Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 sie 2025, o 09:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2012, o 23:34 

Podziękował : 1339
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Stara Zientara napisał(a):
Ma trzy litery wspólne z Twoim nickiem

Ranyboskie! To pewnie wystarczy, by mnie zamkneli.
I jeszcze komputer zabrali....
Katzz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2012, o 10:43 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: mors
SKoper napisał(a):
Poza tym, taka umowa podlega kontroli TK, więc niespecjalnie widzę ryzyko nagłego wywrócenia naszego porządku prawnego i pozbawienia par obywatelskich na skutek przyjęcia Acta.

A to, gdzie obecny rząd RP ma wyroki Trybunału Konstytucyjnego, już parę razy pokazał, m.in. tu:
http://kontra.nowyekran.pl/post/44207,demokracja-wedlug-ministra-spraw-wewnetrznych
Więc w tą "kontrolę TK", mimo uwarunkowań prawnych, podczas tej kadencji rządu nie wierzę.
I tak zrobią co chcą, a jeśli to niezgodne z polską konstytucją, tym gorzej dla konstytucji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2012, o 14:17 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Baker napisał(a):
podczas tej kadencji rządu nie wierzę.
A podczas innej kadencji wierzysz?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2012, o 14:22 

Podziękował : 4535
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Stara Zientara napisał(a):
Baker napisał(a):
podczas tej kadencji rządu nie wierzę.
A podczas innej kadencji wierzysz?
Ja już dawno nie wierzę, tak gdzieś przynajmniej od 1975, kiedy dostałem Dowód Osobisty :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2012, o 16:57 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
SKoper napisał(a):
Carlo, ja o zupie, Ty o drugim daniu.

A właśnie trzeba myśleć w szerszej perspektywie. To że się o czymś nie myśli to nie znaczy że to nie istnieje.

SKoper napisał(a):
. Pisałem o Acta na gruncie ochrony cywilnej (na co wskazuje użyte przeze mnie słowo "odszkodowanie", które sam wyboldowałeś.

Nie wyboldowałem słowa "odszkodowanie" i odniosłem się do stwierdzenia o wyrokach sądów obcych.

SKoper napisał(a):
W dywagację o konsekwencjach karnych nie wchodzę, nie moja działka, nie znam się.

Więc i reszta Twoich wypowiedz, jakoby ACTA nic nie zmieniała, jest mało warta.

SKoper napisał(a):
Na marginesie tylko, Twoim zdaniem coś zmieniło na skutek przyjęcia Acta odnośnie prawnokarnych konsekwencji naruszenia praw aktorskich? Z punktu widzenia obywatela polskiego?

Oczywiście. Do tej pory, te sprawy załatwiały polskie organy ścigania.

SKoper napisał(a):
A co do zabezpieczania interesu biznesu zagranicznego, to coś złego? Przecież rozmawiamy o naruszeniu praw własności intelektualnej, tym zagranicznym się nie należy ochrona, czy jak?

Państwo ma w pierwszej kolejności zabezpieczać interesy własnych obywateli, tak właśnie postępują USA dbając o interesy swoich przedsiębiorców sprzedają nam tak radośnie przez niektórych przyjmowaną umowę, którą nie wiadomo czy sami (USA) zamierzają stosować. Na dodatek umowę, która niby jest taka niewinna i super a opracowywana przez Parlament Europejski przez kilka lat w ścisłej tajemnicy.

SKoper napisał(a):
Zapewniam Cię, że znam hierarchię aktów prawnych w Polsce, a Twoje przytyki są nie na miejscu po prostu.

więc zapewne rozumiesz, że ta umowa po ratyfikacji ustawą będzie miała pierwszeństwo i przed kodeksem cywilnym, karnym i innymi ustawami "zwykłymi".

SKoper napisał(a):
jak ta historyjka ma się do Acta i w jaki sposób Acta ogranicza wolności obywatelskie,

Sytuacja wygląda tak.

Ustawa ta w zasadzie wprowadza karalność tych samych czynów w wszystkich krajach sygnatariuszach. W sytuacji gdy istnieje podwójna karalność, sąd obcy pomimo wyroku skazującego w sądzie rodzimym może zgłosić się po delikwenta celem osądzenia.
Sam się zastanów jakie to niesie za sobą konsekwencje.

Umowa nie wyłącza możliwości stosowania podwójnej karalności - milczy na ten temat, natomiast:

Cytuj:
Aby walczyć z naruszaniem praw własności intelektualnej, w szczególności podrabianiem
znaku towarowego i piractwem praw autorskich lub pokrewnych, Strony wspierają
współpracę, w stosownych przypadkach, swoich właściwych organów odpowiedzialnych za
dochodzenie i egzekwowanie praw własności intelektualnej. Współpraca taka obejmować
może współpracę w dziedzinie dochodzenia i egzekwowania prawa w odniesieniu do
dochodzenia i egzekwowania prawa w postępowaniu karnym oraz środków stosowanych przy
kontroli granicznej objętych niniejszą Umową

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

I jeszcze z praktycznego punktu widzenia. Nie wiadomo jak często i w na ile poważnych przypadkach organy obcych państw będą się zgłaszały o ściganie.

Dobrym przykładem jest nasza rodzima praktyka w przypadku stosowania ENA. Niektóre kraje EU są wściekłe na nasze organy sądowe za nagminne wystawianie ENA przez Polskę. Obciąża to finansowo kraje do których się zwracamy, a sprawy są dla obcych sądów często "niegodne uwagi". Niektóre wydają naszych obywateli jak leci, a inne bardzo często odmawiają wydania bo sprawy są banalne - a przepisy o ENA takie same dla wszystkich krajów sygnatariuszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2012, o 19:57 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Hmmm, dla rozładowania atmosfery:
http://noshit.pl/lubie/54231

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2012, o 21:09 

Podziękował : 1339
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
pierdupierdu napisał(a):
Hmmm, dla rozładowania atmosfery

W tym tez jestes mistrzem! :D
Catz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2