Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 21:15

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2011, o 22:14 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: zeglaz jachtowy
witam mam na imie Pawel i mam problem:D
jest taka sprawa dostalem jacht w bardzo dobrym stanie 13m dlugi 4 szeroki wazy 9 ton http://www.finn.no/finn/torget/gisbort/ ... 009066.jpg
i chodzi o to ze musze go zabrac do swiat. nie za bardzo wiem jak zadna firma nie chce przewiezc jako nadgabaryt, plynac sie nie da bo wiele lat stoi na ladzie. plan jest taki zeby rozebac go na czesci pierwsze i przewiezc normalnym tirem. poratujcie opiniami na ten pomysl. tylko nie wkrecajecie w to problemow z kosztami bo koszta nie sa wazne. chodzi mi o to czy da sie to zrobic w tydzien w 4 znajace sie na rzeczy osoby, w sensie zadna nigdy nie miala do czynienia z takim czyms ale sa to dosiadczeni stolarze. jakie sa szanse poskladania tego do kupy i czy w ogole ma to jakis sens. jacht jest bardzo ladny dobrze utrzymany i zakonserwowany wyciagniety byl do remontu calego ukladu napedowego gosc zszedl i tak juz stoi wiele lat. dodam ze nie ma silnika ani nic co jest z tym zwiazane:) a moze ktos wie co to za jacht?
sorry za brak polskich znakow ale jestem w norwegii i poprostu nie mam ich:)
pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lis 2011, o 22:50 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Pomysł demontażu... tradycyjnego, drewnianego kadłuba, dla przewiezienia jachtu TIR-em w częściach - nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu. To nie są klocki Lego...

Jeżeli nie możesz zorganizować postoju w Norwegii i remontu na wiosnę, choćby do stanu "można zwodować i przeholować w tańsze miejsce" - pozostaje ci przepchać do Polski nadgabaryt, drogą lądową.
Przez przypadek wiem ewakuacji Bavarii 38, właśnie drogą lądową - znad Adriatyku do Trójmiasta. To był jacht o kadłubie tylko 13cm węższym od Twojego. Transport zapewniono korzystając z doświadczenia w załatwianiu formalności i ze sprzętu firmy "Galeon", produkującej w Wiślince i w Straszynie pod Gdańskiem oraz rozwożącej po Europie spore motorówki.
To tylko taki "długi strzał", ale może spróbuj do nich zadzwonić... Kryzys jest, mniej teraz chyba swoich jednostek wożą, może się podejmą...
Namiary tu: http://www.galeonyachts.com/#/pl/kontakt

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: pikasiak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lis 2011, o 23:10 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
pikasiak napisał(a):
czy da sie to zrobic w tydzien w 4 znajace sie na rzeczy osoby, w sensie zadna nigdy nie miala do czynienia z takim czyms ale sa to dosiadczeni stolarze

W tydzień z pewnością nie.
Rozbierać trzeba to starannie aby nie pouszkadzać elementów. Na bieżąco tworzyć dokumentację papierową i fotograficzną a na koniec sensownie popakować.
Moim zdaniem to nie w tygodniach a w miesiącach trzeba liczyć.
Poskładanie tego potem będzie bardziej pracochłone i z większą ilością problemów niż budowa nowej.
Moim zdaniem pomysł dosyć kuriozalny.
Czy rozpatrywałeś transport drogą morską (jako fracht)? Kwestia tylko transportu nadgabarytu do portu.
pikasiak napisał(a):
koszta nie sa wazne

No to może bracia Rosjanie pomogą ze swoim gigantycznym samolotem transportowym (jachty już wozili)
http://images3.jetphotos.net/img/1/5/2/ ... 844025.jpg

Może zadzwoń do tej firmy
http://panas.pl/l/pl

Za ten post autor boSmann otrzymał podziękowanie od: pikasiak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2011, o 09:21 

dzieki za odpowiedzi... wcale mnie to nie pocieszylo:) dzis beda telefony do firm ale z tego co wiem ciezko bedzie ze wzgledu na norweskie przepisy. w norwegii jak takie cos jedzie to procz pilotow musi byc eskorta policji, ktora kosztuje majatek. pisalem ze koszta niewazne ale tylko dlatego zeby czytac konkretne propozycje a nie ze duze koszta... bo to to ja sam wiem:D mam na ta operacje 15-20 tys. i jesli nie zabiore do swiat bozego narodzenia jachcik zostanie zezlomowany pociety i wywalony. co do frachtu nawt nie przyszlo mi to do glowy ile takie cos moglo by kosztowac??? to jest w okolicach bergen jakies 1900km od krakowa gdzie to ma dojechac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2011, o 09:24 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
pikasiak zostań z nową miłością na miejscu i tam poszukaj nowego domu dla Was ;)

Za ten post autor Helix otrzymał podziękowanie od: Darqs
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2011, o 10:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Wybacz szczerość - ale nie powinieneś pisać "koszta niewazne", kiedy masz tak skromny, ograniczony do 15-20 tys PLN budżet na przetransportowanie tego kadłuba...
BTW1 - kompletnie nie rozumiem, czemu wozić kadłub morskiego jachtu pod Kraków...
BTW2 - trasa drogowa z Bergen - do Polski (na promy i tak Cię z takim nadgabarytem nie wpuszczą) - wynosi odpowiednio:
do Szczecina ~1950km,
do 3M ~2300km
a do Krakowa ~2460km...
http://maps.google.pl/maps?saddr=Bergen ... ,4&t=m&z=5

BTW3 - Załóżmy, że przeznaczysz cały budżet (20tys PLN) tylko na opłacenie transportu (pomijam dźwigi, koszt konstrukcji łoża, ubezpieczenie OC, etc). W takim przypadku do Krakowa możesz zapłacić ca cztery złote za kilometr (20000/(2x2460)=4.07) a do Szczecina ca 5.13 za kilometr...
Czyli ledwo starcza Ci kasy na kurs "zwykłego" TIR-a (policz 1 Euro za kilometr, jak jesteś optymistą...). Na spory nadgabaryt z pilotami, logistyką i wszelkimi pozwoleniami w 5 krajach... nie masz kasy.
Pomierz zatem siły na zamiary!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 3 lis 2011, o 10:46 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2011, o 10:42 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
pikasiak napisał(a):
od krakowa gdzie to ma dojechac

Patrząc na te zdjęcia to wydaje mi się że ten kadłub odbiega od "stanu idealnego"
wymaga kupę pracy i pieniędzy.Podejrzewam że koszta budowy nowego kadłuba w okolicach 12 m na miejscu czyli pod Krakowem mogą być mniejsze niż zabawa z tym Norweskim. (oczywiście wybierając mądry projekt przeznaczony do budowy amatorskiej,a nie profesjonalnej.I mówię o jachcie z drewna,a nie sklejki.)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2011, o 19:59 

nie kasa by bylo tyle ile potrzeba tylko jako zielony w temacie transportu wymyslilem sobie ze nie powinno przekroczyc 20tys. potem wpadlem zeby rozebrac na czesci i przywiezc powracajacym tirem i wyszlo by naprawde tanio bo ztego co wiem biora po kosztach (kolega 8 metrowke za 1500zl stad zabral)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2011, o 20:19 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
pikasiak napisał(a):
powracajacym tirem i wyszlo by naprawde tanio bo ztego co wiem biora po kosztach

Jak znasz kierowcę to masz spore szanse tak wrzucić na samochód to co potrzebujesz przetransportować.

Odpowiedz z cytatem