Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Czas pieczenia https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=73&t=8056 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Maar [ 23 kwi 2011, o 14:12 ] |
Tytuł: | Czas pieczenia |
Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się schab. Taki do pokrojenia w plasterki i serwowany na zimno jako wędlina? A boczek? ps. W jakiej temperaturze topi się juzing i co jeszcze nadaje się do utrzymania boczku w stanie zrolowanym? |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 14:23 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Maar napisał(a): Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się schab Piecze się na węch. Jak zaczyna śmierdzieć spalenizną, to znaczy, że trzymałeś za długo ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 14:31 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Schab (kawałek ok. 1 kg) wkłada się do nagrzanego piekarnika, zwykle do ok. 180-200 st.C i piecze przez 1 h (1 h na 1 kg mięsa). Można alternatywnie przez pierwsze 15 min zastosować temp. wyższą 220-250 st. C i potem zmniejszyć do 180 st. C. Żeby się od góry za bardzo nie spiekł, można przykryć folią aluminiową. Pamiętaj o polewaniu sosikiem. Boczku jeszcze nie piekłam, więc nie wiem. Ale kurczaka wiązałam grubą nitką bawełnianą i przeżyła. Można też spinać wykałaczkami. Powodzenia. ![]() Wracam do swojego kucharzenia. Acha, Janusz ma rację, warto wąchać. Pierwsze ślady spalenizny w powietrzu oznaczają konieczność szybkiej interwencji. Rękaw jest świetny. Mięso się nie przypala i jest soczyste. O boczku w różnych książkach kucharskich różnie zeznają. Ogólnie radzą tak jak schab. Tylko trzeba bardziej nawąchiwać, czy się nie przypala. |
Autor: | Maar [ 23 kwi 2011, o 14:50 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Janna napisał(a): Żeby się od góry za bardzo nie spiekł, można przykryć folią aluminiową. To dwa pytania dodatkowe.a) folia ma jedną stronę taką bardziej a drugą mniej błyszczącą - którą stroną do mięsa? b) mięso było od wczoraj w wodzie o zasoleniu większym niż ma morze Czerwone. Czy do foli podpiąć anody? Jeśli tak to z której strony brytfanka ma rufę a z której dziób? ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 14:57 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Ad. a) Strona folii do pieczenia nie ma znaczenia. Inaczej niż w przypadku folii NRC, ale tej do pieczenia nie polecam. Ad. b) Podpinanie elektrod miało sens wczoraj, gdy mięsko tkwiło w elektrolicie. Nie ma też potrzeby rozpatrywanie kwestii dziobu w przypadku schabu i innych byłych ssaków. Co innego drób. Rufa zaś jest po stronie przeciwnej. ![]() |
Autor: | robhosailor [ 23 kwi 2011, o 14:58 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Pamiętać, żeby do obwiązania szynki do pieczenia, użyć nici lnianych, albo bawełnianych, a nie z tworzywa sztucznego (syntetycznych), bo smród będzie straszny!!! ![]() |
Autor: | Maar [ 23 kwi 2011, o 15:03 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
robhosailor napisał(a): Pamiętać, żeby do obwiązania szynki do pieczenia, użyć nici lnianych, albo bawełnianych, a nie z tworzywa sztucznego (syntetycznych), bo smród będzie straszny!!! ![]() Pierwsze 15 minut za nami! Na naszej długości geograficznej zakup nici bawełnianych, dziś o 1550 wydaje się mało możliwy. Juzing zaczyna się przyjemnie rozpływać pokrywając mięso szczelną warstwą płynnego dacronu - zaczyna pachnieć smakowicie. Następna relacja po tym, gdy wygonię kota i wytrzepię dywan ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 15:04 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Maar napisał(a): Następna relacja po tym, gdy wygonię kota i wytrzepię dywan Byle nie odwrotnie. ![]() |
Autor: | Carlo [ 23 kwi 2011, o 15:12 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Maar napisał(a): Juzing zaczyna pachnieć smakowicie. ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 15:14 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Maar napisał(a): Juzing zaczyna się przyjemnie rozpływać Masz za wysoką temperaturę!!! Temp. topnienia dacronu to ok. 260 st.C |
Autor: | Szaman3 [ 23 kwi 2011, o 15:19 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Marek, spoko jak schab nie wyjdzie to nie ma problemu. Zawsze możesz zamówić pizzę ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 15:29 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Maar napisał(a): Na naszej długości geograficznej zakup nici bawełnianych, dziś o 1550 wydaje się mało możliwy. Wpadnij na moją szerokość geograficzną (kierunek - jak do Starej Sobieskiej, zwrot - przeciwny). Nici bawełnianych ci u mnie dostatek.Maar napisał(a): Juzing zaczyna się przyjemnie rozpływać pokrywając mięso szczelną warstwą płynnego dacronu Jeśli to ten juzing, którego używałeś do cumowania "Rudej 3" na Mazurach, to schab w glazurze dakronowej będzie pychotka ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 15:50 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Marek, ile masz tego schabu? Bo godzina minęła... |
Autor: | robhosailor [ 23 kwi 2011, o 16:10 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Janna napisał(a): Marek, ile masz tego schabu? Bo godzina minęła... Już go zbyt wiele nie zostało do użytku ![]() ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 16:19 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
robhosailor napisał(a): Już go zbyt wiele nie zostało do użytku Nie przesadzaj. Po oskrobaniu tego spalonego centymetra dookoła - jeszcze trochę zostanie.![]() ![]() A tym spalonym pożywi się Cliwer, bo koty tego nie ruszą. ![]() |
Autor: | robhosailor [ 23 kwi 2011, o 16:43 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Zbieraj napisał(a): Po oskrobaniu tego spalonego centymetra dookoła - jeszcze trochę zostanie. Spalone będzie musiał zjeść sam, bo ani koty, ani pies, byle czego u niego nie jedzą. A tym spalonym pożywi się Cliwer, bo koty tego nie ruszą. ![]() ![]() |
Autor: | Maar [ 23 kwi 2011, o 17:18 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Zbieraj - miałeś rację! Janna KŁAMAŁAŚ z tym kilogramem na godzinę!!! ![]() Miałem trzy kawałki: 1 kg. schabu, 1 kg. golonki i 1 kg boczku. Wsadziłem zgodnie z zaleceniem Janny do piekarnika na 3 godz. a już o 1,5 zaczęło pachnieć spalenizną. Po dwóch nawet roztopiony juzing stał się nie jadalny ![]() Idę się pocieszyć do aLinki Sobieskiej ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 17:25 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Oj, Marek, liczyć w kuchni trzeba umieć po kobiecemu, nie technicznie. 1 kg mięsa w 1 kawałku to 1 h. 3 kg mięsa w 3 kawałkach po 1 kg to też 1 h. Miałam złe przeczucia i nawet wołałam, że godzina minęła. ![]() Przepraszam. ![]() |
Autor: | Zuzanna [ 23 kwi 2011, o 17:32 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Janna napisał(a): 1 kg mięsa w 1 kawałku to 1 h. 3 kg mięsa w 3 kawałkach po 1 kg to też 1 h. logiczne ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 17:35 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Dzięki Zuza, że mnie rozumiesz. |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 17:36 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Maar napisał(a): Idę się pocieszyć do aLinki Sobieskiej Tylko nie daj się nabrać na zakąskę a la Jaromir. Żadne tam, panie, krewetki. Ogórek ma być! Kiszony!!! ![]() ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 17:37 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Janna napisał(a): Dzięki Zuza, że mnie rozumiesz. Znaczy - solidarność jajników w kuchni? ![]() ![]() ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 17:41 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Zbieraj napisał(a): Znaczy - solidarność jajników w kuchni? Bynajmniej. Raczej umiejętność zrozumienia, granicząca z błyskotliwością. ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 18:06 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Janna napisał(a): granicząca z błyskotliwością. ...wypolerowanej patelni ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 18:12 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Teflonu się nie poleruje. ![]() |
Autor: | cd_romek [ 23 kwi 2011, o 18:22 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Marku po Twoich wypowiedziach to chyba się spóźniłem trochę z odpowiedzią, ale tak na przyszłość to polecam: http://www.gotujmy.pl/schab-pieczony---------,przepisy,54479.html ogólnie to wiele rzeczy z tej strony już robiłem i jeżeli chodzi o mięsko to zawsze po czasie jaki opisują sprawdzam jakimś szpikulcem albo widelcem czy już jest miękkie czy nie ![]() w kuchni zawsze eksperymentuję i praktycznie jedyne co mnie z przepisów interesuje to temperatura i przybliżony czas pieczenia ![]() Janna napisał(a): Teflonu się nie poleruje. ![]() nie prawda ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 18:25 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Janna napisał(a): Czasy mosiężnych czy miedzianych patelni już dawno przeminęły. Jak by powiedział Linda: Co Ty wiesz o patelniach? ![]() |
Autor: | Maar [ 23 kwi 2011, o 18:33 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Zbieraj napisał(a): Jak by powiedział Linda: Co Ty wiesz o patelniach? Że się tak perwersyjnie wypowiem - mistrz patelni się znalazł! ![]() ps. Za wszelkie rady serdelecznie dziękuję - boczuś (co prawda tylko w środku) wyszedł pychota ![]() pss. Pani aLina Sobieska prosiła o przekazanie siarczystych pozdrowień dla całej społeczności! Wasze zdrowie!!! ![]() ![]() ![]() |
Autor: | Janna [ 23 kwi 2011, o 18:37 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
Uff, jak to dobrze, że nie powiedziałeś "Bo to zła kobieta była". Zaczęłabym się bać. ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 23 kwi 2011, o 18:45 ] |
Tytuł: | Re: Czas pieczenia |
cd_romek napisał(a): ale tak na przyszłość to polecam: O santa simplicitas! Ty naprawdę myślisz, że Grzywiasty coś pitrasił w kuchni?Z gotowania to on tylko robi konkurencję starej Sobieskiej. Gotuje sfermentowany zacier i wpuszcza do wlotu zestawu "Mały bimbrownik" kupionego w Składnicy Harcerskiej ![]() ![]() ![]() |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |