Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 lip 2025, o 18:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2011, o 17:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
To chyba Marx stwierdził kiedyś:
On może wyglądać jak idiota i mówić jak idiota, ale niech cię to nie zmyli.
On naprawdę jest idiotą.

Tak mi się to jakoś po lekturze tego wątku skojarzyło...
Oczywiście tylko a'propos colonelowej sygnaturki.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2011, o 17:55 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
pierdupierdu napisał(a):
(...)Oczywiście tylko a'propos colonelowej sygnaturki.

Bo raz kolejny muszę uznać jej mądrość... :roll:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 07:27 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
JacekBol napisał(a):
I nawet mniej mnie obchodzi że sam się zabijesz... szkoda mi tylko Twoich i moich załóg. Twoich, bo cóż oni winni, a moich... bo będa mieli zrypany wypoczynek....

Potwierdzasz kolego Jacku i inni szanowni przedpiścy swoimi postami, że mała, ale jednak często wypowiadając część tego forum to potrafi tylko oczerniać i nic więcej.

Płynąłeś kiedyś ze mną, że się wypowiadasz o bezpieczeństwie mojej nawigacji i załóg z którymi pływam?

Rozwiń w wątku dlaczego Twoje metody są bezpieczniejsze, proszę, bo poprzednio zarzucaliście mi, że to nie "internet satelitarny", potem że google maps można o kant geoidy itd. Jak pokazałem że to jednak bzdury, to teraz martwisz się o bezpieczeństwo moich załóg. Kolega Cape wrzuca tu jakieś przykłady EOT a reszta chóralnie od razu śle zawoalowane inwektywy. Fajna dyskusja, nie ma co.

Nie mogliście nic merytorycznie już dorzucić, no to można chociaż dokopać i wyzwać, a co tam. Na całe szczęście nie jesteście jedynymi, którzy czytają ten wątek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 08:05 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
rfryca napisał(a):
potrafi tylko oczerniać i nic więcej
Robert, zarzucasz "oczerniactwo" jakiejś bliżej nieokreślonej grupie, a sam poprzez - chociażby - "nic więcej" co robisz? Ale nie czepiajmy się słówek i zwrotów, bo to nie o to chodzi.

Watek kilkustronnicowy ma taką właściwość, że myśl przewodnia przestaje być tożsama z tematem. Napisałeś (cytuję z głowy), że Google Maps nadają się do prowadzenia nawigacji i to stało się myślą przewodnią.
Uważam podobnie jak wielu przedpiśćców, że napisałeś bzdurę. Ja rozumiem intencje, ale diabeł tkwi w szczegółach - nie "nadają się", tylko jak wynika z cytatów z blogu "są pomocne".
Pewnie, że lotnicze zdjęcie portu bardzo ułatwia zaplanowanie manewrów, ale "nawigacja" polega na przeprowadzeniu statku z punktu A do B po obszarze o głębokości większej niż zanurzenie statku - jak z Google Maps chciałbyś odczytać głębokość? I proszę, nie pisz, że sobie można skonwertować mapę wektorową do formatu widzianego przez Google Earth, to to nie jest nawigacja za pomocą Google Maps.
Brak zaznaczonych głębokości to najbardziej jaskrawy przykład nienadawania się, o odwzorowaniu (a w zasadzie o zaburzeniach w odwzorowaniu) to nawet nie wspomnę.

Hmmm, a zaczęło się to wszystko, od - jak przypuszczam - żartu o konieczności uzupełniania wpisów w Internecie :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 08:09 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
BPNMSP ;)

Co pokazałeś? Rozwodziłeś się nad satelitarnym internetem dostępnym cenowo - ten "dostępny cenowo" internet kosztuje przy normalnym użytkowaniu kilkaset złotych dziennie. Wkleiłeś kilka linijek z "Google Earth Blog" w których autor wyraźnie stwierdza, że nie używał Google Earth /obłożonego dodatkowymi aplikacjami/ do nawigacji a fajne planowało się trasę i sprawdzało pozycję w drodze. Autor konstatuje, że przy minimalnym wkładzie finansowym, tym zestawem programów, entuzjasta Google może zrobić wrażenie na kolesiach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 08:55 

Maar napisał(a):
Brak zaznaczonych głębokości to najbardziej jaskrawy przykład nienadawania się, o odwzorowaniu (a w zasadzie o zaburzeniach w odwzorowaniu) to nawet nie wspomnę.

Marku,
to prawda z głębokosciami, jeszcze (albo jak na razie) ...
zobacz tu http://www.google.com/support/forum/p/e ... a8f1&hl=en

Gogole maps api v3 ma już od niedawna elevation
http://blog.programmableweb.com/2010/03 ... -data-api/
i pozwala zobaczyć trasę w pionie na lądzie, na morzu podejrzewam to też niedaleka przyszłość. Testowałem sobie tą opcję dla punktów w pobliżu wybrzeża US i co ciekawe zwracał ujemne wartości. Nie wiem czy można im wierzyć - to odrębna sprawa - ale na pewno nad tym pracują.

Google bez problemu zaktualizuje (albo już zaktualizowało) głębokości z NOAA, gorzej z Biurem Hydrograficznym Marynarki Wojennej. W prawdzie Tusk chwalił się ustawą o podobnej dostępności do danych zbieranych przez agendy rządowe (za nasze podatki) jak w Stanach, ale co z tego zrobił jeden z senatorów PO - wiemy.

Widziałem zapowiedź wykładu w Saturatorze na temat odwzorowań, map - posłucham.

Z praktyki - w tym roku na obu czarterowanych jachtach miałem mapę na ploterze na której nie było mariny w której stałem tylko ląd w tym miejscu.
Kuracent też o tym ostrzegał - gdy na pytanie Olka, dlaczego nie dał znać przy kiepskiej widoczności, że nie trafiamy we właściwe główki na Helu- że nie ufa do końca mapie z komputera/plotera, bo nie raz stał w marinie "na lądzie".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 09:09 

Podziękował : 3098
Otrzymał podziękowań: 2697
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
rfryca napisał(a):
nie ufa do końca mapie z komputera/plotera, bo nie raz stał w marinie "na lądzie".

Ale masz stuprocentową pewność, że mapy w Google Earth są poprawnie skalibrowane?

Pogadaj z twórcami UMP-pcPL, to się mocno zdziwisz.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 09:24 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
Witam !
Maar napisał(a):
rfryca napisał(a):
potrafi tylko oczerniać i nic więcej
Robert, zarzucasz "oczerniactwo" jakiejś bliżej nieokreślonej grupie, a sam poprzez - chociażby - "nic więcej" co robisz? Ale nie czepiajmy się słówek i zwrotów, bo to nie o to chodzi.

Watek kilkustronnicowy ma taką właściwość, że myśl przewodnia przestaje być tożsama z tematem. Napisałeś (cytuję z głowy), że Google Maps nadają się do prowadzenia nawigacji i to stało się myślą przewodnią.
Uważam podobnie jak wielu przedpiśćców, że napisałeś bzdurę. Ja rozumiem intencje, ale diabeł tkwi w szczegółach - nie "nadają się", tylko jak wynika z cytatów z blogu "są pomocne".
Pewnie, że lotnicze zdjęcie portu bardzo ułatwia zaplanowanie manewrów, ale "nawigacja" polega na przeprowadzeniu statku z punktu A do B po obszarze o głębokości większej niż zanurzenie statku - jak z Google Maps chciałbyś odczytać głębokość? I proszę, nie pisz, że sobie można skonwertować mapę wektorową do formatu widzianego przez Google Earth, to to nie jest nawigacja za pomocą Google Maps.

Hmmm, a zaczęło się to wszystko, od - jak przypuszczam - żartu o konieczności uzupełniania wpisów w Internecie :-)

Dla padcziortki razgawora ;) W tym roku bawiłem się czymś takim jak w załaczniku. Celowo nie podaję nazwy produktu, ale myślę, że każdy kto sie tym interesuje wie, Ci co nie wiedzą to trudno ;). Mapy jak najbardziej morskie firmy na N wektorowe zdjatka satelitarne nałozone na mapę, głębokości realne. W układzie 3D (jak widać) wyjechałem przez .... no właśnie gdzie jest to miejsce ? ;)) i żyję, żadnej apokalipsy.
Pozdrawiam !
Bogdan
p.s.
Co prawda w tym miejscu wyjechał bym i bez map, ale to nie jest przedmiotem dywagacji

Załączniki:
p2.JPG
p2.JPG [ 126.7 KiB | Przeglądane 5584 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 09:45 

rfryca napisał(a):
na morzu podejrzewam to też niedaleka przyszłość.
Nie wiem czy daleka czy bliska, ale PRZYSZŁOŚĆ a nie TERAŹNIEJSZOŚĆ.

Podobnie zresztą jak z Tuskiem i jego obietnicami - przyszłość pokaże. Mam chociaż nadzieję, że Polskę w budowie udało Ci się dostrzec? :-)

Pan Bodzio napisał(a):
W układzie 3D
Z Google Maps to co wkleiłeś nie ma wiele wspólnego a poza tym, to ciekawe w jakim kierunku zmierza szeroko rozumiana nawigacja morska. Czy przyszłość map morskich to 3D?

Ale to chyba temat na oddzielny wątek? Spróbuję wydzielić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 10:05 
rfryca napisał(a):
Płynąłeś kiedyś ze mną, że się wypowiadasz o bezpieczeństwie mojej nawigacji i załóg z którymi pływam?

Nie płynąłem Druhu... Moją opinię (mam prawo do niej) opieram na dokładnym czytaniu Twoich poglądów. Ponieważ mam tyle lat ile mam, to doświadczenie+wyobraźnia mówi mi, że to co robisz jest niebezpieczne. Swoją opinię opieram na setkach lat doświadczeń marynarzy i żeglarzy. Mimo że jestem fanem elektroniki na morzu (w ciągu 15 lat chcę osiągnąć poziom bezzałogowego mostka), jestm pełen pokory dla wiedzy wszystkich tych, którzy zdołali wrócić i opowiedzieć o swoich doświadczeniach.

Dopuszczam oczywiście sytuację, w której tylko piszesz bzdury, a robisz to co innego profesjonalnie i bezpiecznie.
Ja Ciebie Przyjacielu nie pouczam, ani nie dyskredytuję. Chciałbym też żebyś czytał całe posty, a nie wycięte zdania.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Pan Bodzio napisał(a):
Co prawda w tym miejscu wyjechał bym i bez map, ale to nie jest przedmiotem dywagacji

Nawet jak w tym miejscu widać tak... choć to jeszcze w tym miejscu dobra widoczność:
Załącznik:
mgła.JPG
mgła.JPG [ 75.84 KiB | Przeglądane 5554 razy ]

Ostatnio edytowano 14 paź 2011, o 10:33 przez JacekBol, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 10:27 

Maar napisał(a):
Czy przyszłość map morskich to 3D?

a to akurat TERAŹNIEJSZOŚĆ

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Maar napisał(a):
Mam chociaż nadzieję, że Polskę w budowie udało Ci się dostrzec?

Zasadniczo jak ostatnio jechaliśmy do Świnoujścia i z powrotem to nie bardzo :(
Ale Ty masz łatwiej dostrzec, bo Ci most właśnie zamykają ;)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

JacekBol napisał(a):
że to co robisz jest niebezpieczne

Ale co robię ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 10:38 
rfryca napisał(a):

Teraźniejszość powiadasz... hm... a ja mam wrażenie, że ta dzisiajsza "teraźniejszość" to trochę taki bajer... który ładnie wygląda... i nic poza tym.

Nawigacyjne 3D... postarzegam jednak tak:
Załącznik:
konwersja horyzontalna.jpg
konwersja horyzontalna.jpg [ 210.32 KiB | Przeglądane 5521 razy ]

lub tak:
Załącznik:
chart_and_deep.png
chart_and_deep.png [ 852.22 KiB | Przeglądane 5521 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 12:27 

Marku, z drugiego załącznika widać, że teraz trendy jest mieć pozycję w formacie DDDDDDD.DDDDDD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 12:40 

rfryca napisał(a):

Teraz Twoja teraźniejszość jest profesjonalną mapą 3D Garmina, a wcześniej wmawiałeś nam nawigację na Google Earth - znaczy plączesz się w zeznaniach.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 12:55 

rfryca napisał(a):
Z praktyki - w tym roku na obu czarterowanych jachtach miałem mapę na ploterze na której nie było mariny w której stałem tylko ląd w tym miejscu.
I tak się ciesz, że nie było sytuacji odwrotnej - kawiarnia, stolik, laptop - mapa pokazuje, że to centrum miasta a woda sięga do szyi i niczego nie widać na widnokręgu :-)

A tak na poważnie, to są mapy i mapy, a dodatkowo są takie, które są aktualne a inne są nieaktualne.
Było już na forum o elektronicznej "mapie morskiej" nie uwzględniające istnienia Ustki czy czegoś podobnego, i jest to kolejny przykład, na to, że żeby bezpiecznie nawigować potrzebne są mapy a nie jakieś popierdułki czy inne produkty made by Google.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:12 

Maar napisał(a):
I tak się ciesz, że nie było sytuacji odwrotnej - kawiarnia, stolik, laptop - mapa pokazuje, że to centrum miasta a woda sięga do szyi

Jak to nie było - Sylvester w Wenecji ;)

Maar napisał(a):
A tak na poważnie, to są mapy i mapy, a dodatkowo są takie, które są aktualne a inne są nieaktualne.
Było już na forum o elektronicznej "mapie morskiej" nie uwzględniające istnienia Ustki czy czegoś podobnego, i jest to kolejny przykład, na to, że żeby bezpiecznie nawigować potrzebne są mapy a nie jakieś popierdułki czy inne produkty made by Google.

Marku, nie zarzucasz chyba że google maps są nieaktualne ?
Moim zdaniem to najbardziej aktualna mapa na świecie.
Zobacz lepiej kto aktualnie parkuje pod "Starą Sobieską".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:22 

rfryca napisał(a):

Muszę Cię rozczarować - większość zdjęć, z których robiona jest ta mapa ma około dwa lata.

A jeśli taka aktualna, to znajdź na niej wczoraj oddany do ruchu nowy odcinek A1 (na UMP-pc-PL już jest).

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:25 

Podziękował : 21
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
JacekBol napisał(a):
lub tak:
Załącznik:
chart_and_deep.png

Taki widok mógłby się przydać do cumowania w dawno nie pogłębianej marinie :D

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:27 

rfryca napisał(a):
Nie dosyć, że są nieaktualne, to w dodatku nie wiadomo kiedy były aktualne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:32 

Stara Zientara napisał(a):
Muszę Cię rozczarować - większość zdjęć, z których robiona jest ta mapa ma około dwa lata.

Też byłem co do tego przekonany, ale mnie Google zaskoczył :-o
Załącznik:
2011google.JPG
2011google.JPG [ 53.75 KiB | Przeglądane 5706 razy ]

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:35 

AndRand napisał(a):
ale mnie Google zaskoczył

A gdzie tam jest terminal gazowy w budowie?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:36 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
Warszawiacy - obejrzyjcie sobie zdjęcia z ronda daszyńskiego, zamkniętego od ponad roku...;)

danuta tyrowicz

Milczenie to przyjaciel, który nigdy nie zdradza.
Konfucjusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:36 

A jeśli taka aktualna, to znajdź na niej wczoraj oddany do ruchu nowy odcinek A1 (na UMP-pc-PL już jest).

Ok, UMP-pc-PL fajna, tylko że to mapa Polski.
OpenStreetMap już lepiej - jeśli chodzi o pokrycie świata, ale o aktualność to myślę, że google jest lepsze.

A co do zdjęć z nowego A1 - to na google jest już autostrada

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Żaba napisał(a):
Warszawiacy - obejrzyjcie sobie zdjęcia z ronda daszyńskiego, zamkniętego od ponad roku...;)

To by było na tyle w temacie "Polska w budowie" :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:43 

rfryca napisał(a):

Tu Google trochę kłamie - obok widać starsze zdjęcia, które mimo to są oznaczone 2011 (mapa też ma źródło 2011PPWK), chyba że google stwierdza, że tam się nic nie zmieniło.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:47 

rfryca napisał(a):
Ok, UMP-pc-PL fajna, tylko że to mapa Polski.
OpenStreetMap już lepiej - jeśli chodzi o pokrycie świata

UMP-pcPL to nie tylko mapa Polski, ale także miejsc, gdzie jeżdżą Polacy z GPS-ami. Bo Sharm-el-Sheik i Santa Cruz de Tenerife raczej w Polsce nie leżą.

OSM to zupełnie inna filozofia. OSM ma wyglądać jak w życiu, w UMP ma przede wszystkim prawidłowo działać routing. Wersja www jest w UMP tylko dodatkiem do map *.img.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:48 

rfryca napisał(a):
To by było na tyle w temacie "Polska w budowie"
W jakim sensie? Że wypowiedź opierasz na obserwacji poprzez Googla? Nic dziwnego, że nie zauważasz, że pół Polski jest rozkopane - Googiel pokazuje Czasy Budowy Świątyń i Muzeów (które mam nadzieję minęły bezpowrotnie) :-)

W załączniku zdjęcie z wyraźnym napisem 2011 i... stan sprzed wakacji w 2010 (to moje okolice i wiem, że skrzyżowanie i przystanki tramwajowe uległy zmianom)

Załączniki:
stalowa.jpg
stalowa.jpg [ 69.42 KiB | Przeglądane 5609 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:52 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
rfryca napisał(a):

Raczej kawałeczek - wystarczy oddalić perspektywę :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:56 

Maar napisał(a):
W załączniku zdjęcie z wyraźnym napisem 2011 i... stan sprzed wakacji w 2010 (to moje okolice i wiem, że skrzyżowanie i przystanki tramwajowe uległy zmianom)

Lepiej wracaj do domu i sprawdź;)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Wersja www jest w UMP tylko dodatkiem do map *.img.

Ciekawe dlaczego jest napisane, że "darmowa mapa działająca w urządzeniach GPS firmy Garmin" To ją w moich oczach dyskwalifikuje.
Ale jak widzę na WWW jest to kolejna warstwa do OSM, a nie oddzielna mapa, to można ją też wyświetlić na google maps.

Nawet już na stronie http://ump.waw.pl/ mają to już przygotowane :
Kod:
if (mapOptions.enableGoogle) {
try{
if (isdefined('G_NORMAL_MAP')) {
google1 = new OpenLayers.Layer.Google( "Google Ulice" , {type: G_NORMAL_MAP, sphericalMercator:true });
mapUMP.addLayer(google1);

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 15:34 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
rfryca napisał(a):
(...).

:lol: :lol: :lol: :lol:

Masz tu dwie fotki. Jedna wzięta "w tej chwili" z Google Earth. Druga zrobiona jakiś czas temu, mniej więcej w czasie gdy tam cumowałam - odpowiadająca stanowi obecnemu. Obydwie przedstawiają tą samą marinę. Wskażesz różnice?

Aktualne:
Załącznik:
lalineaMarinaactual.jpg
lalineaMarinaactual.jpg [ 201.14 KiB | Przeglądane 5569 razy ]

Google:
Załącznik:
LaLineaMarina.jpg
LaLineaMarina.jpg [ 216.28 KiB | Przeglądane 5569 razy ]

W lewym dolnym rogu Google Earth są zawsze daty zdjęcia. Na tym widać też, z kiedy jest fotka... :roll:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 15:37 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Eeeetam, przecież wszyscy wiedzą, że w Gibraltarze rozbudowano marinę :lol: Do tego nie potrzeba Googli :evil:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona