Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 17 sie 2025, o 11:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 cze 2013, o 20:44 

Podziękował : 1339
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
pierdupierdu napisał(a):
Nakazy - niekoniecznie.

Dla amatorow jeszcze nakazow nie ma, sa za to silne i skuteczne zalecenia - cos jak "kamizelki" ;)
pierdupierdu napisał(a):
Może dlatego, ze nie byłyby za bardzo praktyczne...

Wiekszosc jednak stosuje... Ze strachu? :roll:
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2013, o 21:37 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jacek Woźniak napisał(a):
To i ja coś wtrącę. To, że winny będzie skuterowiec i to, że najprawdopodobniej zostanie skazany wydaje się być pewne. Poruszał się z dużą prędkością przez co powinien zachować należytą ostrożność choćby z uwagi na to, że ma większe pole obserwacji oraz większą możliwość kierowania skuterem. Osoba nurkująca będąc pod wodą może nie zauważyć szybko przemieszczającej się jednostki. Natomiast sternik wiedząc o swojej szybkości musi przewidzieć i tak pokierować skuterem aby nie stworzyć zagrożenia. Winny i już.

Wlasnie przez takie poglady obowiazuje coraz wiecej debilowatych zakazow i nakazow. Nie masz pojecia ani z jaka predkoscia plynal skuter, ani gdzie doszlo do zdarzenia, w sumie nawet czy w ogole ten skuter byl przyczyna. Ale wyrok wydales. Malo tego, wyrok nie w oparciu o prawo, tylko o swoje wymysly bazujace na pismackich sensacjach.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Catz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 02:10 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Jeśli jechał skuterem tam gdzie mu nie wolno było, to kiepsko to wygląda. Otwarte jest też pytanie, czy ta pani mogła nurkować tam gdzie nurkowała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 06:13 

Nie znam zakazu nurkowania gdziekolwiek. Nie znam zakazu plywania skuterem przy dzikim brzegu. Poprostu zdarzyl sie wypadek, a czesc ludzi tutaj juz chce na tej podstawie wprowadzac ograniczenia ustawowe, oglaszac wyroki nie majac danych i td. I to wszystko w oparciu jedynie o swoja wypbraznie i slowo "skuter", mszczac sie za wszystkie niedogodnosci jakie ich zapewne wczesniej ze strony skuterow spotkaly.

Gdyby obu stronom nie zabraklo zdrowego rozsadku - nie byloby wypadku. Jednoczesnie nie musielibyscie nowych zakazow wymyslac.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 06:48 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
A Ty jesteś jedynym sprawiedliwym? Ugryzło Cię coś i straciłeś zdolność czytania ze zrozumieniem?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zginęła kobieta prawdopodobnie przez nieuwagę skuterowca i dla jej rodziny tylko to się liczy.

Hint dla Plitkina - zwróć uwagę na słowa klucze: prawdopodobnie i nieuwaga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 12:10 

Podziękował : 3102
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
lj78 napisał(a):
Zginęła kobieta prawdopodobnie przez nieuwagę skuterowca i dla jej rodziny tylko to się liczy.
Uzupełnię.

Zginęła kobieta, która niefrasobliwie nurkowała bez oznakowania przy niestrzeżonej plaży na bardzo ruchliwym jeziorze - prawdopodobnie przez nieuwagę skuterowca i dla jej rodziny tylko to się liczy.

Hint dla lj78 - zwróć uwagę na słowo klucz: niefrasobliwie.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 12:19 

plitkin napisał(a):
Nie znam zakazu nurkowania gdziekolwiek.
Spróbuj z fajką wypłynąć na środek Soliny lub gdziekolwiek poza wyznaczone do pływania miejsce. Mandat gwarantowany!
Dodam, że na Solinie jest też zakaz dla motorówek...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 18:43 

Stara Zientara napisał(a):
Hint dla lj78 - zwróć uwagę na słowo klucz: niefrasobliwie.

Och, dziękuję :) . Powtarzałeś tyle razy, a ja z uporem maniaka ignorowałem to słówko...
Wojtek, jak zwykle przeczytałeś trzy ostatnie posty i wiesz wszystko najlepiej. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

plitkin napisał(a):
Nie znam zakazu nurkowania gdziekolwiek. Nie znam zakazu plywania skuterem przy dzikim brzegu.

Właśnie, oboje mieli takie samo prawo korzystać z Zalewu. Dlaczego ona miała rezygnować, bo ktoś może zrobić jej krzywdę, a nie on, bo on może zrobić komuś krzywdę.
Silniejszy ma zawsze rację?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 19:23 

Jesli kogoś interesuje przepis, to proszę:

ZARZĄDZENIE DYREKTORA URZĘDU ŻEGLUGI ŚRÓDLĄDOWEJ W WARSZAWIE
z dnia 07 04 2008 r.
w sprawie określenia szczegółowych warunków bezpieczeństwa ruchu i postoju statków wynikające z charakteru i właściwości dróg wodnych.

§ 4. Prędkość statków

4.1 Jeżeli oznakowanie brzegowe nie stanowi inaczej, prędkość statków względem brzegu drogi wodnej nie może przekraczać:
1) na Kanale Żerańskim: statki pasażerskie i frachtowe do 8 km/h, statki sportowo-rekreacyjne do 12 km/h;
2) na rz. Narwi w km. 62,30 do km. 64,30 – 6 km/h.

4.2 Prędkość statków i zestawów musi być zawsze bezpieczna i uzależniona od istniejących warunków nawigacyjnych i atmosferycznych, oraz nie może stwarzać zagrożenia dla innych statków, osób kąpiących się i uczestników imprez na wodzie. Prędkość należy też zmniejszyć do sterownej podczas przechodzenia obok statków zakotwiczonych z postawioną sztywną flagą międzynarodowego kodu sygnałowego ze znakiem litery „A” lub zajmujących się rybołówstwem.

Pogrubienie moje ...i żeby nie być posądzonym o wybiórczość:
W zarządzeniu z 2004r. istniał paragraf:
§ 5. Szlak żeglowny.

1. Zabrania się urządzania kąpieli na szlakach żeglownych, w portach i przystaniach oraz akwenach położonych przy śluzach, mostach i innych budowlach wodnych.

W nowym zarządzeniu § 5 pkt 1. zniknął.

Wszystkim z całego serca, życzę szczęścia w pływaniu po Zegrzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:38 

Dzisiaj w regatach omijalismy dwoch kapiacych sie panow, ktorzy zrobili sobie chyba wyscig do boi szlakowej. Zalga zauwazyla ich wczesniej niz ja, z odleglosci jakichs 30 m. Fali nie bylo.

Ostatnio edytowano 22 cze 2013, o 20:48 przez LukasJ, łącznie edytowano 1 raz
Skasowałem dubla.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: LukasJ
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:46 

Ty masz prawo brać udział w swoich wyścigach, oni mają takie samo prawo brać udział w swoich wyścigach. Zauważyłeś i ominąłeś, dobra robota.
Oto właśnie chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 01:19 

Podziękował : 3102
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
lj78 napisał(a):
Wojtek, jak zwykle przeczytałeś trzy ostatnie posty
Koniecznie musisz mnie obrażać? Nie masz innych argumentów?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 06:29 

lj78 napisał(a):
Ty masz prawo brać udział w swoich wyścigach, oni mają takie samo prawo brać udział w swoich wyścigach. Zauważyłeś i ominąłeś, dobra robota.
Oto właśnie chodzi.

Od samego poczatku nie zabieram nikomu prawa do robienia glupot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 07:55 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
plitkin napisał(a):
Wlasnie przez takie poglady obowiazuje coraz wiecej debilowatych zakazow i nakazow. Nie masz pojecia ani z jaka predkoscia plynal skuter, ani gdzie doszlo do zdarzenia, w sumie nawet czy w ogole ten skuter byl przyczyna. Ale wyrok wydales. Malo tego, wyrok nie w oparciu o prawo, tylko o swoje wymysly bazujace na pismackich sensacjach.
I vice versa mogę powiedzieć cytując Ciebie:
Nie masz pojecia ani z jaka predkoscia plynal skuter, ani gdzie doszlo do zdarzenia, w sumie nawet czy w ogole ten skuter byl przyczyna. Ale wyrok wydales. Różnica taka, że Ty wydałeś wyrok uniewinniający. To, że ktoś pływa poza wyznaczonym obszarem nie zwalnia prowadzącego statek z obowiązku zachowania należytej ostrożności i prowadzenia obserwacji. Podobnie za przejechanie pieszego poza przejściem dla pieszych też kierowca będzie ukarany. Szukanie dziwnych wytłumaczeń jest naiwnością i próbą usprawiedliwienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 09:37 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Podobnie za przejechanie pieszego poza przejściem dla pieszych też kierowca będzie ukarany.

Jednak się wtrącę. ;)
W formie podanej przez Ciebie, sugerującej obligatoryjność takiego rozstrzygnięcia, jest to absolutna nieprawda. Kierowca nie jest karany za przejechanie pieszego (niezależnie - na przejściu czy nie), jeżeli nie zostanie orzeczona jego wina. I bardzo często orzeczona nie zostaje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 16:38 

Sąsiad napisał(a):
W formie podanej przez Ciebie, sugerującej obligatoryjność takiego rozstrzygnięcia, jest to absolutna nieprawda. Kierowca nie jest karany za przejechanie pieszego (niezależnie - na przejściu czy nie), jeżeli nie zostanie orzeczona jego wina. I bardzo często orzeczona nie zostaje.
Racja i dotyczy to szczególnie przypadków tzw wtargnięcia. Czy pływający z rurką nurek może "wtargnąć" przed płynącą łódź?
Aby móc dyskutować i rozbijać G na atomy musimy znać szczegóły. Tu mamy to co mamy i w ramach tej wiedzy możemy dyskutować. Wszelkie dywagacje pływała poza miejscem wyznaczonym itp nie mają znaczenia i według mnie są po prostu głupie. Zasranym obowiązkiem sternika jest pływać tak aby uniknąć kolizji i nie ma znaczenia czy prowadzi skuter, żaglówkę czy rower wodny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 17:06 

plitkin napisał(a):
I vice versa mogę powiedzieć cytując Ciebie:
Nie masz pojecia ani z jaka predkoscia plynal skuter, ani gdzie doszlo do zdarzenia, w sumie nawet czy w ogole ten skuter byl przyczyna. Ale wyrok wydales. Różnica taka, że Ty wydałeś wyrok uniewinniający. To, że ktoś pływa poza wyznaczonym obszarem nie zwalnia prowadzącego statek z obowiązku zachowania należytej ostrożności i prowadzenia obserwacji. Podobnie za przejechanie pieszego poza przejściem dla pieszych też kierowca będzie ukarany. Szukanie dziwnych wytłumaczeń jest naiwnością i próbą usprawiedliwienia.

Roznimy sie ogromnie i niech tak pozostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 17:12 

plitkin napisał(a):
Roznimy sie ogromnie i niech tak pozostanie.

I bardzo dobrze choć usprawiedliwianie rozjeżdżania ludzi na wodzie każe mi być bardzo ostrożnym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 17:16 

Poczytaj ponownie, przemysl i zachowaj takie pisowskie przekrecanie sensu dla kogos, kto to akceptuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 17:27 

plitkin napisał(a):
Poczytaj ponownie, przemysl i zachowaj takie pisowskie przekrecanie sensu dla kogos, kto to akceptuje.
No tak czekam teraz na stwierdzenie, że jestem faszystą :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 18:20 

Dla osób, które zainteresowane są jakie przepisy nakładają na kierownika statku obowiązek zachowania ostrożności:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 28 kwietnia 2003 r.
w sprawie przepisów żeglugowych na śródlądowych drogach wodnych.

§ 1.04. Ogólny obowiązek zachowania ostrożności

1. W przypadku braku odpowiednich postanowień w przepisach żeglugowych lub innych obowiązujących przepisów, kierownik powinien przedsięwziąć wszelkie środki wynikające z zasad dobrej praktyki żeglarskiej, w celu zapobieżenia w szczególności:

a) zagrożeniu bezpieczeństwa życia ludzkiego,

b) uszkodzeniu statków, scalonych materiałów pływających, brzegów oraz budowli i urządzeń znajdujących się na drodze wodnej lub w jej bezpośredniej bliskości,

c) tworzeniu przeszkód dla ruchu żeglugowego,

d) zagrożeniu dla środowiska naturalnego.

Zgodnie z powyższym rozporządzeniem, skuter wodny też ma swoja definicję:

§ 1.01. Znaczenie określeń
...
zb) skuter wodny – mały statek o napędzie mechanicznym, przystosowany do przewozu jednej lub więcej osób, przeznaczony do ślizgów lub wykonywania ewolucji na wodzie,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 20:19 

Bezstronnie pociagne watek, wracajac do uwagi Jaromira
pierdupierdu napisał(a):
Istnieją takie bojki.
Nakazy - niekoniecznie.
Może dlatego, ze nie byłyby za bardzo praktyczne...

To nie takie oczywiste: w zasadzie nurkowanie i plywanie jest beznakazowe, ale "polowanie podwodne" ( chociaz wychodzi na jedno... ) juz nie:
http://www.legifrance.gouv.fr/affichTex ... 0020775369
Toute personne pratiquant la pêche sous-marine de loisir doit signaler sa présence au moyen d'une bouée permettant de repérer sa position et dont les caractéristiques sont fixées par arrêté du ministre chargé des pêches maritimes.
"Kazdy praktykujacy amatorskie ( przyjemnosciowe ) polowanie podwodne powinien sygnalizowac swoja obecnosc przy pomocy boi pozwalajacej zauwazenie jego pozycji i ktorej charakterystyka odpowiada ( ...)"
W praktyce, takie bojki uzywaja wszyscy - nawet niepolujacy, zwykli gapie i podgladacze zycia podwodnego.
I bywa to cholernie praktyczne!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 20:24 

Pewności nie mam, ale z tego co wiem, ta pani to nie był żaden płetwonurek... :-( Pływanie na łapach z fajką, nie nazywa się nurkowaniem.

Żeby móc legalnie nurkować na torach wodnych, należy to wcześniej zgłosić! Poza tym, tuż przed wynurzeniem, nurek ma obowiązek wypuścić bojkę w postaci rękawa, który napełnia powietrzem z butli. Każdy przepływający statek, taką bojkę zauważy i ominie.

Nie znam przepisów panujących na Zegrzyńskim, ale pływanie na łapach poza wyznaczonym bojkami obszarem, wydaje mi się niedopuszczalne.

Jeśli sternik nie wpłynął między boje wyznaczające kąpielisko, IMO nie popełnił żadnego błędu w sztuce. Wymaganie wypatrywania przez sternika pływających w niedozwolonym miejscu osób, jest wymogiem nierealnym do spełnienia! Takiego pływaka już przy lekkim zafalowaniu po prostu nie widać! :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 20:39 

Wąski napisał(a):
Pewności nie mam, ale z tego co wiem, ta pani to nie był żaden nurek...

Plywacy ( i plywaczki ) lubia sobie czasem zanurkowac. Problem, ze pozniej trzeba sie wynurzyc...
Tam gdzie zegluje, plywacy, nurkowie, skutery, jachty, yachty, motorowki i tender'y z motorkami mieszaja sie juz od dawna.
Jesli chcesz bezpiecznie pobarszkowac w wodzie dookola swojej lodki na kotwicy, to drobny wydatek na bojke moze byc oplacalna inwestycja.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 20:50 

Catz napisał(a):
Plywacy ( i plywaczki ) lubia sobie czasem zanurkowac.
Ale wg przepisów, to nie jest nurkowanie. U nas nazywa się to snurkowaniem - po angielsku snorkelling. Jeśli jest zakaz pływania poza wyznaczonym kąpieliskiem, to snurkować nie wolno i już. Nurkować wolno po spełnieniu wymaganych przepisami wymogów (zgłoszenie, bojka, asekuracja).
Zgoda co do jednego - obojętne czy nurkujemy, czy snurkujemy, to należy się asekurować!

PS
Zastrzegam, że na nurkowaniu się nie znam, piszę co gdzieś kiedyś się dowiedziałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 21:07 

Wąski napisał(a):
Ale wg przepisów, to nie jest nurkowanie. U nas nazywa się to snurkowaniem - po angielsku snorkelling

A plywanie podwodna zabka à la Gajowy Marucha w poszukiwaniu drutu kolczastego?
Pod jaki przepis to podpada?
Wąski napisał(a):
Zastrzegam, że na nurkowaniu się nie znam,

Tez sie nie znam: pisze o tym co widze i praktykuje: ot, np. wplywam na kotwicowisko szukajac dobrego miejsca i po drodze ludzie rekami machaja i pokazuja wystajace czesci plywakow z ich lodek.
Sam kapie sie bardzo chetnie, ale od lodki sie nie oddalam. A jesli juz, to z oczami po wszystkich stronach glowy.
W tej tragedii zadzialal chyba obustronny syndrom niefrasobliwosci.
Ciekawy jestem werdyktu.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 21:24 

Catz napisał(a):
Tez sie nie znam: pisze o tym co widze i praktykuje

Jako żeglarza, obowiązuje mnie m.in. locja i zdrowy rozsądek. W tym konkretnym przypadku, istotne jest gdzie można pływać statkami wodnymi, a gdzie na łapach. Obszary te IMO nie mogą w żadnym wypadku na siebie zachodzić! Jeśli tak nie jest, to źle mnie kiedyś szkolono. :roll:
Do tego wszystkiego dochodzi wiedza o konieczności omijania oznakowanych miejsc - tu: nurków.
Oczywistym jest, że jeśli ktoś łamie przepisy pływając w niedozwolonych obszarach, a ja go zauważę, to go omijam. Czasem się nie da...

PS
Do dziś pamiętam, jak na obozie żeglarskim wpłynąłem wiosłówką za żółte bojki kąpieliska. Nikt się tam wtedy nie kąpał, to było wczesnym świtem. Za karę, musiałem cały dzień "rozminowywać" teren obozu, gdy w tym czasie inni pływali i szkolili się. Na terenie gdzie był rozbity obóz, pasły się krowy... :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 21:38 

Wąski napisał(a):
Obszary te IMO nie mogą w żadnym wypadku na siebie zachodzić!

Piszac o autopsji wlasnie to mialem na mysli: te obszary ( kotwicowiska ! ) wlasnie zachodza sie na siebie i to dosc doskonale.
Wąski napisał(a):
Oczywistym jest, że jeśli ktoś łamie przepisy pływając w niedozwolonych obszarach, a ja go zauważę, to go omijam. Czasem się nie da...

Tutaj chyba jeszcze nie wiadomo dokladnie, kto gdzie byl i czy byc tam powinien...?
Kobieta zaplacila cene najwyzsza.
Skuterowiec... Zachowal sie przykladnie. Wina i kara w zawieszeniu?
Zobaczymy, jesli nie zapomnimy....
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 21:57 

Wiele lat temu zrobiłem tzw. żółty czepek. Z tego co pamiętam, to nigdzie w Polsce, nawet z żółtym czepkiem nie wolno było bez asekuracji pływać poza obszarami wyznaczonymi! Tak więc ten żółty czepek, to było uprawnienie takie jakby... sobie a muzom. Czy coś się dziś zmieniło w tym temacie - nie wiem.
Myśmy pływali, ale to było z asekuracją ratowników płynących łodzią obok. Nie wiem czy tak było wolno... ale pewnie tak... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 22:04 

Wąski napisał(a):
Tak więc ten żółty czepek, to było uprawnienie takie jakby... sobie a muzom.

W kazdym razie lepiej plywac w czepku zoltym, niz czarnym - jest bardziej widoczny.
Catz Wizualista

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona