Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 14:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2011, o 17:19 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Siedzę sobie w pewnym do niedawna małym i urokliwym miasteczku w pewnym europejskim kraju. Obecnie stoi tu setki, a może tysiące apartamentowców. Ciągną się kilometrami, puste, często nieuruchomione, choć wybudowane. Wygląda to trochę, jak po wojnie atomowej. Zero ludzi, tylko bezpańskie, głodne psy.
Tak sobie myślę, może by przyłączyć to miejsce do Macierzy i Tomka, który jest znanym fanem apartementowców zrobić burmistrzem z specjalnymi uprawnieniami ?
Tomek, zgodzisz się ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 wrz 2011, o 20:14 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Phi, tam na pewno właścicielami są same "lemingi" :lol: :roftl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2011, o 21:26 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
To w końcu mieszka ktokolwiek w tych gargamelach, czy też nie, jako że powyższe dwa posty przeczą sobie? Bo jeżeli istotnie nikt tam nie mieszka - wynikałoby stąd że w owym kraju nie ma jeszcze lemingów, a przynajmniej że jeszcze do owego miasteczka nie dotarły.
A może owo miasteczko o którym pisze Cape - to takie ichnie prestiżowe Kręczki - Kaputy napaskudzone w szczerym polu przez JW Contruction? Przynajmniej jakoś udało się do oficjalnej tematyki tego śmietnika nawiązać: ta sama firma zamierza zasypać baseny byłego Portu Praskiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 07:18 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Nie widzę żadnej sprzecznosci, mowa była o właścicielach a niemieszkańcach... ale własność prywatna, taaak, podejrzana sprawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 12:50 

Colonel napisał(a):
ale własność prywatna, taaak, podejrzana sprawa.

Skądś i za coś ta własność musi być,... bo przecież bogaci skądś muszą mieć te pieniądze! Ja nie wiem skąd, ale należałoby to sprawdzić ;) :D

Ostatnio edytowano 25 wrz 2011, o 01:27 przez Cypis, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 14:09 

Colonel napisał(a):
Nie widzę żadnej sprzecznosci, mowa była o właścicielach a niemieszkańcach

Aaaaa, dopiero teraz zaqmałem :oops: Lemingi kupiły te gargamele (oczywiście na kredycik zaciągnięty kosztem całej rodziny a być może nawet co naiwniejszych przyjaciół, jak to na prawdziwych lemingów przystało) zapewne tandetne i tandetnie zlokalizowane ale za to okrzyknięte prestiżową nazwą (jak choćby piaseczyńskie "Wyspy Luksusu" które rok temu zalała Smródka, jak to pisałem w wątku o rzekomej konieczności tępienia bobrów) bynajmniej nie z zamiarem aby tam zamieszkać (bo wtedy nie tylko oni ale i ich przyszłe POkolenia miałyby jak w banku że ów kredycik do spłacenia rósłby lawinowo jak administracja pod rządami Tuska) lecz z zamiarem zrobienia interesu na wynajmie tych lokali? No jeżeli istotnie tak było - to faktycznie właściciele okazali się lemingami, skoro chętnych do zamieszkania nie znaleźli. I dobrze im tak! :lol:

Cytuj:
... ale własność prywatna, taaak, podejrzana sprawa

A to już tylko Twoja opinia, nie moja. Inaczej musiałbym sam siebie POstawić w kręgu POdejrzanych, :shock: już choćby tylko przez wzgląd na niewątpliwy (zdaniem dziennikarzyn na usługach PZŻ) atrybut luxusu w postaci niemal 40-letniej mazuranckiej mydelniczki!

Tylko wracając do tematu - właściwie po co miabym być burmistrzem takiego wyludnionego barachła? I obciach, i brak wszelkich perspektyw. To już prościej byłoby POdjąć się administrowania qpą niedokończonych gargameli "Wrót Mazur": dokładnie to co wyżej ale przynajmniej na własnych. POlskich śmieciach...

--
9 października spuść Donalda do śmietnika!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 15:18 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Tomku, wybacz ale spuszczę KACZORA. I spuszczę wodę w PiSuarze. Wybacz ale sam się poprosiłeś...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 16:26 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Jak tak sobie czytam i słucham wypowiedzi z PISuaru, to sobie tak myślę.. Tak myślę, to nie przesada.. Co oni wszyscy ćpają? Bo objawy mają takie same - plucie jadem i żółcią, obłędny bełkot o gryzoniach, egocentryzm i poczucie przynależności do lepszej kliki, głoszenie prawd objawionych, ciągła potrzeba bycia przepraszanym, oraz teorie o jedynym wodzu który wyprowadzi prawdziwych polaków z siódmego kręgu piekieł ku zbawieniu..
Zmienić im dilera, albo niech biorą po pół działki..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 17:42 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
Kazik kiedyś śpiewał
"polityka, to tarzanie się w błocie i każdy się musi pobrudzić..."

Widzę, że i na naszym Forum okres przedwyborczy w pełni, więc i obrzucania błotem nie brakuje...
Naprawdę musicie??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 18:51 

Nie ja w każdym poście zamieszczam to co wymieniłam powyżej. W tak zwanej d.. mam kto na co głosuje, wkurzają mnie tylko ludzie z misją pracy u podstaw, usiłujący na każdym kroku indoktrynować. Dziś na cmentarzu, przed grobem mojego taty zaatakowały mnie dwie starsze kobiciny. Jehowe. Pomijam niestosowność miejsca. Byłam grzeczna i uprzejma, bardzo długo. Odpowiadałam paniom na pytanie o słuszność śmierci Jezusa, i byt po śmierci, i inne takie, nie przerywając szorowania pomnika. Ale kiedy przekroczyły wszelkie granice widząc, że tak całkiem mocno to w tę ich dyskusję zaangażowana nie jestem, kiedy zadały pytanie: A ten Pan co tu leży - taki młody człowiek, 54 lata, to myśli Pani, że po co on umarł? Nie wytrzymałam i przez zęby wycedziłam: "Nie wiem, ku*a, od dziewiętnastu lat jestem na niego za to wkur*..!!" Panie szybko się pożegnały zostawiając mi dwie gazetki.
I to jest właśnie niestosowność miejsca i czasu. Jest to forum żeglarskie, gdzie tematem naczelnym nie jest czyjaś wiara, czy poglądy, tylko żeglarstwo. A tacy co wszędzie muszą obrażać gro ludzi bo im nie wychodzi światła indoktrynacja i wychowywanie, to trolle forumowe. Zażartować można. Ale nie obrażać wszystkich bo mają inne poglądy. Poglądy jak 4 litery, każdy ma swoje. Tylko nikt nie lata z tyłkiem na wierzchu.
A Tomjani przekracza granice dobrego smaku, bo co innego celna riposta, a co innego , natykanie się co wątek na plucie jadem na wielu forumowiczów. Nie polityki dotyczy to forum, trzeba pozbyć się swej żółci w inny sposób i w innym miejscu.
Tak masz rację, Tomjani, nie ma co ze mną dyskutować. Jestem, jak to wykoncypował sobie Zientara "gupia od nowości" i nic się z tym nie zrobi. Głosować będę na "człowieka z gumowym h..", bo taką mam fantazję. I żaden twój argument nic tu nie zdziała. A działając w ten sposób, zjedziesz w poziomie akceptowalności do poziomu Waca. A szkoda, bo czasem masz coś mądrego do powiedzenia, w tematyce żeglarskiej i elektro. Pozdrawiam

Za ten post autor Narjess otrzymał podziękowania - 5: Colonel, Cypis, Jurmak, Maro M, peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 19:19 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
Ja w takich sytuacjach stosuję strategię z Colonelowej stopki...
i nie wdaję się w dyskusję (przynajmniej się staram)...
Niech każdy głosuje zgodnie ze swoim sumieniem i "h..." innym do tego. Trzymając się tej zasady, mamy szansę uniknąć zrobienia z forum szamba i miejsca agitki politycznej...
z dwojga złego, wolę żeby Forum było miejscem w którym Kuracent wynajduje coraz to nowe problemy (niech nawet zrobi ankietę gdzie umieścić przycisk cytowania), aniżeli co rusz natrafiać na opowieści o "lemingach", "PISuarach" i innej "POlityce"
Howgh

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 20:23 

kusza napisał(a):
aniżeli co rusz natrafiać na opowieści o "lemingach", "PISuarach" i innej "POlityce"
Howgh

Takie pytanie za pół punkta: zauważyłeś może kto zaczął ten debilny i w 100% offtopiczny wontek? Proponuję do niego z pretensjami - masz w tym moje poparcie.
A z lemingami drapać się bez sensu nie zamierzam. Niech plują jadem i żółcią tak jak zaprezentowali wyżej - to i tak już nie moja bajka. Tak jak cale to forum od pewnego czasu zresztą. Trochę szkoda tylko nowych, którzy tu niepotrzebnie trafią. Najlepiej aby sam wlaściciel zamknął w końcu to szambo na jakiś czas, i wymienił administrację w całości.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 20:42 

Tomek Janiszewski napisał(a):
Trochę szkoda tylko nowych, którzy tu niepotrzebnie trafią. Najlepiej aby sam wlaściciel zamknął w końcu to szambo na jakiś czas, i wymienił administrację w całości.

Po co całe forum zamykać, może Ty zaczniesz od siebie i będzie spokój.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Jurmak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2011, o 06:41 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Najlepiej aby sam wlaściciel zamknął w końcu to szambo na jakiś czas, i wymienił administrację w całości.

Tylko, ze widzisz jest jeden zasadniczy problem:-( Nam jest tu dobrze i nie chcemy zmieniać administracji... I co nam zrobisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2011, o 06:53 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
wontek

rewelacja :lol:

... Tak jak cale to forum od pewnego czasu zresztą.

Przesadziłeś. Jako pierwszy trafiasz na moją krótką czarną listę.

Panie Janiszewski opuść o własnych siłach to forum :!:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2011, o 19:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 15
A najgorsze , Panie Janiszewski, że nie lubisz "dwusuwów" :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2011, o 19:28 

To zakazane miasto jest w Bułgarii i nazywa się Bańsko, w górach Piryn pod najwyższym szczytem Pirynu, Wichrenem (2915 m.n.p.m). Jest tu dobra stacja narciarska o różnicy poziomów ponad 1500 metrów. Wyraźnie wybudowano tu o kilkaset budynków za dużo i nie ma komu tego sprzedać. Grecja blisko, ale.... Można kupić taki wakacyjny apartament od 200 euro za metr, czyli bardzo tanio. Kupujemy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2011, o 00:18 

Trochę szkoda tylko nowych, którzy tu niepotrzebnie trafią.
niech Ci nowi trafią tam:
http://www.anioly-nieba.pl/polski/default_pl.htm
a zdrowi niech nie otwierają witryny bo zachorują. i będą musieli brać pół porcji za dużo tych śmiesznych proszków od których się człowiek antyleminguje.
Ja tam się cieszę że tu jestem, dużo osób znam i większość po prostu cholernie lubię. Czy vice versa to nie wiem ale pewnie nie. Za dużo i za głupio gadam. Iść nigdzie nie zamiaruję, chyba że mnie wyrzucą. ;)
Colonel, chciałeś uczestniczyć w socjalizacji Narsi - powiedz tak pedagogicznie, żeby się zamkła naprawdę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2011, o 20:12 

Cape napisał(a):
To zakazane miasto jest w Bułgarii i nazywa się Bańsko, w górach Piryn pod najwyższym szczytem Pirynu, Wichrenem (2915 m.n.p.m). Jest tu dobra stacja narciarska o różnicy poziomów ponad 1500 metrów. Wyraźnie wybudowano tu o kilkaset budynków za dużo i nie ma komu tego sprzedać. Grecja blisko, ale.... Można kupić taki wakacyjny apartament od 200 euro za metr, czyli bardzo tanio. Kupujemy ?

No i git. Klasyka: tam nie sprzedają się apartamentowce w Grecji, tu - oborowce we Wrotach Mazur, podobnie zresztą jak gargamele wspomnianego wcześniej osiedla Kręczki - Kaputy, zlokalizowanego od czapy na nieuzbrojonym terenie, parę ładnych kilometrów od drogi w kierunku Warszawy a co dopiero kolei Warszawa - Łowicz ze stają Ożarów Mazowiecki (co nie przeszkodziło zabudować terenów przy tejże kolei w okolicach Ożarowa gigantycznymi hurtowniami pozbawionymi bocznic kolejowych, co jest juz absurdem na maxa). Nie lepiej było jednak było podpiąć żródłowego posta pod tamten temat dotyczący przystani Wrota Mazur i tego co w jej sąsziedztwie się znajduje, bez wycieczek personalnych? Swoją drogą ciekawe, że bluzgający juz nie jadem lecz cuchnącym szambem pretorianie i pretorianki Partii Miłości oskarżają o to swoich politycznych oponentów. Chyba komuniści za Stalina też tak mieli?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2011, o 20:24 

Tomku, to miasteczku, które mógbyś uzdrowić, jest tego warte. :D

Załączniki:
Bułgaria 204.jpg
Bułgaria 204.jpg [ 86.26 KiB | Przeglądane 2729 razy ]
Bułgaria 202.jpg
Bułgaria 202.jpg [ 80.33 KiB | Przeglądane 2729 razy ]
Bułgaria 198.jpg
Bułgaria 198.jpg [ 84.74 KiB | Przeglądane 2729 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 07:38 

Cape napisał(a):
Tomku, to miasteczku, które mógbyś uzdrowić, jest tego warte. :D

A czy przynajmniej jakaś kolejka (choćby wąskotorowa) jakich pełno w takiej Szwajcarii lub górskich rejonach Niemiec tam kursuje? W każdym razie ten szkielet z pierwszego zdjęcia wygląda o wiele masakryczniej niż niedokończone oboropodobne budynki Wrót Mazur ;)

Tomek Janiszewski
ps. Przepraszam że nie doczytałem wcześniej. Odtąd już będe pamiętał że to w Bułgarii a nie w Grecji. Typowe uboczne skutki tzw transformacji, zupełnie jak u nas?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 07:43 

A czy przynajmniej jakaś kolejka (choćby wąskotorowa

Jest, właśnie wąskotorowa, ale te pociągi mają nawet wagony restauracyjne. Linia biegnie z Bańska do Pazarzik,czyli prakycznie do Plovdiv. Tabor dla tej lini budowanej przed II WŚ dostarczył poznański Cegielski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 07:53 

Takie znakomite warunki (nie to co we wspomnianych Kręczkach) - i tyle dobra się marnuje? Pewnie społeczeństwo bidne, i nie mają za co tego kupić. Ktoś najwyraźniej zapomniał gdzie i dla kogo buduje :-x Szkoda.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 08:04 

Pewnie społeczeństwo bidne, i nie mają za co tego kupić. Ktoś najwyraźniej zapomniał gdzie i dla kogo buduje Szkoda.

Tomek, Bułgaria jest członkiem UE i każdy obywatel UE może sobie taki wakacyjny apartament kupić, a następnie go wynajmować. Mogą też obywatele z poza UE. Np Rosjanie. To, co zdarzylo się w Bańsku, to efekt kryzysu światowego, który zaczął się w wrześniu 2008.
Stracą na tym dewloperzy, ew ci, co kupili, a nie bułgarskie społeczeństwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 09:35 

Cape napisał(a):
Bułgaria jest członkiem UE i każdy obywatel UE może sobie taki wakacyjny apartament kupić, a następnie go wynajmować

Trzeba jeszcze mieć komu wynajmować, komuś kogo na wynajęcie stać. W przeciwnym razie zagraniczny nabywca zdejmie po prostu część strat z developerów, mając na pocieszenie szykowny lokal w pięknej okolicy, z doskonałym dojazdem kolejką. Ale nawet za sprawą tej kolejki nie będzie przecież dojeżdżał stamtąd codziennie do roboty we własnym kraju, sprzedawszy dotychczasowe lokum.
Cytuj:
Stracą na tym dewloperzy, ew ci, co kupili, a nie bułgarskie społeczeństwo.

Społeczeństwo straci o tyle, że tam gdzie była dotąd nieskażona przyroda - powstała qpa póki co nikomu niepotrzebnego betonu. Ot coś jak we Wrotach Mazur, tylko na dużo większą skalę.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 10:09 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Trzeba jeszcze mieć komu wynajmować, komuś kogo na wynajęcie stać. W przeciwnym razie zagraniczny nabywca zdejmie po prostu część strat z developerów, mając na pocieszenie szykowny lokal w pięknej okolicy, z doskonałym dojazdem kolejką. Ale nawet za sprawą tej kolejki nie będzie przecież dojeżdżał stamtąd codziennie do roboty we własnym kraju, sprzedawszy dotychczasowe lokum.
Ale fajne rozumienie ekonomi!!!!!! Miod na uszy milosnikow panstwa socjalnego -> socjalistycznego -> komunistycznego -> dyktatury proletariatu.

Spoleczenstwo niech sie zywi swiezym powietrzem, podatki nalezy przeznaczac na walke z obcymi!

Tomku Janiszewski, ten ustroj upadl pod koniec lat osiemdziesiatych i mam nadzieje nigdy juz nie wroci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 10:49 

palit.polit napisał(a):
Ale fajne rozumienie ekonomi!!!!!! Miod na uszy milosnikow panstwa socjalnego -> socjalistycznego -> komunistycznego -> dyktatury proletariatu.

Spoleczenstwo niech sie zywi swiezym powietrzem, podatki nalezy przeznaczac na walke z obcymi!

Tomku Janiszewski, ten ustroj upadl pod koniec lat osiemdziesiatych i mam nadzieje nigdy juz nie wroci.

Masz lepszy pomysł na to co z tym wszystkim zrobić, skoro się tak z Księżyca urwałeś? Chcesz zmusić to (post)socjalistyczne bułgarskie społeczeństwo aby mimo braku środków wynajęło apartamenty w tych pałacach skoro już je postawiono, bo jak zaczną wynajmować, to i podatki z tego będą? Może mają wziąć przymusowe kredyty, aby stać ich było na wynajem? Czyżby właśnie na tym miała polegać owa nowoczesna, neoliberalna ekonomia?

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 11:04 

bułgarskie społeczeństwo aby mimo braku środków wynajęło apartamenty

Tomku, pragnę Ci nieśmiało przypomnieć, że te apartamenty wynajmują rownież przedstawiciele innych Narodów. W tym Polacy. Natomiast zmuszanie Bułgarów, do spedzania wakacji w Bułgarii, było za Żiwkowa. w Okresie PRL my też byliśmy zmuszani do wakacji w Polsce.
Bańsko jest bardzo atrakcyjnym miejscem narciarskim, porównywalnym z Alpami. Natomiast wybudowano tego po prostu za dużo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 12:03 

Cape napisał(a):
Bańsko jest bardzo atrakcyjnym miejscem narciarskim, porównywalnym z Alpami. Natomiast wybudowano tego po prostu za dużo.

I co do tego chyba możemy być zgodni. Znów jak w przypadku tych nieszczęsnych Wrót Mazur: jeden, dwa a nawet trzy budynki mieszkalne, nawet i prawie bezokienne ;) mogą się przydać w roli hoteli dla gości, kilkanaście czy kilkadziesiąt - to już zdecydowanie za dużo, skoro i one stoją niedokończone już przez 2 lata.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2011, o 12:10 

skoro i one stoją niedokończone już przez 2 lata.

Tomku, kryzys ! Tu jest powód. A na ten kryzys ani my, ani Bułgarzy nie mieliśmy żadnego wpływu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona