Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 07:54

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:38 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
Witam forumowiczów :)
niedawno miałem mały wypadek przy łódce i niestety mam wstrząśnienie mózgu znacie może jakieś domowe metody aby w miarę szybko wrócić do zdrowia ?? nudności nie są problemem - gorzej jest z zawrotami głowy i utrzymaniem równowagi w niektórych momentach :P oraz niekiedy mam problemy z poprawnym wysławianiem się tzn. język mi się plącze jak bym był porządnie napity :(
Muszę szybko wrócić do siebie, ponieważ lekarz zabronił mi żeglowania na około 2 miesiące że względu na problemy z równowagą i ewentualne uderzenie się w głowę co wg. lekarza może spowodować spore powikłania :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:14 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Miałem wstrząśnienie co najmniej 3 razy, jedno bardzo poważne. Jedynym sposobem jaki znam, to przeleżeć, odpoczynek itd.,... po 2 tygodniach nie powinieneś mieć już tych objawów, które opisujesz.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: cd_romek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:21 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
cd_romek napisał(a):
mam wstrząśnienie mózgu znacie może jakieś domowe metody aby w miarę szybko wrócić do zdrowia ?? nudności nie są problemem - gorzej jest z zawrotami głowy i utrzymaniem równowagi w niektórych momentach
To nie wstrząsniecie tylko przedawkowanie! :-)

Janek, nie to żebym się z Ciebie nabijał, ale myślę, że za dużo płacisz lekarzom. Wyluzuj i nie stresuj się opowieściami pana neurologa to Ci przejdzie. Serio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:35 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
nie kazali Tobie leżeć w szpitalu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:42 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
jakieś zdjęcie to Ci chyba robili nie....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:43 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
piotr6 napisał(a):

Tylko przy ciężkim wstrząśnieniu zatrzymują w szpitalu, tak to odsyłają do domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:45 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
Maar napisał(a):
cd_romek napisał(a):
mam wstrząśnienie mózgu znacie może jakieś domowe metody aby w miarę szybko wrócić do zdrowia ?? nudności nie są problemem - gorzej jest z zawrotami głowy i utrzymaniem równowagi w niektórych momentach
To nie wstrząsniecie tylko przedawkowanie! :-)

Janek, nie to żebym się z Ciebie nabijał, ale myślę, że za dużo płacisz lekarzom. Wyluzuj i nie stresuj się opowieściami pana neurologa to Ci przejdzie. Serio.

heh lekarza mam prywatnego ale za darmo :) firma za mnie płaci bo z NFZ niestety najwcześniej za miesiąc wizyta u neurologa ...
ogólnie to podchodzę do tego wszystkiego na luzie ale jak np. ide sobie po schodach i nogi mi się nagle plączą to nie jest zbyt miłe :)

piotr6 napisał(a):

Kazali ale akurat do tego szpitala co chcieli mnie wysłać nie mam wstępu niestety, ponieważ jak 2 lata temu umierała tam moja mama to mnie trochę poniosło i powiedziałem na izbie przyjęć co myśle o ich pracy więc wezwali policje i mnie grzecznie panowie policjanci wyprowadzili za teren szpitala :( wole się tam nie kłaść bo nie wiadomo czy mnie pamięta obsługa czy nie ...
chodzę co 2 dni na kontrole do lekarza i w razie jak by mi się pogorszyło to mam skierowanie do szpitala ale mam nadzieje że nie będę musiał korzystać.

-- 23 kwi 2011, o 21:47 --

Katrine napisał(a):
jakieś zdjęcie to Ci chyba robili nie....

zdjęcie robili i to nawet ze wszystkich stron :) prawie się świece od tego :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:48 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Miałam tak po wypadku samochodowym, więc wiem jakie to straszne uczucie. Mi przeszło tak po 2 tygodniach, po miesiącu całkiem spoko się czułam.

ale ja to leżałam non-stop w łóżku. Zresztą nie mogłam inaczej bo mnie tak bolała klatka piersiowa ze każdy oddech to był taki cholerny ból że nikomu tego nie życzę. a te zawroty to można przywyknąć;)

więc leż w łóżku a Ci przejdzie. co nie zmienia faktu ze fotkę rtg warto zrobić.;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 22:21 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Pozostaje leżeć i prowadzić oszczędzający tryb życia. raczej bym się skierował do normalnego neurologa,żeby chociaż Ciebie obstukał i zapisał leki przeciwobrzękowe.
Generalnie przy objawach wstrząśnienia mózgu zaleca się zrobienie KT w celu wykluczenia krwawienia lub/i obserwacje w szpitalu i podawaniu leków przeciwobrzękowych Manitol, furosemid. Ty tego nie miałeś jak się domyślam?W związku z tym musisz się obserwować i w razie pogorszenia samopoczucia natychmiast do szpitala

Odpowiedz z cytatem