.
Oczywiście są przystanie, gdzie ktoś postanowił kasować za prąd jak za zboże, ale również w sytuacji wliczenia zuzycia prądu w cenę postoju płacisz nie tylko za prąd, ale i za budowę oraz utrzymanie instalacji...

eeee.... ale jak płacę za postój np na Helu 45zł, to płacę za co? Bo mnie sie wydawało, że nie płacę za miejsce na wodzie, tylko własnie m.in za utrzymanie całej infrastruktury. No bo skoro nawet prysznice są ekstra płatne?

Dobra, Hel to zły przykład bo tam prąd jest w cenie. Za "Hel" podstaw "Gdynia" :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2012, o 22:09 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
skipbulba napisał(a):
ciekawe, że właściciele portów wolą ryzykować prokuratorskie sprawy niż po prostu doliczyć te 10zł do ceny postoju :)

Może dlatego port Sztynort podniósł cenę z 30 na 45 zł...
Jak tak co sezon będą dorzucać 50% to za parę lat pensji nie starczy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 22:23 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Viking napisał(a):
Może dlatego port Sztynort podniósł cenę z 30 na 45 zł...

To jest cena przedsezonowa, chodzą na mieście słuchy, że w sezonie ma byc 60 zł/postój. IMO strzał w kolano, ale nie o tym topic;
Nie trzeba brać pieniędzy za energię - wystarczy pomontować nietypowe gniazda na kei i brać kasę za przejściówkę - vide w/w Tiga jeszcze rok czy dwa lata temu.
IMO, jak rzecze skipbulba, najrozsądniej jest doliczyć 5 PLNów do opłaty portowej, więcej zysku, niż straty, mniej szarpania nerwów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 23:43 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
Hel to zły przykład bo tam prąd jest w cenie.

W Łebie doliczają 10 zl za prąd.
Ale w takiej Danii i SE już nie - płacisz za postój, prąd i wodę.
Oczywiście tam gdzie nie wpadli jeszcze na to aby założyc automaty na wodę i prąd na kartę.
A tak jest np. w Malme lub Ystad.
Pzdr
KOcur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

noone napisał(a):
w sezonie ma byc 60 zł/postój. IMO strzał w kolano

Tylko czekać aż przychodzące jachty będą stawiać sie na noc na jez. Sztynorckim na kotwicy a załogi na ląd będą pływać pontonami.
Aż sie prosi takie rozwiązanie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 04:07 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cytuj:
Ile zużyje pradu przez opłacone 24 godziny? 1kW? 2 kW?.... no niech 5kW. To jest.....
Uściślijmy nie płacimy za kW bo to jest moc zainstalowanych odbiorników ale za zużycie przez nie energi elektrycznej czyli moc na godzinę ( kWh)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 08:24 

skipbulba napisał(a):
Ile zużyje pradu przez opłacone 24 godziny?

Witaj Maćku
U mnie na Kocurze mam:
- bojler 2 kW
- ogrzewanie elektryczne kabin 1,5 kW
- czajnik na wodę 2 kW
- mikrowelkę 0,8 kW
- ładowaki do baterii - ok. 0,4 kW
Także jak sie uprę to mam co zasilić ale faktycznie wyodrębnianie pozycji "energia elektryczna" jest na pograniczu prawa co nie znaczy, że w tym przypadku prawo nie jest idiotyczne.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 10:56 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
bury_kocur napisał(a):
Tylko czekać aż przychodzące jachty będą stawiać sie na noc na jez. Sztynorckim na kotwicy a załogi na ląd będą pływać pontonami.

Sztynort Legenda jeszcze żywa i chyba tylko dlatego maja ciągle klientów. Ludzie tam przypływają chyba już wyłącznie z nostalgii, ale myślę, że po tym sezonie i legenda nie pomoże ;-)
bury_kocur napisał(a):
- bojler 2 kW
- ogrzewanie elektryczne kabin 1,5 kW
- czajnik na wodę 2 kW
- mikrowelkę 0,8 kW
- ładowaki do baterii - ok. 0,4 kW

Dołóż parę ładowarek telefonicznych i będzie 7 KW ;-) pobór mocy większy, niż w mieszkaniu :-)
Swoją drogą trzeba mieć kable chyba od spawarki, żeby taką moc dostarczyć ;-)

Jeden zużyje 7KW/h, pięciu innych tylko podładuje akumulatory, a trzech w ogóle zapomni się podłączyć :-), IMO koszt powinien być obliczony ze średniego zużycia prądu ...i doliczony do opłaty portowej. Takie same dywagacje można prowadzić odnośnie zużycia wody, wywozu śmieci, obsługi portu itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 14:50 

noone napisał(a):
Swoją drogą trzeba mieć kable chyba od spawarki, żeby taką moc dostarczyć

Bez przesady - nikt takich mocy nie zużywa naraz.
Owszem - bojler chodzi niejako z automatu od razu po podłączeniu zasilania zewnętrznego ale pozostale odbiorniki załączane są okazjonalnie i chwilowo.
Podobnie wożę ze soba 2 kW termowentylator oraz stojący w mesie mały 600 W grzejnik olejowy ale ten pierwszy załączam w porcie z 220 V tylko jak jest jest bardzo zimno ale ten drugi w chłodne dni chodzi w porcie - w mesie - na okrągło.
Jak już place za prąd to przynajmniej nie zużywam ropy na webasto.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 19:45 

Włodek, weź Ty sie podłącz prze zegar i zobacz ile zużywasz dziennie :) 1-2kWh max ;) ja przez cały rok w PKM (łacznie z fleksem, wiertarkami, itp) zuzyłem razem 20kWh. Mam czajnik 2kW, lodówkę 1kW (?), 150Ah aku pod prostownikiem, mikrowelke 1,5kW, ładowarki 0,5kW i kto wie co tam jeszcze się pod gniazdka podczepi :)

PS. Info dla tubylców. Sprzedałem :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 19:50 

skipbulba napisał(a):
Sprzedałem

:-( :-( :-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 20:17 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
skipbulba napisał(a):
Sprzedałem

Przyjedź do mnie poopalać się :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 20:47 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
skipbulba napisał(a):
Sprzedałem

No to teraz oberwiemy za swoje i cudze...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 06:11 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
skipbulba napisał(a):
PS. Info dla tubylców. Sprzedałem

Łał... to co? Kupujemy teraz to co mi przysyłałeś na zdjęciach? :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 06:51 

Podziękował : 63
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: -
Jurmak napisał(a):
Łał... to co? Kupujemy teraz to co mi przysyłałeś na zdjęciach? :lol: :lol: :lol:

NIE! :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 09:27 

No trzeba będzie pogadac, ja jestem generalnie na tak :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 10:03 

Nadia napisał(a):
NIE!
Jurmak napisał(a):

NIE! :evil:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

skipbulba napisał(a):
ja jestem generalnie na tak

Nie moglibyście uzgodnić wspólnego stanowiska ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 12:40 

bury_kocur napisał(a):
Nie moglibyście uzgodnić wspólnego stanowiska ?

NIE!!! :evil:

:D :D :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 16:54 

skipbulba napisał(a):
NIE!!!

Maciek
To może jakiś katamaran z dwoma sterami ? :lol: :lol: :lol:
Dwa pływaki, dwie kabiny ...
I miejsce spotkań pośrodku ...
Pomyś - cie ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 17:25 

Kocur, nic nie zrozumiałeś :)
to nie jest kwestia , że NIE możemy ustalić wspólnego stanowiska, tylko NIE mam zamiaru ustalać niczego, bo jako męska szowinistyczna świnia (a po za tym cham i prostak wg. znawców szlachetnego żeglowania) nic nie ustalam tylko egoistycznie sam sobie zdecyduje :D a co! :D Akurat Ty powinieneś to rozumieć doskonale :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 19:57 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
skipbulba napisał(a):
nic nie ustalam tylko egoistycznie sam sobie zdecyduje a co! Akurat Ty powinieneś to rozumieć doskonale

Co prawda nie do mnie :lol: Ale rozumiemy... rozumiemy :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona