Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 16:17

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2013, o 21:55 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Sternik jachtowy
Witam,
Miałbym wielką prośbę do osób, które pływają po morzach, a szczególnie chodzi o rejon polskiego wybrzeża.
W tym roku kończę studia i piszę pracę mgr na temat "Ocena stanu infrastruktury na potrzeby turystyki żeglarskiej morskiej".
Czy znalazły by się na forum osoby, które wypełniły by ankietę dotyczącą tego zagadnienia?
Ankieta online zawiera 12 pytań, o 20 portów.
Ankieta online
Dziękuję bardzo za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2013, o 22:51 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Drogi magistrze in spe...

W twojej ankiecie brak "skali" dla pytań od 3 do 9 oraz dla pytania 12...
Nikt z oceniających nie wie co ma w tych pytaniach oznaczać "0" a co "5"!

O co pytasz w przypadku portów "Szczecin" czy "Górki Zachodnie"?
W samych Górkach przystani jest co najmniej 6, kolejnych kilka leży nieco dalej od Górek, na Martwej Wiśle. W każdej z nich jest inaczej z infrastrukturą, stanowiskami cumowania, inaczej jest z wodą, prądem, toaletą, prysznicem, przystanie mają różną odległość od "cywilizacji", różny transport, różną dostępność sklepów, atrakcji...
W Szczecinie też jest kila co najmniej przystani jachtowych i paczpan - każda inna.

Poza tym:
pkt 1 - nie da się ocenić jednym punktem jaka jest "głębokość, wielkość basenu portowego". Miejsca w Łebie w marinie na ogół dość, ale głębokość wyklucza większe jachty, ba - na początku sezonu wypłycenia utrudniają wejście nawet całkiem niedużym jachtom. Co mam zaznaczyć?
pkt 3 - nie da się ocenić jednym punktem zarówno oznakowania dziennego jak nocnego
pkt 4 - "wybrzeże portowe" oraz "przybijanie" do niego - to jest... no niefachowe jest... W porcie są "nabrzeża, miejsca cumowania, miejsca postoju", no i jest "cumowanie", "postój", "podejście do nabrzeża", etc...
pkt 5 - trudno oceniać dostępność "dystrybutora z paliwem, gazem", jeżeli w większości wymienionych portów brak możliwości tankowania paliwa... A tankowanie gazu nie jest możliwe nigdzie (a po co miałoby być...?).
pkt 9 - w Polsce bardzo często przepisy bezpieczeństwa stoją wprost w opozycji do chęci pomagania oraz uczynności. Co należy oceniać?
pkt 11 - jeżeli w pobliżu mariny w Gdyni jest w cholerę knajpek i tawern ale do porządnego sklepu, w którym "można uzupełnić zapasy " trzeba z niej jechać taksówką - to jak ocenić?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Pankemot
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 11:06 

Skala do pytań od 3 do 9 i 12 jest opisana we wstępie, zanim rozpocznie się wypełniać ankietę.
Szczecin- tak wiem, że jest ich kilka, pytam dokładnie o "Marina Pogoń".
Górki zachodnie- JK J. Conrada
Nie byłem we wszystkich tych miejscach(mam na myśli górki zachodnie i szczecin). Tak na prawdę jest tych przystani i marin ok 40, były też opisywane w żaglach. Ale ie wiem, czy jak bym o wszystkie pytał, ktoś by zabrał się za rozwiązywanie takiej ankiety.
Wcześniej miałem podzielone pytanie o oznakowanie dzienne i nocne na dwa, tak samo pytanie 4 i 5 były podzielone, ale po konsultacji z promotorem, zasugerował, aby nie robić aż tylu pytań, bo może to trochę odstraszać od uzupełniania.
Dostęp do paliwa- nie wszędzie są dystrybutory na miejscu, ale czasem stacja znajduje się w odległości do dwóch km, jeżeli się z takich opcji korzystało, to można to ocenić, ale wtedy ocena jest niższa, gdyż nie mamy stacji na miejscu- tak to rozumiałem.
Gaz- wymiana butli, czy jest to możliwe na miejscu.
W Gdyni trzeba faktycznie trochę do sklepu przejść, jest to ocena subiektywna. Jeżeli korzystało się głównie z tawern i knajp, a do sklepu nie bardzo się wybierało, to skupić się tylko na tym elemencie oceny.
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem problemy z oceną.
Dziękuję bardzo za uwagi, postaram się dzisiaj błędy w nazewnictwie poprawić. Teraz jeszcze mnie zajęcia gonią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 12:07 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Pankemot napisał(a):
(mam na myśli górki zachodnie i szczecin).

Co to są górki zachodnie i szczecin, panie prawie magistrze?
Czy chodzi o miejscowości o nazwach własnych Górki Zachodnie i Szczecin?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 13:01 

Podziękował : 883
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Pankemot napisał(a):
Ale ie wiem, czy jak bym o wszystkie pytał, ktoś by zabrał się za rozwiązywanie takiej ankiety.
Wcześniej miałem podzielone pytanie o oznakowanie dzienne i nocne na dwa, tak samo pytanie 4 i 5 były podzielone, ale po konsultacji z promotorem, zasugerował, aby nie robić aż tylu pytań, bo może to trochę odstraszać od uzupełniania.

Może lepszym pomysłem (na zmniejszenie objętości pytań) byłoby gdyby po zaznaczeniu portów w których się nie było w pierwszym pytaniu, porty te nie pojawiały się w następnych pytaniach (albo przynajmniej aby zaznaczenie "nie byłem" powielało się do pozostałych pytań)?

Cytuj:
12. Jeżeli podczas rejsów chętnie zwiedzasz okolice portu(zabytki, muzea, parki rozrywki) to jak byś ocenił/ła dostępność komunikacyjną z danego portu do tych właśnie miejsc? *

A jeżeli nie? Jeżeli niechętnie zwiedzam okolice? :-) Po co to "jeżeli"?

Cytuj:
5. Jak oceniasz dostępność do dystrybutora z paliwem, gazem? *

Albo: "Jak oceniasz dostępność dystrybutora [...]?", albo: "Jak oceniasz dostęp do dystrybutora [...]? Mix - nie po polsku.

Temat pracy też brzmi mi jakoś niezgrabnie. Nie mogłoby być zamiast:
"Ocena stanu infrastruktury na potrzeby turystyki żeglarskiej morskiej" np. "Ocena stanu infrastruktury na potrzeby żeglarskiej turystyki morskiej" czy "[...] morskiej turystyki żeglarskiej"?. A już całkiem dobrze IMHO byłoby po ludzku: "Ocena portów jachtowych polskiego wybrzeża" czy "Ocena infrastruktury polskich marin morskich".

PS.
IMHO przy takich pracach perfekcyjne opracowanie pytań jest najważniejsze. Późniejsza analiza odpowiedzi na złe, niejednoznaczne, budzące wątpliwości czy możliwe do różnej interpretacji pytania - jest (delikatnie mówiąc) zbędnym wysiłkiem.

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Pankemot
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 17:56 

Tak, nazwy własne z małej litery źle się czyta, postaram się to poprawić.

Cytuj:
Może lepszym pomysłem (na zmniejszenie objętości pytań) byłoby gdyby po zaznaczeniu portów w których się nie było w pierwszym pytaniu, porty te nie pojawiały się w następnych pytaniach (albo przynajmniej aby zaznaczenie "nie byłem" powielało się do pozostałych pytań)?

Pewnie, że by to ułatwiło sprawę, ale chyba ankiety google nie mają takiej możliwości.

Cytuj:
A jeżeli nie? Jeżeli niechętnie zwiedzam okolice? :-) Po co to "jeżeli"?

To pytanie zamieściłem z powodu tematu, chodzi o turystykę żeglarską, może znajdą się osoby, które nie tylko pływają, ale również zwiedzają.

Cytuj:
5. Jak oceniasz dostępność do dystrybutora z paliwem, gazem? *
Albo: "Jak oceniasz dostępność dystrybutora [...]?", albo: "Jak oceniasz dostęp do dystrybutora [...]? Mix - nie po polsku.

Będę pracował nad tego typu błędami dzisiaj.

Temat był podany przez promotora, spasował mi, nie wprowadzałem w nim zmian. Ma też on być związany z turystyką, dlatego tego typu tematy odpadają:
"Ocena portów jachtowych polskiego wybrzeża" czy "Ocena infrastruktury polskich marin morskich"

Widzę, że parę osób czytało ankietę i to nawet dokładnie, ale na chwilę obecną wypełniła ją jedna osoba, której wyniki mam zapisane.
Nie wiem, czy to przez błędy ankiety, nie cieszy się ona takim powodzeniem, czy może też nie wszyscy klikają "prześlij" na końcu ankiety.
Mam nadzieję, że jak poprawię tutaj zauważone błędy to więcej osób ją wypełni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 18:27 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
1. Jak oceniasz wielkość wybranych portów(wielkość basenu portowego, możliwości wpływania jachtami o większym zanurzeniu)? *

Ja bardzo chcialbym wiedziec co ma oznaczac " wieksze zanurzenie" ? Bez doprecyzowania cale pytanie jest o kant d...
rozbic :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2013, o 11:34 

Mam problem z wynikami ankiety, program nie bardzo siebie z tym radzi. Postaram się jak najszybciej to naprawić i udostępnię na nawo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 14:45 

Podziękował : 115
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
np. "Ocena stanu infrastruktury na potrzeby żeglarskiej turystyki morskiej" czy "[...] morskiej turystyki żeglarskiej"?

Popieram, znacznie lepiej brzmi.

Pankemot napisał(a):
To pytanie zamieściłem z powodu tematu, chodzi o turystykę żeglarską, może znajdą się osoby, które nie tylko pływają, ale również zwiedzają.

A tak z czystej ciekawości, co studiujesz? Bo wiesz, turystyka nie polega na zwiedzaniu...

Doczytałam, że TIR. Przeczytaj sobie definicję turystyki :) (Nie piszę złośliwie :))

Dawniej statki były z drewna, a ludzie z żelaza...
facebook.com/jacht.jagiellonia

Robię zdjęcia https://balansbieli.wordpress.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2013, o 09:21 

Witam,
Udało mi się uporać z ankietą(poprawiłem błędy) i dokumentami google. Jest mniej pytań, a nr. 7(dotyczące opłat za postój) jest nieobowiązkowe.
Czy mógłbym prosić o wypełnienie ankiety?
Ankieta do pracy mgr
Dziękuję bardzo za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 09:03 

Niewiele ankiet do mnie uzupełnionych wraca. Wiem, że teraz sezon żeglarski trwa, trzeba planować rejsy, urlopy, sprzęt kompletować, ale może znajdzie ktoś chwilę czasu, żeby uzupełnić ankietę?
Będę bardzo wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 09:49 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Widzisz, gdybys wczesniej poddal propozycje pytan do ankiety do dyskusji to mysle ze otrzymalbys wiecej odpowiedzi. Niestety z tego co widac i Ty i twoj promotor nie bardzo macie rozeznanie w temacie a to wlasnie zniecheca do odpowiadania bo jesli pytania sa nienajszczesliwsze takie beda wyniki ankiety.
Zrezygnowales widze z pytania o "wieksza glebokosc" ale i tak wrzucanie do jednego worka Swinoujscia ( o ktora z marin Ci chodzi ? domyslac sie moge jedynie ze w Basenie Polnocnym) z Mrzezynem< Dzwirzynem i Rowami to grube nieporozumienie.
W kontekscie Szczecina podajesz jedna marine "Pogon" z ciekawosci zapytam dlaczego akurat ta ? Ani najwieksza, ani najlepiej polozona. Wypadaloby chocby dodac Goclaw - marine o najwiekszej glebokosci i najlepszej komunikacji ( tramwaj z dworca)

Odpowiedz z cytatem