Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 lip 2025, o 22:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:27 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
HEJ!!!
PANOWIE - Gratulacje!!! Podkarpacie pokazało co potrafi!

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowania - 2: gurool, marek48100
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:41 

Podziękował : 1627
Otrzymał podziękowań: 2379
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Czy te dwie knagi (przy rufie) nie są aby w złym miejscu zabudowane ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:45 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
marek48100 napisał(a):
Mimo starań pewnych "osób" nic nie jest w stanie podważyć sukcesu Hakera 530!!!
Łódkę oglądali "prawdziwi"!! fachowcy i są nią zachwyceni. Kilku znanych konstruktorów i żeglarzy wypowiedziało się o niej b.pozytywnie (pomimo pewnych niedoróbek ;) ).

A całkiem serio i chłodno poważnie to o jakim sukcesie mówisz? Na razie dostaliście tylko lizaka na zachętę.
Do prawdziwego sukcesu, mierzonego liczbą sprzedanych łódek, trochę daleko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:52 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 186
Uprawnienia żeglarskie: łódkarz jeziorny
No cóż. Ze swojej strony nie dziękuję, co by nie zapeszyć. Przed nami jeszcze mnóstwo pracy, począwszy od ukończenia reszty form, przez certyfikację, i prawdopodobnie inną wersję wyposażenia. Pracy mnóstwo, ale zainteresowanie na targach, które przeszło nasze najśmielsze oczekiwania, wskazuje na to że jednak warto.
Pozdrawiam
Przemek

Za ten post autor przemek otrzymał podziękowania - 2: gurool, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:56 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Jacek Woźniak napisał(a):

A całkiem serio i chłodno poważnie to o jakim sukcesie mówisz? Na razie dostaliście tylko lizaka na zachętę.
Do prawdziwego sukcesu, mierzonego liczbą sprzedanych łódek, trochę daleko.

Chyba nie wiesz co piszesz!!
Nieznana łódka, nieznany konstruktor, nieznany szkutnik (?), nieznana firma "zwija" gwoździa na swojej premierze!!
Nie zdajesz sobie sprawy ile samozaparcia kosztowało nas zbudowanie Hakera!! i ile jeszcze czeka nas pracy.
Napisz o swoich sukcesach!?, a wtedy porozmawiamy :evil:
Na innym forum Haker dostał nominację do "Złotego Pagaja"!!
Jak myślisz od laików??
marek

Za ten post autor marek48100 otrzymał podziękowania - 2: gurool, meping
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 22:03 

Wiesz Marku przyznanie nagrody nic nie kosztuje. To trochę tak jakby jedyną miarą oceny sztuki były zamieszczane w rasie recenzje. Recenzje wydaje publiczność która wydaje swoje pieniądze na bilet. Możesz mieć mnie za zawistnego nieudacznika ale powiedz na ile łódek dostaliście zamówienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 22:13 

W tym momencie widać Twoją ignorancję. Haker jest "modelem"!!, a tak żebyś zrozumiał to Ci wyjaśnię, że finalnego wyrobu jeszcze nie ma!! Pomimo tego mamy chętnych czekających na łódkę seryjną i to nie tylko z Polski.
marek

Za ten post autor marek48100 otrzymał podziękowanie od: gurool
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 22:30 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Wiesz Marku przyznanie nagrody nic nie kosztuje.

I tym bardziej jest wartosciowa: Dali, bo sie lodka podobala najbardziej i juz - trudno o lepszy wstep do ciagu dalszego, ktory niewatpliwie nastapi. Jaki bedzie? Nie wiadomo, ale lepiej zaczynac z nagroda, niz bez.
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowania - 4: gurool, marek48100, Marian Strzelecki, meping
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 22:48 

Podziękował : 18
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Szczere gratulacje dla budowniczych Hakera!!!
Przede wszystkim za pracowitość i upór w dążeniu do celu. Kto nie budował samodzielnie łodki,temu przeważnie wydaje się, że to tzw. "pryszcz". Myślę, że Ty Jacku do takich właśnie należysz. Spróbuj sam, WŁASNORĘCZNIE, zbudować jakieś "pływadło" - a wtedy docenisz sukces "Gwoździa" dla Przemka i jego kolegów hakerowców. Przy okazji pytanie do Przemka: jak pływa Twoja Aurora? Coś cicho o jej własnościach nautycznych i ewentualnych bojach regatowych! Pozdrawiam! Pagaj58

Za ten post autor pagaj58 otrzymał podziękowania - 2: gurool, marek48100
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 22:56 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Zaczep talii grota na bomie przesunąłbym na 1/3 od noku, maszt nieco pochylił do tyłu, łódkę prezentował poziomo lub dziobem nieco wyżej. Chyba nie obejdzie się bez wersji z genakerbomem. Ładnie się prezentuje na zdjęciach, widać świeżość nowości. Wypelnia lukę między Nauticą 450, a Sigmą 600.
Jaka jest cena Hakera?

Za ten post autor Mir otrzymał podziękowanie od: gurool
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 01:35 

Podziękował : 10547
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
pagaj58 napisał(a):
Przy okazji pytanie do Przemka: jak pływa Twoja Aurora? Coś cicho o jej własnościach nautycznych i ewentualnych bojach regatowych! Pozdrawiam! Pagaj58

Zdaje się Aurora przegrała w przedbiegach - czyli przy zielonym stoliku:
W klasie Żagle -500 odrzucono już kilka ładnych łódek z powodów proceduralnych:
Nie tyko
Aurora - Krzysztofa Mincha,
oraz
Sandbager XXI - Stefana Eknera
ale i (jak mi wiadomo)
kilka innych (obiecujących prototypów)
się nie załapało do kasy/KLASY :shock:
tak to jest jak ktoś się chce ... kopać z koniem.
Marian J. Strzelecki
ps
Jak dobrze, że ja w tą klasę nie wszedłem:
znowu by niektórzy mówili, że jestem; wredna, zawistna, judząca, świnia. :cry:
ps2
a ja jestem tylko wredna... :lol: :lol:
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 09:13 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
Fajnie! Ale czy tylko mnie wydaje się dziwne, że wygrywa łódka która nawet wody nie widziała?
Chyba, że widziała.

Nic w tym dziwnego. To nie pierwszy taki jacht w historii targów. 10 lat temu nagrodę wziął Pegaz 800, który również wody jeszcze wówczas nie widział. Myślę, że jeśli ktoś śledzi dokładniej wydarzenia, to z każdego roku mógłby takie przypadki wymienić. Tak działa ta branża. Zwłaszcza na zimowo-wiosennych imprezach często trudno zaprezentować opływany prototyp, a pokazać na targach trzeba...

Zaś co do reszty Jacku, to tak jak Ci już ktoś w tym wątku napisał, a ja jakiś czas w innym, to weź kup sobie wreszcie jakieś pływadło, albo choćby wannę, dyskutowany przez Ciebie jakiś czas temu bimbosz byłby świetną propozycją terapeutyczną, doprowadź do stanu używalności, wyprowadź na gładko żelkotem fragment 20x20cm burty, a potem krytykuj tytaniczną pracę innych ludzi...

Za ten post autor meping otrzymał podziękowania - 2: gurool, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 08:22 

marek48100 napisał(a):
W tym momencie widać Twoją ignorancję. Haker jest "modelem"!!, a tak żebyś zrozumiał to Ci wyjaśnię, że finalnego wyrobu jeszcze nie ma!! Pomimo tego mamy chętnych czekających na łódkę seryjną i to nie tylko z Polski.
marek

Oj Marku chyba coś ci się pozajączkowało albo nagroda przyszła przedwcześnie. ;)
Na moją uwagę właściwie dotyczą głosujących pienisz się jak Kokosal. Chyba, że możesz przytoczyć moje uwagi dotyczące łódki. Jeżeli potraktowałeś moją wypowiedź jako przytyk do Was to po pierwsze nie ma obowiązku aby po przyznaniu nagrody głoszenia krytycznych uwag a dwa to obrażasz tych co nie zagłosowali na waszą łódkę.
Na koniec mam nadzieję, że w związku z przyznaiem nagrody nie będziesz zmuszał starszych pań do ustępowania Ci miejsca w autobusie. ;)

pagaj58 napisał(a):
Myślę, że Ty Jacku do takich właśnie należysz. Spróbuj sam, WŁASNORĘCZNIE, zbudować jakieś "pływadło" - a wtedy docenisz sukces "Gwoździa" dla Przemka i jego kolegów hakerowców.

Czym innym jest amatorstwo czym innym zawodowstwo. Chyba, że od zawodwowców będziemy wymagać amatorstwa.

meping napisał(a):
doprowadź do stanu używalności, wyprowadź na gładko żelkotem fragment 20x20cm burty, a potem krytykuj tytaniczną pracę innych ludzi...

To oni za karę tę łódkę budowali? Zaczynamy budować ołtarzyki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 08:58 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
To oni za karę tę łódkę budowali? Zaczynamy budować ołtarzyki?

Jacku, z uporem godnym lepszej sprawy bronisz swojego, mimo, że tego nie da się obronić.
Byłem na targach, widziałem tą łódkę i powiem, że podoba mi się bo w jakiś sposób wyróżnia się z tłumu. I to już jest namiastka sukcesu, bo w natłoku konstrukcji zrobić coś na co ludzie zwrócą uwagę nie jest tak łatwo. Piszesz, że łódka nie była opływana. No cóż, samochody pokazywane pierwszy raz na targach, też potem w seryjnej produkcji są wzywane do serwisów ale dostają nagrody za konstrukcje roku i nikomu nie przychodzi do głowy tej nagrody krytykować. Chociaż z gustami się nie dyskutuje i pewnie też są tacy którzy powiedzą, że ta konstrukcja im się zwyczajnie nie podoba.
Z informacji uzyskanej od firmy, łódka będzie w tym roku pływać na Solinie i możesz pojechać, popatrzeć i popływać. Może wtedy zmienisz zdanie, a może wcale nie...

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Ostatnio edytowano 7 mar 2012, o 09:11 przez Bastard, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 09:05 

Podziękował : 4524
Otrzymał podziękowań: 4277
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
I jeszcze - jak napisał @marek48100, Haker 530 jest "modelem" - w tym sensie, że został wykonany w technologii "one-off", w celu zademonstrowania na targach, sprawdzenia czy się ludziom podoba, sprawdzenia, jak pływa, a finalny produkt będzie budowany w formie - w jakiejś serii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 09:11 

Jeszcze raz i wyraźnie pokarzcie mi w którym miejscy skrytykowałem łódkę za jej kształt, wykonanie czy sam pomysł. Pokarzcie mi gdzie powiedziałem, że konstruktorzy są nic nie warci czy coś podobnego. A może gdzieś napisałem, że jestem zazdrosny albo twórcom źle życzę? Jedyne czego "bronię" a dokładnie zacząłem bronic po ataku Marka, to mojego ale też i innych prawa do wolności oceniania. Prawa którego mi zabraniacie przypisując intencje których wcale nie wyraziłem.
Na targach byłem, łódkę widziałem, pozostałą ofertę targową też widziałem i...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 09:23 

Jedyne czego "bronię" a dokładnie zacząłem bronic po ataku Marka, to mojego ale też i innych prawa do wolności oceniania. Prawa którego mi zabraniacie przypisując intencje których wcale nie wyraziłem.

Cicho! ;)
To ja jestem tu naczelnym krytykantem i krytykiem od samego początku, bo np. na samym początku pisałem, że mnie się ta łódka w ogóle nie bardzo podoba i wolałbym, aby taki zdolny projektant, jak Przemek projektował ciekawsze łódki, niż kolejną mydelniczkę, dla nieokreślonej grupy docelowej - kadłub małego jachtu turystycznego ze zmienionym pokładem stał się daysailerem, czy łódką szkoleniową? Dla jakiego rodzaju szkoły żeglarskiej?
Co więcej, myślę, że targowy sukces będzie trudno przekuć na sukces komercyjny - a to dlatego, że ludzie głosują (bo ich to nic nie kosztuje) na podstawie zewnętrznej, bardzo pobieżnej oceny, ale rzadko potem w ten sposób kupują - dokonują wtedy zwykle zupełnie innych wyborów. @amateur (Piotr Adamowicz) na sąsiednim forum napisał, że łódki, które uzyskiwały takie nagrody zwykle szybko znikały z rynku - dlaczego tak się działo? Oby tym razem było inaczej - życzę sukcesów, ale patrzyłbym na ten niewątpliwy, już osiągnięty, jednak z dystansem.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 09:41 

Jeszcze raz i wyraźnie pokarzcie mi w którym miejscy skrytykowałem łódkę za jej kształt, wykonanie czy sam pomysł.

Ależ gdybyś właśnie to skrytykował to byłaby podstawa do dyskusji, bo każdy ma swoje zdanie i gust a z tego można byłoby dojść do czegoś twórczego. Ale krytyka nagrody jako takiej "bo łódka nie opływana" czy "bo jej otrzymanie nic nie kosztuje" jest tylko krytyką dla samej krytyki.

robhosailor napisał(a):
@amateur (Piotr Adamowicz) na sąsiednim forum napisał, że łódki, które uzyskiwały takie nagrody zwykle szybko znikały z rynku - dlaczego tak się działo?

Dlatego, że czym innym jest to, że coś się komuś podoba, a czym innym sukces komercyjny. Nie znaczy to jednak, że coś jest mniej warte. Na rynku muszą powstawać i powstają konstrukcje, które są jednorazowymi koncepcjami bo z nich również urodzić się może jakiś przyszły trynd. :D

"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Za ten post autor Bastard otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 09:49 

bastard napisał(a):
Dlatego, że czym innym jest to, że coś się komuś podoba, a czym innym sukces komercyjny. Nie znaczy to jednak, że coś jest mniej warte. Na rynku muszą powstawać i powstają konstrukcje, które są jednorazowymi koncepcjami bo z nich również urodzić się może jakiś przyszły trynd. :D

Jasne!
Mam nadzieję, że nagroda z targów stanie się takim kopem na rozpęd.
Pamiętam jednak, że chłopaki pisali, że to tę właśnie łódkę chcą sprzedawać, a ja pisałem (vide: trzecia strona tego wątku) żeby na początek, dla pokazania się na targach zrobili coś dużo bardziej "fanaberyjnego" - poruszającego, żeby aż wszystkim szczeny do gleby opadły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 10:29 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
bastard napisał(a):
No cóż, samochody pokazywane pierwszy raz na targach, też potem w seryjnej produkcji są wzywane do serwisów ale dostają nagrody za konstrukcje roku i nikomu nie przychodzi do głowy tej nagrody krytykować

Pozwalam sobie zauważyć, że paralela motoryzacyjna jest w tym przypadku, jak w wielu innych (vide uprawnienia), zupełnie nietrafiona. Samochód wprowadzany na rynek ma za sobą dziesiątki, setki godzin testów na torze. Z jachtami jest tak jak pisałem wcześniej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 11:44 

bastard napisał(a):
Jeszcze raz i wyraźnie pokarzcie mi w którym miejscy skrytykowałem łódkę za jej kształt, wykonanie czy sam pomysł.

Ależ gdybyś właśnie to skrytykował to byłaby podstawa do dyskusji, bo każdy ma swoje zdanie i gust a z tego można byłoby dojść do czegoś twórczego. Ale krytyka nagrody jako takiej "bo łódka nie opływana" czy "bo jej otrzymanie nic nie kosztuje" jest tylko krytyką dla samej krytyki.

To kurzatwarzy jezdem zły bo nie krytykowałem?! :yellow:

Tylko krytyka czego? Jeżeli miałbym już coś krytykować a nie jak miałem zamiar zastanawiać się nad, to czym kierowały nasze wybory. Dlaczego akurat tak a nie inaczej targowicze zadecydowali. Właśnie to: Łódka nieopływana a jednak zagłosowali.
Ale widać niektórym łatwiej było "stanąć w obronie" bo to nasza łódka na naszym forum i gwóźdź to Gwóźdź!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 11:47 

łatwiej było "stanąć w obronie" bo to nasza łódka na naszym forum i gwóźdź to Gwóźdź!

Wiadomo - sukces ma wielu ojców, a porażka, to bidna sirota ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 13:33 

meping napisał(a):
Pozwalam sobie zauważyć, że paralela motoryzacyjna jest w tym przypadku, jak w wielu innych (vide uprawnienia), zupełnie nietrafiona

Pozwolę sobie jednak mieć całkowicie odmienne zdanie. ;)
Tzw. "concept car" jest budowany tylko i wyłącznie dla przedstawienia swojej wizji przez projektanta. I jest samochodem całkowicie jeżdżącym.

Ale widać niektórym łatwiej było "stanąć w obronie" bo to nasza łódka na naszym forum i gwóźdź to Gwóźdź!

Zupełnie nie o to chodzi. Chłopaki zrobili łódkę i dostali nagrodę taką jaka na tych targach była. I być może nawet Twoja krytyka tej nagrody jest uzasadniona, tylko co chłopaki są winne, że ona jest taka a nie inna. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bastard do Jacka napisał(a):
Piszesz, że łódka nie była opływana. No cóż, samochody pokazywane pierwszy raz na targach, też potem w seryjnej produkcji są wzywane do serwisów ale dostają nagrody za konstrukcje roku i nikomu nie przychodzi do głowy tej nagrody krytykować.

W kwestii formalnej - europejska nagroda "Samochód Roku" wymaga by wybrany model posiadal wszelkie próby i homologacje, by był możliwy jego zakup w przynajmniej 5 krajach Europy i by przed targami spodziewana sprzedaż (zamówienia dealerów) wynosiła minimum 5000 sztuk. Poza Europą limity są zbliżone.

Osobiście o jachcie tu obgadywanym nie mam zdania żadnego - bo go nie macałem...
Ale o sposobie wyłaniania kandydatów do jachtowo-targowej nagrody i o motywach osób głosujących na jednostkę, która istnieje w jednej sztuce i która nigdy nie dotykała wody - mam zdanie zdecydowanie niepochlebne.
A kiedy sam budowniczy przyznaje tu, że Haker jest "modelem"!! i dodaje że właściwie "finalnego wyrobu jeszcze nie ma" - to myślę, że każdy ma prawo zastanowić się głośno - co właściwie zostało targowym gwoździem nagrodzone?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:23 

pierdupierdu napisał(a):
o sposobie wyłaniania kandydatów do jachtowo-targowej nagrody i o motywach osób głosujących na jednostkę, która istnieje w jednej sztuce i która nigdy nie dotykała wody - mam zdanie zdecydowanie niepochlebne.

Ja może nie aż tak niepochlebne - metoda nie moja, ale jakaś jest.

Mnie bardzo inspirują np. fakty, że łódką przepłynięto jakąś konkretną, trudną trasę i np. gdybym potrzebował dzielnej łódki, to wybrałbym taką, która przeszła w sztormach bezawaryjnie np. Biskaje.
Gdybym poszukiwał łódki do szkoleń, to wybrałbym tę, która sprawdziła się w szkoleniach, w konkretnej szkole z kursantami.
Gdybym szukał regatowej, to wybierałbym taką, która wygrywa regaty.
itd. itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:55 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
pierdupierdu napisał(a):
Osobiście o jachcie tu obgadywanym nie mam zdania żadnego - bo go nie macałem...
Ale o sposobie wyłaniania kandydatów do jachtowo-targowej nagrody i o motywach osób głosujących na jednostkę, która istnieje w jednej sztuce i która nigdy nie dotykała wody - mam zdanie zdecydowanie niepochlebne.
A kiedy sam budowniczy przyznaje tu, że Haker jest "modelem"!! i dodaje że właściwie "finalnego wyrobu jeszcze nie ma" - to myślę, że każdy ma prawo zastanowić się głośno - co właściwie zostało targowym gwoździem nagrodzone?

Szczerze mówiąc to bije się pianę o konkurs a przy okazji obrywa Przemek z Markiem.

Nie ich winna że konkurs ma takie a nie inne zasady.

LICZY ŻE SIĘ KONKURS WYGRALI.

Jeżeli chcemy dyskutować o konkursie jako takim jego zaletach i wadach, jak powinien być rozstrzygany to piszmy w innym wątku. Bo to jest wątek o hakerze. Jago wadach i zaletach itp. a nie o konkursie i sposobie jego rozstrzygania.

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Za ten post autor mbober1 otrzymał podziękowania - 2: marek48100, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 15:38 

Na salonie samochodowym w Genewie pokazano legendarne polskie auto: Syrena Sport. Replika zbudowana współcześnie przez Mirosława Mazura i przez niego wystawiona. W jednym egzemplarzu! W zasadzie jest to jeżdżący prototyp nr 2.

Haker też jest prototypem, modelem czy pierwszym egzemplarzem, choć jeszcze nie produktem z nr 0001. Dobrze, że został pokazany, gdyż półroczne prezentowanie jego budowy na forum wzbudziło oczekiwanie na taki właśnie finał. Brawo za odwagę, która okazała się "strzałem w 10-kę". Teraz możemy być dumni z tego i my, bo mamy w tym jakiś mały ślad krytyki motywacyjnej.

Do pełni szczęścia brakuje tylko konkursu na projekty. Grupa konstruktorów realizuje się na forach i dobrze, jednak brakuje wyraźnego podsumowania jakiegoś etapu zwieńczonego nagrodą. Projekt nagrodzony jest czymś więcej niż tylko projektem. Rynek się zagęszcza, pojawiają się projekty "do szuflady" pokazywane tu i ówdzie, warto o nich pomyśleć, a może zebrać w jakiś zbiór roku.

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 17:10 

Jacku właśnie "odchorowuję" ostatnie dwa tygodnie i nie mam ochoty na dyskusję. Uczciwie informowaliśmy wszystkich że łódka jest nieopływana. Udało się tylko sprawdzić trym, a i to nie jest pewne bo Haker jest 70 kg cięższy od łódki seryjnej. Łódka budowana była specjalnie "mocno" by można było zdjąć formy.
A co do lizaka... to w łaskawości swojej pozwalam Ci polizać monitor :lol: :lol:
marek

Załączniki:
100_1930.JPG
100_1930.JPG [ 1.44 MiB | Przeglądane 4500 razy ]

Za ten post autor marek48100 otrzymał podziękowania - 4: Catz, gurool, LukasJ, Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 18:31 

Ma moc taki gwóźdź. Coś jak Puchar Ameryki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 21:45 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 186
Uprawnienia żeglarskie: łódkarz jeziorny
Ale czy tylko mnie wydaje się dziwne, że wygrywa łódka która nawet wody nie widziała?

Odpowiedź masz poniżej.

meping napisał(a):
Nic w tym dziwnego. To nie pierwszy taki jacht w historii targów. 10 lat temu nagrodę wziął Pegaz 800, który również wody jeszcze wówczas nie widział. Myślę, że jeśli ktoś śledzi dokładniej wydarzenia, to z każdego roku mógłby takie przypadki wymienić. Tak działa ta branża. Zwłaszcza na zimowo-wiosennych imprezach często trudno zaprezentować opływany prototyp, a pokazać na targach trzeba..

pierdupierdu napisał(a):
W kwestii formalnej - europejska nagroda "Samochód Roku"
pierdupierdu napisał(a):

Nie należy mylić nagrody "Jacht roku" z nagrodą "Gwóźdź targów".

Tak dla porządku. Nie wiem jakie są kryteria przyznawania gwoździ, ale:

Jacht żaglowy mały - Haker, w przyszłym tygodniu certyfikacja i zaraz potem produkcja,
Jacht żaglowy duży Haber 34 - pojedynczy nie dokończony egzemplarz, nie wiadomo czy powstaną formy.
Jacht motorowy mały - nie znam, nie wiem.
Jacht motorowy duży Nexus 850 - chyba też suchy prototyp.

Pozdrawiam
Przemek

Za ten post autor przemek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona