Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 19:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:47 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Obecnie wydano w Chorwacji nowe przepisy podatkowe dotyczące jachtów obcych bander mających miejsce cumowania w marinach w Chorwacji. Według tych przepisów należy zapłacić podatek VAT (porez) w związku z mającym nastąpić wejściem Chorwacji do Unii Europejskiej.
Do 30 maja miałaby to być opłata zryczałtowana (chyba) 5% wartości jachtu, płatna w Chorwacji. Problem dotyczy wszystkich prywatnych jachtów cumujących w Chorwacji (a jest ich dużo) więc zwracam się do kolegów i koleżanek żeglarzy z zapytaniem czy zetknęli się z tym tematem i co zamierzają zrobić w tej sytuacji ( zapłacić, zmienić port i kraj postoju jachtu, zmienić banderę itp). Pozostaje problem, czy dotyczy to wszystkich jachtów polskich armatorów i jakich jachtów : nowych, używanych, kupionych w Chorwacji itp. Proszę o podjęcie tego wątku przez żeglarzy mających związek z tym problemem.
Pozdrawiam.
BOLO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:59 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
5% to rewelacyjna okazja na zaplate vat ue. Az sie nie chce wierzyc ze tak to bedzie wygladalo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:01 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
plitkin napisał(a):
5% to rewelacyjna okazja na zaplate vat ue. Az sie nie chce wierzyc ze tak to bedzie wygladalo.

Ale przecież jacht pod polską banderą ma zapłacony VAT UE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:03 

2 razy vat ue sie nie placi, wiec pewnie chodzi o jachty obce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:08 

plitkin napisał(a):
2 razy vat ue sie nie placi, wiec pewnie chodzi o jachty obce.

Też sądzę, że chodzi o VAT dla jachtów z banderą nieunijną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:26 

Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Mój jacht został zakupiony od firmy czarterowej w Chorwacji. Jest to jacht BAVARIA obecnie 10 letni. Wtedy Chorwacja nie była w Unii więc VAT- u nie placiłem i nie mam przyjemności aby go teraz zapłacić. Czy jest jakieś wyjście? To nie jest tylko mój problem, takich sytuacji jest wiele, gdyż wielu żeglarzy polskich ma jachty w Chorwacji.
Proszę o opinie na ten temat.
BOLO

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:58 

kryhal@gmail.com napisał(a):
Mój jacht został zakupiony od firmy czarterowej w Chorwacji. Jest to jacht BAVARIA obecnie 10 letni. Wtedy Chorwacja nie była w Unii więc VAT- u nie placiłem i nie mam przyjemności aby go teraz zapłacić.

Nikt nie ma przyjemności z płacenia podatków. Pod jaką banderą jest jacht, i kiedy był rejestrowany ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 17:17 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Coś mi się wydaje, że kogoś robią w balona. A co z VAT na inne produkty? Samochody, przyczepy co tam jeszcze przyjdzie do głowy. Też trzeba będzie płacić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 20:15 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ministerstwo Turystyki Republiki Chorwacji na swojej stronie internetowej poinformowało o zmianach dotyczących opłat celnych i trybu rejestracji zagranicznych obiektów pływających w Chorwacji. Powodem tych zmian jest niedawna zmiana w Ustawie o podatku od wartości dodanej. Przewiduje ona iż podatek VAT od jednostek pływających przeznaczonych do sportu i rekreacji, dotąd objętych procedurą odprawy czasowej, zostaje obniżony z dotychczasowych 25% do 5% pod warunkiem, że jednostki te zostaną objęte procedurą celną dopuszczenia do swobodnego obrotu przed 31 maja 2013 roku. Od 1 lipca, kiedy Chorwacja zostanie pełnoprawnym członkiem UE, stanie się także członkiem wspólnego obszaru celnego UE, a jednostki pływające na stałe zacumowane w jej portach, będące własnością obywateli UE, stracą status obiektów zarejestrowanych w krajach trzecich na warunkach odprawy czasowej. Związany jest z tym obowiązek właścicieli jednostek pływających złożenia zgłoszenia celnego o dopuszczenie do swobodnego obrotu swoich statków oraz opłacenia należności celnych i podatku VAT. Wszystkie jednostki oclone w Chorwacji przed jej przystąpieniem do UE otrzymają status dobra krajowego tj. dobra UE. Jednak od 1 czerwca 2013 r. pobierana będzie pełna stawka VAT-u w wysokości 25%. Na stronach internetowych ministerstwa turystyki, ministerstwa finansów, ministerstwa gospodarki morskiej, transportu i infrastruktury, Chorwackiej Izby Gospodarczej i Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, zamieszczona została ulotka, w języku chorwackim, angielskim, niemieckim i włoskim, z informacjami o nowej procedurze pobierania opłat celnych i sposobie rejestracji obiektów pływających (www.mint.hr). Drukowane ulotki będą dystrybuowane w kapitanatach portowych i portach jachtowych w Chorwacji oraz na międzynarodowych targach nautycznych. Osoby zainteresowane dodatkowymi informacjami mogą się zwrócić z pytaniami do Chorwackiej Izby Gospodarczej, e-mail: nautika@hgk.hr.

Za ten post autor bartosce otrzymał podziękowanie od: Sajmon
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 20:37 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Czytam to powyżej i mam problem ze zrozumieniem...
Skoro w Polsce dowolny jacht pod banderą "unijną" stać może przez dowolnie długi czas nie niepokojony żądaniami opłat wobec polaksiego fiskusa - to czemu w CRO planuje się jakies opłaty od jachtów pod unijnymi banderami po wejściu tego kraju do unii?
Czyżby również w CRO biurokraci uwielbiali strzelać w kolana podstawowym dziedzinom gospodarki...?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 20:40 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
pierdupierdu napisał(a):
biurokraci uwielbiają strzelać w kolana podstawowym dziedzinom gospodarki...

Może nasi teoretycy ekonomii tam pojechali ... :lol: :lol: :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 10 lut 2013, o 10:02 przez Wąski, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem zdublowany post.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 09:46 

A mnie się wydaje, że jest jakiś błąd w zrozumieniu intencji Chorwatów. A jak ktoś chce zaoszczędzić niech wyemigruje na czas zmian do takich Włoch i powróci jak Chorwacja zostanie członkiem UE (wejdą nowe przepisy). Zresztą było by to ciekawe widowisko gdy te wszystkie niemce i austryjaki jednocześnie pożeglują na drugą stronę. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 12:20 

Nie ogarniam problemu. Jest wyraznie napisane, ze dotyczy to jachtow objetych czasowym wwozem i chcacych zalatwic procedure dopuszczenia do obrotu na terenie Chorwacji.
W zaden sposob nie moze to dotknac jachtow majacych zamiar opuscic kraj zgodnie z zasadami wwozu czasowego. Tak samo jak pozniejszy powrot jachtu np. pod polska bandera nie bedzie skutkowal zadnym ponownym oplaceniem vatu.

Moim zdaniem Chorwaci robia cos odwrotnego: probuja sciagnac wszystkich komu zalezy na tanim wprowadzeniu jachtu do UE na stale. Po dokonaniu zaplaty vatu 5% jacht mozna bedzie uznac za wprowadzony na chorwacki obszar celny, a po wejsciu Chorwacji do UE taki jacht stanie sie jachtem z europejska rejestracja i prawdopodobnie dokumentem potwierdzajacym zaplate vat ue.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 13:24 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
plitkin napisał(a):
Moim zdaniem Chorwaci robia cos odwrotnego: probuja sciagnac wszystkich komu zalezy na tanim wprowadzeniu jachtu do UE na stale. Po dokonaniu zaplaty vatu 5% jacht mozna bedzie uznac za wprowadzony na chorwacki obszar celny, a po wejsciu Chorwacji do UE taki jacht stanie sie jachtem z europejska rejestracja i prawdopodobnie dokumentem potwierdzajacym zaplate vat ue.

Niestety musze sie zagłebić w temat, i już mi słabo - bo mam alergię na "urzedowe gadanie" i jak po polsku czytam przepisy to ledwo rozumiem, a co dopiero po angielsku.
Natomiast mam nadzieję ze masz rację i Chorwaci roztropnie próbują zarobić - dając pozaeuropejskim banderom szansę na tanie wejście w europejski obszar celny. mam nadzieję ze będzie to można tak rozumieć ja w cytacie Plitkina.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

natomiast niedawno dostaliśmy pismo ze przebywanie w Chorwacji powyzej 18-tu miesięcy skutkuje nałożeniem cla i vatu na jacht. Przepis był martwy, ale pismo z mariny odczytaliśmy jako życzliwą sugestię że może ożyć i chorwacki fiskus może rzutem na taśme przed wejściem do unii próbować zarobić na maruderach tkwiących dłużej na Chr wodach. Z procesowej ostrożności na jesień wypłynęliśmy na chwilkę do Czarnogóry, wiec jeśli pytasz "komu bije dzwon?" - no to nie nam :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 13:42 

bartosce napisał(a):
Turystycznej, zamieszczona została ulotka, w języku chorwackim, angielskim, niemieckim i włoskim, z informacjami o nowej procedurze pobierania opłat celnych i sposobie rejestracji obiektów pływających (www.mint.hr).

Zerkałem teraz na podana stronę - jest napisane, że jest równiez ulotka/informacja w jezyku polskim...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 13:57 

http://www.mint.hr/UserDocsImages/130130-plovila-PL.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 15:17 

No to jest dokładnie tak jak podejrzewałem w oparciu o wcześniejsze informacje i mając na uwadze powszechne przepisy europejskie.
Chorwaci spryciule! Dają niesamowitą okazję dla wszystkich chętnych do wprowadzenia jachtu oficjalnie na europejski obszar celny. Super okazja dla osób prywatnych spoza UE posiadających jachty w Cro lub też dla osób planujących szybki zakup i chcących mieć banderę UE.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: -O-
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 15:56 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Chorwaci zawsze wykazywali się zmysłem handlowym. Na początku rozkręcania turystycznego bumu, wszystkie przychody przedsiębiorców, otrzymywane z zagranicy, zwolnione były od podatku dochodowego. Chodziło przede wszystkich o likwidację barier dla transferu gotówki. Dopiero od 2006 roku dochody uzyskiwane z zagranicy opodatkowane zostały zaledwie 10% podatkiem. Kilka lat później wprowadzono VAT.
Niemniej, Chorwacja może być przykładem stosowania polityki dobrze rozkręcającej gospodarkę. Każdy kto ma możliwość porównania Chorwacji z roku 1990 z tym co osiągnęli 15 lat później, musi przyznać, że dali radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 18:36 

No nic... Od poniedziałku zabieram sie za temat - "5% VAT + 1,7% clo"
Jesli bedie sukces, albo odbijemy sie od jakiejś "sciany" dam znać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 18:52 

sajmon napisał(a):
Od poniedziałku zabieram sie za temat - "5% VAT + 1,7% clo"
]

1.7% cło + 5% vat. W tej kolejności. To ma znaczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 19:09 

Chorwacja 1.7.2013 wejdzie do Unii Europejskiej (UE) i stanie się częścią unii celnej UE. W tym dniu rezydenci UE, właściciele jednostek pływających zarejestrowanych w UE, które znajdują się w imporcie tymczasowym w Chorwacji i straciły status celny towaru Wspólnotowego lub jednostek pływających zarejestrowanych w krajach trzecich, które tymczasowo wwieźli rezydenci UE zobowiązani są zgodnie z przepisami celnymi UE do złożenia deklaracji celnej umożliwiającej wprowadzenie do obrotu tych jednostek pływających wraz z opłaceniem cła i VAT.

Jak to się dba o własną banderę.
. Żeby jednostkę pływającą wprowadzić do obrotu w Chorwacji należy ją wpisać do chorwackich rejestrów i musi ona posiadać chorwacką banderę. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 01:29 

Uprawnienia żeglarskie: jach. st. morski
A ja dostałem takiego maila:
W związku ze zmianą podatku VAT w Chorwacji na niektóre usługi, Armator Ecos Yachting, u którego mają Państwo wynajęty jacht, zaktualizował opłaty za usługi dodatkowe, które są do opłacenia na miejscu:

- transit-log/ sprzątanie jachtu po rejsie: było 130 EUR jest => 162,5 EUR

- silnik do pontonu: było 70 EUR / tydzień, jest => 87,5 EUR / tydzień

- spinaker: było 150 EUR / tydzień, jest => 187,5 EUR / tydzień

- siatka ochronna dla dzieci – było 50 EUR / czarter jest => 62,5 EUR / czarter

Więc szukają kasy jak wszyscy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:32 

Podziękował : 345
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Pisałem do ambasady chotwackiej , ale oczywiście mi nie odpowiedzieli , mój jacht ma polską banderę , mam potwierdzenie statusu Vat i ...... nie bardzo wiem co robić , czy mnie to dotyczy ? no i dlaczego mam zmieniać banderę .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:34 

Vela III napisał(a):
Pisałem do ambasady chotwackiej , ale oczywiście mi nie odpowiedzieli

Poczekaj, myślę, że odpowiedzą.
Vela III napisał(a):
mój jacht ma polską banderę , mam potwierdzenie statusu Vat i ......

No to w/g mnie Ciebie to nie dotyczy. VAT unijny masz zapłacony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 22:05 

Vela III napisał(a):
Pisałem do ambasady chotwackiej , ale oczywiście mi nie odpowiedzieli , mój jacht ma polską banderę , mam potwierdzenie statusu Vat i ...... nie bardzo wiem co robić , czy mnie to dotyczy ? no i dlaczego mam zmieniać banderę .....

Nie wiem dlaczego kialbys zmieniac bandere. Ulotka informacyjna w j. Polskim jest dosc jasna, a tresc w niej dosc oczywista. Czemu chcesz zmieniac bandere? Czemu masz cos robic?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 23:46 

oczywiści nie chcę zmienić bandery , ale jak piszą Chorwaci :

" Żeby jednostkę pływającą wprowadzić
do obrotu w Chorwacji należy ją wpisać do chorwackich
rejestrów i musi ona posiadać chorwacką banderę."

nie wiem czy mój jacht jest "wprowadzony do obrotu" - stoję w ACI Cres już 4 lata , nie opuszczałem wód chorwackich co 18 miesięcy , mam nadzieję że nie będę musiał płacić cła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 00:06 

Jak znajdę do Ci podeśle pismo jakie otrzymalismy z mariny gdzie Nautis stacjonował trzy lata. W piśmie była informacja, że po osiemnastu miesiacach jest podstawa do naliczenia cła i podatku Vat od jachtów kyóre znajduja sie nieprzerwany okres na wodach chorwackich. Na wszelki wypadek wypłynęlismy na chwilę z Chorwacji, na wypadek gdyby znalazł sie jakis "zyczliwy". Pewności nie mielismy czy jest taka konieczność, ale jakos wolelismy nie drążyć tematu :D

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 12:21 

:D Dzięki , będę wdzięczny , kliknąłem gdzie trzeba

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2013, o 22:34 

A pod jaką banderą macie jachty? Pod banderą któregoś z krajów UE trudno mówić o wprowadzaniu do obrotu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2013, o 23:38 

Gibraltar

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona