Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 21:12

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 18:59 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Co Waszym zdaniem powinien zawierać "porządny" przewodnik dla żeglarzy? Czy powinien powielać informacje zawarte w niezastąpionej locji ( np. Greek Waters Pilot )?. Bardzo chciałbym wiedzieć na co zwracacie uwagę rozpatrując zakup takowego przewodnika. Z góry dziękuję za podjęcie tematu. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 19:03 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Greg Zorba napisał(a):
w niezastąpionej locji ( np. Greek Waters Pilot )?.

Lepszej publikacji nie ma. A co powinien zawierać ? To samo i jeszcze więcej. M/in informacje czysto turystyczne, knajpki, sklepy, wypożyczalnie samochodów itp.
Jako przykład podam Epidavros. Byłem tam po raz pierwszy w zeszłym roku. Pierwotnie planowałem, że po noclegu w Vathi na Methanie przypłyniemy tam około 1100, wypożyczymy samochody i zrobimy wycieczkę, Mykeny, Korynt itp. Spotkana polska załoga powiedziała nam, że tam nie ma wypożyczalni i zwiedzanie amfiteatru i całej reszty odbywa się taksówką. W takiej sytuacji postaliśmy na kotwicy koło zatopionych ruin i po kąpieli weszliśmy do portu około 1500, bo taki program dnia był sensowniejszy.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 19:35 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Oho, temat rzeka, a ilu żeglarzy tyle zdań.
1. Greek Waters Pilot i podobne są po angielsku, toteż nie-anglojęzyczni powiedzą: powinien powielać.
2. Ci co mają już rzeczony Pilot i po angielsku czytają, powiedzą: nie powinien powielać.

Nabyłem czas jakiś temu przewodnik po Chorwacji kolegi forumowicza jako dodatek do Adriatic Pilot i moim zdaniem, choć niezły, nie jest to "porządny" przewodnik. Informacje typowo locyjne wolę czerpać z Pilot'a i w tym przewodniku są zupełnie zbędne. Jest tam też zbyt duże nagromadzenie nazw i sugestii co do wypełniania czasu, niekoniecznie trafiających w mój gust. Wolałbym poczytać nieco o historii, geografii, geologii miejsc dostępnych dla żeglarzy. Miło byłoby znaleźć wskazówki co do atrakcji, również tych w okolicy, zarówno dla większych jak i najmłodszych. Doskonałym przykładem przewodnika, choć nie dla żeglarzy, jest dla mnie "Toskania, Umbria i okolice. Przewodnik subiektywny" Goławskiej i Lindberga. Czytając tę książkę po prostu chce się tam pojechać, chce się odwiedzić opisane miejsca i spotkać wspomnianych ludzi. Coś takiego chciałbym o Chorwacji znaleźć.

Za ten post autor zosta otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 19:46 

Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Moim zdaniem choć to pewnie trudne dane zawarte w takim dobrym przewodniku powinny być jakoś weryfikowane z rzeczywistością, a nie powielane z druku na druk.
Piszę o tym dlatego ponieważ mam w domu autorstwa Gerda Radspielera - Grecja Przewodnik dla żeglarzy Tom 1 i pływając po Cykladach sam znalazłem w nim parę informacji niezgodnych z prawdą oraz parę nieaktualnych mapek.
Dla mnie przede wszystkim dobry przewodnik żeglarski powinien zawierać maksymalnie precyzyjnie opisane wraz z jakimiś planami lub mapkami poglądowymi porty i miejsca gdzie można bezpiecznie zacumować lub zakotwiczyć.
Kolejną ważną rzeczą jest opis infrastruktury jakiej możemy się spodziewać:
- w samej marinie: prąd, woda, paliwo, łazienki itp.
- obok mariny lub na jej terenie: sklepy, knajpki, banki lub bankomaty, ewentualna możliwość zakupu osprzętu żeglarskiego lub dokonania napraw.
- atrakcje turystyczne: dla jednych zabytki, osobliwości przyrody a dla innych np,: parki wodne, pola golfowe i takie tam inne instalacje
Osobną sprawą jest oczywiście ogólny opis regionu pod względem:
- demograficznym i kulturowym
- spełnienia formalności przebywania tam jachtem
- opłat portowych lub innych
- warunków meteo
- nawigacji
- zdrowia i bezpieczeństwa
- telefonów alarmowych i placówek dyplomatycznych

Za ten post autor Wasyl otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:00 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Greg Zorba napisał(a):
Co Waszym zdaniem powinien zawierać "porządny" przewodnik dla żeglarzy?

Czyzbys przymierzal sie do wiekszego projektu? Jesli tak, to chyle czola :D :D :D
Podobnie jak juz napisal Krzysiek, Greek Waters Pilot wydaje sie byc pozycja nie do pobicia, poniewaz Heikel-owi udalo sie w zwiezlej formie podac wszelkie istotne informacje dla zeglarza. Na poczatku opisu kazdego regionu jest rowniez ogolny rys historyczny, niemniej nie znajdziesz tam informacji o knajpkach ktore warto odwiedzic, gdzie mozna ewentualnie "zalatwic" tankowanie wody, do ktorych drzwi zapukac po drobna pomoc itp. Czyli informacje ktore wlasnie tutaj na forum przy wymianie doswiadczen sie pozyskuje.
Z drugiej strony nie wydaje mi sie tez, aby w przewodniku tego typu rzeczy mogly byc publikowane ze wzgledu na ich szybka mozliwosc utraty "daty przydatnosci do spozycia"... . Warto moze byloby dac przykladowe ceny za wode, podstawowe produkty spozywcze, obiad w polecanej knajpie itp. (hmm - Heikel tez o tym pamietal :roll: )
Czesto bywa ze Tawerna specjalizuje sie w konkretnej potrawie - warto o tym wspomniec, mnie samemu polecono kiedys super knajpe wloska w centrum Wiednia, pojechalem do niej i zamowilem sobie steka i... nie bylem specjalnie wniebowziety, stek byl poprawny, ale zeby sie zachwycac?! Pozniej okazalo sie ze powinienem byl zamowic sobie po prostu pizze, nastepnym razem, pomny tych nauk zamowilem pizze, no coz do dzisiaj nie znalazlem lepszej pizzy od tej ktora tam podaja (knajpka ma cos z zaglami wspolnego nazywa sie Il sestante, czego nie musze chyba tlumaczyc ;) )!

Za ten post autor tuptipl otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:26 

a zapytam z ciekawości, wiecie kiedy ukazała sie pierwsza edycja Greek Waters Pilot?
Otóż w 1982 roku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:30 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Greg Zorba napisał(a):
a zapytam z ciekawości, wiecie kiedy ukazała sie pierwsza edycja Greek Waters Pilot?
Otóż w 1982 roku

Mam 4 edycję z 1990 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:33 

To już prawie historyczne wydanie.
2 było z 85
a 3 z 87

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:38 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wasyl napisał(a):
mam w domu autorstwa Gerda Radspielera - Grecja Przewodnik dla żeglarzy

Ja to mam po niemiecku (polskie wydanie też). Wydanie 1995 rok. Tak Grecję zaczynałem.
Geek Waters odkryłem później.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:41 

Ja mam wydanie IV z 2009 (wersja niemiecka), ale rzeczywiscie bazuje na wydaniu angielskim z 2002, zostalo tylko uzupelnione i poprawione w 2009...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 20:44 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Niedawno nabyłem...
"Navigational Guide to the Adriatic Croatian Coast" z 1993 roku.
Na stronie drugiej jest wpis 5.06.97 S/Y Navic z podpisem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2012, o 22:40 

O a to ciekawostka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 18:34 

Się temat rozjechał, ale posumowując dobry przewodnik powinien Waszym zdaniem zawierać:

wg. Krzyśka
To samo i jeszcze więcej. M/in informacje czysto turystyczne, knajpki, sklepy, wypożyczalnie samochodów itp.
Jako przykład podam Epidavros. Byłem tam po raz pierwszy w zeszłym roku. Pierwotnie planowałem, że po noclegu w Vathi na Methanie przypłyniemy tam około 1100, wypożyczymy samochody i zrobimy wycieczkę, Mykeny, Korynt itp. Spotkana polska załoga powiedziała nam, że tam nie ma wypożyczalni i zwiedzanie amfiteatru i całej reszty odbywa się taksówką. W takiej sytuacji postaliśmy na kotwicy koło zatopionych ruin i po kąpieli weszliśmy do portu około 1500, bo taki program dnia był sensowniejszy

wg. Zosty
Informacje typowo locyjne wolę czerpać z Pilot'a i w tym przewodniku są zupełnie zbędne. Jest tam też zbyt duże nagromadzenie nazw i sugestii co do wypełniania czasu, niekoniecznie trafiających w mój gust. Wolałbym poczytać nieco o historii, geografii, geologii miejsc dostępnych dla żeglarzy. Miło byłoby znaleźć wskazówki co do atrakcji, również tych w okolicy, zarówno dla większych jak i najmłodszych. Doskonałym przykładem przewodnika, choć nie dla żeglarzy, jest dla mnie "Toskania, Umbria i okolice. Przewodnik subiektywny" Goławskiej i Lindberga. Czytając tę książkę po prostu chce się tam pojechać, chce się odwiedzić opisane miejsca i spotkać wspomnianych ludzi. Coś takiego chciałbym o Chorwacji znaleźć.

wg. Wasyla
Dla mnie przede wszystkim dobry przewodnik żeglarski powinien zawierać maksymalnie precyzyjnie opisane wraz z jakimiś planami lub mapkami poglądowymi porty i miejsca gdzie można bezpiecznie zacumować lub zakotwiczyć.
Kolejną ważną rzeczą jest opis infrastruktury jakiej możemy się spodziewać:
- w samej marinie: prąd, woda, paliwo, łazienki itp.
- obok mariny lub na jej terenie: sklepy, knajpki, banki lub bankomaty, ewentualna możliwość zakupu osprzętu żeglarskiego lub dokonania napraw.
- atrakcje turystyczne: dla jednych zabytki, osobliwości przyrody a dla innych np,: parki wodne, pola golfowe i takie tam inne instalacje
Osobną sprawą jest oczywiście ogólny opis regionu pod względem:
- demograficznym i kulturowym
- spełnienia formalności przebywania tam jachtem
- opłat portowych lub innych
- warunków meteo
- nawigacji
- zdrowia i bezpieczeństwa
- telefonów alarmowych i placówek dyplomatycznych

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

wg. Adama
Podobnie jak juz napisal Krzysiek, Greek Waters Pilot wydaje sie byc pozycja nie do pobicia, poniewaz Heikel-owi udalo sie w zwiezlej formie podac wszelkie istotne informacje dla zeglarza. Na poczatku opisu kazdego regionu jest rowniez ogolny rys historyczny, niemniej nie znajdziesz tam informacji o knajpkach ktore warto odwiedzic, gdzie mozna ewentualnie "zalatwic" tankowanie wody, do ktorych drzwi zapukac po drobna pomoc itp. Czyli informacje ktore wlasnie tutaj na forum przy wymianie doswiadczen sie pozyskuje.
Z drugiej strony nie wydaje mi sie tez, aby w przewodniku tego typu rzeczy mogly byc publikowane ze wzgledu na ich szybka mozliwosc utraty "daty przydatnosci do spozycia"... . Warto moze byloby dac przykladowe ceny za wode, podstawowe produkty spozywcze, obiad w polecanej knajpie itp. (hmm - Heikel tez o tym pamietal )
Czesto bywa ze Tawerna specjalizuje sie w konkretnej potrawie - warto o tym wspomniec

Czyli posumowując
Najlepszy byłby przewodnik uzupełniający o brakujące w GWP informacje, zawierający jednak podstawowe informacje nawigacyjne, żeby można było w domu przygotowac się do rejsu?
Dobrze myślę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 20:10 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: st. j.
Ktoś wspominał że ma polską wersję GWP. Czy mozna kupić polskie wydanie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 20:19 

Greg Zorba napisał(a):
Czyli posumowując
Najlepszy byłby przewodnik uzupełniający o brakujące w GWP informacje, zawierający jednak podstawowe informacje nawigacyjne, żeby można było w domu przygotowac się do rejsu?

Dokladnie tak, swietnym uzupelnieniem bylyby aktualne zdjecia portow, tego moim zdaniem brakuje w GWP, "kazde zdjecie powie wiecej niz tysiac slow" jak mowi przyslowie.
Skoro tu na forum "obdarzamy" sie zagadkami zdjeciowymi, moznaby sie rowniez pokusic o akcje "porty greckie w moich ujeciach" co stanowiloby swietny aneks do powstalych juz mini locji... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 11:22 

zbyniu10 napisał(a):
Ktoś wspominał że ma polską wersję GWP. Czy mozna kupić polskie wydanie?

to dotyczy Gerda Radspielera - Grecja Przewodnik dla żeglarzy
wydanego przez Alma Press, 2 tomy można zakupic u nich na stronie
www.almapress.com.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 11:29 

Greg Zorba napisał(a):
Czyli posumowując
Dobrze myślę?

Dokładnie tak, żeby z takim przewodnikiem posiedzieć i zaplanować rejs już w domu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 14:46 

tuptipl napisał(a):
Skoro tu na forum "obdarzamy" sie zagadkami zdjeciowymi, moznaby sie rowniez pokusic o akcje "porty greckie w moich ujeciach" co stanowiloby swietny aneks do powstalych juz mini locji... ;)

Myślę, że dobry pomysł, ale jako pomysłodawca, musisz zapodać wątek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 17:09 

Greg Zorba napisał(a):
Myślę, że dobry pomysł, ale jako pomysłodawca, musisz zapodać wątek

mowisz i masz :D :D :D

viewtopic.php?f=28&t=11413

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 18:16 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Locje - przewodniki w formie książkowej mają swoje wady i zalety.
Przed wypłynięciem planując trasę warto byłoby je mieć jak powiedział Wasyl ale to kosztuje i jak pływamy raz we Włoszech , drugi raz w Grecji to raczej nikt nie będzie kupował wszystkiego na półkę. Zresztą i tak przeważnie jest tak, że jak czarterujesz jacht, dostajesz mniej lub bardziej aktualną locje. Zgadzam się ze stwierdzeniem ( jako zawodowy fotograf ) że jedno zdjęcie powie więcej niż tekst. Ale wydawanie cykliczne takiego przewodnika jest drogie a aktualizacje zdjęciowe są możliwe dopiero przy następnym wydaniu. Wydaje mi się że przyszłość w wydawnictwach lub stronach internetowych które mogą być weryfikowane wręcz w czasie rzeczywistym.
Bardzo ciekawym przykładem jest : http://skipperklub.pl/Community/82120,B ... gorze.html
Dostęp do internetu robi się coraz tańszy a urządzenia przenośne są coraz bardziej doskonałe.

Za ten post autor bryg otrzymał podziękowanie od: peppino
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2012, o 10:54 

bryg napisał(a):
Wydaje mi się że przyszłość w wydawnictwach lub stronach internetowych które mogą być weryfikowane wręcz w czasie rzeczywistym.
Bardzo ciekawym przykładem jest : http://skipperklub.pl/Community/82120,B ... gorze.html
Dostęp do internetu robi się coraz tańszy a urządzenia przenośne są coraz bardziej doskonałe.

Masz na pewno rację, ale podstawowe pytania:
1. Kto to będzie robił za darmo? - no bo nie wydaje mi się, żeby ktoś zapłacił za dostęp do nieznanej i niesprawdzonej strony czy serwisu. Oczywiście taki serwis mógłby być bezpłatny - gdyby był tworzony przez służby odpowiedzialne za promocję danego kraju ( ale pomimo ogromnej sympati do Grecji nie wyobrażam sobie, żeby ktoś w Grecji zrobił to solidnie i rzetelnie).
2. Jeśli miałby to być portal tworzony przez żeglarzy to popatrz chociażby na polecany skipperklub - coś mało tam locyjnych opisów. Ale nawet gdyby chętni zaczęli pisać, jaką masz gwarancję rzetelności tego co któs napisze.
Przykład wikipedia - hasło np. Karphatos (nie wszystko jest zgodne z prawdą).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2012, o 12:42 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
bryg napisał(a):
Wydaje mi się że przyszłość w wydawnictwach lub stronach internetowych które mogą być weryfikowane wręcz w czasie rzeczywistym.

myślisz o czymś takim?:
http://www.visitmyharbour.com/

kilka razy już podawałam, ale tu wątek jakby o tym...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem