Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 15:31

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2014, o 17:30 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Cytuj:
A total of 64 cars were aboard cargo ship Astongate traveling from Toyama, Japan, to Vladivostok, Russia. After the storm hit the ship -- 52 of them ended up at the bottom of the sea. Whoever bought those cars signed a document allowing the cargo to be transported on ship's deck at their own risk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 17:53 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Ale jazda (a może raczej "jatka"?) ... Myślałem, że ładunek, pokładowy zwłaszcza, jest podczas przewozu mocowany, aby się nie przesuwał ... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 21:37 

Podziękował : 3740
Otrzymał podziękowań: 2061
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
jak spojrzałam na tytuł to myślalam że chodzi o ludzi
a to tylko autka
uf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 21:41 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Zielony Tygrys napisał(a):
a to tylko autka

Podstawa to chwytliwy tytuł :)
robhosailor napisał(a):
Myślałem, że ładunek, pokładowy zwłaszcza, jest podczas przewozu mocowany,

Cóż, jak właściciel podpisał papier że bierze na siebie ryzyko, a w umowie nie było nic o mocowaniu... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 23:31 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
robhosailor napisał(a):
Myślałem, że ładunek, pokładowy zwłaszcza, jest podczas przewozu mocowany, aby się nie przesuwał ... :roll:
Na moje oko - to było coś, co już "przerabiałem".

Stałem "Zawiasem" w Jokohamie. Tuż za moją rufą zacumował nieduży (na oko 10 000) masowiec radziecki (jeszcze radziecki, dopiero zaczynała się pierestrojka). Dwa dni trwał wyładunek, a potem zamknięto klapy na ładowniach (chyba to były McGregory), podjechało kilka ciągników siodłowych-lor i na pokład załadowano ponad 40 samochodów osobowych luzem. Był to "prywatny import" marynarzy radzieckich.

W Japonii rzuca się w oczy, że na ulicach nie widać samochodów brudnych i starych. Problem brudnych rozwiązano w genialnie prosty i skuteczny sposób: na stacjach benzynowych za dystrybutorami jest myjnia. Po zatankowaniu nie ma litości, musisz przejechać przez myjnię.

Problem starych pojazdów rozwiązano stosując "przymus ekonomiczny". Nowy samochód ma badania techniczne ważne 3 lata (jak u nas). Potem przechodzi coś w rodzaju badań technicznych, ale nie tyle polega to na sprawdzaniu stanu, ile na obowiązkowej wymianie elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo. Inaczej mówiąc - jest to obowiązkowa wymiana całego układu kierowniczego i hamulcowego. Kosztuje to ok. 20 proc. ceny nowego samochodu i jest ważne 2 lata. Po dwóch latach - to samo, ale kwity są ważne już tylko na rok.

Skutek - nie opłaca się trzymać samochód więcej niż 5 lat. W rezultacie - 5-letnią Toyotę np. Camry można było kupić za mniej więcej 500 USD.

Zastanawialiśmy się nawet z chłopakami, czy po powrocie do kraju nie zająć się importem samochodów, ale właśnie wtedy już wszedł u nas przepis, że nie wolno rejestrować samochodów-anglików, czyli z kierownicą po prawej stronie. Transport przez pół świata i przeróbka samochodów na układ sterowania po lewej stronie stawiały opłacalność interesu pod znakiem zapytania.

W Związku Radzieckim można było rejestrować samochody "angielskie", więc prywatny import marynarski odbywał się na ogromną skalę. Z Jokohamy do Władywostoku jest ok. 1000 mil, z Hiroszimy czy Osaki - ok. 600. W Nachodce i Władywostoku na ulicach zdecydowanie przeważały samochody japońskie, wśród których przemykały czasami moskwicz, żiguli, czy inna wołga.

To, co widać na filmie, to prawdopodobnie taki marynarski import. Tyle, że mieli chłopaki pecha, że dorwał ich zapewne niespodziewany sztorm. Trudno, każdy biznes jest obarczony pewnym ryzykiem. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 12:56 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Zbieraj napisał(a):
W Nachodce i Władywostoku na ulicach zdecydowanie przeważały samochody japońskie, wśród których przemykały czasami moskwicz, żiguli, czy inna wołga.
To chyba dawniej tak było - teraz oglądając fotki z Nachodki (ale rym! :-) ) siakoś nie mogę dopatrzeć się Moskwicza :-)

Natomiast widać, że kierownica "po angielsku" jest bardziej popularna niż "po ichniemu" :-)
https://maps.google.com/maps?hl=pl&ll=4 ... o-42527271

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 19:13 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Płynie sobie jacht .... sternik grzecznie zgłasza , że na kursie samochód i kolizja może być ... i kto mu uwierzy ...

Odpowiedz z cytatem