Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 15 sie 2025, o 02:45

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2011, o 23:40 

Podziękował : 4536
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
W sobotę 3 września 2011 doszło do spotkania forumowiczów na szczycie ;)

Grzecznie płynę sobie koło Zegrza, a tu słyszę wołanie: "Robert, Robert! Tu za Tobą!"
Zawróciłem więc i dowiedziałem się, że to nie ktoś inny, tylko Olek mnie wołał, a na tej samej omedze płynęła (za sterem chyba) Zuzanna. Miałem pod ręką aparat, więc zrobiłem im zdjęciofilmik, a jednocześnie dowiedziałem się, że na drugiej omedze też jest forumowa załoga, ale sternik był incognito i nie ujawnił swojego nicka:

Obrazek

Później popłynąłem na spotkanie z Tomkiem Janiszewskim i jego słynnym orionem "Leśnym Dziadkiem" - fotki robione już komórką, więc jakość gorsza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pisałem też już w innym wątku, że w niedzielę 4 września 2011 spotkaliśmy się z greg470 i dzięki niemu wiem z jaką prędkością płynąłem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2011, o 02:13 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
O, Tomek wraca na akwen macierzysty :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2011, o 06:57 

Podziękował : 520
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: .
robhosailor napisał(a):
Grzecznie płynę sobie koło Zegrza, a tu słyszę wołanie: "Robert, Robert! Tu za Tobą!"
Zawróciłem więc i dowiedziałem się, że to nie ktoś inny, tylko Olek mnie wołał, a na tej samej omedze płynęła (za sterem chyba) Zuzanna. Miałem pod ręką aparat, więc zrobiłem im zdjęciofilmik, a jednocześnie dowiedziałem się, że na drugiej omedze też jest forumowa załoga, ale sternik był incognito i nie ujawnił swojego nicka:

Twoja Beth się wyróżnia :) Od razu domyśliliśmy się, że to słynny Robhosailor ;)
Na drugiej Omedze był Robert (rfryca), a na trzeciej, gdzieś daleko - Kuracent :) W sumie z forum były tylko 4 osoby ;) I chyba akurat Paweł sterował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2011, o 08:34 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Zuzanna napisał(a):
Twoja Beth się wyróżnia Od razu domyśliliśmy się, że to słynny Robhosailor

Też się domyśliłem i rozpoznałem jacht Roberta.
Nawet chciałem dopłynąć i pozdrowić. Byliśmy przecież pół mili od siebie. Ale przy tamtym wietrze oznaczało to minimum godzinę pościgu. I to w złym kierunku. Bo my płynęliśmy w kierunku AZS (ok. 1500) a Robert był na wysokości mostu i płynął wręcz odwrotnie.

Acha! Jeszcze jedno! Robert! Popsułeś mi efekt dydaktyczny! ;-)
Miałem małych załogantów ciekawych życia. I pytali o wszystko i słuchali zaciekawieni o foku i grocie itd. I dopytywali, czy to prawda, że przedni żagiel to fok? A tylni to grot? A czy grot jest głównym żaglem, bo jest większy itd. I pokazywałem załogantom, że w okolicy wszystkie jachty mają przedni żagiel mniejszy niż tylny. A tu pojawił się Robert i rozwalił załogantom światopogląd. ;-)

To z resztą nadaje się na nowy wątki: co to jest żagiel główny? dlaczego? dlaczego czasem dajemy większy żagiel na środek a czasem na przód? itd.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2011, o 08:38 

Podziękował : 4536
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Kuracent napisał(a):
Zuzanna napisał(a):
Twoja Beth się wyróżnia Od razu domyśliliśmy się, że to słynny Robhosailor

Też się domyśliłem i rozpoznałem jacht Roberta.
Nawet chciałem dopłynąć i pozdrowić. Byliśmy przecież pół mili od siebie. Ale przy tamtym wietrze oznaczało to minimum godzinę pościgu. I to w złym kierunku. Bo my płynęliśmy w kierunku AZS (ok. 1500) a Robert był na wysokości mostu i płynął wręcz odwrotnie.

Acha! Jeszcze jedno! Robert! Popsułeś mi efekt dydaktyczny! ;-)
Miałem małych załogantów ciekawych życia. I pytali o wszystko i słuchali zaciekawieni o foku i grocie itd. I dopytywali, czy to prawda, że przedni żagiel to fok? A tylni to grot? A czy grot jest głównym żaglem, bo jest większy itd. I pokazywałem załogantom, że w okolicy wszystkie jachty mają przedni żagiel mniejszy niż tylny. A tu pojawił się Robert i rozwalił załogantom światopogląd. ;-)

To z resztą nadaje się na nowy wątki: co to jest żagiel główny? dlaczego? dlaczego czasem dajemy większy żagiel na środek a czasem na przód? itd.

Ha ha! :D
Wtedy płynąłem na spotkanie z Tomkiem. Rzeczywiście wietrzysko było okrutne i była szansa mnie nie dogonić bez wioseł.

A co do żagla głównego, to co powiesz na jednostki, które mają 2, lub nawet 3 żagle o jednakowej powierzchni??? Podać przykłady? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 13:11 

Kuracent napisał(a):
Pisał Cypis, pisał Colonel, teraz chyba na mnie pora.

Chryste, znaczy, cierpliwości!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 13:36 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
gf napisał(a):
Chryste, znaczy, cierpliwości!
Się Grzesiu czepiasz. Serio.
Chce Jędruś ze swoimi znajomymi (nie wiedzieć czemu nazywanymi załogą) pogadać na takie tematy, to niech sobie gada.

Nie wiem jak rozwiąże problem największego żagla na szkunerach dwumasztowych? :-) Nawet - powiem szczerze - trochę mnie ciekawią kuracentowe meandry logiki po których będzie musiał kroczyć co by swoje tezy udowodnić :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 13:51 

Ależ ja nie bronię o tym dyskutować, nawet jeśli Andrzej grozi, że założy nowe wątki w tym celu. Ale witki opadają i tak :)

Zaproponuję nawet nieco ogólniejsze pytania: co to jest żagiel? dlaczego? dlaczego jest nad łódką, a nie pod?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 14:05 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Maar napisał(a):
Się Grzesiu czepiasz. Serio.
Chce Jędruś ze swoimi znajomymi (nie wiedzieć czemu nazywanymi załogą) pogadać na takie tematy, to niech sobie gada.

Nie wiem jak rozwiąże problem największego żagla na szkunerach dwumasztowych? :-) Nawet - powiem szczerze - trochę mnie ciekawią kuracentowe meandry logiki po których będzie musiał kroczyć co by swoje tezy udowodnić :-)
I wszystko jasne. Wrócił z pracy a telewizor zepsuty i nie ma się czym zająć :)

P.S.
Nie należy mylić wielkości żagla z głównym (main sail)

-- mniej niż minutę temu --

gf napisał(a):
Zaproponuję nawet nieco ogólniejsze pytania: co to jest żagiel? dlaczego? dlaczego jest nad łódką, a nie pod?
E, to nawet dobre! Pomoże skanalizować dyskusję :D

Odpowiedz z cytatem